Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
77grzyb
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Witam.
Jak to jest z tymi przerwaniami, czy kieruje tym jakaś zasada, większy poziom doświadczenia od przeciwnika, przypadek czy Bystre oko naszych ludzi?

*

luk3Z
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Google Gemini:

System przerywania (interrupts) w **Jagged Alliance 2** to jedna z najbardziej złożonych mechanik gry. Nie jest to czysty przypadek – gra wykonuje w tle rygorystyczne obliczenia za każdym razem, gdy postać pojawia się w polu widzenia przeciwnika.

Oto kluczowe czynniki, które decydują o tym, czy Twój najemnik krzyknie „Widzę wroga!”, czy dostanie serię z karabinu:

### 1. Poziom Doświadczenia (Najważniejszy czynnik)

To absolutna podstawa. Każdy **Poziom Doświadczenia (Level)** daje ogromną premię do szansy na przerwanie. Najemnik na 5. poziomie niemal zawsze „przerwie” nowicjusza na 1. poziomie, nawet jeśli tamten patrzy prosto na niego.

### 2. Atrybuty i Percepcja

Oprócz poziomu, gra bierze pod uwagę:

* **Zwinność (Agility):** Wpływa na szybkość reakcji.
* **Poziom Energii i Zdrowie:** Zmęczony lub ranny najemnik ma znacznie mniejsze szanse na przerwanie. Jeśli pasek energii jest niebieski (wyczerpanie), Twoje szanse drastycznie spadają.
* **Bystre Oko (Night Ops):** Ta cecha nie zwiększa bezpośrednio „szansy” jako liczby w rzucie kostką, ale pozwala **zobaczyć wroga wcześniej** (szczególnie w nocy). Kto pierwszy zobaczy, ten zazwyczaj dostaje przerwanie.

### 3. Kierunek patrzenia i Ruch

* **Pole widzenia:** Jeśli wróg wchodzi w Twoje pole widzenia od przodu, masz największą szansę. Jeśli skrada się z boku, szanse maleją.
* **Punkty Akcji (AP):** Aby przerwanie w ogóle wystąpiło, najemnik musi mieć **punkty akcji** zachowane z poprzedniej tury. Jeśli zużyłeś wszystko do zera, nikt nie zareaguje.
* **Rodzaj ruchu:** Bieganie generuje więcej hałasu i jest łatwiejsze do wyłapania niż skradanie się.

### 4. Matematyka w tle

W uproszczeniu gra wykonuje porównanie:

(Poziom ×3)+(Zwinnosc /4) + Bonusy za sprzęt > Rzut przeciwnika

---

### Jak zwiększyć swoje szanse? (Porady)

* **Używaj kamuflażu:** Dzięki niemu przeciwnik zauważy Cię później, co daje Ci czas na Twoją reakcję.
* **Noktowizory i Gogle:** W nocy to one decydują o wszystkim. Jeśli widzisz wroga z 15 pól, a on Ciebie z 10, przerwanie jest niemal gwarantowane po Twojej stronie.
* **Cierpliwość:** Jeśli wiesz, że wróg jest za rogiem, nie wchodź tam. Stań w miejscu, odwróć się w stronę rogu i zakońć turę z pełnymi punktami akcji. To Ty będziesz wtedy tym, który przerywa.
* **Nasłuchiwanie:** Często najpierw słyszysz skradającego się wroga (pojawia się czerwona ikona ucha). To znak, by natychmiast obrócić najemnika w tamtą stronę.

**Ciekawostka:** W modzie **1.13** system ten jest jeszcze bardziej rozbudowany i bierze pod uwagę np. wagę trzymanej broni (ciężki karabin maszynowy trudniej "podnieść" do przerwania niż pistolet).

JA2 1.13 latest: pastebin.com/PQ1rmDGB

*

77grzyb
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Dziękuję bardzo, myślę, że temat został wyczerpany tym jednym postem.

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie