Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Maxwell
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

O ile różnorodność broni pozostawianej przez wrogów jest całkiem fajna gdy pierwszy, drugi... może trzeci raz przechodzisz grę (czy też dany mod), to później zaczyna to trochę przeszkadzać. Mało który kraj decyduje się na taką dywersyfikację dostawców broni - chociażby z powodu konieczności produkcji/zakupu wielu różnych kalibrów amunicji. Niektóre mody same się o to troszczą, ale zdaje się że v.1.13 jeszcze z tym nie ruszyło.

Jakiś czas temu zastanawiałem się czy nie można by sprawić by poprzez plik ini gracz decydował kto jest dostawcą broni dla armii Arulco. Czy ma to być broń Paktu Warszawskiego, amerykańskiej produkcji czy "zachodniej" ale nie powiązanej z USA.

Jak się okazało inni też o tym myśleli i pewne kroki zostały przedsięwzięte, a nawet dokonano większego podziału. Jednak nie widać by jakoś poważniej to ruszyło... na szczęście pozostały wskazówki jak samemu to zrobić. Co prawda wybór opcji ograniczał by się do podmiany pliku EnemyGunChoices.xml na odpowiedni, a nie poprzez prostą opcje w ini, ale jak się nie ma co się lubi ;)

IMO coś takiego dodało by nowy aspekt do gry. Załóżmy że ustawimy bronie na wschodnie. Teoretycznie gracz używający natowskiego sprzętu miałby przewagę w zasięgu i sile ognia (przynajmniej w moim odczuciu), ale zarazem miałby utrudnione zaopatrzenie, bo musiałby zawsze dokupywać amunicję, praktycznie bez możliwości zdobycia jej na wrogu.

Przy ustawieniu na zachodni sytuacja była by odwrotna - łatwe zaopatrzenie, ale oponent z ekwipunkiem na tym samym poziomie.

Co wy o tym myślicie?
Rzecz bynajmniej nie trudna, ale wymagająca trochę samozaparcia i testów. Czy ktoś w ogóle byłby tym zainteresowany?

*

Bartek0511
Awatar użytkownika
Porucznik
Porucznik

@Maxwell

Fajnie brzmi ale dokładnie to nie wiem o co Ci chodzi.

*

Maxwell
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Konkretnie o zmianę broni jakiej używają żołnierze wroga (a więc również jaką zostawiają). Obecnie wygląda to tak że po bitwie znajdujesz SIG'a, Colta M16, AK-47, AKSU, oraz FN FAL'a - niezła mieszanka producentów i kalibrów ... walcząc w Polsce spotykał byś kilka odmian zmodyfikowanych kałachów z 'wz.' w nazwie i pewnie 3 różne pistolety (duże uproszczenie ale mniejwięcej do tego by się to sprowadziło)... czemu w Arulco jest inaczej?

Nie żebym chciał zawsze znajdować przy trupach ten sam karabin ;) ale można by dostosować ekwipunek by był bardziej jednorodny. Zapewne samo opowiedzenie się przy amunicji NATO lub WP dało by sporą dawkę realizmu.

Oczywiście Bobby Ray ciągle miałby swój asortyment - to definiuje inna tabela.

I've... seen things you people wouldn't believe. Hmm... Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like... tears in rain.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Wg. mnie bardzo dobra idea - bardzo poprawia realizm gry. Ja się za robienie czegoś takiego nie biorę - jestem zielony w modyfikowaniu :D ale uważam że podział byłby dobry.

Z drugiej strony popatrzmy na szaleńców grających na INSANE :D - JUŻ mają kłopoty a tu dowalamy im jeszcze coś takie z zaopatrzeniem, gra super-realna ale i super(-mega)-trudna ;)

*
Bartek0511
Awatar użytkownika
Porucznik
Porucznik

W sumie to dobry pomysł.

*

Maxwell
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Zasadniczo może to wykonać jedna osoba (np. ja), choć przynajmniej w kwestii doboru nowej broni przydała by się konsultacja w gronie graczy.

Proste 4 etapy:

Analiza pliku - by dowiedzieć się jakie bronie były przypisane dotychczas oraz w jakich proporcjach, może posłużyć jako wskazówka, oraz wyjaśnić funkcjonowanie podziału na 11 sekcji (prawdopodobnie każda to poziom trudności gdzie 11 to najwyższy/zaawansowana gra blisko zabicia królowej). Jakieś 2 godziny roboty dla jednej osoby, by wyszukać jakiej broni dotyczą ID i spisanie tego.

Ustalenie nowego OOB - tu przydatna konsultacja jakie bronie w danej opcji powinny się znaleźć - jedna osoba miała by kłopoty z 'odgadnięciem' jakie bronie danego producenta są w JA2, która jest lepsza i czy powinna należeć do tego zbioru broni czy innego.

Zmiana pliku - przypisanie nowych ID broni dla wroga - znowu 2 godziny by odszukać brakujące ID i powpisywać to.

Testy... bo w grze mamy klika kombinacji poziomów trudności i dostępności sprzętu... trzeba sprawdzić czy działa to poprawnie na każdym, a najlepiej to zarówno w fazach początkowych jak i blisko Meduny.

Jeżeli jesteście zainteresowani taką 'modyfikacją' to mogę ruszyć z pracą.

*

Bartek0511
Awatar użytkownika
Porucznik
Porucznik

Ja się moge na to pisać.

*

Maxwell
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Póki co powoli, acz systematycznie przekopuje się przez xml - jestem już blisko połowy i zdaje się potwierdzać teoria że sekcje wynikają z postępów w grze - pierwszy zestaw broni to same pistolety i kilka PM, w drugim pojawia sie kilka SMG i karabinów, w trzecim jeszcze więcej, a w czwartym mamy już kałacha i Colta Commando.

Zanim to dokończę pewnie jeszcze trochę minie, ale jest coś co w między czasie ktoś życzliwy mógłby wykonać ;)

Najpierw zabrał bym się za zrobienie wersji z samą bronią Paktu Warszawskiego (wydaje się że to ten zestaw miałby największy wpływ na grę), więc przydał by się spis broni używających wschodniej amunicji - 9x18mm; 9x39mm; 5,45mm; 7,62x25mm; 7,62x39mm; 7,62x51R (jak jakiś przekręciłem lub pominąłem to sorki ;) ). Jak ktoś ma wolną chwilę to mógłby zajrzeć do Bobby Ray'a i zanotować nazwy tych broni, a przynajmniej któregoś typu (np. pistoletów) - przyśpieszy to znacznie prace.

*

Bartek0511
Awatar użytkownika
Porucznik
Porucznik

Ja sprubuje

*

Maxwell
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Faza pierwsza zakończona ;)

Z tego co widzę, to gdybym powycinał zachodnią broń z listy ekwipunku wroga wcale nie zrobiło by się łatwiej bo procentowo częściej przypadały by kałachy (zamiast np. zachodnich SMG i PM których jest dość sporo), a do tego rosyjskie snajperki również miałyby większe szanse pojawienia się w rękach wroga, a te bynajmniej słabe nie są.

Jedynie mam wątpliwości do najwyższych poziomów - tam lwią część stanowią zachodnie ciężkie snajperki oraz broń kalibru 7,62x51 NATO, oraz broń serii XM. Po wycięciu może się okazać że został tylko Pecheng czy coś w tym stylu... Będzie trzeba poprzerzucać trochę 'słabszych' broni na wyższe poziomy bo inaczej może wygladać to dziwnie jeśli wszyscy wrogowie w sektorze będą uzbrojeni tylko w Pechengi albo OSV-96. ;)

Może nawet trochę zachodniego sprzętu będzie się pojawiać na wyższych poziomach bo czasem niektóre jednostki otrzymują sprzęt 'z zewnątrz' - w Polsce bodaj snajperki były również bardziej egzotyczne od Dragunovów (fińskie czy coś w tym stylu).

*

Maxwell
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Po wycięciu broni zachodniej (oraz wszelkiej z natowską amunicją) bardzo skurczyły się sekcje. Dotychczas było od 14 do 24 broni w każdej, a teraz w niektórych były zaledwie dwie. Widzę że problemu z doborem broni nie będzie bo trzeba po prostu wrzucić wszystko, a nawet przerzucić z "sąsiednich" sekcji część broni by każda miała przynajmniej po sześć (jeśli dobrze rozumiem, gdyby sekcja miała 2 bronie - snajperkę oraz KM - i natknąć się na wroga który otrzymał ekwipunek z tej sekcji, to 50% żołnierzy miała by snajperki, a 50% KMy).

W przypadku "Tons of Guns" powinno wszystko dobrze wyglądać, ale zastanawiam się czy dobrze to będzie działało w trybie normalnym - jeżeli pewne bronie są w nim ignorowane, to możliwe jest że niektóre sekcje stracą wszyskie bronie (to by było tragiczne - bo mozna by natrafić na wroga bez broni), albo np. tylko z jedną bronią (również mało wesoła koncepcja).

Jeszcze dziś powinna pojawić się pierwsza wersja pliku... Niektóre bronie pojawią się w rękach wroga trochę szybciej więc może być trochę ciężej w pierwszych walkach. Problemu zaopatrzenia też na początku nie będzie bo pewnie gracze będą biegać ze zdobyczną bronią, dopiero jak zdecydują sie przerzucić na broń od Bobby Raya będzie więcej kłopotów ;)

*

Maxwell
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Pierwsza, wersja pliku dla odważnych ;)

Jak dotąd w Omerta spotykałem wrogów tylko z pistoletami (może raz był obrzyn), a teraz w obu próbach mieli 2x SKS, 1x Type 85 i kilka pistoletów ;)

Załączniki:
EnemyGunChoices.rar [2.07 KiB]
Pobrany 279 razy
*

Bartek0511
Awatar użytkownika
Porucznik
Porucznik

Świetna robota Maxwellna pewno ten plik znajdzie się w Nowej Kaldeoni (oczywiście lekko edytowany). :one:

*

Grizzli
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Z tym rodzajem broni zostawianej przez wrogów to nawet niezły pomysł :D .To skoro się bierzecie za bron to możecie zmodyfikowac inne rzeczy. np. by wrogowie zostawiali kasę,cygarka, wódke :D żeby elita używała lepszych kamizelek, a natomiast wyrzucic z zestawu wrogów np. spręzyny, druty, przedłuzki do lufy i inny złom :D Zresztą najlepiej jest w ogóle to wyrzucic przedmioty typu przedłuzka do lufy bo one godzą w realizm

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie