Jakiś czas temu przerzuciłem się na JA 2 1.13 i wszystko byłoby super, gdyby nie to, że mam sporo pytań o kwestie, hmm.. dotyczące mechaniki gry, a nie tego, jak instalować mody. No to jedziemy...
:1. Pytanie kontrowersyjne - Jaka jest najlepsza broń w grze (zależnie od "klasy" postaci) na końcowym etapie gry? Wiem, ze w 1.13 nie ma już supremacji FN-Fala, ale czy jest jakaś broń, którą jak już znajdziemy, to trzymamy się do końca. U mnie jak na razie wygląda to tak:
Snajper: SVDS (zasięg, PSO-3, dość szybki) na dalekie zasięgi, SL-9SD (chyba najcichsza snajpera - nią czyszczę teren przed szturmem generalnym), FN Five-Seven (do walki na naprawdę krótki dystans, no i czasem jak kogoś podejdę od tyłu a nie chcę walić ze snajperki z pół metra).
Operator broni automatycznej: FN Mag (to cholerstwo jest diabelnie celne, a do tego pięknie pruje pociskami), FN P90 (cichy no i to "Instant win weapon" w CQC).
Szturmowcy (czyli reszta składu
): Tavor TAR 21 (wcześniej używałem Steyra AUG A 3, ale TAR jest chyba celniejszy, szybszy i ma powszechną amunicję, a niższe obrażenia nie mają wielkiego znaczenia w celowanej serii) i FN P90 (opisany wyżej).Nie piszę o broni ciężkiej - wydaje mi się, że moździerz nadal daje radę... A co do broni białej - Katana dla Razora (lubię się bawić w cichego mordercę
), do tego gwiazdki, a reszta składu w pokrowcu na nóż nosi Seal-2000 czy jakoś tak.No i moje pytanie pojawia się stąd, że wszystkie wymienione bronie są ze stosunkowo niskiego "TIERA, czyli pojawiają się dość wcześnie w grze. Trochę szkoda, bo brakuje mi tego oczekiwania, kiedy wreszcie drponie ten cudowny FN-Fal z niemodowanej wersji... Jest jakiś makabrycznie fajny karabin szturmowy z wyższej półki, a o którym nie wiem? Z doświadczenia wiem, że w szturmówkach zasięg 30-35 pól jest w 90% przypadków wystarczający, a jeśli nie, wystarczy wpakować amunicję wyczynową.
2. Kamuflaż - czy rodzaj kamuflażu ma znaczenie względem otoczenia, w jakim toczy się bitwa? Czy w takim razie jest sens ubierać wszystkich w kurtki Ghillie?
3. Wyposażenie - jakich plecaków, kamizelek i kabur używacie? U mnie większość łazi w rosyjskich 106-kach i z plecaczkami Tactical Tailor czy jakoś tak.
4. Kontratak Drassen - no właśnie, jak sobie radzicie? Ja zazwyczaj stosuję lamerską taktykę (chować się w barze), bo na normalnych ustawieniach Bobbiego Raya raczej w kwestii ekwipunku nie zaszalejemy. Campienie w knajpie ma tą zaletę, że Ira rozwija strzelectwo w całkiem ładnym tempie, ale jednak to nie to...
Na razie tyle, pewnie jak będę grał, to coś jeszcze sobie przypomnę.

). A teraz pytanka...
).