Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 699 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 47  Następna

Czy mod 1.13 uważasz za dobry?
Tak 94%  94%  [ 136 ]
Nie 6%  6%  [ 8 ]
Liczba głosów : 144
Autor Wiadomość
Svean
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Stridingshadow pisze:
Ale bez kitu z tym NAS'em.
Ja myślałem, że to rozwiąże kwestię niedoboru slotów, tymczasem z hełmem jest odwrotnie (np. chciałbym mieć na głowie elektroniczne ucho + okulary słoneczne, a na głowie hełm z nieaktywnym noktowizorem, okularami balistycznymi i siatką maskującą).
Kiedyś mogłem, teraz móc nie będę :crazy:
Mam nadzieję, że chociaż karabiny będzie można obwiesić jak choinkę :\

Wszystko pewnie bedzie modowalne...
A na hełmie spokojnie zmieścisz nieaktywny noktowizor z siatka maskującą (na wzór tego na obrazku) a okulary balistyczne... jak sobie usiłuję to wyobrazić to jakoś tego dużo - nawet jeśli ostatecznie by wlazły gdzieś ponad noktowizor to jaki byłby użytek z siatki maskującej?

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Svean pisze:
a okulary balistyczne...

Okulary balistyczne są aktywne, kiedy nosisz je na hełmie.
A nie nosisz ich na 'twarzy', bo to pancerz, a nie sprzęt obserwacyjny ;)

*

Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Stridingshadow pisze:
A co do nowego systemu celowania:
Stary system celowania traktuje broń jak taki dziwny laser, który na pewnym dystansie można skierować z dużym prawdopodobieństwem na cel, a poza tym dystansem nagle robi się strasznie niecelny.
Mówię 'Laser', ponieważ obecny system opiera się o proste, podczas gdy w rzeczywistości (oraz docelowo) mamy do czynienia z innymi niż proste krzywymi, a mechanizmów niecelności broni jest kilka, i mają one różne znaczenie na różnych dystansach.

Mnie osobiście wywód Headrocka przekonuje - o balistyce nie wiem aż tyle, ale wywód jest spójny i moim zdaniem zwiekszy realność...
Stridingshadow pisze:
Powiem jeszcze jedno: jeżeli w nowym systemie celowania nie pojawi się możliwość wymierzenia przed oddaniem serii, to będzie jeszcze MNIEJ REALISTYCZNIE niż dotąd :P

Tego to nie wyłapałem albo nie zwróciłem uwagi - ale radze przeczytać watek na Bears Picie, bo obrazek był a'propos redukcji rozrzutu broni przez doswiadczonego najemnika z umiejętnością Broń Automatyczna - tzn Ivana. KAŻDA broń będzie miała zadany standardowy rozrzut w pionie (zwykle w górę ;)) i na boki, a najemnik musi to kontrolowac żeby trafić... Obrazki są żeby zaciekawić i pobudzic apetyt bo nie bedę streszczał 5 stron dyskusji (zwłaszcza że nie była jednostronna).

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Svean pisze:
Mnie osobiście wywód Headrocka przekonuje - o balistyce nie wiem aż tyle, ale wywód jest spójny i moim zdaniem zwiekszy realność...

Ja czepiam się głównie tego, że obecnie w JA2 nie ma możliwości wycelowania broni przed oddaniem serii.
Można tylko strzelać serią z biodra, co jest dobre w CQC, a na ponad 25m nadaje się tylko do stawiania ognia zaporowego (bo w nic trafić się nie da).

*

Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Stridingshadow pisze:
Svean pisze:
a okulary balistyczne...

Okulary balistyczne są aktywne, kiedy nosisz je na hełmie.
A nie nosisz ich na 'twarzy', bo to pancerz, a nie sprzęt obserwacyjny ;)

Chyba nie kumam... Okulary balistyczne takie na szerokiej gumce to sie raczej na twarzy nosi (bo przeciez nie założysz takich +maski czy tam noktowizora czy nawet zwykłych glasów, chociaz ja zakładam takowe POD maskę do paintballa wię ostatecznie sie da ;)). Chyba ze chodzi Ci o maskę balistyczną montowaną na hełmach np policyjnych ale pod to też niewiele sie włoży (a przynajmniej nie np noktowizor).

Dodano: 05 sie 2010 18:29

Stridingshadow pisze:
Svean pisze:

Ja czepiam się głównie tego, że obecnie w JA2 nie ma możliwości wycelowania broni przed oddaniem serii.
Można tylko strzelać serią z biodra, co jest dobre w CQC, a na ponad 25m nadaje się tylko do stawiania ognia zaporowego (bo w nic trafić się nie da).

Zgadzam się w 100%. Ale mam takie wrażenie (choć teraz pewien nie jestem) że strzelanie mierzone seria będzie. Tyle ze przy wściekłym rozrzucie wiekszości broni pierwszy pocisk z serii może trafi... Co zresztą jest dość realistyczne - z moich własnych doświadczeń ;) Ale pewnie trafienie serią z jakiegos Akabana czy G11 nie będzie juz taka filozofią..?

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Svean pisze:
Chyba nie kumam...

Noktowizor ma montaż na hełmie, jest na zawiasie z zatrzaskiem, i można go używać wraz goglami balistycznymi (tak, tymi na gumce) bądź maską gazową.
Mówiąc 'A nie nosisz ich na 'twarzy', bo to pancerz, a nie sprzęt obserwacyjny ;)', miałem na myśli mechanizm gry, który zapewne ma takie wymagania względem pancerzy.

Svean pisze:
Tyle ze przy wściekłym rozrzucie wiekszości broni pierwszy pocisk z serii może trafi... Co zresztą jest dość realistyczne - z moich własnych doświadczeń ;)

Zależy jak wściekły jest rozrzut.
Jednak ma to znaczenie, szczególnie przy ruchomych celach i grupach przeciwników.
Wiadomo, że im dalej w serię tym więcej pudeł, dlatego na całym świecie uczy się żołnierzy strzelać krótkimi seriami.
Jeżeli z 3 strzałów serią na 100m raz trafię w tułów, a dwa razy wroga nastraszę, to uznam że mi to wystarczy.

Svean pisze:
G11

Mam nadzieję że wywalą ten syf czym prędzej.
Ludzie, tej broni powstało niewiele prototypów, wszystkie mają kolekcjonerzy, są one na wagę złota, a amunicji się nie produkuje.

*

Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Stridingshadow pisze:
Svean pisze:
G11

Mam nadzieję że wywalą ten syf czym prędzej.
Ludzie, tej broni powstało niewiele prototypów, wszystkie mają kolekcjonerzy, są one na wagę złota, a amunicji się nie produkuje.

Amunicja to jedna rzecz a broń to druga. Ponoć zdarzały się przypadki samozapłonu - choć przyznam, ze idea bezłuskowej, prostokatnej, lekkiej i małej, a przy tym całkiem skutecznej amunicji całkiem do mnie przemawia. Gdyby jeszcze nie była taka droga zato bardziej dopracowana...

Co do samej broni - z tego co pamietam to G11(K2) wyprodukowali ponad 1000 sztuk i tylko część mają kolekcjonerzy (broń tego typu nawet w stanach ma bardzo okrojone grono możliwych legalnych posiadaczy) chyba że ktoś wykradł i sprzedał to co zalegało w magazynach BW ;) Jak jest z amunicją to nie mam pojęcia - ale pewnie to co wyprodukowali gdzieś tam może zalegać... Jakie to ma cechy użytkowe - nie wiem, bo nie testowałem ;) niemniej z tego co czytałem to walory użytkowe były naprawdę dobre tyle że przeciw była standaryzacja amuncji w NATO +samozapłony, zjednoczenie Niemiec, okrojony budzet BW itp.

A żeby wrócić do tematu z bardzo szerokiego offtopa kolejny pic - tym razem z wyświetlonym rozrzutem z broni przy strzelaniu na auto ;)
Obrazek

Natomiast z takich najbardziej "związanych z właściwościami" zmian w osprzęcie to tu jest kawałek z README:

Cytuj:
Scopes have had their AP penalties and min range increased. They're now only for long ranges, and shouldn't be used in CQB.

Reflex sight's now have a maximum range, because if you can only see the target through your scope, a reflex sight won't help.
Also the combination of a battle scope x7 and the reflex sight is no longer possible for balance reasons.

All silencers now have a small penalty to damage, because the silencer might reduce bullet velocity (and I couldn't think of any other reasonable drawback).

Mag extenders have had their reload AP cost penalty increased a little, but are now separable from the gun. (otherwise the weight it adds is enough of a drawback)

Lasers and Flashlights now reduce your camo and stealth, because this is the only way I could make you more visable when using them.

Bipods have a small penalty to the ready costs, while grippods have only had their penalties decreased. Foregrips have remained unchanged.

Rod & Spring gives a penalty to reliability now. It's just not a very solid construction...

Folding stocks now have a slightly higher To-Hit penalty.

The trigger group no longer adds reliability to your gun, it just makes your gun harder to repair.

Będzie sens np zdjąć celownik z M4 przed wejściem do budynku... a latarka na broni w końcu będzie widoczna dla wroga ;)

I jeszcze mała próbka jak będzie działała składana kolba (tzn porównanie statystyk przy złożonej i rozłożonej) w AKS-74:
Cytuj:
Extended Stock vs. Folded Stock
Ready = 18 vs. 4 AP
Single Shot = 32 vs. 24 AP
Auto = 40 vs. 36 AP
B/A Penaly = 12 vs. 47
To-Hit Modifier = -1 vs. -21

I jeszcze śliczny przykład wszystkich dostępnych dodatków do Dragunowa (wystarczy porównać ile jest ich mniej w stosunku np do kałasza):
Obrazek

To wszystko są tylko próbki chociaż np hybryda Urban Chaosa wyszła już na wersji beta NAS (której nawet nie ma jeszcze na SVN).
Także chyba przypomne sobie Urban Chaosa - wieki w to nie grałem, bedzie miło potestować ;)
(http://www.ja-galaxy-forum.com/board/ub ... ber=258151)

Ostatnio zmieniony 05 sie 2010 21:16 przez Svean, łącznie zmieniany 7 razy

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Svean pisze:
Scopes have had their AP penalties and min range increased. They're now only for long ranges, and shouldn't be used in CQB.

How about CQB scopes?
Mówię całkiem poważnie.
Np. taki Leupold Mk.4, z powiększeniem 1-3x pozwala wygodnie prowadzić ogień na małych dystansach, przecież to nie 10x luneta.

Svean pisze:
All silencers now have a small penalty to damage, because the silencer might reduce bullet velocity

Gdyby tłumik wpływał na ruch pocisku, to znacznie zmniejszałby celność broni, co nie ma miejsca.
Do tłumików stosuje się amunicję poddźwiękową, aby zminimalizować sonic boom i pozwolić na skuteczniejsze wyciszenie broni, co zmniejsza zasięg i moc broni, ale tylko w wypadku stosowania w.wym amunicji (i było to już w v1.13).
Ponadto tłumiki spowalniają rozprężanie gazów, co może być -/+ istotnym problemem w niektórych bardziej zawodnych konstrukcjach.
Co więcej tłumiki zwiększają rozmiary broni, co negatywnie wpływa na jej wygodę użycia.
Are these reasonable enough?

Svean pisze:
Rod & Spring gives a penalty to reliability now. It's just not a very solid construction...

A ja bym to wywalił, bez prawa powrotu.

Svean pisze:
Będzie sens np zdjąć celownik z M4 przed wejściem do budynku...

Czy to dobrze?
Zależy od celownika.
Montowanie celownika 7x na M4A1 nie ma sensu w prawdziwym świecie.
W JA2 zwiększa i tak żałosną szansę na trafienie.
Nikt normalny nie angażowałby się w CQC z celownikiem 7x, ponieważ nic przez niego nie widać poniżej kilkunastu metrów.
Z kolei taki ACOG, czy inny CRT tudzież Leupold Mk.4 są zoptymalizowane do CQC, i nie powinny dawać kary.

*

Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Cytuj:
Czekając na ściagnięcie UC podstawki (konieczne 160MB do zainstalowania hybrydy) sprawdziłem własnie - w NAS 503b celownik SUSAT x4 ma min range 2 a Sniper Scope x10 min range 7 (co dla mnie trochę jest bez sensu). Ale chyba nie jest jeszcze zaimplementowane wszystko o czym pisali a zwłaszcza NCTH na co najbardziej liczę. W każdym razie przy obecnych statystykach celowników nijak nie widzę tego "They're now only for long ranges, and shouldn't be used in CQB.".

A co do tłumików - mają obniżać obrażenia ze względu na obniżenie prędkości wylotowej pocisku, o innych własciwościch nie ma mowy i myślę że innych nie będzie. Ale taki myk pamietam był już w Night Ops. Narazie jeszcze nie działają wcale (tzn działaja tak jak działały - obniżaja głośność ale nie obrazenia)

Kolby składane też jeszcze nie są w wersji NAS 503b działające. Zaraz się dowiem czy w UC to działa... W sumie narazie jest sporo gadania ale... cos z tego bedzie ;)
Mama nadzieję ;)

Odwołuje co napisałem :P
Nie zauważyłem ze są 2 pliki zRAR-owane z opisem itemków - zwykły i NAS-owy. I tłumiki np działają ;)
SUSAT ma min range 10 (czyli 100m) a Sniper Scpe 20(200m). Znaczy SUSAT nie jest zaprojektowany pod CQB.

Ale kolby składane działać będą zato dopiero w UC i dalszych wersjach NAS.

Mam nadzieję ;)

Ostatnio zmieniony 05 sie 2010 22:07 przez Svean, łącznie zmieniany 3 razy

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Svean pisze:
"They're now only for long ranges, and shouldn't be used in CQB.".

Zacznijmy od tego, że w JA2 na 200m używa się karabinów snajperskich, podczas gdy normalnie starczyłby AK.
W 7.62 AKMŁ + Kobra sprawdzał się świetnie na 100m, w JA2 kolimatory nadają się TYLKO do CQC bo broń ma wyjściowo żałosną szansę trafienia w cokolwiek bardziej oddalonego niż w warunkach CQB.

Jestem za ograniczeniem roli optyki, ale pod warunkiem zmodyfikowania systemu na tyle, żeby móc strzelać z karabinków na te 200m bez optyki z rozsądną szansą na trafienie.
Póki co trafienie na 100m z karabinu bez optyki polega bardziej na szczęściu niż umiejętnościach, a to tak naprawdę żaden dystans dla strzelca.

Svean pisze:
A co do tłumików - mają obniżać obrażenia ze względu na obniżenie prędkości wylotowej pocisku

Ale tłumiki tego nie robią, wymagają za to poddźwiękowej amunicji do SPRAWNEGO działania.

Przypominam, że tłumiki są robione tylko z blachy, gdyby miały możliwość SPOWOLNIENIA pocisku przyjmowałyby na siebie istotne ilości energii, i szybko się psuły.
Tymczasem żywotność tłumika KAC do systemu Mk.23 Mod.0 wynosi 'zaledwie' 10 000 strzałów.
Stare, omszałe tłumiki z gumowymi separatorami (jak PBS-1) rzeczywiście minimalnie spowalniały pocisk, szybko się przy tym psując (i wymagając polowej wymiany separatorów).

*

Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Stridingshadow pisze:
Svean pisze:
A co do tłumików - mają obniżać obrażenia ze względu na obniżenie prędkości wylotowej pocisku

Ale tłumiki tego nie robią, wymagają za to poddźwiękowej amunicji do SPRAWNEGO działania.

Przypominam, że tłumiki są robione tylko z blachy, gdyby miały możliwość SPOWOLNIENIA pocisku przyjmowałyby na siebie istotne ilości energii, i szybko się psuły.
Tymczasem żywotność tłumika KAC do systemu Mk.23 Mod.0 wynosi 'zaledwie' 10 000 strzałów.
Stare, omszałe tłumiki z gumowymi separatorami (jak PBS-1) rzeczywiście minimalnie spowalniały pocisk, szybko się przy tym psując (i wymagając polowej wymiany separatorów).

To napisz to na forum Bears Pita ;) Mam wrażenie że tamtejsi moderzy wcale nie sa twardogłowi itp tylko tzreba mieć argumenty - a ja sie zatrzymałem na etapie tłumików gdzie pocisk przebijał kawał gumy który co rusz trzeba było wymieniać... Może się oczywiście okazać że narazie zalezność działania tłumika od amunicji nie zostanie zaimplementowana ale jak już sie przekonałem temat wróci za parę miesiecy z tysiącem nowych pomysłów na usprawnienia ;)

*

fogtrin
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Svean pisze:

(...)
Pierwszą z nowości jest New Attachment System (w skrócie NAS) dzięki któremu będzie można dodawać znacznie więcej osprzętu do broni i wyposażenia niż standardowe 4. Wszystko oczywiście zależy od broni czy elementu wyposażenia ;)
ObrazekObrazek

Mam nadzieję, że nie dostanę złotej łopatki za odkopanie tego tematu. :P

Czy ktoś z Was używa bety NASa? Jest grywalna? Czy jednak wysypuje się zbyt często i lepiej czekać na ostateczną wersję?

*

Adasko71
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Gram teraz w
Cytuj:
SCI_SVN1228_MPSVN3613+patch_WF606_AIMNASv6 build
(jest juz AIMNASv7 i update map)i jest calkiem niezle.Tylko jedna wysypka i zwiecha :D .

*

fogtrin
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Cytuj:
SCI_SVN1228_MPSVN3613+patch_WF606_AIMNASv6 build

mozna to stosowac na 1.13 + wildfire + dbbmod?

*

mtl
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Najnowszy DBB Mod (IoV wersja 919) wprowadza konieczność używania własnego pliku *.exe. Z wcześniejszymi wersjami tego moda problemów być nie powinno.

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 47  Następna