Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
marcinl0
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Plutonowy
Plutonowy

Nowa wersja JA2 gog v4 (gog-4) otrzymała ulepszoną grafikę - ale niestety nie działa (w każdym razie zawieszenie u mnie) popularna przyspieszająca poprawka Jagged Alliance na Windows 7, 8, 8.1, 10 - czy jest szansa na nową wersję Jagged Alliance na Windows 7, 8, 8.1, 10 (i 11 jeżeli możliwe) - specjalnie dla JA2 gog v4.

lista zmian gog v4 PobieranieLista zmian
Update (20 March 2025)
Added DDrawCompat wrapper to fix rendering issues and improve compatibility.
Disabled the game’s built-in cursor movement functionality due to its buggy behavior.
Validated stability.
Verified compatibility with Windows 10 and 11.

*

Mariusz123404
Awatar użytkownika
Szeregowy

Ciekawe :P

Jak spolszczyć zwykłą 2?? :P

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

*

marcinl0
Plutonowy
Plutonowy

Tak, nowa wersja przyspieszającej łatki Jagged Alliance na Windows 7, 8, 8.1, 10 do v gog-4 bardzo by się przydała - szczególnie na słabszych maszynach.

*

Mariusz123404
Awatar użytkownika
Szeregowy

Starchris pisze:
marcinl0 pisze:
czy jest szansa na nową wersję Jagged Alliance na Windows 7, 8, 8.1, 10 (i 11 jeżeli możliwe) - specjalnie dla JA2 gog v4.

Spróbujemy, ale nie obiecujemy pozytywnych rezultatów.

Mariusz123404 pisze:
Jak spolszczyć zwykłą 2??

Tylko w ten sposób

https://jagged-alliance.pl/news921/nowa ... lszczenie/

https://jagged-alliance.pl/plik666/

Chciałbym bez Stracciatella... Po 20 latach powinno być jakieś nieoficjalne spolszczenie :P może trzeba zrobić.

No trochę to dziwne Jagged Alliance 2 wersji GOG nie ma napisów pl hmmm
Jagged Alliance 2: Wildfire wersji GOG posiada naszą lokalizację

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

marcinl0 pisze:
Tak, nowa wersja przyspieszającej łatki Jagged Alliance na Windows 7, 8, 8.1, 10 do v gog-4 bardzo by się przydała - szczególnie na słabszych maszynach.

Mam wersje GOG JA2, w ustawieniach jest napisane GOG V4, ale bez żadnych dodatkowych plików gra się uruchamia normalnie i działa płynnie na moich maszynach, czy to starszych, czy nowszych (Windows 7, 10 oraz 11).

Generalnie w tej nakładce najważniejszy jest plik aqrit.cfg. Jego się edytuje przy użyciu systemowego notatnika lub programu Notepad++. Natomiast nie jestem w stanie teraz znaleźć z jakiego poradnika korzystałem ustawiając tam właściwe liczby. Spróbuj pokombinować, może Ci się uda.

Mariusz123404 pisze:
Po 20 latach powinno być jakieś nieoficjalne spolszczenie :P może trzeba zrobić.

Nigdy nie było i nie będzie, bo Twórcy nie dali polskich znaków do pliku exe. Dlatego wszystkie spolszczenia jakie były robione do np modów, były robione na siłę, przez HEX EDYTOR lub inne przedziwne metody.

Mariusz123404 pisze:
No trochę to dziwne Jagged Alliance 2 wersji GOG nie ma napisów pl hmmm
Jagged Alliance 2: Wildfire wersji GOG posiada naszą lokalizację

Bo plik EXE do Wildfire posiada wbudowane polskie znaki i ich obsługę.

Załączniki:
agrit.cfg.png
agrit.cfg.png [ 151.91 KiB | Przeglądany 1052 razy ]

marcinl0
Plutonowy
Plutonowy

"Natomiast nie jestem w stanie teraz znaleźć z jakiego poradnika korzystałem ustawiając tam właściwe liczby" - tym bardziej mi się nie udaje...

Niewątpliwie v4 gog ma lepszą grafikę bardziej obciążającą sprzęt i tury przeciwnika też idą wolniej - stąd cała gra też łącznie trwa dłużej niż w starej wersji z nakładką - stąd taka nakładka miałaby sens do v4 gog i jeszcze pod Win 11. Nie musi być natychmiast oczywiście.

*

marcinl0
Plutonowy
Plutonowy

I jeśli się nie mylę widzę zmianę w v4 gog: dołożenie celownika snajperskiego do broni teraz nie dodaje potrzebnych punktów akcji do strzału - bo w starej wersji dodawało ?

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

marcinl0 pisze:
I jeśli się nie mylę widzę zmianę w v4 gog: dołożenie celownika snajperskiego do broni teraz nie dodaje potrzebnych punktów akcji do strzału - bo w starej wersji dodawało ?

W klasycznej wersji nigdy czegoś takiego nie było. To o czym mówisz występuje w wersji Wildfire.

*

marcinl0
Plutonowy
Plutonowy

Możliwe co do sniper scope. Gram w v4 i prawdopodobnie w tej wersji znacznie zredukowano ilość zdobywanych broni przedmiotów i ilość walk wokół miast - praktycznie nie mam czego sprzedawać u Tony ego dla zysku i wynajęcia np. drogiego Magica dotąd nie stać mnie (ale dodaje to realizmu i nie ma dziesiątek stron zakładek z przedmiotami w miastach tylko 3-4 zakładki max) - w ok trzydziestym dniu a mam już zdobyty dochodowy Grumm. Chyba że tak akurat gra wylosowała i następna gra będzie inna (ustawiłem poziom exp. na próbę a nie hard).

Ostatnio zmieniony 06 maja 2025 22:47 przez marcinl0, łącznie zmieniany 7 razy

*

marcinl0
Plutonowy
Plutonowy

aha dodam że udało w v4 mi się skompletować 5 szt ultra przydatnych rzadkich "rod and spring" do broni (z Estoni Grumm kopalni i z tego garażu z hummerem itd) - czyli tyle co w starej wersji na tym etapie - bo chyba tylko w Medunie przy końcu gry jeszcze jakieś ew rods springs były.

*

marcinl0
Plutonowy
Plutonowy

Gra v4 stabilna (trochę "przymulona wg mnie) poprawiona ładna grafika Win 10 nie bez kozery piszą Added DDrawCompat wrapper to fix rendering issues and improve compatibility. Disabled the game’s built-in cursor.

*

marcinl0
Plutonowy
Plutonowy

I pytanie: czy liczba dostępnych rod - ów (i spring - ów) jest losowa w każdej grze w v4 gog - jak to jest w danych w plikach.

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Nie jest losowa, jest zawsze taka sama. Natomiast każdy z tych przedmiotów, ma niestety ustawione oryginalnie szansę wystąpienia z reguły od 50 do 75%. Więc raz możesz w danym miejscu znaleźć, a raz nie ten przedmiot. Mniej więcej jest to tak ustawione, że zawsze powinieneś mieć od 4 do 6 ROD and SPRING, jeśli przeszukasz każdą mapę

Załączniki:
spring.png
spring.png [ 3.23 MiB | Przeglądany 984 razy ]

Nowy temat Odpowiedz w temacie