Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 128 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna
Autor Wiadomość
lukasamd
Post : 06 lis 2009 19:18
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik
  • Posty: 5313
  • Dołączył: 31.05.2006


Zrobiłem update swojego pierwszego posta w temacie, bo pewnie zmiany odnotowałem :D

1. Zmieniłem Windows XP na Vista, teraz mam kupiony jeszcze w przedsprzedaży Windows 7 Home Premium, oczywiście w wersji 64-bitowej. Śmiga powalająco, wygoda obsługi znacznie wyższa dzięki małym detalom, które dają jednak o sobie znać.

2. Internet mam obecnie z TP, dokładniej to Neostrada 1 Mbit. Niby mało, ale przez jakiś czas miałem radiowe 4 mbit z sieci działającej w moim mieście i... obecne łącze to przy poprzednim prawdziwa błyskawica :D

3. Wymieniłem dysk twardy w laptopie na szybszy, zmiana wyraźnie odczuwalna, wszystko reaguje natychmiastowo, choć sprzęt nieco bardziej się grzeje.


*
  WWW
Zbychu
Post : 22 mar 2010 17:00
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral
  • Posty: 103
  • Dołączył: 07.11.2007
  • Skąd: Bytom


Hmm... Taki zestaw mam już od wakacji , ale w sumie dopiero teraz o nim napiszę bo przy okazji mam drobną zagwozdkę .

Plyta glówna : GA-MA69VM-S2
Procesor : Amd Sempron X2 2100
Karta graficzna : Ati Radeon X1950 Pro 512 MB Gddr3
Ram : 1 Gb DDR 2
Dysk : W zasadzie 2 : stary 160 GB bodajże Seagate na ATA i nowszy samsung 500GB na SATA (nie pamiętam dokladnie modeli )
Zasilacz Tracer 4life 400w
Monitor lcd Manta 1901
Glośniki 2+1 od tracera

Jak pisaliście przy okazji mojego poprzedniego problemu , zdarzylo się wam spalić kartę przez sam naelektryzowany dywan , i innych zagrożeniach związanych z naelektryzowaniem , a sam obecnie odczuwam potrzebę wyczyszczenia komputera , czy czyszczenie watą zawinięta na patyczku np. chlodzenia karty graficznej lub radiatora od procka też niesie takie ryzyko ?? Raz wylączyem myślenie trochę bardziej niż zwykle i zabralem się za czyszczenie w ten sposób karty graficznej i wciąż bya sprawna , mialem farta czy wata nie elektryzuje się tak bardzo ??

_________________
Obrazek
Obrazek


*
 
lukasamd
Post : 22 mar 2010 17:12
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik
  • Posty: 5313
  • Dołączył: 31.05.2006


Do czyszczenia kompa polecam:
a) płuca - zawsze można je nieco rozruszać :D
b) pędzelki - doskonałe do "wykończeniówki". Zestawik szkolny można kupić w kiosku za np. 5zł, a wystarczy na kilka(naśnie) lat.
c) papierowe ręczniki - w wypadku naprawdę solidnego zabrudzenia lub czyszczenia miejsc płaskich (np. spód obudowy)

Czy wata niesie ze sobą ryzyko - nie używałem, więc trudno powiedzieć.
Nie zalecam sprzątania odkurzaczem, bo końcówka jest najczęściej mocno nalektryzowana, a i efekty nieco do bani


W ogóle to może również uaktualnię zestaw, bo jakiś czas temu zamieniłem lapa na inny.
Model: HP Probook 6540b
CPU: Core i5-430M 2x2,26 GHz (+ HT)
Pamięć: 2x 2 GB DDR3 1066 MHz
Dysk: bodajże 320 GB WD SATA2 7200 RPM
Karta graficzna: Radeon HD 4550 (wbrew nazwie, do gier się za bardzo nie nadaje)
Matryca: 15,6'' - 1600x900px
System: Windows 7 Professional x64 (OEM)


*
  WWW
Jaahquubel
Post : 23 mar 2010 13:24
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan
  • Posty: 1126
  • Dołączył: 28.05.2007
  • Skąd: Z Trakony


lukasamd pisze:
płuca - zawsze można je nieco rozruszać

i opluć podzespoły. :)

Ja to się nie znam, ale wydaje mi się, że elektrostatyka szkodzi kościom RAMu, a radiator powinien być bezpieczny.


*
  WWW
lukasamd
Post : 23 mar 2010 17:15
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik
  • Posty: 5313
  • Dołączył: 31.05.2006


Kości RAM można bez problemów ścierać szmateczkami itp. - oczywiście nie na mokro :)

Jaahquubel pisze:
i opluć podzespoły. :)


No nie przesadzajmy. Będąc szczerym: "coś" zawsze się może trafić w takim wypadku, ale przecież nie musimy sprzątać i po 10 sekundach uruchamiać komputer.


*
  WWW
Len
Post : 23 mar 2010 18:02
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni
  • Posty: 4003
  • Dołączył: 02.06.2006


A ja w ciągu ostatniego miesiąca wymieniłem kratę graficzną. Do tej pory działałem na zintegrowanej z płytą główną przez co nawet stare gry potrafiły skakać. Obecnie mam Radeona 4870 z 1024 MB i wszystko śmiga aż miło. Jak zajrzałem na pierwszą stronę tematu i mój wpis to się przeraziłem, miałem tam jeszcze podany internet 1 MB/s, obecnie mam sześciokrotnie szybszy, też z kablówki.

_________________
Iron Squad | FonoGAME | Gry.Gery.pl | Jagged Alliance Center


*
  WWW
konrado9
Post : 21 lis 2010 18:19
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral
  • Posty: 52
  • Dołączył: 11.05.2010


Mi od miesiaca netia podkrecila do 6 to maks jaki moge miec :) fajnie :D


Ostatnio zmieniony 21 lis 2010 18:20 przez konrado9, łącznie zmieniany 1 raz

*
 
nemrod
Post : 02 lut 2011 17:35
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży
  • Posty: 602
  • Dołączył: 28.07.2006


Ostatnio zakupilem moj pierwszy za wlasne pieniadze komputer :jupi: . Mianowicie laptop Acer 5551. Z proc. Athlon II X2, 3 gb ram, 250gb hdd i radeonem mobility hd 4250.
Mam plan przezucic sie na Ubuntu. Ba, juz zainstalowalem 10.10 w zgodzie z win7, ale mam problem z WiFi. Ubu nie czyta sterownikow, a ze teraz mam neta tylko przez wifi, to na ubu wogole nie ma sieci. Ubuntu bez netu jest praktycznie bezuzyteczny. Ktos z was mial moze podobny problem?

_________________
.


*
 
Jaahquubel
Post : 13 lut 2011 02:49
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan
  • Posty: 1126
  • Dołączył: 28.05.2007
  • Skąd: Z Trakony


U mnie aktualnie nie ma sieci po WiFi, a kiedyś była. Przed ostatnią aktualizacją jądra wifi jakby nie istniało, teraz pokazuje się po zalogowaniu, że sieć rozłączona. Niby postęp. Ale kiedyś (jesienią?) sieć mi hulała. Kwestia jądra lub najnowszego Ubuntu?

Trzeba się wybrać na forum Ubuntu. Jakoś się tam nie mogę wybrać.

Generalnie planuję przesiadkę na Minta - prawie Ubuntu, ale prawie robi taką różnicę, że Mint nie ma niektórych śmieci z Ubuntu, a ma dodane fajne motywy, menu i parę innych smaczków - a poza tym to to samo i te same repozytoria. Zastanawiam się tylko, czy brać zwykłego Minta z Gnome, Minta z LCDE (bo LXDE używam), czy w ogóle wziąć LMDE - Linux Mint Debian Edition.


*
  WWW
lukasamd
Post : 13 lut 2011 10:42
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik
  • Posty: 5313
  • Dołączył: 31.05.2006


Jaahquubel pisze:
Generalnie planuję przesiadkę na Minta - prawie Ubuntu, ale prawie robi taką różnicę, że Mint nie ma niektórych śmieci z Ubuntu, a ma dodane fajne motywy, menu i parę innych smaczków - a poza tym to to samo i te same repozytoria. Zastanawiam się tylko, czy brać zwykłego Minta z Gnome, Minta z LCDE (bo LXDE używam), czy w ogóle wziąć LMDE - Linux Mint Debian Edition.


Ja próbowałem Ubuntu i przyzwyczajenia z Windy zrobiły swoje niestety :)
Teraz mam obok wrzuconego właśnie Mina (standardowy na Gnome) i staram się dopasować wygląd/czcionki pod siebie, bo z aplikacjami to problemów raczej mieć nie będę.
Jak się uda, to przerzucam się na wersję bazującą na Debianie, bo przynajmniej nie trzeba będzie upgradów robić, a i ponoć szybszy nieco jest (zasłyszane na dp, sam tego nie stwierdzę).


*
  WWW
Jaahquubel
Post : 13 lut 2011 16:51
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan
  • Posty: 1126
  • Dołączył: 28.05.2007
  • Skąd: Z Trakony


lukasamd pisze:
nie trzeba będzie upgradów robić

I to ważny plus.

lukasamd pisze:
a i ponoć szybszy nieco jest (zasłyszane na dp, sam tego nie stwierdzę)

To ja Ci nie rozwieję wątpliwości, bo też to słyszałem na DP. ;)


*
  WWW
lukasamd
Post : 19 lut 2011 15:22
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik
  • Posty: 5313
  • Dołączył: 31.05.2006


Dorwałem wczoraj SP1 do Windows 7. Zainstalowałem i oto moje obserwacje:
- przyśpieszyli animację odtwarzaną przy starcie systemu, przez to wydaje się, że cały system startuje szybciej (bo szybciej jest może o 1-2s)
- responsywność aplikacji poszła niesamowicie do góry, nie wiem co zrobili, ale na zwykłym HDD działa jak wcześniej na SSD (z tym, że nie używam antywirusa)
- z partycji systemowej ubyło około 2,5 GB wolnego miejsca


*
  WWW
pudel89
Post : 19 lut 2011 19:01
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral
  • Posty: 30
  • Dołączył: 16.12.2010
  • Skąd: Ełk


Skoro już o problemach wspominamy to mam spory problem ze swoją Vistą Basic (oryginalna). Mianowicie wskutek działania aktualizacji automatycznych, po ich zainstalowaniu pasek zadań, pasek boczny i wygląd wszystkich okien zmienił się na znany z Windows 98.
Nie można ustawić schematów kolorów podstawowy i standardowy Windows Vista a na podglądzie jest tylko czarne pole. Po akceptacji nic się nie zmienia. Dodam, że stało się to po aktualizacji z dnia 10.02.2011 i w żaden sposób nie mogę cofnąć zmian jakie mi wprowadził system.
Co zrobić, aby wszystkie paski wyglądały normalnie?
We właściwościach paska bocznego pokazany jest prawidłowy pasek, lecz w rzeczywistości wygląda on jak z Win 98.
Wygląda to tak: http://i53.tinypic.com/24ovyqg.jpg
Ma ktoś pomysł jak to naprawić? :/

EDIT:
Ok, już wygrałem z Windowsem. Sorry za podwójny post ale coś edytować się nie chciał poprzedni

_________________
Obrazek


*
 
nemrod
Post : 04 mar 2011 01:17
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży
  • Posty: 602
  • Dołączył: 28.07.2006


Swój problem z wifi na ubuntu 10.10 rozwiązałem jedną komendą do terminalu, a mianowicie:

sudo rfkill unblock wifi

Znalazłem na jakimś angielskim forum. Wcześniejsze rozwiązania na brak wifi wymagały dziesiątek róznych operacji systemowych, a ja nie mam cierpliwości do takiego grzebania.

_________________
.


*
 
Van
Post : 05 kwie 2011 14:05
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy
  • Posty: 159
  • Dołączył: 05.04.2011


Pentium 4 2.8 GHz
1 Gb DDR2
HDD 80 GB
GeForce 8400 GS
Debian GNU/Linux 6 "Squeeze"

Był cholernie tani te dwa lata temu :) A odczułem wielką poprawę po moim poprzednim 10latku :)


*
 
Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna