Jagged Alliance Center - Forum

Dzisiaj jest 12 gru 2018 16:02


Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
SaviolaMaster
Post : 02 gru 2018 19:14
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Offline
Plutonowy
Plutonowy
  • Posty: 210
  • Na JAC od: 23.12.2010


Witam wszystkich pod bardzo długiej przerwie (chociaż zaglądam na forum od czasu do czasu, tu się nic nie zmieniło :P).

Mam zagwozdkę i podejrzewam, że jest to sytuacja patowa, nie mniej może uda mi się uzyskać odpowiedź.

1. W 1.13 na multi można grać do 4 graczy.
Pytanie brzmi czy jest jakaś fizyczna możliwość zasymulowania dwóch gier w taki sposób aby można je było spiąć w np. Hamachi, dzięki czemu z kumplem we dwóch, gralibyśmy sterując łącznie czterema teamami (po dwa każdy)? Wiem, że to kwestia IP i tu jest duży problem, ale granie na dwa komputery jednocześnie czy komputer i laptop nie wchodzi w grę :D.

2. W zasadzie jeżeli jest opcja na punkt drugi, to punkt pierwszy jest wtedy zbędny.
Czy istnieje jakakolwiek możliwość zwiększenia liczby najemników w multi?
Wildfire zwiększył liczbę składu z 6 do 10. W najnowszej becie 1.13 miało to już być zdrożone - na multi dalej tylko da się 6 osób zrekrutować.
W .INI EDITOR nic na ten temat nie ma.
Wgrałem z ciekawości nakładkę na absolutną rekrutację najemników - nic to nie zmienia.
W edytorze map nie da się w żaden sposób dodać najemników, którymi mógłby sterować gracz.

3. Czy jeżeli zedytuję sektor w edytorze map, będę mógł to przesłać koledze i uzyskam dzięki temu np. dodatkowe bronie czy przeciwników w sektorze na multi?

Oczywiście cała rozkmina bierze się stąd, że chciałoby się zagrać coś bardziej ambitnego niż 1v1 po 6 najemników. Tak po 20 na przykład byłoby miło. Symulacja małej bitwy albo oblężenia jednego gracza przez drugiego :).

Dziękuję z góry wszystkim za odpowiedź i pozdrawiam.

_________________
Obrazek


Ostatnio zmieniony 06 gru 2018 02:10 przez SaviolaMaster, łącznie zmieniany 1 raz

*
 
M'cin
Post : 02 gru 2018 22:13
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Offline
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy
  • Posty: 737
  • Na JAC od: 18.11.2009


Czy dobrze rozumiem punkt 1? Chodzi o to, żeby na 2 komputerach grały 2 osoby każda po 2 zespoły, czyli 2 instancje JA2 odpalone na raz?


*
 
micand1989
Post : 02 gru 2018 23:07
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Offline
Awatar użytkownika
Major
Major
  • Posty: 1569
  • Na JAC od: 30.12.2010
  • Skąd: Łagiewniki Nowe


M'cin pisze:
Czy dobrze rozumiem punkt 1? Chodzi o to, żeby na 2 komputerach grały 2 osoby każda po 2 zespoły, czyli 2 instancje JA2 odpalone na raz?

Tak, ja też tak zrozumiałem to pytanie. Aż mnie zatkało jak czytałem.

_________________
Obrazek
Obrazek


*
 
SaviolaMaster
Post : 03 gru 2018 02:17
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Offline
Plutonowy
Plutonowy
  • Posty: 210
  • Na JAC od: 23.12.2010


M'cin pisze:
Czy dobrze rozumiem punkt 1? Chodzi o to, żeby na 2 komputerach grały 2 osoby każda po 2 zespoły, czyli 2 instancje JA2 odpalone na raz?


Dokładnie.
Nie da się tego zrobić tak po prostu bo nie można podpiąć pod VPN tego samego IP 2x. A przez wzgląd na ograniczenie liczebności oddziału, metodą na zwiększenie limitu może być granie dwoma teamami jednocześnie - co jest możliwe mając dwie fizyczne maszyny z dwoma innymi IP, lecz jest to niepraktyczne. A gdyby tak dało się obejść te ograniczenie co do IP wystarczyłoby tylko zrobić alt-tab po wykorzystaniu AP jednej z drużyn.

_________________
Obrazek


*
 
lukasamd
Post : 03 gru 2018 08:24
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Offline
Pułkownik
Pułkownik
  • Posty: 5300
  • Na JAC od: 31.05.2006


Jeśli korzystasz np. hamachi czy czegoś podobnego, każdy komputer podłączony do sieci będzie widoczny jako osobny.
Możesz więc wykorzystać maszyny wirtualne - Virtualbox, Vmware Player, Vmware Workstation czy nawet Hyper-V do postawienia osobnego systemu, zainstalowania na nim JA2 + klienta VPN i dołączenia do sieci jako ktoś osobny.


*
  WWW
SaviolaMaster
Post : 03 gru 2018 14:30
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Offline
Plutonowy
Plutonowy
  • Posty: 210
  • Na JAC od: 23.12.2010


lukasamd pisze:
Jeśli korzystasz np. hamachi czy czegoś podobnego, każdy komputer podłączony do sieci będzie widoczny jako osobny.
Możesz więc wykorzystać maszyny wirtualne - Virtualbox, Vmware Player, Vmware Workstation czy nawet Hyper-V do postawienia osobnego systemu, zainstalowania na nim JA2 + klienta VPN i dołączenia do sieci jako ktoś osobny.

Dzięki, przetestuję. A mam pytanko, wiesz może czy zwiększyli limit w multi z 6 do 10 najemników na skład tak jak zapowiadali czy ja mam coś nie tak?

EDIT:
Ogarnąłem VirtualBoxa, po kilku drobnych problemach system stoi, JA2 i Hamachi też. Hamachi łączy mi elegancko ale pojawia się problem - nie mogę zmienić głębi bitów z 32bit i w efekcie przy próbie odpalenia JA2 z INI wyskakuje błąd, że program nie może przejść na 16bit. Oczywiście zgodność z XP SP3 czy uruchomienie jako administrator jest. Zaznaczenie opcji 256 kolorów też nie pomaga. Szukałem w necie rozwiązania ale jakoś nie znalazłem.

_________________
Obrazek


*
 
SaviolaMaster
Post : 07 gru 2018 19:32
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Offline
Plutonowy
Plutonowy
  • Posty: 210
  • Na JAC od: 23.12.2010


Wiem, że post pod postem ale bumpuje, może ktoś jeszcze coś poradzi.
Mogę dopisać, że spróbowałem jeszcze postawić XPka - tutaj już 16 bit można jak najbardziej ustawić. Z kolei INI wywala error o NET Framework - zainstalowałem możliwie najnowszy na XPka, wszelkie możliwe aktualizacje, poprawki (a i tak mam wersję Pro SP3) - brak zmian - dalej nie chce odpalić INI.

Czy ktoś kiedykolwiek też tak próbował się bawić lub ma zaawansowaną wiedzę na takie tematy? Może 1.13 zwyczajnie na XPka nie idzie, zostaje jeszcze Vista xD (ale podejrzewam, że problem ten sam co z 7 bo w końcu to już inne środowisko jest niż XP i wcześniejsze).

EDIT: (ale się dzieję xD) - INI co prawda nie odpala ale nie wpadłem na to, że przecież mogę odpalić sobie normalnie exe - exe śmiga.
Czyli w zasadzie problemu jednak nie ma. Biorę się za testy stabilności. Dam znać jak poszło.

PS: Nakładka Wildfire, najnowsza beta 1.13 - wciąż tylko 6 najemników na jedną drużynę w multiplayerze.

EDIT 2:

Więc tak, po za tym że nie wiem jeszcze jak podbić rozdzielczość wchodząc normalnie z JA2.exe, gra działa. Jednakże wchodzę do multi i czy chcę shostować czy dołączyć po stronie dołączającego (nieważne czy układ jest macierza-wirtual czy odwrotnie) mam takie coś i brak efektów (pliki z serwerem przerzucone do plików MULTIPLAYER, wyjątki, firewalle są)

https://zapodaj.net/ff373237334e0.jpg.html

Czy trzeba zrobić coś więcej? Wirtual normalnie z neta korzysta (jest skonfigurowany NAT), pobierał mi normalnie rzeczy z neta, aktualizacje. Hamachi normalnie połączyło, klienty się widzą wzajemne. Firewall wyłączony, antywirusa brak.

EDIT 3:

Postawiłem od nowa siódemkę wirtualną, bo poprzednią sobie usunąłem.
Jeszcze raz na spokojnie wszystko zainstalowałem, poustawiałem w INI i tym razem gra się elegancko odpala :). Kwestią jest to, że tryb okienkowy nie pozwalał na zmianę bitów. Tryb pełnoekranowy załatwia sprawę (tylko jest zabawa z rozdzielczością, customowa nie odpala gry, należy wybrać odpowiednio niższą od natywnej).

Jednakże dalej mam ten sam problem co przy próbie z XPkiem. Jest to jakiś problem z siecią. Jednakże nie ma tutaj żadnego errora/komunikatu w grze, a swoista, niewidoczna zwiecha i częściowo czarny ekran gry (dokładnie taki sam jak na screenie, który wrzuciłem powyżej).

_________________
Obrazek


*
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie


Dzisiaj jest 12 gru 2018 16:02


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników