Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
willi344
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Witam,
wszedłem kanałami z M2 do M3 i wyszedłem na zapleczu sklepu. Za rogiem na północnym-wschodzie jest czołg więc używając biegu udałem się na południowy-zachód i wszedłem na tamtejszy płaski dach sklepu. Nikogo jeszcze nie zabiłem ale mimo to chyba po drugiej turze włącza się alarm a za następne ok dwie tury cywile, którzy do tej pory stali i można było z nimi nawet gadać zaczynają mnie atakować. Specjalnie tak wyszedłem, żeby czołg nie strzelił i nie trafił cywili albo budynku (w ogóle nie wystrzelił, chyba nawet mnie nie widział) ale nic to nie dało.

Zrobiłem test i zabiłem kilkunastu tych cywili i sprawdziłem na mapie, że lojalność mi nie spadła (w historii też nic nie było) ale nie wiem jak to działa, może ona spada dopiero po zakończeniu walki w sektorze?

Na początku myślałem, że to wina tego że wszedłem do przyległego sklepu i otworzyłem jeden regał a potem wyszedłem drzwiami sklepu, które mają pułapkę i alarm (rozbroiłem je) ale jak wczytałem i wyszedłem wyjściem bezpośrednio z zaplecza (drzwi bez pułapki i alarmu, zamknięte tylko na klucz) to alarm też się włączył po ok 2 turach.

Zacząłem walkę w tym sektorze ok 04:30 czyli jeszcze noc, może to jest przyczyna bo w nocy sklepy/budynki są zamknięte na klucz i jeśli się takie drzwi otworzy to cywile nas atakują za włamanie?

Mam dylemat. Czy mogę ich spokojnie załatwić czy lepiej wczytać i próbować znowu?
Będę wdzięczny za pomoc :)

Edit1: Można śmiało zabić tych cywili, lojalność nie spadła po przejęciu całego sektora ale też nie wzrosła. (Edit2: Jednak wzrosła ale z opóźnieniem.)

Zrobiłem tak, wczytałem poprzedni zapis bo dużo nie traciłem i zaatakowałem z powierzchni. Z tego co zauważyłem cywile z bronią zaczynają atakować po włączeniu alarmu, który brzmi jak alarm w sklepie lub samochodzie (właśnie dźwięk mnie zmylił). Następuje to ok 2 tury po wykryciu naszych najemników. Alarm włączają przełącznikiem w budynku z płaskim dachem na obrzeżach sektora na północnym-zachodzie (zrzut ekranu 44).
Załącznik:
SCREEN044.png
SCREEN044.png [ 255.64 KiB | Przeglądany 33 razy ]
Może da się uniemożliwić włączenie alarmu ale ja nie próbowałem. Potem zrobiłem im piekło :)

(Edit2: Nie trzeba też się przesadnie martwić przypadkowym ranieniem zwykłych cywili np. przez wybuch czołgu a przynajmniej ja nie dostałem za to kary a miałem kilka razy taką sytuację, że cywil chował się za czołgiem i nie dało się go zniszczyć, tak żeby go nie ranić, wybuch go odrzucił ale przeżył. Kary nie było.)

Gdzieś na forum przeczytałem, że czołgi nie strzelają do najemników na dachu, otóż strzelają (zrzut ekranu 41) xD
Załącznik:
SCREEN041.png
SCREEN041.png [ 255.01 KiB | Przeglądany 32 razy ]

A cofając się kanałami dwóch moich najemników pojawiło się w ścianie (zrzut ekranu 40)
Załącznik:
SCREEN040.png
SCREEN040.png [ 134.88 KiB | Przeglądany 32 razy ]
i mogłem w niej chodzić ale nie dało się z niej wyjść, musiałem wczytać.

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie