Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
olesio
Post : 03 mar 2014 23:49
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Szeregowy
  • Posty: 5
  • Dołączył: 03.03.2014


Cześć wszystkim :) Daaawnooo nie grałem w JA1. Postanowiłem więc sobie poszukać jej na necie i wygrzebałem chyba wersje z GOG'a. Przekopiowałem pliki z ISO. Wywaliłem je, dodałem DosBOX ustawiony po swojemu i chciałem chwilę pograc. Jednak fajniej gra się po polsku. Niestety spolszczenie dostępne tutaj: https://jagged-alliance.pl/plik313/ posiada błąd.

Używam spolszczenia dla wersji CD. Bład polega on na tym, że przy nawet pierwszym zabiciu wroga, nie zdąży się odtworzyć dźwięk śmierci i cała gra się zawiesi. Pomaga tylko zamknięcie DosBOX'a, na przykład kombinacją Ctrl+F9 (jeżeli gramy na pełnym ekranie). Błędu tego można się pozbyć jedynie podmieniając śłowo KONAJĄCY. To znaczy nie może ono zawierać żadnych znaków ASCII dla polskich fontów. Czyli ani wielkie "Ą" (kod ASCII $7D - ostry nawias w prawo) ani "ą" (kod ASCII $7E - tylda).

Po podmianie na "KONAJACY" gra chodzi ok. Jeżeli zauważę jeszcze jakieś błedy to dam znać. Tylko mam mało czasu na granie, a i wymiataczem nie jestem, także pewnie szybko daleko nie dojdę. I to tyle na teraz. Dziękuję ekipie za spolszczenie i fajną stronkę. Czekam na ustosunkowanie się do mojego bug reportu :) Może u autorów spolszczenia na jakiejś innej wersji takiego zachowania nie było. Ale z tego co widziałem na sieci, u wielu osób gra się tak zachowuje.


*
 
Pfc.Enrico Mendel
Post : 04 paź 2014 15:04
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral
  • Posty: 44
  • Dołączył: 19.05.2011
  • Skąd: Toruń


Witam.

Czy mógłbyś przy okazji podać, w jakim pliku podmieniłeś "KONAJĄCY" na "KONAJACY"?
Z góry dziękuję.


*
  WWW
olesio
Post : 04 paź 2014 17:52
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Szeregowy
  • Posty: 5
  • Dołączył: 03.03.2014


W głownym exeku. I dla siebie oraz znajomych z innnego forum przygotowałem wersję dla DOSBoxa gotową do uruchomienia. W obu językach, którą startuje się osobnymi batchami. I korzystającą z dwóch plików o nazwach ja_eng.exe i ja_pol.exe ale z tego co pamiętam - w spolszczeniu jest to chyba normalnie ja.exe więc wystarczy pod Total Commanderem najlepiej przeszukać pliki pod kątem wystąpienia słowa "konaj" i tyle :)


*
 
smieci
Post : 22 gru 2014 19:30
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Szeregowy
  • Posty: 1
  • Dołączył: 22.12.2014


Cześć,

czy ten główny plik .exe edytowałeś za pomocą notatnika czy jakiegoś innego programu, bo ja otworzyłem w notatniku ten plik poprawiłem ten błąd i zapisałem i teraz jak uruchamiam grę to pokazują się jakieś znaczki i gra się nie uruchamia. Ewentualnie mógłbyś podać link do tego zedytowanego już pliku.


*
 
olesio
Post : 22 gru 2014 21:04
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Szeregowy
  • Posty: 5
  • Dołączył: 03.03.2014


Ech, jaja sobie robisz ze mnie, tak? Przecież to logiczne, że taki plik edytuje się prawidłowo hex edytorem. Notatnik jest raczej do plików tekstowych. Pliki wykonywalne takimi nie są. Wydawało się mi do tej pory, że prima aprilis jest 1szego kwietnia.

Wydawało się mi rôwnież, że skoro strona powiązana z robieniem tłumaczenia do gry. To ludzie tutaj nie używają tylko standardowego Notepada. Cóż, widocznie za dużo się mi wydawało.

Pliku teraz nie mam jak przygotować, bo jestem poza domem i korzystam z neta mobilnego na tablcie. Nie pamiętam też czy nie modyfikowałem czegoś jeszcze, by w jednym katalogu trzymać angielską i spolszczoną wersje dla DOSBoxa.


*
 
M'cin
Post : 23 gru 2014 03:40
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy
  • Posty: 753
  • Dołączył: 18.11.2009


Wyluzuj, przeciętny zjadacz wirtualnych treści nie ma pojęcia o istnieniu takich rzeczy jak Hex Editor :P


*
 
olesio
Post : 23 gru 2014 08:08
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Szeregowy
  • Posty: 5
  • Dołączył: 03.03.2014


Spoko. Ja rozumiem. Ale w takim razie, skoro zakładacie że dużo ludzi chce tylko pograć i nie mieć pojęcia o niczym więcej. To nanieście proszę wspomnianą poprawkę na wersję, którą można pobrać z tej strony. Może da się wyeliminować błąd inaczej. Ale z moich szybkich testów zrobionych dawno temu wyszło, że najpewniej zamienić te jedne nieszczęsny znaczek ASCII odpowiadający "ą" na "a" i już :)

Pytającemu na PM posłałem link do wykonanej przeze mnie kompilacji. Ponieważ poza poprawieniem tej nieszczęsnej literki, dokonałem zmian rozszerzeń plików w podkatalogu EDT i tak samo w exe. Po to żeby móc trzymać pliki *.EDT razem z ich polskim odpowiednikiem, którym nadałem rozszerzenie *.POL.

Przy okazji sprawdźcie proszę co może być przyczyną, że z pod Opery nie da się wejść na forum ani stronę, nie podoba się przeglądarce coś z HTTPS. Nawet wyłączenie blokowania treści nie pomogło. Jednocześnie chciałem życzyć wszystkim forumowiczom wesołych Świąt i tym co nie mają niech Święty Mikołaj przyniesie pod choinkę HEX edytory :P


*
 
M'cin
Post : 23 gru 2014 14:49
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy
  • Posty: 753
  • Dołączył: 18.11.2009


Nie to, że nie wie i nie chce. Po prostu uwagę można był wyrazić mniej ironicznym tonem, żeby nie zniechęcać :).
Co do poprawki, to... no, nie ja za to odpowiadam, ale mało prawdopodobne, żeby wrzucono na JAC nieoficjalną wersję moda. Najlepiej skontaktuj się z kimś z Iron Squadu (autorami tłumaczenia), bo Len (założycie grupy i eks-administrator JAC) już tu po prostu nie zagląda regularnie.


*
 
Pfc.Enrico Mendel
Post : 29 gru 2014 10:31
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral
  • Posty: 44
  • Dołączył: 19.05.2011
  • Skąd: Toruń


Iron Squad ma już postanowienie noworoczne :-)
W każdym razie Szczęśliwego 2015-go życzę.

olesio - Nie zapominaj, że smieci jest nowy i może się nie orientować.
M'cin dobrze gada.


*
  WWW
Pfc.Enrico Mendel
Post : 02 sty 2015 11:33
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral
  • Posty: 44
  • Dołączył: 19.05.2011
  • Skąd: Toruń


Wczoraj pobrałem spolszczenie.
Po ściągnięciu i instalacji JA przestało po prostu działać.
Pokazują się literki bez ładu i składu.

Ktoś miał jeszcze z tym problem?


Załączniki:
Komentarz: Screenshot z dosboxa
ja_000.png
ja_000.png [ 22.65 KiB | Przeglądany 995 razy ]
*
  WWW
olesio
Post : 02 sty 2015 12:53
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Szeregowy
  • Posty: 5
  • Dołączył: 03.03.2014


Nie miałem takiego problemu. Tylko nie pamiętam skąd mam jedynkę. Spolszczenie wgrałem w taki sposób, że plikom tłumaczenia w podkatalogu EDT nadałem rozszerzenia .POL i to samo zrobiłem w EXEKU, poza oczywiście krytyczną zmianą "konający" na bez "ą". Sprawdź wiadomość prywatną, po więcej szczegółów.


*
 
Nowy temat Odpowiedz w temacie


cron