Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna
Autor Wiadomość
marcinl0
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Sierżant
Sierżant

Pewnie to było omawiane ale dla pewności: czy w JA2 Wildfire jest jakakolwiek szansa na skonstruowanie / zdobycie X-RAY DETECTOR - byłby niezwykle przydatny na niektórych - szczególnie na większych mapach Wildfire gdy naprawdę trudno znaleźć ostatnich ukrytych przeciwników.

*

Hanzea
Kapral
Kapral

Chodzi o to urządzonko co sprawia że na mapie pojawiają się migsjące kropki, ktòre oznaczają wrogòw?
Jak tak, to z tym wykrywaczem pozycji wroga w Wildfire odbijałem Tixe.

*
marcinl0
Sierżant
Sierżant

Tixa - nawet zdobyłem w Wildfire bez tego detektora ale długo to potrwało. No dobrze - a skąd wziąłeś ten detektor w Wildfire.

*

Hanzea
Kapral
Kapral

marcinl0 pisze:
.... No dobrze - a skąd wziąłeś ten detektor w Wildfire.

Potwierdzam że można zbudować. Wszystkie 6 części gdzieś można znaleźć. 5 lat temu grałem to nie pamiętam gdzie. Jak gram w coś nowego to zawsze wszystko dokładnie przeszukuję, tak było i wtedy.

https://jagged-alliance.pl/artykul9/lac ... zedmiotow/

*
marcinl0
Sierżant
Sierżant

Dla pewności: gram w płatną oficjalną wersję GoG JA2 Wildfire (podkreślam Wildfire a nie zwykłe JA2) - może to ważne dla zdobycia tego nieszczęsnego detektora.

W zwykłym JA2 (GoG v 4) konstruowałem nawet kilka sztuk detektora tak aby prawie każdy najemnik miał.

Osobną sprawą w nadal niedopracowanym Wildfire - a niby piszą v 6.08 GoG - jak rozwiazać problem z nieuchronnymi crashami w Wildfire do pulpitu Windows 10 - miałem już kilka takich. I sprawa sektora I8 Wildfire nadal crash.

*

Hanzea
Kapral
Kapral

Wildfire to wildfire(zwykłego Ja2 nawet nie mam), z goga ròwnież . Mam wersję 6.04.

*
marcinl0
Sierżant
Sierżant

Tak sprawdziłem dokładnie - w grze wyświetla v 6.04 (Wildfire).

I poszukałem w swoich starych savach też sprzed 5 lat - tak jakoś wtedy skonstruowałem JEDEN detektor.

Ale najlepsze że pomimo patchy upływu czasu itd. nadal nie rozwiązano w Wildfire problemów z w/w crashami.

*

marcinl0
Sierżant
Sierżant

Game installers and updates: 6.08 + dlc

z tym dlc JA2 Classic zawiesza się

*

marcinl0
Sierżant
Sierżant

Póki pamiętam jak zdobyłem poszczególne elementy detektora:
LCD Franz Balime
drut Sam Balime
Fumblepack Franz Balime
świetlówka Jake Estoni
gumka przeciwnik w walce w którymś sektorze ew. aptekarz Balime
bateria Sam Balime

*

willi344
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

marcinl0 pisze:
Póki pamiętam jak zdobyłem poszczególne elementy detektora:
LCD Franz Balime
drut Sam Balime
Fumblepack Franz Balime
świetlówka Jake Estoni
gumka przeciwnik w walce w którymś sektorze ew. aptekarz Balime
bateria Sam Balime

Potwierdzam, że można zbudować ale nazwy niektórych przedmiotów w grze są trochę inne.
Nie "LCD" tylko "Wyświetlacz z LameBoya".
Nie "drut" tylko "Drut miedziany".
"FumblePack" zgadza się.
Nie "świetlówka" tylko "Lampa rentgenowska".
Nie "gumka" tylko "Paczka gumy" (do żucia).
"Baterie" zgadza się.

Do wykonania ostatniego połączenia ("Wyświetlacz"+"Rentgen") trzeba mieć najemnika z 99 mechaniki i prawdopodobnie z umiejętnością "Elektronik". Mój IMP z 98 mechaniki i bez "Elektroniki" nie był wstanie połączyć ze sobą ostatnich dwóch elementów. Dopiero Trevor Colby z AIM z 99 mechaniki i umiejętnością "Elektronika" dał radę.

Tu jest ładny obrazek pokazujący jak to zbudować:
Obrazek

Ostatnio zmieniony 18 cze 2026 21:04 przez willi344, łącznie zmieniany 1 raz

*

marcinl0
Sierżant
Sierżant

Jak napisałem przytaczałem nazwy potoczne z pamięci bez sprawdzania nazw póki pamiętałem gdzie znalazłem części - ale ten w/w obrazek precyzuje całość.

Praktycznie robię ten X-Ray Detector tak: u Trevora w ręce ((będący w ręce Trevota pod skrzynką narzędziową) daję miedziany drut na wyświetlacz LCD i to jest już 1. pierwszy podstawowy dwuelementowy moduł,
aby uzyskać drugi moduł: gumę daję na FumblePack (będący w ręce Trevota pod skrzynką narzędziową) i jeszcze na to świetlówkę - i już mam 2. drugi podstawowy trójelementowy moduł.
Następnie w/w 2. drugi moduł daję nawet wciskiem na siłę na 1. pierwszy moduł (będący w ręce Trevota pod skrzynką narzędziową) siłowo kilka razy aż do skutku - nawet jak z tego wyjdzie "złom" bardzo mocno uszkodzony. Następnie całkowicie aż do 100 proc naprawiam ten "złom" w ręce Trevora (ten geniusz szybko naprawia max w kilka godz.) - i do otrzymanego pełnosprawnego X-Ray Detectora doczepiam finalnie pełną baterię = i X-Ray Detector wspaniale działa.

Używam go w boju tak aby nie wyczerpać baterii w polu: nagrywam sav i robię skan X-Ray Detector-em i już widzę jaka jest sytuacja w polu - następnie wczytuję sav czyli mam znowu pełną baterię bez niespodzianek że się nagle wyczerpała.

*

Hanzea
Kapral
Kapral

marcinl0 pisze:
Używam go w boju tak aby nie wyczerpać baterii w polu: nagrywam sav i robię skan X-Ray Detector-em i już widzę jaka jest sytuacja w polu - następnie wczytuję sav czyli mam znowu pełną baterię bez niespodzianek że się nagle wyczerpała.

Dlatego jest to przedmiot , ktòry w wildfire nie powinien występować. Zbytnio ułatwia rozgrywkę.

*
willi344
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Hanzea pisze:
marcinl0 pisze:

Dlatego jest to przedmiot , ktòry w wildfire nie powinien występować. Zbytnio ułatwia rozgrywkę.

Może tak, ale wszystko zależy od tego jak kto gra. Mówisz, że wykrywacz za bardzo ułatwia grę, a np. exploit na nabijanie siły na mapie Arulco bez utraty czasu albo podobny na naukę um. strzeleckich, mat. wybuchowych itp. ułatwiają znacznie bardziej. Wszystko zależy od tego czy tego używasz czy nie. Jak dla kogoś jest za łatwo to może tego nie używać, a jak ktoś chce to niech używa. Gra ma sporo błędów i exploitów, ale ja osobiście lubię ją jaka jest (tylko tych crashy mogłoby nie być ;) ).

PS: Gdyby wykrywacz miał ograniczenie, że można go użyć jedynie wtedy jak w sektorze został jeden, ewentualnie dwaj wrogowie to nie byłby już tak przegięty a jednocześnie pozwalałby znaleźć ostatnich, schowanych gdzieś wrogów.

W ogóle ten przedmiot jest bez sensu pod względem budowy bo lampa rentgenowska nie jest w stanie "wykryć" czegokolwiek na dużą odległość i nie rozumiem czemu twórcy dali jako składowy przedmiot lampę rentgenowską (bo nazwa fajnie brzmiała?). A przecież w prawdziwym życiu są realne urządzenia do wykrywania ludzi na polu walki i nie tylko. Mogli dodać zamiast lampy rentgenowskiej np. moduł radiowy do łączenia się z satelitą CIA albo ruskich, do kupienia (rzadko i drogo) od Tonego i już miałoby to sens. W końcu jest to w trybie realistycznym.

*

marcinl0
Sierżant
Sierżant

"Dlatego jest to przedmiot , ktòry w wildfire nie powinien występować. Zbytnio ułatwia rozgrywkę"
Dlatego używam X-Ray Detector praktycznie do odnalezienia ostatniego przeciwnika (potrafi się naprawdę schować) - a nie po to aby rozgrywkę od razu za bardzo ułatwić. A gra Wildfire na hard jest już naprawdę trudna - ukończenie hard to powód do satysfakcji. Mod o podobnej nazwie NO to już naprawdę przegięli z poziomem trudności nawet na pierwszym.

Ciekawy pomysł z zamianą lampy - może jakiś nowy mod to wprowadzi.

Istnienie w/w exploitów w Wildfire (i JA2 i w całej serii) sprawia że gra się n-ty raz kolejne lata - i zawsze odkrywa się coś nowego.

*

marcinl0
Sierżant
Sierżant

Ciekawe czy komukolwiek udałoby się przejść mod NO na hard jak Wildfire.

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2  Następna