Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Wigen
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Tak, tak moi drodzy fani. Jagged Alliance 2: Reloaded, to od dnia dzisiejszego Jagged Alliance: Back in Action. Zmiana nazwy gry wiąże się z krytyczną reakcją fanów na zmieniony system walki w nowej odsłonie serii. Jednakże wydawca, czyli bitComposer Games zapewnia, że dołoży wszelkich starań, aby w pełni zachować wszystkie cechy poprzedniczek.

bitComposer Games pisze:
Dear Community,

As of today Jagged Alliance 2: Reloaded is renamed into Jagged Alliance: Back in Action.

This is in reaction to the often voiced critic, the change of the combat system would be too different from the 1999 original to call it a remake.

Jagged Alliance: Back in Action is going to be a new, independent chapter in the Jagged Alliance universe.
We will of course take every step possible to keep the unique feeling of the predecessor. But we also want to take the chance to give a game with more than a decade on its shoulders more than just a graphical update.

In other news we have new screenshots in the gallery.

To get to the discussion of the namechange click HERE

best
Jochen

PS: Są już dostępne najnowsze zrzuty ekranowe z JA: Back in Action. Dwa screeny to może nie wiele, ale zawsze to jakaś nowość.

http://img59.imageshack.us/i/nowyscreen1.jpg/
http://img842.imageshack.us/i/nowyscreen2.jpg/

Ostatnio zmieniony 02 lut 2011 15:43 przez Wigen, łącznie zmieniany 7 razy

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

No i dobrze, teraz wiadomo że to jest coś nowego i nie ma dyskusji: nowy system jest i tyle.
Jak ktoś chce turowego to niech gra w mody, jest ich pod dostatkiem. Wyjście nowej oficjalnej części w systemie który nie jest zbyt popularny = rozłożenie Jagged Alliance już na zawsze, więc trzeba próbować czegoś nowego. Jeżeli skończy się to źle, to przynajmniej nie będzie można im zarzucać, że nie próbowali gry ratować.

*
Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Gra ukaże się również w Polsce jak i w innych krajach Europy.

bitComposer Games pisze:
Eschborn/Worms, 02. Februar 2011: Kalypso Media and bitComposer Games today are pleased to announce a global distribution and marketing partnership for Jagged Alliance: Back in Action for Windows PC. As part of the agreement, Kalypso Media will publish the game in North America, Asia and English-speaking export countries as well as through its extensive digital distribution channels. bitComposer Games will publish the game in all other European countries, including Russia and Poland.

Ostatnio zmieniony 02 lut 2011 15:28 przez Wigen, łącznie zmieniany 1 raz

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

O ile znajdą wydawcę, a o tym Len pisze bardzo ciekawy artykuł.

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Eh, szkoda. Liczyłem, że najpierw powstanie remake JA2, a potem jakaś oddzielna kontynuacja na tym samym silniku. Z tytułu usunięto nie tylko słowo "Reloaded" ale także "dwójkę", co sugeruje, że twórcy naprawdę chcą zrobić coś nowego (czyt. nie będzie Arulco).

Wigen pisze:
Gra ukaże się również w Polsce jak i w innych krajach Europy.

bitComposer Games pisze:
Eschborn/Worms, 02. Februar 2011: Kalypso Media and bitComposer Games today are pleased to announce a global distribution and marketing partnership for Jagged Alliance: Back in Action for Windows PC. As part of the agreement, Kalypso Media will publish the game in North America, Asia and English-speaking export countries as well as through its extensive digital distribution channels. bitComposer Games will publish the game in all other European countries, including Russia and Poland.

LukasAMD pisze:
O ile znajdą wydawcę, a o tym Len pisze bardzo ciekawy artykuł.

Skoro już oficjalnie powiedzieli, że gra zostanie wydana w Polsce, to znaczy, że wydawcę znaleźli. Szkoda, bo liczyłem, że to będzie FonoGAME, a wówczas moglibyśmy liczyć na pierwszą polonizację wykonaną przez fanów.

*
M'cin
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Przynajmniej uczciwie potraktowali sprawę ;) BTW przydało by się zmienić nazwę działu w takim wypadku.

*

momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Coraz bardziej mi się to wszystko nie podoba.
Miało być remake JA2 na nowym silniku, a jest hmm no właśnie nie wiadomo co.
Zmieniać nazwę, tylko temu, że fanom nie podoba się aktywna pauza. ech

I can feel it. My mind is going. There is no question about it.
I can feel it. I can feel it. I can feel it.
I'm a... fraid.

*

M'cin
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

A może "dlatemu", że przy okazji będzie jeszcze jedna notka w mediach, w zasadzie darmowa reklama ;)

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

momo78 pisze:
Miało być remake JA2 na nowym silniku, a jest hmm no właśnie nie wiadomo co.
Zmieniać nazwę, tylko temu, że fanom nie podoba się aktywna pauza. ech

Coraz większa skłonność twórców do wprowadzania nowości, oraz usunięcie "dwójki" z tytułu sugeruje, że projekt zaczęli traktować jako całkowicie nową kontynuację. Czyli po porostu nowa odsłona serii JA, żadne "rimejki" ani odświeżenia.

*
M'cin
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

No nie do końca, bo już zapowiedzieli, a niemalże obiecali fabułę, mapę i postaci z JA2, więc po prostu to bardzo ambitny rimejk :)

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Co zapowiedzieli? Zapowiedzieli wierne odwzorowanie JA2 ale to było zaraz po ujawnieniu gry. Im dalej w czasie, tym bardziej oddalali się od tych założeń. Poza tym, Reloaded zapowiedziano króciutko po rozpoczęciu prac, mieli jedynie zrobione sektory Meduny (albo i tylko ten jeden, który pokazali), cała reszta siedziała w oryginalnym silniku wykupionym z zewnątrz.

Dla nich nie wielka to strata. Możliwe, że akcja wciąż będzie rozgrywała się w Arulco (choć najnowsze screeny nie przypominają nic z JA2) ale remake'a z tego nie będzie. Mogę się o to założyć :P

*
M'cin
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

To zależy, ile zrobili przez ten czas. A strata dla nich jest, bo mają gotowe sektory, fabułę, postaci i dialogi, a tak musieliby projektować od nowa. Tak zostaje im opracowanie kodu gry i łopatologiczne struganie poziomów w edytorze grafiki :)

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Przez pierwsze miesiące głównie się planuje, testuje rozwiązania i rysuje na kartkach papieru różne elementy. A sektory wystarczy zmodyfikować, tak robili twórcy modyfikacji z oryginalnymi sektorami. W poważniejszych produkcjach są tak dobrze edytowane, że trzeba wprawnego oka, aby rozpoznać mapę-źródło.

3 lata temu Strategy First rozwiązało umowę z GFI na stworzenie Jagged Alliance 3D, zrobili to na miesiąc przed zapowiadaną premierą gry (i po 3 latach prowadzonych prac). Mimo to, twórcy w ciągu kilku miesięcy zdołali ją przeobrazić w samodzielną produkcję niezwiązaną z serią JA. Tymczasem, prace nad Reloaded trwały zaledwie pół roku, a do premiery pozostał co najmniej rok. W obecnej chwili ta gra nie istnieje tak jak ją sobie niektórzy wyobrażają - nie ma masy sektorów, nie ma nagranych dialogów, cutscenek ani menusów - na tak wczesnym etapie jest to surowa, niegrywalna produkcja, która jest raczej zarysem przyszłej całości, która służy głównie do testowania nowych rozwiązań i wprowadzania ich jeśli się sprawdzą. Dopiero po opracowaniu mechaniki i najważniejszych elementów tworzy się mapy, postacie, grafiki itp.

Koszta takiej operacji na pewno są widoczne dla zarządu bitComposer, ale nie sądzę, żeby były one znaczące. Nie na tak wczesnym etapie. Szczególnie, że twórcy już wcześniej zapowiadali kolejne zmiany względem JA2, czyli nie od dziś jest coś na rzeczy.

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie