Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Wigen
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

lukasamd pisze:
BTW. Wiecie co, to nie jest temat o III Wojnie Światowej (konwencjonalnej czy też nie) ale o wojnie w Osetii... nie zauważyliście?

Owszem. Sytuacja w Osetii jest na tyle poważna że raczej o książkach się nie rozmawia ;) Z najnowszych informacji wynika że konflikt w Osetii Południowej się rozszerza.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Nie wiem o co w tym wszystkim chodzi ale Rosji nie ufam. Jak ich znam to wszystko ukartowali. Teraz będzie wielkie zajmowanie miast przez Rosjan, którzy na prawo i lewo będą krzyczeć jak to ich Gruzini zaatakowali (a co niby mają robić jak obce wojsko przekracza granicę?).

*
nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Len pisze:
a co niby mają robić jak obce wojsko przekracza granicę?

W sumie nie przekroczyli granicy, bo Osetia poludniowa lezy w granicach Gruzji, wiec wojna jest na terenie Gruzji. Czarno to widze. Co prawda juz nie przesadzalbym z tym zeby to Polska sie mobilizowala i szykowala do wojny, bo eskalacja konfliktu, interesy miedzynarodowe itp., jak tu co niektorzy zdaje sie chcieli zasugerowac. Rosjanie dobrze wiedza o co im chodzi - o strefy wplywow, bo Gruzja sie zbuntowala i chce isc na zachod. Byla nawet tam jakas Rozana Rewolucja czy cos w tym guscie. W Europie i Usa tez dobrze juz wiedza politycy o co chodzi. Teraz tylko kazdy musi ostroznie przemyslec swoje ruchy, wypowiedzi politykow, bo chodzi o biznes, grube pieniadze, import, eksport, zasoby naturalne i oczywiscie o wladze. Juz slyszalem ze jakis tam niemiecki wiceminister krytykuje Gruzinow za atak. Bylo to do przewidzenia.
Przesrane na tym Zakalkaziu z masa konfliktow narodowosciowych, gdzie kazdy jest prosty do rozwiazania jak wezel gordyjski, a najprostrzy sposob, czyli rozciecie, to wojna. Nie ma tam jednosci i jeszcze dlugo nie bedzie, a Rosjanie nie odpuszcza, bo po rozpadzie ZSRR stracili na znaczeniu. Nie pozwola sobie na kolejne panstwo w NATO w ich sasiedztwie.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

nemrod pisze:
W sumie nie przekroczyli granicy, bo Osetia poludniowa lezy w granicach Gruzji, wiec wojna jest na terenie Gruzji.

No właśnie, a mi chodzi o to, że Rosja przekroczyła granicę.

*
nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Len pisze:
że Rosja przekroczyła granicę.

Tylko ze Rosja byla tam juz od wielu lat, bo to prowincja separatystyczna z przewaga ludnosci rosyjskiej, uniezalazniona od Gruzji i korzystajaca z rosyjskiej pomoy gospodarczej. Tam konflikt wisial na wlosku od upadku ZSRR. Poza tym jest jeszcze Abchazja - inna prowincja Gruzji o zapedach niepodleglosciowych. Rosjanie teraz wysylaja ta,m dodatkowe oddzialy, bo sytuacja sie zaostrza.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

To ciekawe, że Rosja tak wspiera regiony, które są częścią innego kraju, ale mogą przyłączyć się do Rosji. A pamiętacie sytuację z Serbią? Wtedy Rosja definitywnie nie zgadzała się. Trochę to dziwne i chyba sami sobie dół kopią, jak tak dalej pójdzie to Tatarzy dadzą o sobie znać :P

*
nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Len pisze:
To ciekawe, że Rosja tak wspiera regiony, które są częścią innego kraju, ale mogą przyłączyć się do Rosji.

Jak to przylaczyc sie do Rosji? Nie chodzi o przylaczenie Osetii Poludniowej, tylko o zrobienie z Gruzji poslusznego sojusznika, takiego jak Bialorus.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

A pisałem wyżej, że nie wiem o co chodzi :P W mediach wszystko przedstawiane jest tak, jakby Rosja "wspierała" Osetie tylko po to, żeby odebrać ten region Gruzji.

*
nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Len pisze:
A pisałem wyżej, że nie wiem o co chodzi :P

A warto wiedziec ;) .

Len pisze:
W mediach wszystko przedstawiane jest tak, jakby Rosja "wspierała" Osetie tylko po to, żeby odebrać ten region Gruzji.

Miedia sa od tego zeby wlasnie ludzie mysleli dokladnie to, co chca im przekazac i niekoniecznie to musi byc prawda. Trzeba na sprawy patrzec z przymrozeniem oka i szukac w innych zrodlach.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

nemrod pisze:
Trzeba na sprawy patrzec z przymrozeniem oka i szukac w innych zrodlach.

Wiem, że nie wiesz ile, ale nie mam 10 lat :] :P

*
nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Len pisze:
Wiem, że nie wiesz ile, ale nie mam 10 lat :] :P

Z pewnoscia. Tylko sobie dyskutuje.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Rosja wyznaje taktykę Agresywnej Obrony Granic - jeżeli nawet mają podejrzenie, że ktoś chce ich zaatakować, mają prawo do ataków prewencyjnych 150-200km wgłąb kraju agresywnego :)

Może chodzi im o jakieś zablokowanie dostaw ropy - w końcu na południu Gruzji znajduje się spory ropociąg ciągnący czarne złoto do Europy Zachodniej... wczoraj mówili o (nieudanej) próbie jego zbombardowania przez lotnictwo Federacji Rosyjskiej.

*
nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

W tym momencie mozna zmienic nazwe temat, bo wojna nie toczy sie juz tylko w Osetii Poludniowej. Rosjanie atakuja Gruzinow i wyglada na to ze szykuja sie do marszu na Tbilisi, czyli stolice Gruzji.

*

Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Tak sie zastanawiam. Co będzie jeśli Rosjanie zdobędą stolicę Gruzji.

Jednakże pojawią się sprzeczne informacje jakoby Rosja miała faktycznie najechać na Tbilisi. Jak donosi Polska Agencja Prasowa (PAP) Rosja nie ma wyznaczonych planów aby zaatakować stolicę Gruzji. Mówi się o panice jaka wybuchła po informacjach że żołnierze rosyjscy dokonują przemarszu na Tbilisi.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Ja sobie wczoraj tak zupełnie przez przypadek doszedłem do pewnego wniosku - reakcja Rosjan była praktycznie natychmiastowa, dobrze wiedzieli co się zbliża i wykorzystali błąd Saakashvili'egp.

Widziałem też wypowiedź Aleksandra Kwaśniewskiego na TVN24, mówił sensownie - aby nie dać się pożreć mediom wymienił złe kroki po obu stronach: Gruzji że rozpoczęła akcję militarną czując oddech Ivana, Rosji za to że po wyparciu Gruzinów z Osetii i Abchazji prą dalej i chyba nie zamierzają szybko się zatrzymać.

BTW. Wie ktoś co się dzieje w mieście Gori? Wczoraj było kupę niepotwierdzonych informacji o tym, jakby byli już w nim Rosjanie, dzisiaj czytam na portalach jedynie o bombardowaniach.

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4  Następna