Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
vernik
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Szeregowy

Witam wszystkich. ;) Wstyd powiedzieć, ale dziś po raz pierwszy w życiu miałem kontakt z grą Jagged Alliance 2. Cudeńko, po prostu cudeńko! :D

Nie ugrałem za dużo, bo mam problem. Tytuł tematu mówi wszystko - w naprawdę różnych sytuacjach gra potrafi zawiesić się na kilkanaście sekund. W tym czasie nie mogę nawet myszką ruszyć, co ciekawe nie mogę też zminimalizować gry. Po jakimś czasie wszystko wraca do normy i gram dalej - aż do kolejnej zawiechy. A występują one CZĘSTO - przez "często" rozumiem mniej więcej co 2-3 minuty. Uwierzcie - coś takiego może doprowadzić człowieka do szału! :-<

Próbowałem uruchomić w trybie zgodności ze starszym system (teraz XP Pro). Próbowałem powyłączać jakieś pierdołowate aplikacje - w tym antyvira - nic. Du*a blada chciałoby się powiedzieć. :lol:

Jakieś pomysły na wyleczenie tej dolegliwości? Bo - niestety - dzięki niej JA2 jest kompletnie niegrywalny. A szkoda! Podoba mi się idea tej gry! ;) Przyjmę każdą odpowiedź!

Wersja gry 1.05r.

Ostatnio zmieniony 03 wrz 2010 21:12 przez vernik, łącznie zmieniany 1 raz

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

No to w takiej sytuacji spróbował bym przesiąść się na wersję 1.12 albo jeszcze wyżej na 1.13, ale jak dopiero zaczynasz przygodę z Jagged Alliance 2 to z pewnością zagraj sobie najpierw w zwykłą (czyli do wersji 1.12) a nie modyfikowaną wersję (czyli 1.13 i wyżej). Z reguły przy wywalaniu gry do windowsa czas trwania tego to około 1 sekundy, a nie kilkanaście sekund jak u Ciebie. Gra się wywala przede wszystkim przez to, że czegoś nie ma a w danej chwili chciała się do tej zmiennej odnieść, dlatego spróbuj przeinstalować grę.

Dodano: 03 wrz 2010 22:23

Przede wszystkim zaleciłbym Ci aktualizację.

Jak masz wersję 1.05 PL to zainstaluj poniższego patcha

https://jagged-alliance.pl/plik18

Jak masz wersję 1.05 ENG to zainstaluj poniższego patcha

https://jagged-alliance.pl/plik20

Żeby przejść na wersję 1.12 to musisz mieć odrębną grę. Ale jest inny sposób. Zainstaluj poniższą nakładkę i gra przejdzie na wersję 1.12

https://jagged-alliance.pl/plik429

Ostatnio zmieniony 03 wrz 2010 21:29 przez Starchris, łącznie zmieniany 4 razy

*

vernik
Szeregowy

No dobra. To po kolei. Reinstall nie pomaga. Instalacja tego patcha na 1.05 też nie. Dzisiaj obdzwoniłem znajomych i znalazłem inną płytkę z CD-Action - ten sam problem! Czyli wydawałoby się, że to wina sprzętu. Ale jaki sprzęt może mieć problemy z Jagged Alliance, no bez przesady? :wall:

Jakieś pomysły na działanie? Mi przychodzi do głowy tylko posprawdzanie i ewentualnie upgrade/downgrade sterowników. Jakieś inne propozycje?

PS. Patch 1.12... Czym on jest? Czy można go już nazwać modyfikacją w stylu 1.13? Bo żadnego większego moda bym sobie nie życzył na razie.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

vernik pisze:
Tytuł tematu mówi wszystko - w naprawdę różnych sytuacjach gra potrafi zawiesić się na kilkanaście sekund.

Taka uroda tej gry, niestety nie jest super stabilna.
Pocieszę Cię, że nawet na Pentium III potrafiła się zawiesić na kilka minut, choć na komputerach obecnie już uważanych za stare trwało to zazwyczaj sekund kilkanaście.

*

vernik
Szeregowy

Marne pocieszenie. :P Ja nie wymagam stuprocentowej stabilności. Ale teraz musiałbym chyba popijać Nerwosol w czasie gry. :lol: Nie chce mi się wierzyć, że każdemu tak się zwiesza - i to z taką częstotliwością...

Ostatnio zmieniony 04 wrz 2010 20:42 przez vernik, łącznie zmieniany 1 raz

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

vernik pisze:
Nie chce mi się wierzyć, że każdemu tak się zwiesza - i to z taką częstotliwością...

Zależy od wersji i moda, niektóre są pod tym względem mordercze, inne całkiem łagodne.
Np. u mnie JA2 + v1.13 jest całkiem stabilne (choć w starszych wersjach wywalało errory pokroju 'a teraz dostaniesz 50 automatów od Bobby'ego Ray'a, jasne że gra się zawiesi :D ').

*

vernik
Szeregowy

A jak jest w końcu z tym patchem 1.12? To jest grubsza modyfikacja czy tylko patch poprawiający różne pierdółki (stabilność... :D )? No i "sejwy". Ja nie mam cierpliwości, ale mój brat owszem. Sejwy musiałyby być kompatybilne...?

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

vernik pisze:
PS. Patch 1.12... Czym on jest? Czy można go już nazwać modyfikacją w stylu 1.13? Bo żadnego większego moda bym sobie nie życzył na razie.

Patch 1.12 to jest tylko i wyłącznie uaktualnienie gry do wersji 1.12. Ten patch naprawia dużą ilość błędów w grze, które powodują wywalanie gry do windowsa. Patch 1.12 nie jest żadną modyfikacją.

Ta nakładka, którą Ci poleciłem to jest jedyna możliwość aby zamienić twoją wersję 1.05 na wersję 1.12. Nakładka ta zmienia również, kilka istotnych rzeczy, które mają za cel uprzyjemnić Ci rozgrywkę. Jeżeli chcesz dokładnie zobaczyć jakie ta nakładka zmienia rzeczy to zobacz pierwszy post w tym temacie. http://forum.jagged-alliance.pl/nowe-klasyczne-jagged-alliance-2-t2289.html

Save'y będą kompatybilne.

Dodano: 04 wrz 2010 22:05

Chociaż jest jeszcze jedna możliwość, którym jest całkowicie suchy patch, który tylko aktualizuje grę do wersji 1.12. Pamiętaj, żeby używać nowego pliku exe do włączania gry. Na dole masz link

https://jagged-alliance.pl/plik10

Ostatnio zmieniony 04 wrz 2010 21:06 przez Starchris, łącznie zmieniany 1 raz

*

vernik
Szeregowy

Witam po raz kolejny! Muszę się pochwalić - rozpieprzyłem ten problem, że się tak wyrażę! ;) Błogosławieństwem okazały się sterowniki nVidii nr. 81.98 (przynajmniej dla mojego zabytkowego geforca 2). Dlatego - mówię teraz do ludzi z podobnym problemem - nie poddawajcie się i walczcie, kombinujcie, eksperymentujcie! Gra się wam za to pięknie odpłaci! :D

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

A której wersji gry używasz na nowych sterownikach ?

*

vernik
Szeregowy

Wciąż 1.05. Twardo postanowiłem, że najpierw podstawową, nienaruszoną wersję przechodzę. Potem z chęcią spróbuję wersji rozmaitych. ;)

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

vernik pisze:
Wciąż 1.05.

Czyli jednak nie zawsze to wina wersji. Jak widać czasem i przyczyny poboczne też dają się we znaki.

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie