Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Freelancer
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Z góry mówie, że nie wiedziałem gdzie umieścić tego posta dlatego piszę tutaj.
Już jakiś czas gram w JA2 (wersja 1.05r PL niezmodyfikowana) i muszę przyznać, że jestem ... rozczarowany. Doszedłem do smutnego wniosku, że jedyna metoda na wroga to operacje w nocy (mój najemnik ma operacje nocne + broń automatyczna) gdzie podkrada się, pierwszy strzał dla przycelowania, później seria i tak w kółko aż do oczyszczenia mapy (w ten sposób mam pod kontrolą prawie całe północne Arluco). Taka gra nie daje mi żadnej frajdy i dlatego też chciałbym wykorzystać jakąś modyfikacje - myśle głównie o JA2 1.13 lub New Classic. I tutaj moje pytanie: którą modyfikację powinienem wybrać przy następującyhc założeniach:
- interesuje mnie przejście JA2 na zasadzie -> fabuła jest taka sama ale gra jest poprostu poprawiona;
- nie uważam się za doświadczonego gracza ale jeśli dana modyfikacja jest ciekawsza/lepsza ale i trudniejsza to jednak wolę wybrać grywalność nad łatwością;
- prosiłbym także o zwięzłe wyjaśnienie czym tak naprawdę różni się JA2 1.13 od JA2 New classic. Owszem, czytałem opisy na stronie ale powiem szczerze, że dużo one mi nie mówią;

A może zamiast wyboru modyfikacji lepiej wybrać na początek (bo łatwiej grać, łatwiej się z nowościami zaznajomić aby przyjemniej grało się w modyfikacje itp.) grę w JA 2.5 lub JA 2 Wildfire?

Z góry dziękuje za wszelką pomoc.

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Freelancer pisze:
Już jakiś czas gram w JA2 (wersja 1.05r PL niezmodyfikowana) i muszę przyznać, że jestem ... rozczarowany. Doszedłem do smutnego wniosku, że jedyna metoda na wroga to operacje w nocy (mój najemnik ma operacje nocne + broń automatyczna) gdzie podkrada się, pierwszy strzał dla przycelowania, później seria i tak w kółko aż do oczyszczenia mapy (w ten sposób mam pod kontrolą prawie całe północne Arluco).

Dokładnie tak jest. To jest jedna wielka wada tej gry, a dokładniej rzecz biorąc inteligencji przeciwników jaką twórcy gry wprowadzili czyli najmniejszą z najmniejszych. Niestety tego nie zmienisz.

Freelancer pisze:
Taka gra nie daje mi żadnej frajdy

Niestety jeśli chcesz mieć frajdę z tej gry to musisz sam tworzyć super akcje. Jeśli będziesz non stop tak samo walczył to nie starczy Ci motywacji do ukonczenia gry.

1. Przede wszystkim częściej wybijaj przeciwników tak aby się ani jeden nie zorientował, że jesteś w sektorze. Niestety w oryginalnym niezmodyfikowanym JA2 jest to nie możliwe bo nie ma do tego odpowiednich broni. Jak zlikwidujesz po cichu przeciwnika, to po naciśnięciu przycisku "koniec tury" gra powinna od razu przejść w tryb rzeczywisty. Jeśli natomiast będą typowe dwie tury i dopiero czas rzeczywisty to oznaczać będzie, że wróg wie, że jesteś w sektorze.
2. Rób podchody, używaj broni białej. Jest to możliwe w terenach wysoko zurbanizowanych, których niestety w oryginalnym niezmodyfikowanym JA2 brak.
3. Wchodząc do budynków najpierw przed wejściem do nich oczyść je za pomocą odpowiednich broni. Niestety w oryginalnym niezmodyfikowanym JA2 jest to nie możliwe bo nie ma do tego odpowiednich broni.
4. Baw się z wrogiem poprzez tworzenie akcji za pomocą kilku najemników gdzie jeden prowadzi, a dwóch ubezpiecza. Niejednokrotnie fantastyczne sytuacje z tego wychodzą, które dają kopa do dalszej gry.
5. Jak zostaniesz ciężko ranny to nie ładuj zapisanego stanu gry tylko ratuj co możesz i uciekaj. Jeśli trzeba to wycofaj się z sektora. Ciągłe wygrywanie bardzo szybko nudzi grę.
6. Wynajmij czasem jakiegoś taniego najemnika jako zwiadowcę lub sprawdzacza ciasnych pomieszczeń i jeśli zginie to nie ładuj zapisanego stanu gry tylko pozwól aby gra toczyła się dalej. Śmierć najemnika daje kolejną motywację do dalszej gry. Trzeba go pomścić.
7. Próbuj też czasem walki w dzień. Jest o wiele trudniejsza, wymagająca bardziej przemyślanych kroków.
8. Staraj się wykorzystywać osłony do walki z przeciwnikiem takie jak kamienie, okna w domach, gęste krzaki, wysoka trawa (ta żółta).
9. I wiele innych podobnych rzeczy.

Tak jak wspomniałem wyżej, w oryginalnym niezmodyfikowanym JA2 wszystkie powyższe punkty są trudne lub w ogóle nie możliwe do zrealizowania. Natomiast w JA2 1.13 i New Classic bez najmniejszego problemu będziesz je mógł wykonywać.

Freelancer pisze:
dlatego też chciałbym wykorzystać jakąś modyfikacje - myśle głównie o JA2 1.13 lub New Classic. I tutaj moje pytanie: którą modyfikację powinienem wybrać przy następującyhc założeniach:
- interesuje mnie przejście JA2 na zasadzie -> fabuła jest taka sama ale gra jest poprostu poprawiona;
- nie uważam się za doświadczonego gracza ale jeśli dana modyfikacja jest ciekawsza/lepsza ale i trudniejsza to jednak wolę wybrać grywalność nad łatwością;

Obydwie modyfikacje bezsprzecznie to Ci dostarczą. Lecz jednak ja bym zalecał abyś najpierw zagrał w New Classic i odbił Drassen oraz SAM Site w D15, a następnie zrobił to samo ale na JA2 1.13. Zajmie Ci to dosłownie godzinę, może dwie lub więcej ale dzięki temu będziesz miał prawie pełną ocenę co dany mod ma do zaoferowania.

Freelancer pisze:
prosiłbym także o zwięzłe wyjaśnienie czym tak naprawdę różni się JA2 1.13 od JA2 New classic. Owszem, czytałem opisy na stronie ale powiem szczerze, że dużo one mi nie mówią;

JA2 1.13 to jest czysty realizm. Tam modyfikacja jest dostosowana do tego aby jak najbardziej odzwierciedlała życie i prawdziwe pole walki i tak rzeczywiście jest. Natomiast New Classic poszedł całkowicie w odwrotną stronę, nie znajdziesz tam realizmu ale za to bardzo dużo rozrywki, fajnych, ciekawych bitew i setki wszystkich możliwych postaci, robotów, potworów, czołgów i innych podobnych jakie występowały we wszystkich seriach JA2. Dodatkowo różnią się mapami - w New Classic są z Widlfire z przeróżnymi ulepszeniami. No i bronie, to jest to co chyba rożni najbardziej obydwie modyfikacje. W JA2 1.13 jest kilkaset broni z całego świata i są one stworzone tak aby ich statystyki odzwierciedlały w jak największym stopniu rzeczywistość. Z kolei w New Classic masz tylko te bronie, które występowały we wszystkich trzech seriach czyli JA2, JA2 UB oraz JA2 Wildfire i ich statystyki zostały pozmieniane na całkowicie inne.

Podsumowując, to jeśli chodzi o 1.13 to nie da się opisać ją w ten sposób abyś był w pełni świadom co ona oferuje. Musisz w nią zagrać i się sam przekonać. Co do New Classic to z nią jest podobnie, tutaj dodatkowo możesz ściągnąć sobie wersje 1.34 (link jest pod opisem wersji 1.45) tam są testowe zapisane stany gry, które w mniejszym lub większym stopniu pokażą Ci najważniejsze elementy, które zostały zmienione.

Freelancer pisze:
A może zamiast wyboru modyfikacji lepiej wybrać na początek (bo łatwiej grać, łatwiej się z nowościami zaznajomić aby przyjemniej grało się w modyfikacje itp.) grę w JA 2.5 lub JA 2 Wildfire?

Biorąc pod uwagę twój brak frajdy z gry w JA2, to w JA2 Wldfire będziesz miał niestety to samo. Tam również można przejść całą grę w nocy strzelając tylko serią. Różnica jest w mapach, są całkowicie nowe i o wiele lepsze. Do tego jest trochę nowej broni o mocno podwyższonych obrażeniach, które jednym strzałem powalą nawet do dwóch wrogów.

W JA2 UB polecam zagrać. Jest bardzo krótka ale za to bardzo dobrze poznasz jak funkcjonuje podstawowy JA2. Dopiero po tym wybrać jakąś modyfikację.

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Jak ogarniesz wszystkie triki w podstawowej wersji to polecam zagranie w "JA2 1.13 Arulco Revisited". Mnie bardzo wciągnęło. Odnowione mapy, niektóre całkiem nowe.

*

Freelancer
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Zgodnie z tym co piszecie to mogę zrobić tak: (JA2? ->) JA2UB ->JA2 NC/JA2 1.13 albo JA2-> JA2 1.13 Arulco Revisited -> JA2C/JA2 1.13
Dobrze to uchwyciłem?

Ostatnio zmieniony 01 cze 2012 11:19 przez Freelancer, łącznie zmieniany 1 raz

*

M'cin
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Niepotrzebnie próbowałeś połączyć dwie wypowiedzi, ale poza tym okej ;)
Jeszcze dodam od siebie, że 1.13 oferuje niemal dowolną możliwość modyfikacji gry - w samym pliku ini możesz spędzić kilka godzin, zanim zaczniesz grać, a i bez tego można się bawić ;)

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

Freelancer pisze:
Zgodnie z tym co piszecie to mogę zrobić tak: (JA2? ->) JA2UB ->JA2 NC/JA2 1.13 albo JA2-> JA2 1.13 Arulco Revisited -> JA2C/JA2 1.13
Dobrze to uchwyciłem?

Ale zagmatwałeś :P

JA2 wersja podstawowa >>> 1.13 >>> NEW CLASSIC albo ARULCO REVISITED i grasz

*

Freelancer
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

I teraz wszystko jasne, dzięki ;)

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie