Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
marcinl0
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Plutonowy
Plutonowy

1. Być może to było omawiane, ale coś nie potrafię znaleźć: jestem po frontalnym (moździerze rulez) zwycięskim ataku na pałac Deidranny Meduna przed samym kominkiem - wejściem do podziemnego kompleksu Deidranny (oczywiście są dwa komunikaty o zdobyciu sektora i całej Meduny), mając spokój specjalnie dowiozłem helikopterem Dart Gun z Darts, czy można to teraz jeszcze jakoś wykorzystać na Deidrannie aby np. dodatkowo podnieść statystyki moich bohaterów (konkretnie Shadowa chciałbym aby podbić mu poziom doświadczenia i siłę przed konwertowaniem sav do JA UB) - przypominam sobie jak przez mgłę że Dart Gun można i warto zastosować na Deidrannie a nie tylko "ubijać" i koniec JA2 - zatem co dokładnie z Dart Gun uczynić dla podniesienia statystyk bohaterów.

2. I jeszcze jedno: po zejściu do podziemi poprzez kominek jak się da Joemu np. 20 000 USD on mówi "She is all yours" - ale jednak nie odchodzi gra nie wychodzi z trybu turowego i nadal jest notowany jako wróg - czy warto go jeszcze ubijać wtedy skończy się tryb turowy - czy zostawić.
O ile pamiętam przy drugiej łatwiejszej niefrontalnej wersji finalnego ataku na pałac Deidranny z wykorzystaniem pilota i atakiem poprzez podziemia i po wyjściu na górę kominkiem - chyba Joe odchodził po przekupieniu, w każdym razie nie był już notowanym wrogiem z turowum trybem.

3. Warto po zwycięskim frontalnym ataku na spokojnie jednak wrócić do sektora powyżej do ogrodu i kontynuować z wykorzystaniem pilota poprzez podziemia - będzie łatwiej bo dojdzie zaskoczenie przeciwnika.

4. (Jak rozumiem Elliot w pałacu do niczego się nie nada poza niespodziewanym odezwaniem się jak się podejdzie)

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Jak już pokonałeś sektor P3 Pałac Meduny, to żołnierze Deidranny już nie będą się respownować bez końca i nie będzie już na kim zdobyć doświadczenia.

Darty działają tylko na nie osłoniętych przeciwników. Deidranna w oryginale ma wszystkie osłony Spectra C18, darty na niej nie zadziałają, chyba że zużyjesz tyle, że któryś w końcu przejdzie.

Siłę w oryginale zdobywasz tylko poprzez walkę na pięści lub chodzenie na mapie z maksymalnym ekwipunkiem. Tu jest taki trik, że ranisz najemnika aby miał tylko 15 życia, bandażujesz go, a następnie maksymalnie go ładujesz. Pewnie z około ponad 300% wagi uda Ci się uzyskać. Idziesz nim do sektora K5. Akceptujesz mu drogę do K4 i ją anulujesz i tak cały czas.

Elliot jest zawsze do wyłącznej decyzji gracza, co z nim zrobić.

Joe przekupiony u góry powinien gdzieś odejść, z kolei przekupiony na dole pozostaje w miejscu. Lecz on należy do grupy cywilnej Queens. Jeśli gdzieś na mapie zaatakowałeś taką osobę, to on raczej zawsze przemieni się we wroga.

W mojej ocenie warto użyć save edytora i poustawiać tyle umiejętności ile według Ciebie powinien mieć po całej wojnie w Arulco. Tutaj są narzędzia https://jagged-alliance.pl/plik464/ a w nich jest Jape 041. Wystarczy załadować save i poedytować potrzebne parametry.

Załączniki:
jape 041.png
jape 041.png [ 75.28 KiB | Przeglądany 1083 razy ]

marcinl0
Plutonowy
Plutonowy

Jak zwykle thx za unikatowe rady, w międzyczasie po zdobyciu naziemnego pałacu zaatakowałem z zaskoczenia podziemny kompleks Deidranny poprzez tajny pilot i podziemia i co mi się udało - pogłębię temat:

1. Udało mi się wyjątkowo skrycie podkraść od tyłu do Joe i wręczyć mu od razu 10tys bowiem Joe akurat stanął tyłem (patrzy na okrągły właz na górę z kominkiem na górze) - dzięki temu Joe w ogóle samoistnie nie rusza się nie obraca nie przeszkadza zgodnie z tym co sam powiedział po wręczeniu łapówki "she is all yours" - chyba że się celowo podejdzie do Joe od przodu to wtedy sam zaczepi "Life is a bitch" ale już nie będzie strzelał bo jest już "zapłacony" ale rozgrywka wejdzie w tryb turowy. Ale można nie podchodzić od przodu i uznać sprawę z Joe za zakończoną.

2. Po zlikwidowaniu wszystkich żołnierzy był komunikat o zdobyciu podziemnego sektora pozostała Deidranna chodząca jak gdyby nic jak "gospodyni" - można pogadać próbować przekupić (wyśmiewa) próbować zrekrutować (odpowiada że to inni służą) aż nie chce się likwidować - i czy w tej sytuacji coś dałby Dart Gun bo kiedyś coś o tym czytałem. Dodam że nie da się w tym stanie "Deidranny gospodyni" bić dopóki się nie strzeli. Jak się na siłę Deidrannę "odstrzeli" to jest koniec gry i tyle (w razie potrzeby mogę podesłać sav na priv).

3. Jak celowo zranić swojego własnego najemnika np. Shadowa do 15 pkt życia (rozumiem że nie o to chodzi że w walce) - tak aby nie zaburzyć dalszej rozgrywki - tak aby gra tego "nie zapamiętała".

3 Edytor znam i nie użyję go znowu bo zniweczy mi to całą radość z gry także w JA UB bo nie będzie kombinowania dobierania unikatowych najemników do zadań itd. - ma się tendencję do maksowania wszystkiego itd.

Ostatnio zmieniony 18 cze 2024 19:59 przez marcinl0, łącznie zmieniany 1 raz

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Ja o Deidrannie i Dart Gunie nie słyszałem. Nie wiem co to za trik jest.

Innym najemnikiem i nożem zrań postać do około 20 życia a potem zabandażuj. Możesz też rzucać granat w niedalekiej odległości, aż życie mu spadnie do około 20. To jest normalna walka i tak to gra traktuje.

*

marcinl0
Plutonowy
Plutonowy

Może z tytułowym Dart Gunem i Deidranną chodzi o to aby z unikatowej "Deidranny gospodyni" (uzyskanie tego stanu już jest unikatowe podobnie jak nieprzeszkadzający odwrócony opłacony Joe) zrobić "Deidrannę zombie" którą już można w nieskończoność ranić leczyć zdobywać doświadczenie siłę itd.

Co do ranienia granatem jak rozumiem można użyć granatu toxic porzuconego delikatnie daleko od ofiary nawet wyjść z sektora do innego (jak "myk" przy Kingpinie) poczekać aż ofiarę dosięgnie śmiercionośna trująca chmura - i wtedy może nie zostaniemy potraktowani jako agresor w grze skoro "przypadkowo sam" się zatruł - a najemnikowi ofierze spadnie życie do kilkunastu pkt.

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

marcinl0 pisze:
Może z tytułowym Dart Gunem i Deidranną chodzi o to aby z unikatowej "Deidranny gospodyni" (uzyskanie tego stanu już jest unikatowe podobnie jak nieprzeszkadzający odwrócony opłacony Joe) zrobić "Deidrannę zombie" którą już można w nieskończoność ranić leczyć zdobywać doświadczenie siłę itd.

Ale tak możesz robić z każdym najemnikiem i to działa, nie musi być to wróg. Tłuczesz go aż życie spadnie mu poniżej 15 i on upada, następnie go bandażujesz i życie przywraca mu się automatycznie do 15. Wtedy znowu dwa lub trzy uderzenia pięścią i bandażowanie i tak w kółko.

marcinl0 pisze:
Co do ranienia granatem jak rozumiem można użyć granatu toxic porzuconego delikatnie daleko od ofiary nawet wyjść z sektora do innego (jak "myk" przy Kingpinie) poczekać aż ofiarę dosięgnie śmiercionośna trująca chmura - i wtedy może nie zostaniemy potraktowani jako agresor w grze skoro "przypadkowo sam" się zatruł - a najemnikowi ofierze spadnie życie do kilkunastu pkt.

Chodziło mi o granat wybuchowy. Jeśli cywil wejdzie przypadkowo w chmurę wcześniej rozpylonego przez Ciebie gazu, to z automatu staje się wrogiem. Tak samo działa to z milicją, dlatego nie warto rzucać musztardy przy walce z milicją.

*

marcinl0
Plutonowy
Plutonowy

W międzyczasie sprawdziłem dowiezienie Dart Gun przez Dimitriego do podziemnego sektora z Deidranną gospodynią:

1. Jak poprzez podziemia ponownie wejdzie się do sektora z Deidranną to zapłacony spokojny Joe jednak sam niespodziewanie ożywa odwraca się i zaczyna sam strzelać "Life is a bitch" do najemnika w polu widzenia - jakby zapłacenie przestawało działać.

2. Deidranna gospodyni potraktowana Dart Gun bezwolnie upada i staje się wrogiem mówiąc "Burn ememies in Hell" takim bezwładnym zombie którego można bić jak krowę - jednak nie pozwala się leczyć (w każdym razie przez Dr Q) "Person refuses your aid". Tak że to byłby tytułowy myk na kilka uderzeń i chyba nie do końca o to chodziło z Dart Gunem i Deidranną.

Tak "Mustard Gas Grenade" czyli toxic grenade.

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie