Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
DemolAA
Post : 25 wrz 2020 15:48
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Szeregowy
  • Posty: 6
  • Dołączył: 25.09.2020


Witam serdecznie. Mam następujący problem.

Granatnik GP-30 Obuwka nie działa. Jest zamontowany do AK-74, ale w żaden sposób nie mogę naładować go granatem WOG-25. Broń, granatnik i granat są w dobrym stanie.

Instalacja:
Jagged Alliance 2 1.05PL (z bardzo starej płyty CD Action)
Patch Jagged Alliance on Windows 7, 8, 8.1, 10
JA2 1.13(7609) Arulco Revisited v1.4 PL (mod całościowy z tej strony)

NCTH wyłączone
Ekwipunek: NOWE/NOWE
Tryb SiFi: Włączony

Jestem totalnie nieobeznany z tymi nowymi edytorami ini, ale jeśli ktoś zechciałby pomóc, to mogę coś pogrzebać. Oprócz tego nie wchodzi mi duża ilość nowych dodatków do broni, ale o tym kiedy indziej.
Poza tym, to mega zajebiste mody. Szacuneczek :)


*
 
Starchris
Post : 26 wrz 2020 08:04
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Podpułkownik
Podpułkownik
  • Posty: 1943
  • Dołączył: 25.06.2010


Witaj

Akurat jestem na wyjeździe i nie mam dostępu do gotowych instalek i konfiguracji, dlatego dopiero w niedziele wieczorem będę mógł sprawdzić. Natomiast jak masz możliwość, to sprawdź sytuację jeszcze raz, ale na czystej wersji 1.13
https://jagged-alliance.pl/plik215/

lub uruchom Arulco Revisited na najnowszym modpacku i tam sprawdź https://jagged-alliance.pl/plik653/

_________________
Obrazek
Poradniki Modera


*
 
DemolAA
Post : 26 wrz 2020 19:55
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Szeregowy
  • Posty: 6
  • Dołączył: 25.09.2020


AR na najnowszym modpacku pomogło. Wielkie dzięki :)
Okazało się, że w broniach nie miałem dostępnych nowych slotów na nowe dodatki. Teraz jak mam wszystkie sloty aktywne, mogę bez problemu podłączać wszystkie attachments, w tym granaty do Obuwki, kolimatory, lunety i inne :)


*
 
DemolAA
Post : 27 wrz 2020 13:22
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Szeregowy
  • Posty: 6
  • Dołączył: 25.09.2020


Ok. Odświeżę temat. Tyle czasu nad tym już spędziłem to nie odpuszczę :D

Mod Improved AI nie jest dla mnie. Zmienia on w dużym stopniu celność broni. Najemnicy z 94 STR trafiają co drugi strzał na średnich dystansach. Ja rozumiem, że realizm, ale jak wpada po mnie 20 typa i to walka zamienia się w 3godzinna gehennę save/load (nowicjusz).

Ale bardzo zależy mi żeby mieć więcej tych slotów na dodatki przy broniach, żeby móc używać obuwki, kolimatorów, lunet 2x, acog4x itp. A to działa mi TYLKO na Improved AI MODPACK. Chodzi mi oczywiście o Arulco Revisited. Co więc wymyśliłem? Odpalam grę przez edytor INI w następującej konfiguracji:

JA2 1.13 MOD: vfs_config.AR.ini
Start executable file: i tutaj zamiast "Improved AI PL" wybieram podstawowe "ja2.exe"
..i w ten oto sposób czyta mi dodatek AR z modpacka AI, jednocześnie bazujac na starym silniku JA2 (bez nowego AI). Tak ro rozumiem. I ŚMIGA! Przedmioty działają, a przeciwnicy są tępi :D I mapa jest z AR. Tylko że gra jest po angielsku, a mi bardzo zależy na polskim :(

Aktualna instalacja:
JA2 1.05PL --> Improved AI MODPACK --> Spolszczenie do Improved AI MODPACK

Kiedy jako Start Executable File wybiorę "Improved AI PL" to oczywiście gra będzie po polsku, tylko że razem z nowym AI i wszystkim co się z tym wiąże, czego nie chcę :/
Podsumowując: chciałbym mieć Nowe sloty na dodatki do broni na Arulco Revisited PL, BEZ Improved AI. I cały dzień i pół nocy nad tym siedziałem i DUPA!

A tutaj wersje które sprawdziłem i nie działają (tzn bronie nie mają dodatkowych slotów)

JA2 ---> JA2 1.13(7609) PL
JA2 ---> JA2 1.13(7609) Arulco Revisited v1.4 PL
JA2 ---> JA2 1.13(7609) PL ---> 1.13(7609) Arulco Revisited v1.41 OEM

Probowałem tez nakładać to na siebie w różnych kolejnościach z miernym skutkiem


*
 
Starchris
Post : 28 wrz 2020 00:20
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Podpułkownik
Podpułkownik
  • Posty: 1943
  • Dołączył: 25.06.2010


Ok. Posprawdzałem Twoje konfiguracje na szybko i wychodzi na to, że w modpacku plik JA2.exe jest po angielsku i jest to czysty plik EXE z czystej wersji JA2 1.13 (7609) https://jagged-alliance.pl/plik562/

Dlatego przekopiuj sam plik JA2.exe z polskiej czystej wersji JA2 1.13(7609) https://jagged-alliance.pl/plik215/ do modpacka i sprawdź czy działa.

_________________
Obrazek
Poradniki Modera


*
 
DanielS
Post : 28 wrz 2020 08:37
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Kapral
Kapral
  • Posty: 45
  • Dołączył: 07.09.2014


Celność nie zależy od pliku exe tylko od stałych w plikach konfiguracyjnych. Pisałem już o tym wcześniej na forum.


*
 
Starchris
Post : 28 wrz 2020 12:56
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Podpułkownik
Podpułkownik
  • Posty: 1943
  • Dołączył: 25.06.2010


Ja to zrobiłem tak:

JA2 i na to nałożyłem to https://jagged-alliance.pl/plik532/

Odpalam normalnie grę i u mnie Obuwka działa i da się załączyć obydwa rodzaje granatów, tak jak na załącznikach.

Wykonałem też wszystko ręcznie:

JA2 i na to https://jagged-alliance.pl/plik215/, a potem to https://jagged-alliance.pl/plik635/ i tak samo działa.

Sprawdzałem na różnych najemnikach i każdemu działało. Sprawdzałem również na obydwu podstawkach JA2 1.05 PL oraz JA2 Gold 1.12 ENG i w obydwu przypadkach działa. Również weryfikowałem z nakładką na Windows 10 i bez i efekt taki sam, działa. Opcje tuż po rozpoczęciu gry, ustawiłem takie jak Twoje, choć sprawdzałem różne i również zawsze działało.

W załączniku jest też plik xml, w którym dodałem Ivanowi i Bullowi na starcie te przedmioty, żeby móc od razu je przetestować. Przy werbowaniu najemnika, są dostępne w drugim zestawie. Plik nalezy przekopiować do DATA 1.13 / TABLEDATA / INVENTORY


Załączniki:
MercStartingGear.7z [23.35 KiB]
Pobrany 7 razy
Obuvka_01.jpg
Obuvka_01.jpg [ 422.23 KiB | Przeglądany 275 razy ]
Obuvka_02.jpg
Obuvka_02.jpg [ 452.98 KiB | Przeglądany 275 razy ]

_________________
Obrazek
Poradniki Modera
*
 
DemolAA
Post : 28 wrz 2020 16:05
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Szeregowy
  • Posty: 6
  • Dołączył: 25.09.2020


Wielkie dzięki. W końcu doszedłem do tego co nie grało... Mianowicie wszystko rozchodzi się o opcję broni w ekranie początkowym przy starcie gry.
Opcja MNÓSTWO BRONI faktycznie rozwiązuje totalnie temat. Na MNÓSTWO BRONI wszystko śmiga i lata. Natomiast poniżej fota jak wygląda sytuacja w przypadku opcji broni: STANDARDOWE.
Na tej opcji niestety rozpocząłem główną grę i mam wszystkie sejwy. Jak widać slotów na dodatki jest mało, oraz nie ma gdzie załadować granatu :/

Domyślam, się że nie można już tej opcji zmienić podczas gry?


Załączniki:
Ivan.jpg
Ivan.jpg [ 218.34 KiB | Przeglądany 258 razy ]
*
 
Starchris
Post : 28 wrz 2020 16:25
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Podpułkownik
Podpułkownik
  • Posty: 1943
  • Dołączył: 25.06.2010


DemolAA pisze:
Domyślam, się że nie można już tej opcji zmienić podczas gry?

Niestety nie da rady. Nawet w 1.13 po kliknięciu na Ok jest jeszcze info o potwierdzenie wyborów, gdyż będą one miały wpływ na całą rozgrywkę i nie będzie można ich już później zmienić.

_________________
Obrazek
Poradniki Modera


*
 
DanielS
Post : 28 wrz 2020 16:32
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Kapral
Kapral
  • Posty: 45
  • Dołączył: 07.09.2014




*
 
DemolAA
Post : 28 wrz 2020 17:02
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Szeregowy
  • Posty: 6
  • Dołączył: 25.09.2020


Ok dzięki za pomoc. W sumie problem rozwiązany, znam przyczynę. Nowe dodatki na bronie wchodzą i obuwka działa, a głównie o to chodziło. Starchris, ta opcja z podłożeniem pliku JA2.exe nie działa, ale nie szkodzi. Dokończę sobie gierkę po angielsku :) Zajebiście jest móc wrócić do tak odświeżonej gry z dzieciństwa :)


*
 
DemolAA
Post : 11 paź 2020 23:30
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Szeregowy
  • Posty: 6
  • Dołączył: 25.09.2020


No witam serdecznie. Melduję się spowrotem :D
Przeeeeee dobra ta modyfikacja. Polecam serdecznie Arulco Revisited. Spędziłem już tutaj mnostwo godzin.

Taki problem natrafiłem. Występuje raczej od samego początku. Spotkał się juz moze ktos z tym?

Znikające przedmioty z sektorów (loot po walce) TYLKO w trakcie przewijania czasu do przodu i TYLKO gdy moi najemnicy są w danym sektorze i np. śpią/trenują/militia.

Występuje od samego początku. Radze sobie tak, ze nie trenuje w sektorach gdzie lezy fortuna sprzetu.


*
 
amber-coffeeCat
Post : 12 paź 2020 07:28
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Szeregowy
  • Posty: 3
  • Dołączył: 04.09.2020


Trochę brzmi, jakby Twoi najmici po prostu uzbrajali militię ;-) Może to nie bug, tylko feature?


*
 
Starchris
Post : 12 paź 2020 12:28
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Podpułkownik
Podpułkownik
  • Posty: 1943
  • Dołączył: 25.06.2010


Jeśli grasz w wersję 7609, to raczej nie może być bug. To mogą sami najemnicy kraść przedmioty, niektórzy mają taki profil. Druga sprawa, to samoobrona może brać dla siebie te przedmioty zgodnie z punktem trzecim tego artykułu https://jagged-alliance.pl/news822/nowo ... i-milicja/ Trzecia sprawa, to może być jeszcze inna funkcja 1.13, bo jest ich tyle, że ciężko o każdej wiedzieć.

_________________
Obrazek
Poradniki Modera


*
 
Nowy temat Odpowiedz w temacie


cron