Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna
Autor Wiadomość
Len
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

System walki do wymiany? Twórcy pytają fanów o zdanie
Cytuj:
Prace nad JA2: Reloaded powoli nabierają tempa. Dziś twórcy rozesłali pierwszy newsletter, który otrzymali wszyscy zarejestrowani na oficjalnej stronie serii. Pracownicy bitComposer Games zapraszają nas do dyskusji na temat systemu walki jaki miałby zostać wprowadzony w nowej odsłonie. Sposób w jaki pytają na swoim forum o zdanie fanów, sugeruje że skłaniają się raczej ku zmodyfikowaniu takowego systemu, co nie powinno dziwić. Gatunek gier turowych należy do głębokiej niszy opatrzonej wysokim ryzykiem finansowym, zatem istnieje spore prawdopodobieństwo, że będą chcieli dostosować grę do dzisiejszych standardów.

A te, jak wiemy, nastawione są na robienie gier krótkich i prostych w opanowaniu. Natomiast, jeśli chodzi o fanów - ich stanowisko jest jednoznaczne. Niemal ze wszystkich wypowiedzi jasno wynika, że system walki zastosowany w JA2 był idealny, acz pada sporo sugestii, że z modyfikacji 1.13 jest jeszcze lepszy. Niezależnie od wyniku dyskusji, można się spodziewać że Reloaded nie będzie wiernie kopiowało wszystkich pomysłów sprzed 11 lat.

Moim zdaniem jeśli Reloaded ma być "rimejkiem" to niech nim będzie. Twórcy już eksperymentują i próbują wprowadzić coś nowego, fajnego. Ale zapomnieli, że prawdziwą kontynuację serii (tj. JA3) odłożyli na później.

*
Rodis
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Dobrym rozwiązaniem mogłoby być wprowadzenie możliwości wyboru walki np, starego turowego (ze wszystkimi bajerami 1.13) i w czasie rzeczywistym (np. w TPP). Co kto uważa, ja osobiście wolę tury (lepiej wpływają na myślenie) :-D

*

Aver
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Ja jestem za rozwiązaniem z Fallout Tactics. Na początku się wybiera czy chce się grać w trybie rzeczywistym, w turowym czy w hybrydzie (to chyba było z aktywną pauzą).

Mi osobiście wszystkie rozwiązania pasują - uwielbiam wszystkie typy gier taktycznych. Jeśli gra będzie solidnie wykonana i z polotem to będzie dobra bez względu na wybraną mechanikę.

*

Ripper
Starszy sierżant
Starszy sierżant

System walki w JA2 był zaprawdę idealny, ale można by dodać parę opcji z JA 1.13, ale nie wszystko, za bardzo przekombinowane by było ale np:

Szanse na trafienie, pasek postępu umiejętności, edytor wszystkiego ;], i tak z 2-3x więcej broni niż w klasycznym JA2 = ideał

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Aver pisze:
Ja jestem za rozwiązaniem z Fallout Tactics.

Ono miało swoje minusy.
Np. postać wystrzeliła z broni, i stała jak idiota aż do odnowienia punktów akcji.
To nadal była walka turowa upozorowana na czas rzeczywisty (podobnie jak w D&D).

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Bo to o czym mówicie, Aver i Stridingshadow, wymagałoby stworzenia dwóch odmiennych (i niezależnych od siebie) systemów walki oraz inteligencji postaci (tak zwanego SI). To dość dużo pracy.

Jak na mój gust nie powinni robić z tej gry RTSa. W tym gatunku konkurencja jest już zbyt mocna, żeby mieli szanse się wybić. Natomiast, w turówkach ostatnio namieszania narobiło Disciples III... i chyba tylko to.

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Aver pisze:
Ja jestem za rozwiązaniem z Fallout Tactics.

To samo mi od razu przeszło przez myśl. Grałem w F1 i F2, a potem w FT i na szczęście nie podszedłem do tej gry jak do kontynuacji, a po prostu czegoś w tych realiach. Przyznam, że dwukrotnie przeszedłem Tacticsa i dwukrotnie było to po przełączeniu na walkę w czasie rzeczywistym.
Pomimo tego, że zdarzały się sytuacji opisane przez Stridingshadowa:

Stridingshadow pisze:
Np. postać wystrzeliła z broni, i stała jak idiota aż do odnowienia punktów akcji.

to jednak gra dostała przez to sporo dynamiki i w wielu sytuacjach dawało to większą frajdę niż tury - np. zastawienie zasadzki. W JA2 często czekamy przy drzwiach na wychodzących jak mięso armatnie przeciwników. Gdy obstawimy je kilkoma najemnikami, możemy ubić sporą grupę bo zawsze zostanie komuś nieco AP. W FT przeciwnik wpadał i... był szatkowany nawet kilkoma seriami, choć zaraz po nich nasi podkomendni byli już narażeni na atak jego następcy (albo 3 z kolejki).

Len pisze:
Jak na mój gust nie powinni robić z tej gry RTSa. W tym gatunku konkurencja jest już zbyt mocna, żeby mieli szanse się wybić. Natomiast, w turówkach ostatnio namieszania narobiło Disciples III... i chyba tylko to.

Nie powinni, ale problem w tym, że właśnie te tury jak są elementem względnie unikalnym, tak przez to mogą się okazać gwoździem do trumny :/ Świat gier głupieje co widać po premierze chociażby 3 niemal identycznych FPSów w bardzo podobnym czasie (MoH, BF:BC2, COD), czy schodzących na psy tytułach, które stają się sławne tylko poprzez jechanie na laurach wcześniejszych odsłon (Mafia II). Nie wiem czego chcą rzesze graczy, ja lubię oryginalność w grach, ale producenci przestają zauważać że istnieją osoby, które chcą czegoś więcej niż bezsensownej młócki * 10... chociaż jak się patrzy na to jak te padaki się sprzedają, ciężko im się dziwić.

*
Kushin
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

lukasamd pisze:
Nie wiem czego chcą rzesze graczy, ja lubię oryginalność w grach, ale producenci przestają zauważać że istnieją osoby, które chcą czegoś więcej niż bezsensownej młócki * 10... chociaż jak się patrzy na to jak te padaki się sprzedają, ciężko im się dziwić.

Myślałem że reaktywacja Jagged Alliance będzie kontynuacją tej serii z takim samym system walki. Teraz mogło by to stracić na uroku tej gry, to właśnie dzięki temu turowemu trybowi rozgrywki gra zyskała taką popularność, tak samo jak ktoś wyżej napisał "zmuszała do myślenia". Ktoś kto zna tytuł, i sięgnie po Reloaded może być zdziwiony, to już nie będzie to samo.

A pomysł z zrobieniem wyboru tak jak to miało miejsce w Fallout Tactics chyba nie jest złym rozwiązaniem. Tylko że tam też były punkty akcji więc nie było to w pełni trybem czasu rzeczywistego.

Mam tylko nadzieję że nas nie zawiodą swoją pomysłowością i cieszy mnie również fakt że zwracają na opinie graczy na forum, ale nie wiadomo czy tymi opiniami się pokierują jeżeli to ma być kolejna padaka.

*
Lutek70
Kapral
Kapral

Może chodzi im po głowie coś w rodzaju systemu aktywnej pauzy(Brygada E5,7.62)bo ten sposób rozgrywki też ma sporo zwolenników wśród fanów JA.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

lukasamd pisze:
Nie powinni, ale problem w tym, że właśnie te tury jak są elementem względnie unikalnym, tak przez to mogą się okazać gwoździem do trumny :/ Świat gier głupieje co widać po premierze chociażby 3 niemal identycznych FPSów w bardzo podobnym czasie (MoH, BF:BC2, COD), czy schodzących na psy tytułach, które stają się sławne tylko poprzez jechanie na laurach wcześniejszych odsłon (Mafia II). Nie wiem czego chcą rzesze graczy, ja lubię oryginalność w grach, ale producenci przestają zauważać że istnieją osoby, które chcą czegoś więcej niż bezsensownej młócki * 10... chociaż jak się patrzy na to jak te padaki się sprzedają, ciężko im się dziwić.

Dlatego podałem przykład gry Disciples III, która choć nie idealna to jeszcze turowa. Mimo to, było o niej bardzo głośno i sprzedała się dobrze.

Moim zdaniem ten gatunek ma szanse, ponieważ już od dobrych kilku lat wszyscy najwięksi producenci wałkują jeden/dwa gatunki. A jak wiadomo, nowość sprzedaje się najlepiej. Trzeba tylko ją dobrze zrobić.

*
Kushin
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Len pisze:
lukasamd pisze:

Dlatego podałem przykład gry Disciples III, która choć nie idealna to jeszcze turowa. Mimo to, było o niej bardzo głośno i sprzedała się dobrze.

Moim zdaniem ten gatunek ma szanse, ponieważ już od dobrych kilku lat wszyscy najwięksi producenci wałkują jeden/dwa gatunki. A jak wiadomo, nowość sprzedaje się najlepiej. Trzeba tylko ją dobrze zrobić.

Ale czy chodzi tylko o sprzedaż?? Mimo tego iż może zostaną przy kontynuacji fabuły i postaci, jeżeli to będzie odłam Ja, różniący się trybem walki, tym bardziej pod nazwą Reloaded, wolał bym jako fan nie być kojarzony z tym tytułem...

