Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna

Czy podobają Ci się zmiany w serii?
Tak 83%  83%  [ 10 ]
Nie 17%  17%  [ 2 ]
Liczba głosów : 12
Autor Wiadomość
Premislaus
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Ogarnia mnie irytacja za każdym razem jak wchodzę na oficjalne forum i Bears Pit, w momencie gdy przeglądam wątki o Back in Action. Smuci też fakt, że na Facebooku BIA ma tylko 1062 fanów( na chwile obecną). Wiemy, że BIA nie będzie gnieść jąder od strony technicznej, ale to co do tej pory pokazano wygląda co najmniej poprawnie. Każdy kto grał w Brygadę E5 i 7.62 wie, że aktywna pauza to kolejny i naturalny krok ewolucji serii. Te gry są zabugowane, niedopracowane, z kiepską grafiką i animacjami, ale całkowicie bronią się systemem walki.

1.13 jest zajebiste, ale jego twórcy nie zapewnią mi grafiki 3D i fizyki, a kolejne gry z serii tak. Wszyscy chcemy tego bo to zwiększy realizm i możliwości taktyczne.

Aktywna pauza to też tury, tylko trochę inne. Wciskamy pauzę, wydajemy rozkazy i obserwujemy efekt naszych działań. Tutaj tury zamieni się na koszt w sekundach wykonywania danej akcji. Wreszcie broń krótka będzie przydatna do walki w miastach. Podczas pauzy rozplanujemy tak samo dokładnie taktykę jak w turach. Poza tym wzrośnie dynamizm walki.

Jeżeli gra będzie modowalna( bronie, najemnicy, mapy, mechanika, fabuła, teksty). To z czasem będzie tylko lepiej.

Wszyscy krytykują wszystko ale nie zauważają, że to najprawdopodobniej ostatnia próba wskrzeszenia serii. I od sprzedaży BIA zależy czy powstaną kolejne części, zwłaszcza na autorskim silniku stworzonym specjalnie do gier taktycznych.

Trzeba sobie jasno powiedzieć, że era 2D i tur już dawno przeminęła, nie ma co rzeźbić w gównie. Wyobrażam sobie pod jak ogromną presją są twórcy gry, bo niewiele jest głosów pochwalnych. Chyba założę temat na ich forum, z ankietą komu podobają się zmiany i to jak będzie wyglądać seria.

Mógłbym tak do rana...

prof. Murray Newton Rothbard

*
aszek
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Na ile ja mogę zorientować się po screenach to odnoszę wrażenie że pracę bitC idą we właściwym kierunku. Właśnie takim bym widział nie tyle idealne BiA, ale wogóle idealną grę taktyczną: i z aktywną pauzą, i w środowisku 3D (teren, modele), i dobrą fabułą. Mógłbym tu rozwinąć szczegółową listę życzeń, ale mam wrażenie że bitC sam czyta mi je w myślach, co pokrótce sprowadza się do czerpania z wielu rozwiązań znanych z E6 - które od swojego powstania aż do dziś jest najbliżej tego ideału (przynajmniej dla mnie) mechaniki tego rodzaju gry.

*

GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

dałem nie:
zmiana z 2D na 3D, ogólnie jestem przeciwnikiem pchania wszędzie gdzie się da 3D, no i bia wpadł w tą kategorię, przejście z 2 do 3 i to przy okazji nie nowej gry tylko remake, wiem takie czasy ...

gra turowa i gra z aktywną pauzą to nie to samo i nawet nie prawie to samo.

zmiana systemu walki, przejście z 2D na 3D i remake to głównie sprawia że nawet nie szukam info o tym co tam producenci robią z tą grą, wyjdzie w jakiejś przyzwoitej cenie, pewnie kupie, ale żebym śledził na facebooku, nie

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Ja jestem na tak i zgadzam się z pierwszym postem Premislaus'a - seria musi iść do przodu, jeżeli chce przeżyć. W wypadku komercyjnych projektów dochodzi jeszcze to, że gra powinna na siebie zarobić, albo chociaż się zwrócić. To jest jest amatorskie (nie mówię że złe, bo świetne) v1.13, tylko gra robiona za pieniądze. Jeżeli nie wypali, możemy zapomnieć o Jaggedach w ogóle i po cyrkach jakie serwowała nam Akella w spółce z Strategy-First pozostaje jedynie cieszyć się, że Niemcy postanowili wykorzystać ten tytuł.
Jedyne na co mogę narzekać, to zbyt słaby marketing. Ten tytuł jest bardzo znany, ale drzemie w umysłach wielu graczy zakurzony, pod stertą innych śmieci. Aby się przypomniał, aby warto było spojrzeć na nowe Jaggedy, trzeba mocniejszego marketingu.

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Aż sobie przypomniałem JA3 na silniku Silent Storma i doszedłem do wniosku, że jednak cieszę się, że to nie wyszło. Grafika była straszna w porównaniu do tego, co prezentuje BiA. Pzoa tym, jak powiedział Premislaus, były spore ograniczenia co do wielkości map (co widać na zwiastunie, ledwie kilka budynków za którymi widać koniec sektora) i źle zoptymalizowany silnik (nawet na zwiastunie zaczyna skakać, a na pewno użyli specjalnie mocnego sprzętu).

JA3 od Akelli było o niebo lepsze od JA3D od GFI, ale JA: BiA bije na głowę wszystkie próby ożywienia marki, jakie do tej pory podjęto, więc jeśli ktoś chce narzekać, to niech się najpierw cieszy, że tą próbę podejmują Niemcy, a nie Rosjanie.

*
Premislaus
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Co do grafiki to porównajcie sobie twarze z tego obrazka:

Obrazek

Z tymi z tego filmiku - http://www.gametrailers.com/video/e3-20 ... nce/715891

Jak widać ciągle eksperymentują z interfejsem :).

Jeśli chodzi o grafikę, to mam zastrzeżenia względem tekstury i animacji wody.

Na pewno grafika jest lepsza od rosyjskiego pierwowzoru.

Byleby mi to komp chociaż na minimalnych uciągnął. Nowego chyba w tym roku nie kupię, bo mam inne priorytety w postaci syna ;-).

Może podesłać jakoś ten temat autorom gry, w miarę przetłumaczony by wiedzieli, że są ludzie którzy wyczekują BIA i podobają się im zmiany.

Fajnie by było jakby był jakiś sensowny, polski najemnik w grze. Bo Steroida to ja nienawidzę, za mordę, odzywki i głos!!!

Dodano: 15 cze 2011 21:19

http://boards.jaggedalliance.com/index. ... t__p__2587 - wrzuciłem im ten temat.

Ostatnio zmieniony 15 cze 2011 21:19 przez Premislaus, łącznie zmieniany 7 razy

*
pudel89
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Mam mieszane uczucia co do nowej gry - wprowadzenie trybu 3D i aktywnej pauzy nie pasuje Jaggedowi, który jest grą turową. Nie chodzi w niej o wodotryski graficzne tylko o surową taktykę podobną do gry w szachy. Boję się, że BiA będzie niestety klonem Full Spectrum Warrior, lecz mam nadzieję, że do tego nie dojdzie. Jeśli twórcy przyłożą się i mimo rewolucji z 3D i aktywną pauzą stworzą coś naprawdę grywalnego z tym "czymś" co zachwyciło mnie w oryginale, to jak najbardziej będę za. Dodam, że mimo swoich obaw twórcom należą się gratulacje za to, że chcą pokazać światu, że Jagged Alliance jest nieśmiertelny i ciężko pracują nad tym aby przywrócić świetność serii, a to jest najważniejsze. Liczę na to że nie załamią się pod wpływem krytyki (co po części jest zrozumiałe, bo wielu z nas nie może wyobrazić sobie tej gry w innej formie niż poznana do tej pory) i dokończą dzieło, nie porzucając niemal gotowej gry przed wydaniem.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

A mi wydaje się, że batalie między 2D a 3D skończyły się w pierwszej połowie poprzedniej dekady :] Dziś tylko niskobudżetowe gry przeglądarkowe lub na komórki robi się w dwuwymiarze. Nawet gdyby twórcy zrobili kontynuację w takiej technologii to fani byliby zadowoleni (*), a reszta? Reszta kijem by nie tknęła.

*Zadowolona część fanów, bo reszta mówiłaby wtedy "12 lat od premiery JA2, a nic się nie zmieniło. Kpina!"

*
DEMOn
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Zagłosowałem na TAK. Dlaczego? Argumenty "za" już padły ;)

Lukas masz rację, z tym marketingiem mogliby trochę zaszaleć, bo oprócz fanów i garstki graczy to pewnie nikt nawet nie wie, że wychodzi BiA.

*
Premislaus
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Wigen ten post został skasowany? Bo go nie mogę znaleźć. Zastanawiam się czy to zacytować i odpisać. Na razie mam mniej więcej napisane i przetłumaczone to o moim komputerze i w co grałem.

Dodano: 17 cze 2011 23:06

http://boards.jaggedalliance.com/index. ... #entry2621 - poszło już :).

Dodano: 17 cze 2011 23:31

Hehe dostałem podziękowanie w prywatnej wiadomości za wsparcie zespołu i ostrzeżenie żebym nie wyzywał kolesi ;). A chciałem temu hmnz napisać po polsku "spierdalaj", przed dalszą treścią mojego ostatniego posta.

Ostatnio zmieniony 17 cze 2011 23:31 przez Premislaus, łącznie zmieniany 2 razy

*
aszek
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Cytuj:
A chciałem temu hmnz napisać po polsku "spierdalaj", przed dalszą treścią mojego ostatniego posta.

Wszystko pięknie, ale wiesz, w tym momencie odebrałeś sobie prawo do krytykowania tego co ostatecznie bitC nam zaserwuje. Załóżmy że to czego domaga się hmnz nie znajdzie się w produkcie finalnym - Ty zainstalujesz, pograsz trochę i na pewno to przeżyjesz (bez narzekań) ? :P Myślę że takie głosy też są potrzebne, bo wymuszają pewien poziom produktu, a ta gierka powinna być przynajmniej tak zaawansowana i złożona jak poprzedniczka.

*

Aver
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

aszek pisze:
Cytuj:
A chciałem temu hmnz napisać po polsku "spierdalaj", przed dalszą treścią mojego ostatniego posta.

Wszystko pięknie, ale wiesz, w tym momencie odebrałeś sobie prawo do krytykowania tego co ostatecznie bitC nam zaserwuje. Załóżmy że to czego domaga się hmnz nie znajdzie się w produkcie finalnym - Ty zainstalujesz, pograsz trochę i na pewno to przeżyjesz (bez narzekań) ? :P Myślę że takie głosy też są potrzebne, bo wymuszają pewien poziom produktu, a ta gierka powinna być przynajmniej tak zaawansowana i złożona jak poprzedniczka.

Tak, zwłaszcza te fragmenty o obrażaniu Polaków.... Jak najbardziej takie głosy są potrzebne... :okulary2:

*

Premislaus
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

aszek pisze:
Cytuj:

Hehe a czytałeś to co on potem napisał? To co Wigen cytuje? To "spierdalaj" tyczy się tej drugiej części, a na jego pierwszy post szerzej odpisałem :).

Nie odebrałem sobie prawa, wyobrażam sobie wady BIA. Myślę, że będą problemy z AI i że na 30 metrach będą pojedynki na karabiny snajperskie ;). No ale jestem przekonany, że będzie to co najmniej dobra gra, że spędzę nad nią tyle czasu co nad gołą JA2, a jak będzie można robić mody czyli, że gra będzie na tyle modowalna, że będzie można zrobić totalną konwersję w stylu Urban Chaos( chodzi mi o poziom zmian), to z czasem będzie tylko lepiej.

Poza tym rozwaliły mnie jego zarzuty, zwłaszcza "3) zooming system? Why?" :lol2: . Co do AI jeżeli przeciwnik będzie wykorzystywał topografię terenu, nie leciał na nas pojedynczo i wchodził na dachy, etc. to już będzie dobrze :). Która gra nie miała kiepskiego AI? Jakieś szachy? A to o niekończącej się amunicji to już bzdura...

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Aver pisze:
Tak, zwłaszcza te fragmenty o obrażaniu Polaków.... Jak najbardziej takie głosy są potrzebne... :okulary2:

Takie wypowiedzi ludzie opierają głównie na swoich kompleksach.
Nie ma co się przejmować, trzeba po prostu olać.

*

aszek
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Masz na myśli słowa Zitat'a ? Cóż, przecież chłop mówi prawdę. Generalnie ja nie znam nikogo kto nie spiracił JA1 w 1994. Byliśmy za młodzi żeby mieć kasę na jakiekolwiek (oryginalne) gierki, jechało się na copy-party lub giełdę aby zwieść zapchane dyskietki (dopiero w 1999 weszła abolicja) :P Zresztą ludzi mających PCty w tamtych czasach było naprawdę niewielu (koszt kompa to był ekwiwalent kilkuletniego samochodu)...

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2  Następna