|
Dziękuję za odpowiedź Assur-ad-mu. Aczkolwiek rysuje się przede mną czarna wizja beznadziei. 
Nie ukrywam, że jestem szalenie rozczarowany. Zwłaszcza tymi najemnikami (bo kwestia mapki to faktycznie kwestia habituacji na pewien dyskomfort i efekt nowości). Uważam, że to czysty idiotyzm nie wykorzystać tych pustych przestrzeni, skoro można manipulować ilością wyświetlanych linijek tekstu w konsoli komunikatów, wielkością paska "turowego" oraz oczywiście samą rozdzielczością gry, to dlaczego nie dałoby się po prostu w opcjach zmieniać wielkość oddziału. Możemy zwiększać ilość cywili, wrogów, samoobrony, najemników, ilość generowanych IMP, a nie ma czegoś tak podstawowego jak ustawianie liczebności oddziału.
To nie jest Baldur's Gate, nie ma surowego zakazu jak w RPG, że ma być 6 postaci i koniec.
Zainstalowałem sobie w tym celu Wildfire (PL), nałożyłem na niego poprawkę v.1.13 AIMNAS (reklamowaną równorzędnie z v.1.13) w efekcie nie mam ani najemników, ani porządnej gry, albowiem wiadomo co zrobiłem (oprócz przestrachu, krzyczenia i biegania po kuchni w panice), gdy zobaczyłem jakieś przeklęte disco polo, a raczej anglo-polo (ćwierć tłumaczenia bezogonkowe), standardowo wywaloną większość oryginalnych portretów IMP (jak to bywa w Wildfire, i na dodatek bez mojej preferowanej azjatki z czarnymi włosami), kobiecy portret gadający głosem przaśnego pożeracza hot dogów i sznycli (pomijając pozostałe dwie alternatywy, które w ogóle nie wydawały z siebie żadnych dźwięków), a na dodatek najnowsza poprawka ZDEJMUJE a raczej DEWASTUJE stare rozwiązania z Wildfire i tam także nie można już mieć więcej jak 6 najemników.
Myślałem, że mnie Jezus popieści, jak straciłem 35 minut i mało się na autobus nie spóźniłem, bo napaliłem się na reklamowane nowe sektory! (prawda), nowe bronie! (prawda), nowe rozwiązania (prawda), nowe portrety (wolałbym, żeby nie prawda), nowe głosy (słodki Szatanie, módl się za me wygnanie) i to w dodatku na silniku JA2 v.1.13! (Szkoda mi jedynie realistycznych odgłosów wystrzałów z broni, a nie jakiegoś pierdzenia trzmiela jak w JA2 v.1.13 oraz nowych sektorów, bo ile do cholery razy można kopać w furgonetkę Hamous'a zaparkowaną pod Omertą, albo biegać po tej samej kopalni z wyłączonym monitorem - i tak wiedząc gdzie jest wyjście i konkretna kupka srebra).
-> Lutek70,
nisko mnie cenisz Lutek. Pierwsze co zrobiłem, to oczywiście zajrzałem do edytora, czy przypadkiem podmiana pliku exe wraz z poprawką nie zmieniła ustawień konfiguracyjnych gry. Nie zmieniła. 
Przedmioty mam robione przez siebie na zamówienie. Ponieważ chciałem oszczędzić w starszej wersji JA 2 v.1.13 jedną cechę a mianowicie "kamuflaż", to stworzyłem sobie ekwipunek, który w sumie (plecak, kurtka, plecak szturmowy oraz obydwa zestawy przechowujące przedmioty na uda) dają mi 100% kamuflażu (+kurtka pod kamizelkę oraz siatka maskująca na hełm to ok. 120%, ale wyświetlane jako 100%). Gdy NIC nie robiłem z INI Editorem (bo nie było czego ponownie edytować, żeby przywrócić dawne ustawienia) a po prostu zainstalowałem drugi raz JA 2 v.1.13 najnowszy release bez poprawki, a następnie wydzieliłem z niego sam plik exe i na podmieniłem go, wówczas po odczytaniu Save Game, za sprawą TYLKO jednego pliku exe wielkości ok. 5 MB, zakamuflowane twarze magicznie wróciły! 
Podsumowując.
Najnowsza aktualizacja aktualizacji, to po prostu plik exe z ikonką JA2. Stosuje się ją tak samo jak Crack. Po podmienieniu "starego-nowego" exe (4452), na "nowy-nowy" exe (4462), twarze przestają być pomalowane. Gdy ponownie jakimś sposobem odzyskamy "stary-nowy" ja2.exe (4452) (ja to zrobiłem instalując drugi raz w innym folderze JA2 Gold i instalując na niego najnowszy release 1.13 bez poprawki - za bardzo zaufałem tej poprawce i nie zrobiłem kopii zapasowej) i podmienimy podmiankę, twarze w tym samym sejwie, w tym samym miejscu, w niezmienionej pozycji postaci, o identycznej co do sekundy porze dnia, bez dotykania myszki, klawiatury i czegokolwiek, po prostu po odpaleniu sejwa i nic-nie-robieniu, twarze znowu są pomalowane. 
Wniosek jest prosty i jedyny. Plik exe został stworzony niedbale i raczył sobie olać nowy system kamuflażu cofając nas do wersji sprzed poprawki 4452, gdzie twarze zawsze były normalne i nie było cudowania. 
Nawet nie doszedłem do etapu przyglądania się, co zostało zmienione na plus wraz z wypuszczeniem 4462, bo straciłem swój makijaż.
Fuck the alfa wersje poprawek. Niech żyje Michał Szpak. Niech żyje permanentny makijaż! 
PS: jakby ktoś był równie sprytny jak ja, i ufny wobec alfa poprawek, nieprzetestowanych przed datą ich wydania (nie wiem, może na wyrost oskarżam twórców, więc niech mnie ktoś oświeci co było przyczyną, skutkiem i fenomenem konieczności manipulacji plikami exe), to mogę wrzucić na jakiś prosty, darmowy serwer czysty plik "ja2.exe" z wersji 4452.
PS 3: się rozpisałem, ale można potraktować mojego posta, jako dwa średnie posty, do dwóch użytkowników.
Ostatnio zmieniony 06 cze 2011 00:15 przez NEO DARK LORD, łącznie zmieniany 4 razy
|
|