Zobaczcie z jakiej perspektywy znamy tą grę...

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Kushin pisze:
Ale czy chodzi tylko o sprzedaż??

Nie tylko. Ale jeśli próba reanimacji serii, która trwała 10 lat nie przyniesie zysków to możesz być pewien, że już nigdy nie zagrasz w JA3.

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

lukasamd pisze:
to jednak gra dostała przez to sporo dynamiki i w wielu sytuacjach dawało to większą frajdę niż tury - np. zastawienie zasadzki. W JA2 często czekamy przy drzwiach na wychodzących jak mięso armatnie przeciwników. Gdy obstawimy je kilkoma najemnikami, możemy ubić sporą grupę bo zawsze zostanie komuś nieco AP. W FT przeciwnik wpadał i... był szatkowany nawet kilkoma seriami, choć zaraz po nich nasi podkomendni byli już narażeni na atak jego następcy (albo 3 z kolejki).

No ale pomyśl o tym.
Jest wąski korytarz, a u jego ujścia jest strefa pokryta przez wroga ogniem z broni maszynowej.
Z jednej strony postaw się w sytuacji kogoś, kto stawia ten ogień: może strzelać dopóki nie skończy mu się amunicja, jest w miejscu mało widocznym, więc zawsze ma nieco większą szansę na to, że przeciwnik nie zdąży go zauważyć nim on sam otworzy do niego ogień.
Z drugiej strony postaw się w sytuacji kogoś, kto wbiega w ten ogień, zginęło 3 Twoich towarzyszy, a Ty boisz się oberwać, i zaczynasz myśleć, co to zrobić, żeby przeciwnika wykurzyć.

W Fallout Tactics była taka chamówa, że można było bezkarnie zatłuc kogoś, komu skończyły się punkty akcji (on do nas strzelał, my biegliśmy, jemu się AP zużywały, nam nie), ponieważ będzie stał jak idiota, i czekał na ich odnowę :crazy:

System walki z 7.62 HC jest bardzo fajny, i nie cierpi na w.wym wady.
Poza tym co tu mówić, najbliżej mu do rzeczywistości.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Stridingshadow pisze:
System walki z 7.62 HC jest bardzo fajny, i nie cierpi na w.wym wady.
Poza tym co tu mówić, najbliżej mu do rzeczywistości.

Tego nie neguję, bo bardzo niewiele (może z 10 minut) grałem w Brygadę E5, a w 7.62 nie grałem w ogóle.
Mimo to sądzę, że system z FT nie jest zły i spisuje się całkiem nieźle. Poza tym warto pomyśleć o trybie multiplayer, a tam Tactics jest bardzo często rozgrywany właśnie w trybie "RTS". Oczywiście biorąc pod uwagę powyższe (moją nieznajomość systemu aktywnej pauzy), nie traktujcie tego jako obiektywnej oceny :)

*
Rodis
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Ggrałem ostatnio w UFO A.I. gra robiona jest przez fanów. Pewnie w porównaniu z przyszłym JAR nie wypadła by najlepiej ale posiada możliwość wyboru różnych widoków, można nawet ustawić "z oczu" wybranego żołnierza. Oczywiście system walki cały czas jest ten sam, ale to chyba nie jest duży problem wykorzystując możliwości profesjonalnej firmy by zrobić opcję "strzelanki" dla tych którzy nie mają czasu bawić się w myślenie. Ciekawe rozwiązanie wykorzystano w grze Raven Squad (opis gry jest na stronie), mam ją ale nie grałem, sprzęt jaki posiadam jest za słaby i tu nasuwa mi się pytanie jaki komputer będzie potrzebny do nowego JAR tak aby wszystko chodziło płynnie. Było nie było ale grywalność JA2 jest świetna ;-) . Lubię widok izometryczny i tury, jestem za tym aby dalej tak było, ale zdaję sobie sprawę, że są też tacy gracze którzy lubują się w nawalankach każdego rodzaju. Rynek rządzi się twardymi prawami i jeśli chce mieć się zbyt trzeba skierować produkt do większej liczby odbiorców. W FT walka nawet wczasie rzeczywistym bazowała na punktach akcji ale może producentom tej gry (pewnie chcieli coś zarobić na tytule) nie bardzo się chciało pomyśleć choćby o takim rozwiązaniu jak np. w Commandos (bardzo popularne w momencie kiedy ukazał się FT) lub w Shadow Company Left for Dead (ta gra jest bardzo podobna do JA2, a nieczęsto się o niej wspomina).

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna