Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Len
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Gdy zobaczyłem opublikowane dziś nagranie z Jagged Alliance: Back in Action natychmiast do pamięci wróciło podobne z Jagged Alliance 3 - tego produkowanego przez rosyjską Akelle i która w grudniu 2009r. anulowała projekt. Sam sektor jest zupełnie inny, w BiA jakieś baraki, hangary i w ogóle dość zaniedbane miejsce. Z kolei w JA3 wyraźnie była to luksusowa dzielnica z willami.

Jednak sam sposób przybycia najemników na miejsce akcji jest dość intrygujący. Przyjrzyjmy się najpierw zdjęciom, które udało mi się znaleźć. Oto one:

Obrazek Obrazek

Oczywiście, daleko tu do stwierdzenia, że są takie same. W JA3 kolory były żywsze a teren mniej płaski. Jednak sam motyw desantu najemników pozostał niezmienny, a z tego prosty wniosek, że Niemcy muszą się wzorować na tym, co przez 3 lata zdążyli zrobić Rosjanie pracując nad Jagged Alliance 3.

Właściwie to przyjrzyjmy się jeszcze jednemu małemu szczegółowi. Spójrzcie na poniższe logo, to logotyp Dziennika Dewelopera, który twórcy umieścili w artykule na oficjalnej stronie serii. Na zeszycie pod napisem "Dev Diary" widać mały obrazek, przyjrzyjcie się mu bardzo dokładnie, a następnie porównajcie ze zdjęciem, które wklejam na dole posta:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wykorzystali zdjęcie z JA3, choć pod ręką mieli swojego jaggeda. To oznacza, że dokładnie przeanalizowali robotę Akelli. Jednak tego nie da się zrobić mając w zanadrzu same screeny. I tu pojawia się pytanie - czy w momencie przekazania praw do marki przez firmę Strategy First przekazane zostały materiały z wcześniejszych odsłon serii, w tym z niedokończonego Jagged Alliance 3?

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Nieźle analizujesz te ich grafiki - drukujesz to a potem z lupą przeglądasz? :D
A tak na serio... chyba jest to więcej niż możliwe. Na początku mówili o względnie szybkim wydaniu nowego Jaggeda, być może właśnie z tego powodu.

*
Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Len pisze:
I tu pojawia się pytanie - czy w momencie przekazania praw do marki przez firmę Strategy First przekazane zostały materiały z wcześniejszych odsłon serii, w tym z niedokończonego Jagged Alliance 3?
Na 100% - w tym momencie to oczywiste. Nie używaliby chyba cudzych grafik bez powodu.
I ta plaża też od razu mi się przypomniała. :)

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

lukasamd pisze:
Nieźle analizujesz te ich grafiki - drukujesz to a potem z lupą przeglądasz? :D

Pamięć fotograficzna. O ile w szkole nigdy nie pamiętałem o czym mówił nauczyciel przed pięcioma minutami, o tyle kilka charakterystycznych punktów w jednej scenie przypomniałem sobie natychmiast (po 4 latach) :D

Jaahquubel pisze:
Na 100% - w tym momencie to oczywiste. Nie używaliby chyba cudzych grafik bez powodu.

Istnieje też prawdopodobieństwo, że po prostu zebrali te wszystkie screeny i zrobili naradę podczas której dokładnie je przeanalizowali. Jednak bardziej naturalnym powodem wydaje się po prostu przekazanie materiałów.

A jeśli rzeczywiście przekazano im materiały to wyobraźcie sobie jakie skarby tam mogą być :D Jeśli wśród nich była niedokończona gra to może mają jakieś materiały z JA2, np. tapety w rozdzielczości wyższej niż te, które zostały opublikowane lub loadscreeny. Ciekawe co powiedzą, jeśli ich zapytamy o JA3...

*
Ormus n2o
Plutonowy
Plutonowy

Haha. Jak dla mnie to fajny easter egg. Mam nadzieje, że nie wyrzucą wszystkiego co było w JA 3. Jeśli ma to przyspieszyć premierę to jestem jak najbardziej za.

*

momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Można się ich spytać przy najbliższej okazji.
Z czystej ciekawości :diabelek:

I can feel it. My mind is going. There is no question about it.
I can feel it. I can feel it. I can feel it.
I'm a... fraid.

*

Premislaus
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Ci co narzekają na grafikę w BIA, niech spojrzą jak ona ohydnie wyglądała na silniku Silent Storma i jak brzydkie były twarze. Z resztą ten silnik był ociężały, a w grze były małe mapy :(.

prof. Murray Newton Rothbard

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie