Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 699 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 47  Następna

Czy mod 1.13 uważasz za dobry?
Tak 94%  94%  [ 136 ]
Nie 6%  6%  [ 8 ]
Liczba głosów : 144
Autor Wiadomość
micand1989
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Major
Major

Cubano pisze:
Ja mam wersję angielską gry i zastanawiam się czy z polskim patchem nie będzie problemów ?

Nowa wersja jest w 99% spolszczona. Nie powinno sprawiać problemów.

*

Halucyn
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Witam
Mam trzy pytania:
1. Ile jest potrzebnych punktów umięjętności dowodzenia, aby móc szkolić samoobronę? Chciałem szkolić Irą samoobronę w Drassen, ale niestety się nie da, mimo jej specjalizacji w szkoleniu.
2. Co to jest mobile militia (dla Iry także brakuje um. dowodzenia do jej szkoloenia)?
3. Czy odpoczywając w kościele sprzęt odpoczywającej osoby będzie ulegał naprawie? Z opisu wynika, że najemknik będzie miał lepsze morale i lojalność w mieście może ulec zwiększeniu, ale tytuł tej czynności brzmi "OdpoczywaNaprawa ekwipunku".

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Halucyn pisze:
1. Ile jest potrzebnych punktów umięjętności dowodzenia, aby móc szkolić samoobronę? Chciałem szkolić Irą samoobronę w Drassen, ale niestety się nie da, mimo jej specjalizacji w szkoleniu.

Chyba 35, ale to podlega modyfikacji (w pliku ini editor) Militia training settings -> minimal leadership to train militia.

Halucyn pisze:
2. Co to jest mobile militia (dla Iry także brakuje um. dowodzenia do jej szkoloenia)?

Tacy drożsi chłopcy, którzy nie tylko potrafią siedzieć na tyłkach, ale także samemu szwędać się po kraju i atakować.

Halucyn pisze:
3. Czy odpoczywając w kościele sprzęt odpoczywającej osoby będzie ulegał naprawie? Z opisu wynika, że najemknik będzie miał lepsze morale i lojalność w mieście może ulec zwiększeniu, ale tytuł tej czynności brzmi "OdpoczywaNaprawa ekwipunku".

To raczej błąd, jest kilka innych przydziałów, które mają dziwnie zmienione nazwy.
Ja bym się tym nie przejmował, i nie liczył, że od modlenia naprawi mi się sprzęt (choć może miejscowi mnie polubią, jako religijnego) ;)

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Halucyn pisze:

Wszystko jest określone w INI edytorze. Można sobie tą wartość ustawić - dowolnie. Na czystej 1.13 v4870 jest chyba 40 pkt.

Halucyn pisze:

Mobilna to taka która może chodzić po mapie. Jest droższa do trenowania, ale można ją wszędzie wysłać. Dowodzenie musi być też na poziomie 40-50 pkt.

Halucyn pisze:

Nie, kościół nic nie daje. Tylko odpoczynek.

Aj jaj...znowu StridingShadow mnie uprzedził.

Ostatnio zmieniony 18 lut 2012 18:30 przez micand1989, łącznie zmieniany 1 raz

*

Halucyn
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Dzięki za szybką odpowiedź. Minimalną wartość dowodzenia była ustawiona na 20, ale już przestawiłem ją na 1, aby nie marnować czasu na uczenie się dowodzenia przez Irę oraz aby był sens najmowania Biffa i Flo.

*

Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

micand1989 pisze:
Nie, kościół nic nie daje. Tylko odpoczynek.

W wypadku kościoła jest pewna losowa (niewielka) szansa na wzrost lojalności. Niemniej napraw w zakrystii się nie da robić ;)

A co do um. dowodzenia - Ira i pozostało Flo Biffy itp normalnie żeby kogoś szkolić (tzn. przy tym progu 20 dowodzenia) sami muszą być najpierw sami doszkoleni. Np najpierw zatrudniamy na krótko jakiegoś Lena i niech uczy najemników dowodzenia - generalnie powinno szybko pójść zdobycie tych paru pkt na początku, a jak osiągną te 20 pkt mogą się doszkalać sami trenując samoobronę.

*

Halucyn
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Mam pytanie odnośnie celowania. Przykładowo strzelam z pistoletu do przeciwnika który jest poza zasięgiem broni (migający celownik). Zarówno kiedy będę krócej celował (zużyje mniej punktów AP), jak i kiedy przyceluje dokładniej na pasku szansy trafienia nie pokaże się nawet króciutki żółty pasek. Mimo to oczywiście i tak mam szansę na trafienie przeciwnika, ale czy opłaca się w takim przypadku strzelać za minimum AP? Co ciekawsze szansa na strzelenie w głowę jest taka sama (także nic nie widać na pasku). Coś mi się wydaje, że pasek nie uwzględnia różnicy między np. 5% szansą na trafienie od 1%.
Mam jeszcze pytanie odnośnie granatów. Czy zn. mat. wybuchowych wpływa jakoś na posługiwanie się taką bronią?

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Nie strzelaj jak masz takie małe szanse na trafienie...szkoda amunicji :no:

2. Tak. Oprócz tego ma jeszcze znaczenie: zręczność i siła. Tzn możesz dostawać pkt w/w cech po rzucie lub zabiciu celu.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Co ciekawe, przeciwnicy potrafią na stojąco strzelać z dwóch pistoletów jednocześnie na sporą odległość i... mieć niesamowitego farta (nie raz ktoś z moich oberwał tak nawet w głowę). No i oczywiście strzelają tak za minimum AP, bo są w stanie oddać 3x2 a czasami nawet 4x2 strzałów...

*
micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

lukasamd pisze:
Co ciekawe, przeciwnicy potrafią na stojąco strzelać z dwóch pistoletów jednocześnie na sporą odległość i... mieć niesamowitego farta (nie raz ktoś z moich oberwał tak nawet w głowę). No i oczywiście strzelają tak za minimum AP, bo są w stanie oddać 3x2 a czasami nawet 4x2 strzałów...

Z każdej broni strzelają za minimum. Nieraz nawet ze snajperek 2 strzały oddają. Najlepsze jest to, że nieraz w pasku komunikatów pojawia się komunikat: "snajper!" a koleś zamiast strzelać to biegnie na mnie z pięściami albo nożem :crazy:
Przy "ogniu dławiącym" wypalają pół boxa amunicji która przelatuje całkiem obok, a nieraz w cel lecą wszystkie -robiąc niezłą jadke.

*

Halucyn
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Właśnie gdy dziś zacząłem grać, to już w Omercie ze znacznej odległości postrzelili mi Blooda w głowę z pistoletu, przez co inteligencja spadła mu do 42. Miałem też sytuację w której Gasket miał ok. 9 pól od siebie stojącego przeciwnika, a jego pasek nawet po oddaniu pierwszego strzału nie wypełnił się ani trochę... Nie był to błąd gry, bo nie trafił 3-krotnie. Słaby najemnik, ale bez przesady...

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Halucyn pisze:
Właśnie gdy dziś zacząłem grać, to już w Omercie ze znacznej odległości postrzelili mi Blooda w głowę z pistoletu, przez co inteligencja spadła mu do 42. Miałem też sytuację w której Gasket miał ok. 9 pól od siebie stojącego przeciwnika, a jego pasek nawet po oddaniu pierwszego strzału nie wypełnił się ani trochę... Nie był to błąd gry, bo nie trafił 3-krotnie. Słaby najemnik, ale bez przesady...

Dziwisz się? Gasket: celność poniżej 50, zręczność też niska, zepsuty colt (a zresztą cokolwiek byś mu dał i tak by nie trafił), 9 kratek - czyli prawie pełny zasięg.

GASKET nie nadaje się do strzelania...daj mu zestaw narzędzi i posadź w schronie...i cały czas na "naprawa". Będzie naprawiał tak jak Maddog albo i lepiej.

*

Halucyn
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Zgodzę się z tym, że Gasket nie nadaje się do strzelania, ale tylko na początku. Gdy mamy już porządną broń z celownikami itp. to nawet Vince nadaje się do walki, o czym już się wcześniej przekonałem. Aby nie zaśmiecać tematu wspomnę o tym, że broń ciężka ma zdecydowanie za słabą siłę rażenia. By zniszczyć czołg potrzebowałem 3 LAWy albo minimum 2 pociski moździerzowe, a więc sporo więcej niż w wersji bez moda. Nie pozostaje nic innego jak podwojenie siły "broni wybuchowych".

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Halucyn pisze:
Zgodzę się z tym, że Gasket nie nadaje się do strzelania, ale tylko na początku. Gdy mamy już porządną broń z celownikami itp. to nawet Vince nadaje się do walki, o czym już się wcześniej przekonałem.

Nie porównuj Vince-a do Gasketa :/ Vince przy swojej bardzo wysokiej inteligencji uczy się migiem.

Halucyn pisze:
Aby nie zaśmiecać tematu wspomnę o tym

To jest temat ogólny - wszystkie wątki dozwolone.

Halucyn pisze:
że broń ciężka ma zdecydowanie za słabą siłę rażenia. By zniszczyć czołg potrzebowałem 3 LAWy albo minimum 2 pociski moździerzowe, a więc sporo więcej niż w wersji bez moda.

Zależy też jak strzelasz :> Z LAWa uderzaj w bok czołgu (najlepiej stanąć pod kątem 90 st. do boku czołu). A z moździeża jak strzelasz to zobacz gdzie pod czołgiem znajduje się "czerwony krzyż upadku". Ma być pod tyłem albo na samym środku pod wieżą. Nieraz moździeż pokazuje cel przed przodem czołgu albo obok "gąski", i wtedy są mniejsze obrażenia niż gdybyś uderzył we wierze albo tyłek.

Albo zmień w INI edytorze efektywność mat. wybuchowych i będziesz jednym LAWem kładł pół sektora :-D

*

Halucyn
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Czołgi atakowałem różnie, czasami nawet celowałem w nie moździerzem po przyciśnięciu Tab. Atakowałem je z różnych stron, ale nigdy nie udało mi się ich zniszczyć jednym pociskiem (dwoma może z 2 razy), a nie chce mi się wycofywać z pola walki z powodu braku sprzętu , kiedy pozostał już jeden czołg. Podwoiłem więc siłę takich broni. Zresztą zastosowałem się do ustawień dotyczących obrażeń różnych broni użytkownika Stridingshadow z tematu Manewry Taktyczne - Drużyna snajperska (tylko mat. wyb. zwiększyłem o 100%). Szczerze mówiąc gra stała się jak dla mnie ciekawsza no i nieco bardziej realistyczna.
Co do Gasketa, to ten w moim wcześniejszym zapisie miał 85 strzeleckich, choć przyznam, że towarzyszył mi przez większość gry w głownym oddziale. Do dobrej skuteczności Vince nie przyczyniła się inteligencja, bo w walce gdzie powalał przeciwników Famasem nie miał nawet 50 um. strzeleckich, chociaż wiem że wpływa ona także w jakimś stopniu na celność.

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 47  Następna