Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
fallout152
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Starszy kapral
Starszy kapral

1 Teleportacja przedmiotów.

Jeżeli trwa walka lub najemnik nie znajduje się w sektorze nie można podnieść przedmiotu w oknie automatycznego podnoszenia. Kliknięcie lewym przyciskiem myszy na przedmiot zostało zablokowane natomiast w 1.13 można kliknąć prawym przyciskiem myszy co teoretycznie daje możliwość obejrzenia statystyk broni ale też wyjęcia z niej magazynku i akcesoriów. Podejrzewam że można tak przenosić nawet większe przedmioty jeżeli są w plecaku.

2 Strzelanie w turze wroga.

Podczas tury wroga naciskamy Ctrl+L, co powoduje wyświetlenie się listy zapisanych gier i możliwość wczytania jednej, jednak możemy kliknąć na Cancel wtedy wracamy do gry a nasz kursor nie jest już busolą i możemy strzelać do wroga, zamykać drzwi i chyba nawet chodzić.
Można też wtedy przejść do ekranu planowania i tam zapisać i odczytać grę co pomaga podczas zawieszonej tury wroga.

3 Łączenie najemników.

Zdarza się że mamy mało miejsca na polu bitwy a dodatkowo w pozycji leżącej nasi najemnicy potrzebują więcej miejsca niż normalnie. Jeżeli dwóch najemników leży to z przytrzymanym klawiszem Alt(czołgając się tyłem) możemy podejść do drugiego naszego najemnika na odległość jednego pola a czasem kursor załapuje tak że możemy wręcz wczołgać się na niego. Ten sam patent przydaje się jak chcemy podczołgać się bliżej ściany. Wadą czitu jest to że po wczytaniu zapisanej gry często nasi najemnicy lądują w losowych miejscach w pobliżu, jednak kiedy wylądują np. pod stołem stają się pancerni na kule.

4 Grodzenie terenu.

Tu musimy się zaopatrzyć w miny, czasem nawet sporo. Układamy miny w miejscu gdzie chcemy zrobić blokadę, zapisujemy i wczytujemy stan, teraz nasi najemnicy wykrywają własne miny i pytają się o umieszczenie niebieskiej chorągiewki, gdy wydajemy zgodę nikt nie może przejść w miejscu gdzie ona stoi.

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Ja niedawno przy tworzeniu moda Revenge of the Fallen odkryłem buga, który jak sądzę do tej pory nie został odkryty. To jest bug na dołączenie trzech granatów 40mm do broni. Do wykonania tej czynności potrzebujemy dwóch podwieszanych granatników i trzech granatów 40mm.

Slotów na dodatki do broni są cztery. Jeden zajmujemy przez podwieszany granatnik, drugi przez granat 40mm. Teraz do drugiego podwieszanego granatnika, który mamy w inwentarzu najemnika dołączmy granat 40mm i taki załadowany podwieszany granatnik dołączmy do broni, w której już jest podwieszany granatnik i granat 40mm. Skutkiem takiej czynności jest to, że do broni zostanie dołączony sam granat 40mm, a podwieszany granatnik pozostanie dalej na naszym kursorze.

*

micand1989
Awatar użytkownika
Major
Major

@fallout152

Ameryki nie odkryłeś.
1 i 4 to ogólnie znane zasady - bo ciężko to nazwać czitem albo bugiem.

2 i 3 to są bugi, które występują przypadkowo. Przy 2 nic nie zrobisz bo albo wysypie się gra albo zwiesi się.

Starchris pisze:
Ja niedawno przy tworzeniu moda Revenge of the Fallen odkryłem buga, który jak sądzę do tej pory nie został odkryty. To jest bug na dołączenie trzech granatów 40mm do broni. Do wykonania tej czynności potrzebujemy dwóch podwieszanych granatników i trzech granatów 40mm.

W "dwójce" raz tak zrobiłem i mi się gra wysypała.

*

Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Z czitowo-bugowych rzeczy w v1.13 to dorzucę swoje znalezisko :)
Jest tam (w 1.13) taki skrót opróżniający ekwipunek (shift+E) do sektora którego podobnie jak innych używam dość często po bitwach bo ułatwia życie zwłaszcza przy opcji "drop all".

Niemniej jeśli na mapie strategicznej zaznaczymy inny sektor niż ten w którym jesteśmy i damy najemnikiem shift+E zawartość plecaków zostanie wysypana do zaznaczonego sektora nie do tego w którym jesteśmy. Nie zawsze działa (zależny od tego który sektor był wczytany jako "taktyczny") ale jeśli komuś nie chce się zatrudniać tragarzy i tachać itemków do Tony-ego czy sqadu reperacyjnego, czy też przerzucać naprawione bronie do rejonu walk, to można poczitować :)

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie