Jednak sam sposób przybycia najemników na miejsce akcji jest dość intrygujący. Przyjrzyjmy się najpierw zdjęciom, które udało mi się znaleźć. Oto one:

Oczywiście, daleko tu do stwierdzenia, że są takie same. W JA3 kolory były żywsze a teren mniej płaski. Jednak sam motyw desantu najemników pozostał niezmienny, a z tego prosty wniosek, że Niemcy muszą się wzorować na tym, co przez 3 lata zdążyli zrobić Rosjanie pracując nad Jagged Alliance 3.
Właściwie to przyjrzyjmy się jeszcze jednemu małemu szczegółowi. Spójrzcie na poniższe logo, to logotyp Dziennika Dewelopera, który twórcy umieścili w artykule na oficjalnej stronie serii. Na zeszycie pod napisem "Dev Diary" widać mały obrazek, przyjrzyjcie się mu bardzo dokładnie, a następnie porównajcie ze zdjęciem, które wklejam na dole posta:

Wykorzystali zdjęcie z JA3, choć pod ręką mieli swojego jaggeda. To oznacza, że dokładnie przeanalizowali robotę Akelli. Jednak tego nie da się zrobić mając w zanadrzu same screeny. I tu pojawia się pytanie - czy w momencie przekazania praw do marki przez firmę Strategy First przekazane zostały materiały z wcześniejszych odsłon serii, w tym z niedokończonego Jagged Alliance 3?

.