Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Maciejek
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Szeregowy

Mam nadzieję, że to forum jeszcze żyje ;/

Otóż, sporo czasu grałem już w JA 2 i JA 2,5.
Rozpocząłem grę na 1,13, ogarnąłem większość nowych opcji, modyfikację oceniam 10/10

Jest trudno... Przynajmniej dla mnie i mam nadzieję, że otrzymam kilka odpowiedzi od osób, które przechodzą to na insane bo ja nie potrafię nawet na doświadczonym.

Po 1. Nienawidzę łatwizny w grach, zawsze staram się grać na jak najwyższym poziomie trudności, tak więc rozpocząłem grę w 1,13 na expercie i szybko zrozumiałem, że to jeszcze nie czas... Spróbowałem już na doświadczonym 2 razy.

Pierwsza gra: mając 45 dzień mam podbite tylko Drassen, jakimś cudem przetrwałem kontratak na tamtejszą kopalnię, oddałem ją, a potem razem z samoobroną udało mi się podzielić 50 osobowy skład broniący kopalni i jakoś to zrobiłem. Kontratak w Almie okazał się tragedią, bo tam nie miałem żadnej milicji i posiadałem 4 najemników (2x IMP, Ira i ten rusek od Miguela). Nie wiedziałem co zrobić mimo iż miałem 50 000 na koncie, a IMPy uzbrojone łącznie za 30 000zł (ogarniam kwestię broni i ekwipunku, 1 IMP snajpera, a drugi famas, tłumiki itd.) - wyrzynają we 2 max. 20 osobowy sektor, ale to jest max... Olałem tą grę. Dodam też, że dałem sobie 10x jakość i ilość u bobby ray, stąd mój IMP snajper miał najlepszą snajpere ze wszystkimi dodatkami na początku gry (pewnie tylko dlatego byłem w stanie przejść drassen)

Druga gra: stworzyłem 4 impów - snajper, karabin maszynowy, mechanik-bombowiec i lekarz. Teraz miałem bobby ray na x2, nic jeszcze nie kupiłem, nie zdobyłem jeszcze wgl kopalni drassen, mam 2 sektory drassen. Snajper ma 30 um. przywodczych, karabin maszynowy ma 37, gdy razem tworzą samoobronę (chciałem wyszkolic to zanim podbije 3 sektor) to te łby tworzą mi tylko 3 zielonych milicjantów a robią to chyba z 12-15 godzin... Stworzyłem sobie 6 zielonych, to dostałem atak 15 na lotnisko, zieloni padli jak muchy, nagle okazało się, ze enemy jest 15 bo zaatakowali z 2 stron i sa wszedzie, mój skład 5 najemników (bo jeszcze Ira) stoi w srodku i jest w dupie...

Wiem, że te gry nie są przegrane, ja po prostu nie wiem co mam robić. Nie zamierzam dawać sobie bobby ray na x10 bo dla mnie to jest cheat, gdy trzymam giwere Bogów na etapie kiedy 90% przeciwników ma pistolecik... Czuje, że wtedy odpieram sobie balans, realizm i sens poziomu trudności. Nie mam zamiaru tez wyłączać w INI tych zmasowanych kontrataków, ani niczego zmieniać - tam wszystko jest już poprawnie skonstruowane i posiada balans, widać to chociaż by po tym, że ludzie potrafią to przejść na insane z zombie. Wydaje mi się tez, że drużyna IMP to również cheatowanie, bo mam najemniora za 3000 do konca gry, który jest dość dobry jakościowo i mogę sobie takich zrobic aż 10... Chyba to nie o to chodzi, ja chyba zostanę przy 2-3 max.

Błagam o porady: Jak zacząć grę, Jakich najemników, co z bronią ? Enemy dropią tylko pistoletami, skąd wziąć na początku giwery dzięki którym cokolwiek zrobię. Potrzebuję jakiejś taktyki na start... Jak się obronić przed tą ekipą 50 w drassen i w kolejnych miastach, gdzie przynajmniej połowa to elita....

*

misiek5872
Kapral
Kapral

Proponował bym rozpocząć na nowicjuszu a po przejściu i wdrożeniu się przejść na wyższy poziom.

*

Maciejek
Szeregowy

A czy zwlekanie z czasem ma jakieś istotne skutki ? Dostaję maile od ostro wkurzonego Enrico. Czy coś poważnego może się stać jeżeli bedę miał np. tylko Drassen 100 dnia gry ?

*

Mr.Jagged
Starszy kapral
Starszy kapral

Zwlekanie wplywa na gre , dostajesz emaile od Enrico, za kazdy email spada lojalnosc w miastach nic wiecej.

*

Ripper
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Kurde, chciałbym aby u mnie było tak trudno :/

Zwiększyłem max oddziały wrogów do 32 a ilość wrogów w sektorach do 64 i jest o wiele łatwiej mi grać niż w podstawkę JA2.

Naprawdę nie wiem z czym ty masz takie problemy, dla mnie 1.13 nawet na insane jest łatwiejszy od experta w podstawce.

Z takiego prostego powodu że wrogowie w 1.13 są ślepi jak krety... wystarczy kampić w krzakach albo za drzewem a oni muszą podbiegać na odległość 5-6pól od najemnika by ich zobaczyć, w podstawce nie było tak prosto, ale rozumiem ze ze słabym sprzętem oni moga jednak coś zdziałać, na taki wypadek proponuje ci na początku gry wbijać do sanmony i wynieść z niej 2x steyr i inne graty, potem do magazynu obok Cambrii po celowniki i już jesteś nie pokonany :)

po prostu wystarczy wrogów wykampić, oni sami będą przybiegać.

*

Maciejek
Szeregowy

Dzięki za rady, nie wiem jakich ty masz przeciwników, ale w mojej grze przeciwnicy są celni i szybcy. Jeżeli nawet mam snajpere za 15 000 najlepsza z bobby ray to po zabiciu jednego goscia z daleka - w ciagu 3 rund stoi obok mnie 5-10, pierwszy ktory mnie zobaczy natychmiast pyta sie czy chce sie poddac, a jezeli nie, to wykonuje strzał, który w 95% przypadków trafia i najczesciej pozbawia mojego najemnika 80-100% energii co skutkuje tym, ze ten leży przez 3-4 tury, czyli praktycznie jest martwy bo gości jest 60-70 w sektorze w momencie masowego kontrataku, tak wiec w ciagu 1-2 tur zleci się 20-30.

Właśnie dzieki tej snajperze, ktora mialem od poczatku z powodu zrobienia opcji x10 u bobby ray byłem w stanie wgl kogos zabic, bo nie musze podchodzic im pod sam ryj, nie wazne jakiego sobie zrobię IMP'a to dostaje gówno-karabinek, który ma zasieg max. 170m czyli podchodze na zasieg przeciwnika. Tak więc ciężko mi zrozumiec jak to jest, ze ty masz tak łatwo na insane, pewnie jesteś geniuszem a ja idiotą...

*

Hurricane
Kapral
Kapral

W 1.13 jest trochę inna rozgrywka, nie zobaczysz wroga za plecami, a przebywanie na środku mapy to proszenie się o kłopoty. Sam snajper choćby z najlepszą snajperką nie załatwi sprawy, potrzebuje wsparcia.
Możesz spróbować partyzantki, podchodzisz ubijasz jednego, dwóch i przechodzisz w inne miejsce, dobre w nocy z tłumikami czy ekspertem nożownikiem, w dzień jedynie w porządnej gęstwinie.
Ukrywaj się za przeszkodami, nie wychodź na otwarty teren, bo Cię rozjadą jak walec żabę. Jeśli szkolenie wolno idzie, to wysyłaj samoobronę w dalsze sektory abyś był pierwszym celem ataku.
Przemyśl taktykę, próbuj dalej.

*

Ripper
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Chyba już rozumiem, ilu ty masz najemników ?

Sam jeden snajper nic nie zrobi, bo snajperka za wolno strzela, i jeszcze trzeba ją ładować po każdym strzale, nie idź w snajperki tylko w karabiny szturmowe, bo są szybsze.

Proponuje ci wyłączenie widzenia pionowego wrogów i twoich ludzi w ini, bo to przeszkadza.

Snajperów opłaca się mieć kiedy mamy oddział szturmowy z 5-6 ludzi.

Proponuje ci ustawić się za ścianą najemnikami, na robic chałasu i robić przerwania z odległości 2-3 kratek, wybić bezstresowo można i 60 osobowy oddział, w taki sposób, nawet jakimś mp5k, strzelając w głowe bez celowania.

Jesli tak bardzo lubisz snajpery to polecam ci załatwić sobie snajperki półautomatyczne te które nie wymagają łądowania postrzale, np: SR-Knight albo PSG-1 są to imba bronie, szczególnie PSG-1 prawie jak broń szturmowa i jeszcze doczepisz do nich 10x :)

*

SMG
Awatar użytkownika
Szeregowy

Zgadzam się z przedmówcą @Ripper

Od siebie dodam, że ta gra to w sumie team game gdzie umiejętności (i statsy) + przyjęta taktyka każdego członka wliczają się do końcowego sukcesu...

1 snajper to trochę za mało jak na siłę ogniową :one: (zwłaszcza na kontratak w Drassen), Ira to tragedia a Dimitrii - nożownik... Cóz, bez AK za dużo nie poradzi.

A wystarczyło się okopać nocą przy moście na południe od Drassen w >3/4 osób (rebelianci + imp (1/2) + ktoś z AIM (kasy powinno wystarczyć) i odpierać wrogie hordy.

Tak czy inaczej - powodzenia na Insame :]

*

Maciejek
Szeregowy

Dobra chłopaki, poradziłem sobie ! Wasze rady nie są głupie, ale ja to rozwiązałem na swój sposób. Mam 3 sniperów (w tym reaper). Jeden sztumowiec i Ira z lornetką. Wszystko idzie jak po maśle, drassen odparte i kończe Alme :-)

Pomyslałem trochę nad pozycjonowaniem, doceniłem bycie na dachu postacią z cechą "Sniper", dokładam IMPom jeszcze operacje nocne, pokupowałem noktowizory 4 i będzie bajka, ale chyba zmieniam szturmowca na snipera, a wszystkim sniperom dam lekką maszynówkę z tłumikiem. Jak okaże się, że bez szturmowców, granatów, moździerzy nie pokonam Deidrany bo np. czołgi to wtedy wynajmę sobie jakiś zabijaków typu Magic albo Gus, bo hajs będzie się zgadzał ;)

1. Radzę sobie obecnie nawet z snajperkami, które trzeba ładować co strzał, co innego mnie boli. Ja chcę być CICHY. Np. w Almie na początku Reaper wyrznął strażników bramy nożem, by cicho ustawić się na dachu, potem bramą wchodząi 2 sniper i włazi na 2 dach po przeciwnej stronie, 3 sniper wchodzi środkiem, przeciwnicy zauważają 3 a reaper i 2 sniper od boku ich usuwają i tak oto przeciwnicy są w kleszczach. Nastapił 1 problem: reaper i 2 sniper zostali szybko zaatakowani, bo enemy słyszeli jak strzelają, sektor wyczyściłem, ale plan był taki by przeciwnicy skupili się na próbie zabicia 3 snipera, który szedł środkiem, bo droga do niego została przeze zaminowana tak więc trochę fail i tak...
Jakie polecacie sniperki do walki cichej. Wiele tych karabinów nawet po założeniu tłumika snajperskiego i tak wydaje dźwięk, tak więc tłumiki tylko ograniczają dźwięk, a nie wyłączają go całkowicie. Czy istnieją snajperki ciche w stopniu wystarczającym do tego by snajper nie został wykryty po 1-2 strzale, najlepiej taka cicha, które nie wymaga tłumika do dźwięku, ale można założyć tłumik płomieni ?

2. Co z tą radiostacją ? Zmarnowałem IMP'owi cechę na radiostację i w ogóle nie można korzystać z tego urządzenia ! Jeżeli radiostacja jest zbugowana to powiedzcie szybko, a ja uśmiercę IMP'a i dam nowemu operacje nocne...

3. Co z fortyfikacjami ? Kupuję drut, łopatę, worki, nozyce do drutu, nie mogę niczego używać, łopatą mogę tylko walnąć gościa i nic więcej ;O

*

Ripper
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Kolega chyba kocha te snajperki i wszyscy muszą z nimi biegać :)

Cóż da się przejść oddziałem z samych snajperów bez problemu, i najłatwiej jest to zrobić tymi dwoma typami snajperek jak PSG-1 i SR-Knight, z tego powodu że są one na amunicje NATO która wypada z prawie każdego wroga, inie trzeba się martwić o te amunicję, nie wspominając że są one półautomatyczne.

No ale chciałbyś jeszcze mieć ciche snajperki, no cóż są i takie, niestety znam tylko jeden taki typ: AS-VAL, jest na pewno bardzo cichy ale nie wiem czy wyrobisz się z amunicją...

Inne type pewnie też mają swoją unikatową także możesz mieć problemy.

BTW: Wiesz że potem będziesz potrzebował LAW'ów ? bo czołga nie rozwalisz ze snajpy :)

EDIT: Akurat tez gram, podbijam ostatnie miasto Grumm, i tak wygląda mój squad: http://pl.tinypic.com/view.php?pic=2r2y ... jJaAyt3T3U

Powiększę jeszcze mój suad o Carlosa i może Miguela zastanowię się, bo ktoś musi biegać z lawami i moździerzami :P

*

Maciejek
Szeregowy

Co do radiostacji i fortyfikacji nie masz jakiejś wiedzy na ten temat ?

Co do czołgów: No to już pisałem, wezme se Gusa Tarbalsa wynajme kupie mu bazooke i czołgi rozwalone - easy.

*

Ripper
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Co do radiostacji, i okopów to niewiem, bo gram na starszej wersji 1.13 gdzie tego niema.

*

Marquss
Szeregowy

co to za wersja z Twojego screena Ripper? mod/mapa? grałem tylko w podstawowa 1.13 :)

*

Ripper
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Marquss pisze:
co to za wersja z Twojego screena Ripper? mod/mapa? grałem tylko w podstawowa 1.13 :)

Zwykła 1.13, versja 4870 z mapami wildfire :)

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2  Następna