Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Starchris
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Witam wszystkich

Z racji tego, że jednak okazało się, że będę miał kilka dni więcej wolnego, postanowiłem wykorzystać je na wykonanie jeszcze jednej rzeczy do mojego nowego klasycznego Jagged Alliance 2, której nie miałem zamiaru wykonywać. Mianowicie chodzi o nową muzykę do Jagged Alliance 2. Poniżej jest link do niej.

http://www.mediafire.com/?qgz031yjjzh7qjl

Jest to pierwsza wersja tej muzyki, dlatego proszę każdego kto ma możliwość aby ją przetestował w grze i napisał czy muzyka pasuje do gry, czy trzeba coś dopracować, czy może tylko niektóre utwory pasują, czy są pewne momenty w piosenkach, które powinny być usunięte lub cokolwiek co mogłoby poprawić tę muzykę jeżeli będzie to potrzebne.

Instalacja:

Katalog "Data" należy przekopiować do katalogu głównego w grze.

Muzyka działa z każdą wersją i każdą modyfikacją Jagged Alliance 2

Jeżeli komuś się muzyka nie spodoba to wystarczy usunąć folder "Music" z katalogu "Data" w waszej grze.

Również można usunąć pojedyńcze utwory i wtedy gra będzie automatycznie pobierać utwór muzyczny ze swoich pierwotnych plików.

Lista utworów.

1. Battle A - utwór grany podczas walki z przeciwnikiem w trakcie walki turowej,
2. CREATURE BATTLE - utwór grany podczas walk z crepitusami,
3. CREEPY - utwór grany w kopalniach robali w czasie rzeczywistym,
4. Death - utwór grany po klęsce naszych najemników lub samoobrony,
5. MARIMBAD 2 - utwór grany w laptopie,
6. Menumix1 - utwór grany w menu głównym,
7. Nothing A - pierwszy spokojny utwór gdy nic się nie dzieje,
8. Nothing B - drugi spokojny utwór gdy nic się nie dzieje,
9. Nothing C - trzeci spokojny utwór gdy nic się nie dzieje,
10. Nothing D - czwarty spokojny utwór gdy nic się nie dzieje,
11. Tensor A - pierwszy utwór grany podczas walki z przeciwnikiem w trakcie walki turowej i w czasie rzeczywistym,
12. Tensor B - drugi utwór grany podczas walki z przeciwnikiem w trakcie walki turowej i w czasie rzeczywistym,
13. Tensor C - trzeci grany podczas walki z przeciwnikiem w trakcie walki turowej i w czasie rzeczywistym,
14. Triumph - utwór grany po wygranej walce naszych najemników lub samoobrony.

ŻYCZĘ MIŁEGO SŁUCHANIA !!!

Ostatnio zmieniony 15 paź 2010 16:41 przez Starchris, łącznie zmieniany 12 razy

*

Adasko71
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Super muzyka-druzyna A wymiata :one:

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

No, niezła z tym sprawa ;)
Jak dla mnie muzyka z menu zbyt ciężka, poza tym jej jakość nie jest zbyt dobra - może warto byłoby zastąpić czymś innym?

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Obrazek :D

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

*
Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Kim są autorzy tej muzyki?
I jak wygląda sprawa praw autorskich?

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Jaahquubel poruszyłeś bardzo ważną kwestię, o której ja niestery zupełnie zapomniałem :\
Starchris, jak to wygląda ze strony prawnej?
Nie możemy dodawać do downloadu czegoś, co jest chronione przez prawa autorskie.

*
Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Akurat miałem możliwość zapytać się kolegi, który zajmuje się prawem jak to jest i sprawa wygląda następująco.

Piosenki do nowej muzyki JA2 (nie są to całe piosenki tylko fragmenty) pochodzą z moich zakupionych albumów autorów: Alan Silvestri oraz Brian Tyler. Prawa autorskie z tych płyt pozwalają mi na ich dowolne wykorzystywanie w celach niekomercyjnych. Więc pomyślałem no to wszystko gra. Tylko mój kolega wytłumaczył mi, że nie wolno się patrzeć na słowo niekomercyjny tylko na odwrotność tego słowa czyli czy w jakiś sposób ja z tego tytułu nie osiągam jakiejś komercyjnej korzyści. I w cale nie chodzi tutaj tylko o pieniądze.

Kolega powiedział mi, że upubliczniając w ten sposób te fragmenty piosenek uzyskuję w ten sposób komercyjną korzyść w postaci sławy z tego co wykonałem i dzięki temu jestem teraz bardziej rozpoznawalny, a to z kolei może doprowadzić do wysokich środków komercyjnych (wiem, że to może wydawać się śmieszne ale w kwestii prawa to absolutnie nie jest śmieszne)

Kolega powiedział mi jeszcze, że abym mógł nową muzykę do JA2 upublicznić (uznając, że przesłanka „sławy” nie zaszła) to muszą być jeszcze spełnione dwie przesłanki.

1. Witryna, na której umieszczone są te utwory nie może mieć charakteru komercyjnego, czyli jak masz LukasAMD na stronie jakieś płatne reklamy to muszę uzyskać zgodę twórców tej muzyki na zamieszczenie ich na takiej stronie.
2. A druga przesłanka to taka, że mogę się dzielić tymi utworami tylko z osobami, które znam w jakiś bliższy sposób.

Więc tak: zakładając, że pierwsza przesłanka „sławy” oraz druga przesłanka niekomercyjności tej witryny nie zachodzi to niestety trzecia przesłanka w żadnej mierze nie zostaje spełniona, a to dlatego, że na tą witrynę może wejść każdy człowiek na świecie, a ja niestety wszystkich osób na świecie nie znam nawet z widzenia.

Kolega powiedział, że nowa muzyka do Ja2 wedle ściśle suchego prawa i ściśle suchego prawa autorskiego nie może być w dziale download tego serwisu i musisz ją LukasAMD usunąć.

Kompletnie nie zdawałem sobie sprawy z takiej interpretacji przepisów.

Bardzo przepraszam za pliki, których wcześniej dokładnie nie sprawdziłem w stosunku do praw autorskich i w stosunku do serwisu na którym będą zamieszczone.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

W takim wypadku mamy 2 niespełnione warunki, bo mamy na serwisie płatne reklamy, służące co prawda do utrzymania JACenter, no ale to jednak płatne reklamy.
Plik został usunięty z naszej bazy danych.

*
Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Starchris pisze:
Akurat miałem możliwość zapytać się kolegi, który zajmuje się prawem jak to jest i sprawa wygląda następująco.

Piosenki do nowej muzyki JA2 (nie są to całe piosenki tylko fragmenty) pochodzą z moich zakupionych albumów autorów: Alan Silvestri oraz Brian Tyler. Prawa autorskie z tych płyt pozwalają mi na ich dowolne wykorzystywanie w celach niekomercyjnych. Więc pomyślałem no to wszystko gra. Tylko mój kolega wytłumaczył mi, że nie wolno się patrzeć na słowo niekomercyjny tylko na odwrotność tego słowa czyli czy w jakiś sposób ja z tego tytułu nie osiągam jakiejś komercyjnej korzyści. I w cale nie chodzi tutaj tylko o pieniądze.

Kolega powiedział mi, że upubliczniając w ten sposób te fragmenty piosenek uzyskuję w ten sposób komercyjną korzyść w postaci sławy z tego co wykonałem i dzięki temu jestem teraz bardziej rozpoznawalny, a to z kolei może doprowadzić do wysokich środków komercyjnych (wiem, że to może wydawać się śmieszne ale w kwestii prawa to absolutnie nie jest śmieszne)

Kolega powiedział mi jeszcze, że abym mógł nową muzykę do JA2 upublicznić (uznając, że przesłanka „sławy” nie zaszła) to muszą być jeszcze spełnione dwie przesłanki.

1. Witryna, na której umieszczone są te utwory nie może mieć charakteru komercyjnego, czyli jak masz LukasAMD na stronie jakieś płatne reklamy to muszę uzyskać zgodę twórców tej muzyki na zamieszczenie ich na takiej stronie.
2. A druga przesłanka to taka, że mogę się dzielić tymi utworami tylko z osobami, które znam w jakiś bliższy sposób.

Więc tak: zakładając, że pierwsza przesłanka „sławy” oraz druga przesłanka niekomercyjności tej witryny nie zachodzi to niestety trzecia przesłanka w żadnej mierze nie zostaje spełniona, a to dlatego, że na tą witrynę może wejść każdy człowiek na świecie, a ja niestety wszystkich osób na świecie nie znam nawet z widzenia.

Kolega powiedział, że nowa muzyka do Ja2 wedle ściśle suchego prawa i ściśle suchego prawa autorskiego nie może być w dziale download tego serwisu i musisz ją LukasAMD usunąć.

Kompletnie nie zdawałem sobie sprawy z takiej interpretacji przepisów.

Bardzo przepraszam za pliki, których wcześniej dokładnie nie sprawdziłem w stosunku do praw autorskich i w stosunku do serwisu na którym będą zamieszczone.
Czyli, podsumowujac. Mozesz udostepniac plik "nowej muzyki do JA2" osobom, które np zgłosza sie do Ciebie w tej sprawie?

Moja mała "pasja"

Ostatnio zmieniony 29 sie 2010 21:55 przez Olinka, łącznie zmieniany 2 razy

*

aszek
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

Tu jest za darmo:
http://www.portala.pl/index.php?str=lf&no=993

Dodano: 29 sie 2010 23:23

No, to i ja się teraz osłuchałem jak gówno w betoniarce :D Swoją drogą fajna muzyka, szkoda że nie spiracimy do Jeggeda :( Choć jak kiedyś czytałem ustawę o prawach autorskich to rzuciło mi się, że raz upubliczniony utwór staje się dostępny i może być dowolnie powielany. Skoro (jak widzę) pół neta ma soundtracki a-teamu to ja już nie wiem.

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Nowa muzyka do JA2 to jest soundtrack z dwóch filmów:

1. Drużyna A (A-Team) z 2010 roku oraz
2. Niezniszczalni (The Expendables) z 2010 roku.

Oba albumy są w sprzedaży i za nie trzeba zapłacić. Oba są objęte prawami autorskimi a tu na stronie, którą podał Aszek jest takich utworów setki lub tysiące i można nawet bez rejestracji ściągnąć ile się chce. No jeżeli to jest legalne to znaczy, że P2P też jest legalne. Nie wiem na jakiej zasadzie ta strona, którą Aszek podał działa, może ma licencje lub wykupione prawa na udostępnianie no ale w takim razie po co są albumy w sklepie, za które trzeba zapłacić no bo przecież nie dla pudełka i okładki. Internet to miliardy stron, nie da się ich wszystkich kontrolować.

aszek pisze:
Choć jak kiedyś czytałem ustawę o prawach autorskich to rzuciło mi się, że raz upubliczniony utwór staje się dostępny i może być dowolnie powielany.

No i tu masz Aszek rację bo Art. 23. tego prawa mówi

1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu ale w zakresie własnego użytku osobistego niezwiązanego z celem zarobkowym.

2. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje korzystanie z pojedynczych egzemplarzy utworów przez krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego.

3. Prawo własnego użytku osobistego wykraczające poza zakres osobisty wymaga zawsze wymienienia źródła i nazwiska oraz imienia twórcy i tak zrobiłem w postaci pliku MUSTREADME.pdf. Tyle że właścicielowi majątkowych praw autorskich zawsze przysługuje prawo do roszczeń finansowych z tytułu użycia jego utworu poza zakres osobisty dozwolonego użytku.

Wiadomo, że ta muzyka mogła by być w dziale download, no bo kto by się do tego przyczepił chociaż mógłby jakby nie miał co robić. Chociaż z drugiej strony obowiązkiem administracji jest dołożenie wszelkich starań w celu upewnienia się o legalności materiałów (co faktycznie jest prawie niewykonalne) i musi reagować na każdy wiarygodny sygnał o naruszeniu prawa, blokując materiał. Bo później nie ma zmiłuj, że nie wiedziałem.

Olinka pisze:
Czyli, podsumowujac. Mozesz udostepniac plik "nowej muzyki do JA2" osobom, które np zgłosza sie do Ciebie w tej sprawie?

Jak najbardziej. Biorąc za przykład Ciebie i oczywiście żeby było wszystko z godnie z ustawą ;) to mogę Ci to tę muzykę udostępnić lub pożyczyć ale musimy być przynajmniej w bliżej nieokreślonym stosunku towarzyskim. ;)

Dodano: 30 sie 2010 13:17

aszek pisze:
Skoro (jak widzę) pół neta ma soundtracki a-teamu to ja już nie wiem.

Już wiem na jakiej zasadzie te strony na których jest wszystko za darmo do ściągnięcia działają. One działają na zasadzie taka zwanego "deep-linkingu". Deep linking polega na tym, że na serwerze danej strony nie znajduje się ani jedna piosenka czy ani jeden film. Wszystko co oglądamy na tych stronach to są tylko i wyłącznie linki do youtube. Ściągając taką piosenkę z takiego serwisu my łączymy się poprzez link z youtube i z niego ściągamy tę piosenkę. Zauważ Aszek, że wszystkie piosenki i muzyka które się pojawiają na stronie, którą podałeś to w prawym dolnym rogu zawsze pisze youtube. Ta strona ma ewidentne reklamy na samym dole, więc w takim wypadku (komercyjności strony) musiał administrator poprosić o zgodę youtube na deep - linking. Kontrola youtube co do legalności wysyłanych na ten serwis plików przez użytkowników jest praktycznie niemożliwa.

Tak samo jest z serwisami, które oferują najnowsze filmy online. U nich są tylko i wyłącznie linki, a jak klikasz na taki link do filmu to z reguły przenosi cię to do serwisu megavideo. Podobna jest sprawa z siecią P2P. Na stronach, których możesz sobie ściągnąć torrenta nie znajdziesz ani jednego filmu, muzyki, gry czy czegoś innego. W takich serwisach są tylko i wyłącznie same pliki torent po włączeniu, których łączysz się z osobą która ma dany film na swoim komputerze w swoim domu i poprzez sieć P2P wysyła Ci go do twojego komputera.

Kiedyś się mówiło, że tylko i wyłącznie wysyłanie filmów czy muzyki do internetu (czyli nielegalne rozpowszechnianie) jest nielegalne, a już samo ściąganie już jest legalne pod warunkiem, że wyłączymy upload (bo jak wiadomo ściągając coś jednocześnie coś wysyłamy). Nic bardziej mylnego. Ściągając piracki film czy muzykę czy cokolwiek innego nawet blokując upload dokonujemy przestępstwa poprzez uzyskanie nielegalnej korzyści materialnej. Zauważ, że jeżeli jakaś osoba ściągnie jakiś film z internetu to uzyskuje korzyść materialną w postaci około 20 zł, a branża filmowa z tego konkretnego filmu traci 20 zł. Bo ta osoba powinna iść do kina i wydać ze swojego portfela 20 zł, a tego nie robi i w sposób nielegalny oszczędza 20 zł. I teraz jak taka osoba ściąga kilka lub kilkadziesiąt filmów miesięcznie i łącząc wszystkie takie osoby w kraju to suma robi się nieprawdopodobnie wysoka. Taka jest interpretacja nielegalności sieci P2P co do ściągania pirackich filmów piosenek, gier czy czegoś innego.

Ostatnio zmieniony 30 sie 2010 13:04 przez Starchris, łącznie zmieniany 4 razy

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Starchris pisze:
Olinka pisze:

Jak najbardziej. Biorąc za przykład Ciebie i oczywiście żeby było wszystko z godnie z ustawą ;) to mogę Ci to tę muzykę udostępnić lub pożyczyć ale musimy być przynajmniej w bliżej nieokreślonym stosunku towarzyskim. ;)

Dla mnie bycie na forum jest juz .... towarzyskim zajsciem :)
I nie mam nic przeciw.

Ale akurat mnie udało sie dociagnac.

Moja mała "pasja"

*

fogtrin
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Heh ja również zdążyłam ściągnąć i powiem, że nowa muzyka bardzo mi się podoba :) Ta klasyczna już mi się baaardzo dawno znudziła.

*

Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Bo muza w Expendables jest wyczesana.

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2  Następna