Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Ripper
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Witam ;)

Mam takie małe pytanie czy istnieje możliwość wyłączenia zwiększonego pola widzenia u naszych najemników i przeciwników kiedy ktoś celuje bronią z porządnym celownikiem ?

Tak jak jest to na czystym JA2 że chyba pole widzenia to 25 kratek czy 30 niezależnie od celowania, jeśli tak to jakoś nie zauważyłem tego w pliku opcji 1.13 ini

Mam nadzieje że jest taka możliwość, bo lekko mnie denerwuje że ciągle widzę przeciwnika a szansa na trafienie jest tak marna bo są za daleko a ciągle są tury włączone przez co się nie potrzebnie walka dłuży :P

*

Ronnie
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Hm... o ile dobrze rozumiem chodzi ci o opcję BASE_SIGHT_RANGE. Ale zasięg widzenia jest standardowo ustawiony na taki jaki był w czystym JA2. Za to, że nie możesz trafić widzianego delikwenta bo jest za daleko odpowiada New Chance to Hit System.

W każdym razie zasięg widzenia można zmniejszyć w sekcji "Tactical Vision Settings". Jednak wpłynie to także na tych,którzy nie używają celowników. Innego sposobu nie znam.

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Ja sie może wypowiem w tej kwestii bo próbowałem już manipulować przy tym.

Jeśli zmienisz (zwiększysz) BASE_SIGHT_RANGE powyżej standartowej wartości =13 to wszystkie lunety i kolimatory przestaną być przydatne. Po prostu będziesz dalej widział gołym okiem niż przez optyke. Spowoduje to, że zobaczysz wroga a oddając strzał on Ci zniknie z pola widzenia bo przycelowana broń będzie miała mniejszy zasięg niż zasięg wzroku.

Wartość standartowa (optymalna) = 13. Nie warto tego zmieniać.

Można się pobawić z plikiem Items.xml:
-znaleźć w spisie lunete i poprawić jej zasięg poprzez dołożenie "bonusa do zasięgu w dzień".

*

Ripper
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Ronnie wiem o new chance to hit system ale to zmienia kursor celownika, mi chodzi o to żeby wyłączyć zwiększone pole widzenia przez celowniki snajperskie i inne, że np:
kiedy postać normalnie przeciwnika nie widzi a każemy mu "podnieść broń by nią celował a broń ta ma np: celownik x7" wtedy pole widzenia zwiększa się chyba trzykrotnie i widzimy wszystko ( wiem że to zostało wprowadzone żeby snajperzy mogli z bardzo daleka strzelać )

Ale to przeszkadza mi kiedy biegam z karabinami szturmowymi i celownikami x7

W skrócie czy da się wyłączyć zwiększony zasięg widzenia celowników snajperskich, x2 x4... itp itd ?

Żeby nie było różnicy czy celujemy bronią czy nie pole widzenia żeby było te 13kratek :P

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Ripper pisze:
Ale to przeszkadza mi kiedy biegam z karabinami szturmowymi i celownikami x7

W skrócie czy da się wyłączyć zwiększony zasięg widzenia celowników snajperskich, x2 x4... itp itd ?

Żeby nie było różnicy czy celujemy bronią czy nie pole widzenia żeby było te 13kratek :P

Celownik snajperski 2x? 4x? Bez jaj...

A to nie lepiej ich (lunet) po prostu nie używać? Załóż sobie kolimatory albo kobry i bedziesz miał rozwiązanie.
Trudno żeby strzelać z lunet 10x, 7x, 9x i 5x z odległości do 10 kratek. Przecież to by było absurdalne.

Nawet jak zmniejszysz te wartości to małe celowniki (2x,4x) będą miały taką samą efektywność jak lunety (7x,9x,10x). A jeśli ma taką samą efektywność to co wybierzesz? Na 100% wybierzesz celownik 2x lub 4x bo będzie dużo tańszy od drogiej lunety.

*

Ripper
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Zaraz zaraz, to na 13 kratce luneta 2x i 7x ma taką samą efektywność ? czyli i na tej i na tej będę miał przeciwnika z około 95% szansy na trafienie ?

Nie jest tak że te słabsze dają gorszą premie do celności ? oO

Zawsze biegałem z takimi dodatkami luneta 7x najlepiej dwójnóg celownik laserowy pręt i sprężyna.

Btw: Przypomniałem sobie który z celowników laserowych daje lepszy efekt przy premi do celności czy może używać ten kolimator ?

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Ripper pisze:
Ronnie wiem o new chance to hit system ale to zmienia kursor celownika, mi chodzi o to żeby wyłączyć zwiększone pole widzenia przez celowniki snajperskie i inne

Jeżeli uznamy średnicę obiektywu za stałą, to im większe powiększenie celownika, tym mniejsze pole widzenia.

Celownik optyczny zwiększa rozdzielczość i umożliwia oszacowanie dystansu i naniesienie st. poprawek przy celowaniu.
Jego wadą jest to, że im silniejszy, tym bardziej zawęża zakres widzenia.

Do obserwacji są takie specjalne szerokoobiektywowe lunety dla obserwatorów, albo lornetki.

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Ripper pisze:
Zaraz zaraz, to na 13 kratce luneta 2x i 7x ma taką samą efektywność ? czyli i na tej i na tej będę miał przeciwnika z około 95% szansy na trafienie ?

Nie jest tak że te słabsze dają gorszą premie do celności ?

2x będzie miała na 13 kratkach pełną efektywność (skupi się do 2.0x), a 7x na 13 kratkach wogóle się nie skupi bo ma w pliku items.xml podaną wartość minimalnej odległości na której się skupia =45. I niczego z niej nie trafisz z 13 kratek bo nie będzie dawała żadnej szansy na trafienie (będzie pokazywać prawdopodobnie 1.0x - jeśli nie będziesz miał zamontowanego innego celownika).

*

Ripper
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Dziękuję za wyjaśnienie już rozumiem, cały czas żyłem w kłamstwie z tymi celownikami Oo

A jak to jest z pozostałymi dodatkami do broni, jest kilka wersji celownika laserowego , ale który jest najlepszy, czy też podobnie jak z celownikami jest to zależne od sytuacji ?

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Ripper pisze:
A jak to jest z pozostałymi dodatkami do broni, jest kilka wersji celownika laserowego , ale który jest najlepszy, czy też podobnie jak z celownikami jest to zależne od sytuacji ?

LAM-latarka, LAM są najlepsze bo mają największy zasięg lasera. Potem jest LAM-200 z mniejszym zasięgiem a na końcu jest zwykły stary celownik laserowy.

Jest jeszcze "old aimpoint" którego zakłada się w slot kolimatorów (tylko do niektórych karabinów Heckler&Koch) i daje dobre efekty. Jet także ISM-V-IR też do slotu kolimatorów, ale niestety ja nic w tym temacie nie powiem bo ja go zmodernizowałem i nie mam danych z czystej wersji.

*

Ripper
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Ok rozumiem dzięki za wyjaśnienie :)

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie