Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Starchris
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Jutro wypuszczam nową odsłonę klasycznego Jagged Alliance 2 tylko pozostał mi jeden szczegół do wykonania. Dlatego mam pytanie do Was czy wie ktoś może gdzie znajduje się plik z szarą otoczką (zdjęcie poniżej), która się pojawia w menu gdy zaczynamy grę. Przejrzałem już chyba wszystkie pliki i go nie nie znalazłem albo czegoś nie wiem i dlatego nie mogę go znaleźć a bardzo chciałbym tą szarą otoczkę usunąć.

Załączniki:
otoczka1.jpg
otoczka1.jpg [ 166.74 KiB | Przeglądany 1541 razy ]

Ostatnio zmieniony 23 sie 2010 12:31 przez Starchris, łącznie zmieniany 1 raz
*

Jazz
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Otoczka rysowana jest przez kod gry.

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

A no to niestety otoczka zostanie bo plik exe miałem już wykonany (kodu źródłowego do tego pliku exe nie udało mi się uzyskać). Do modyfikacji pliku exe używałem gotowych programów do edycji plików exe.

Dzięki Jazz za informację.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

starchris pisze:
A no to niestety otoczka zostanie bo plik exe miałem już wykonany (kodu źródłowego do tego pliku exe nie udało mi się uzyskać). Do modyfikacji pliku exe używałem gotowych programów do edycji plików exe.

Ja się nie znam, ale czy nie da się tak zmodyfikować graficznie ekranu opcji gry, aby po nałożeniu nań otoczki wyglądał on tak, jakby otoczki nie było?

Bo przecież ta otoczka 'przyciemnia' pewne pole na ekranie, można byłoby zatem rozjaśnić to pole na ekranie, aby po przyciemnieniu miało taki kolor jak reszta.

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

No właśnie nie da się bo tło opcji i ta otoczka to zupełnie dwa odrębne zdjęcia i otoczka zawsze będzie nakładana na tło (cokolwiek tłem by nie było) w tej przyciemnionej postaci. Ja bez kodu źródłowego mogę tylko zrobić tak aby całe tło było dostosowane do przyciemnionego koloru otoczki ale na odwrót się nie da.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

starchris pisze:
No właśnie nie da się bo tło opcji i ta otoczka to zupełnie dwa odrębne zdjęcia i otoczka zawsze będzie nakładana na tło (cokolwiek tłem by nie było) w tej przyciemnionej postaci.

Chodziło mi o to, że jak np. cały obrazek ma jasność 7 (wzięte z sufitu) a otoczka przyciemnia o 1 (też wzięte z sufitu), to bierzesz obrazek do jakiegoś edytora grafiki, i rozjaśniasz go o ten 1 (tyle ile przyciemnia otoczka) tylko na powierzchni docelowo pokrytej otoczką.
W ten sposób wszystko wokół otoczki będzie miało 7, a to co pod otoczką 7 -1 (rozjaśnienie) +1 (otoczka) =7 (tyle co cała reszta grafiki.

Nadal uważasz, że to niemożliwe?

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Stridingshadow pisze:
rozjaśniasz go o ten 1 tylko na powierzchni docelowo pokrytej otoczką

No właśnie o to chodzi, że ja nie mam dostępu do pliku z otoczką. Tło to konkretny plik STI zawarty w folderze interface, z którym mogę robić co chcę. Natomiast otoczka to plik zawarty w pliku exe do którego nie mam dostępu bo nie mam kodu źródłowego do gry.

Gra tworzy to menu w następujący sposób:

Najpierw na pusty ekran nakłada plik STI (czyli tło) a potem na ten plik STI nakłada plik z otoczką i teraz, żeby wykonać twoją propozycję to musiałbym sam plik z otoczką wyedytować, a tego nie mogę zrobić bo nie mam dostępu do pliku z otoczką.

Dzięki Stringshadow za pomocne informacje no ale niestety nie da się.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

starchris pisze:
No właśnie o to chodzi, że ja nie mam dostępu do pliku z otoczką. Tło to konkretny plik STI zawarty w folderze interface, z którym mogę robić co chcę. Natomiast otoczka to plik zawarty w pliku exe do którego nie mam dostępu bo nie mam kodu źródłowego do gry.

No więc weź ten cholerny Plik STI, i zrób w nim jaśniejszą dziurę na otoczkę, jak gra nałoży na niego otoczkę, to będziesz miał suma summarum zero efektu.
Masz przykład w paintcie, bo założę się o dowolną sumę pieniędzy, że nie wyczaiłeś o co chodzi.

Załączniki:
Nowy obraz mapy bitowej.jpg [9.1 KiB]
Pobrany 21 razy

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Przykro mi Sringshadow ale plik STI (czyli tło) nie ma tutaj nic do rzeczy. Ja tak jak w temacie pytałem się o to gdzie jest plik z otoczką bo to o niego chodzi. Choć bym nie wiadomo co robił z tłem, to otoczka zawsze będzie taka sama bo to jest odrębny plik. Rozjaśniłem bardzo mocno środek tła tak jak proponowałeś ale otoczka i tak jest taka sama.

Jeszcze raz dzięki Stringshadow za próby pomocy.

Załączniki:
otoczka4.jpg
otoczka4.jpg [ 116.7 KiB | Przeglądany 1507 razy ]

Ostatnio zmieniony 23 sie 2010 15:41 przez Starchris, łącznie zmieniany 1 raz
*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

No to pośladki, chcieliśmy dobrze, wyszło jak zwykle :/

*