Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1670 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102 ... 112  Następna

W najbliższych wyborach swój głos oddam na
Czas głosowania minął 10 paź 2007 20:16
Prawo i Sprawiedliwość (PiS) 8%  8%  [ 1 ]
Platforma Obywatelska (PO) 69%  69%  [ 9 ]
Lewica i Demokraci (LiD) 8%  8%  [ 1 ]
Polskie Stronnictwo Ludowe (PSL) 8%  8%  [ 1 ]
Liga Polskich Rodzin (LPR) 8%  8%  [ 1 ]
Samoobrona 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów : 13
Autor Wiadomość
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Olinka pisze:
Obawiam sie, że choc duagnoza czastkowa moze byc słuszna.

Można go długo analizować, co nie zmienia faktu, że:
-Ma silne przekonania
-Jest przy tym bezkrytyczny

Urojenie (wg. 'Oksfordzkiego Podręcznika Psychiatrii' Semple D, Smyth R, Burns J, Darjee R, McIntosh A, Red. naukowy wydawnictwa polskiego Grzywa A wyd Czelej 2007) to patologiczne przekonanie o następujących cechach:
-Pacjent wierzy w nie z absolutną subiektywną pewnością i nie można mu tego wyperswadować
-Nie wymaga dowodów zewnętrznych, i może być utrzymywane nawet przy obecności dowodów na jego nieprawdziwość
-Ma duże znaczenie osobiste dla zaangażowanego człowieka
-Nie jest to przekonanie, które mogłoby być uznane za część subiektywnej kultury lub zaplecza religijnego*.

*Istnieje pojęcie 'indukowanego zaburzenia urojeniowego' -fr. 'folie a deux'/'folie a plusieurs'.
Wg. w.wym wydawnictwa: "Opisuje sytuacje, w których w której dwoje ludzi bliskich podziela urojenia. Zaburzenie to powstaje w wyniku psychozy jednej z tych osób, w której trakcie pojawiają się urojenia dzielone przez drugą osobę. U tej drugiej osoby urojenia ustępują po odseparowaniu od osoby chorej, którą należy leczyć w ogólnie przyjęty sposób."
Przypis ode mnie: termin 'folie a deux' (fr. dosł. 'szaleństwo we dwoje') odwołuje się do wyżej opisanej sytuacji, podczas gdy termin 'folie a plusieurs' (fr. 'szaleństwo wiele [osób]') odnosi się do sytuacji, kiedy jedna osoba cierpiąca na urojenia 'indukuje' ich występowanie u grupy osób.
Należy wspomnieć, że w obu przypadkach osoba 'indukująca' posiada 'dominujący charakter' podczas gdy osoby 'indukowane' posiadają 'podporządkowany charakter'.

Macie definicje, oceńcie sami.

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Len pisze:
W takiej chwili naprawdę utwierdzam się w przekonaniu, że Janusz Palikot miał rację - Zastrzelić Kaczyńskiego, wypatroszyć i powiesić łeb nad kominkiem. Tyle, że wtedy niczym nie różnilibyśmy się od pisiorów i ich fanatycznych zwolenników.
Ja napisałabym raczej, że w takiej chwili nie róznilibysmy sie od Komorowskiego - Gajowego. On ma na koncie patroszenia i wieszanie.

PiSiory co najwyzej inwigilowały, szykowały rozprawy i podcinały nogi złodziejom.
Jesli to fanatyzm... zwany dalej prawem to ja juz nie rozumiem o co chodzi społeczenstwu.

Dodano: 11 paź 2010 21:08

Stridingshadow pisze:

Shadow dlatego napisałam, ze byc moze Twoja diagnoza jest słuszna.

Moja mała "pasja"

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Olinka pisze:

Chciałbym zwrócić uwagę na kilka faktów:
-Nie jestem psychiatrą, nie jestem wielkim entuzjastą psychiatrii, mało znam się na psychiatrii.
-Nie mam prawa ujawniać danych n.t. czyjegoś stanu zdrowia (tajemnica lekarska)
-Mam z kolei prawo dzielić się wiedzą, np. w celach edukacyjnych.
-Nikt rozsądny nie konsultuje się przez internet.

W zw. z powyższym, chciałbym zaznaczyć, że to, co nazywacie postawioną przeze mnie diagnozą (po polskiemu rzeczem 'rozpoznanie'), jest tylko i wyłącznie moją osobistą opinią.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Stridingshadow pisze:
*Istnieje pojęcie 'indukowanego zaburzenia urojeniowego' -fr. 'folie a deux'/'folie a plusieurs'.
Wg. w.wym wydawnictwa: "Opisuje sytuacje, w których w której dwoje ludzi bliskich podziela urojenia. Zaburzenie to powstaje w wyniku psychozy jednej z tych osób, w której trakcie pojawiają się urojenia dzielone przez drugą osobę. U tej drugiej osoby urojenia ustępują po odseparowaniu od osoby chorej, którą należy leczyć w ogólnie przyjęty sposób."
Przypis ode mnie: termin 'folie a deux' (fr. dosł. 'szaleństwo we dwoje') odwołuje się do wyżej opisanej sytuacji, podczas gdy termin 'folie a plusieurs' (fr. 'szaleństwo wiele [osób]') odnosi się do sytuacji, kiedy jedna osoba cierpiąca na urojenia 'indukuje' ich występowanie u grupy osób.
Należy wspomnieć, że w obu przypadkach osoba 'indukująca' posiada 'dominujący charakter' podczas gdy osoby 'indukowane' posiadają 'podporządkowany charakter'.

Pewien politolog skomentował to dziś nieco krócej - "Niektórzy ludzie po prostu, przepraszam za sformułowanie, lubią być trzymani za mordę". Z reguły są to ludzie wychowani na komunizmie.

Olinka pisze:
Ja napisałabym raczej, że w takiej chwili nie róznilibysmy sie od Komorowskiego - Gajowego. On ma na koncie patroszenia i wieszanie.

Proponuję, żebyś najpierw dowiedziała się nieco o myślistwie zanim zaczniesz pisać takie głupoty.

Olinka pisze:
PiSiory co najwyzej inwigilowały, szykowały rozprawy i podcinały nogi złodziejom.
Jesli to fanatyzm... zwany dalej prawem to ja juz nie rozumiem o co chodzi społeczenstwu.

Mówię o tym co robią dziś (a nie, co robili). Wcześniej co najwyżej byli radykalni. Dziś chodzą z pochodniami, sieją teorie spiskowe, oskarżają najważniejsze osoby w państwie o zdradę i twierdzą, że są lepszymi Polakami. To JEST fanatyzm.

*
Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Stridingshadow pisze:
Olinka pisze:

Chciałbym zwrócić uwagę na kilka faktów:
-Nie jestem psychiatrą, nie jestem wielkim entuzjastą psychiatrii, mało znam się na psychiatrii.
-Nie mam prawa ujawniać danych n.t. czyjegoś stanu zdrowia (tajemnica lekarska)
-Mam z kolei prawo dzielić się wiedzą, np. w celach edukacyjnych.
-Nikt rozsądny nie konsultuje się przez internet.

W zw. z powyższym, chciałbym zaznaczyć, że to, co nazywacie postawioną przeze mnie diagnozą (po polskiemu rzeczem 'rozpoznanie'), jest tylko i wyłącznie moją osobistą opinią.
Alez ja to wiem, jak sadze napisałes ten post na ewentualnosc spotkania jakiegos przypała, który zechce potraktowac Twoje słowa zupełnie inaczej niz chciałbys by były traktowane a juz zupełnie inaczej od Twojej intencji.
To tez rozumiem bo jak widac czesto sie to zdarza a wtedy to... rece opadaja.

Dodano: 11 paź 2010 22:10

Len pisze:
Olinka pisze:

Proponuję, żebyś najpierw dowiedziała się nieco o myślistwie zanim zaczniesz pisać takie głupoty.

Na temat mysliwstwa wiem co nieco a Ty?
Skoro uwazasz, ze pisze głupty moje pytanie łasciwie jest retoryczne.
Nie wiesz nic.
Daruj sobie tego typu komentarze a jesli chcesz wiedziec cos wiecej na temat osoby, do której piszesz np na temat jej znajomosci mysliwstwa i praktyk to zapytaj grzecznie a nie obrazaj sprowadzjaac jej wypowiedz do głupot.

I tu prosze napisz mi co uznałes za głupote w moim poscie odnosnie mysliwstwa.

Moja mała "pasja"

*

Tomello
Szeregowy

Olinka ---> czymże Ci zaszkodziło myślistwo, a poprawniej łowiectwo, w Polsce, że tak napastliwie naskakujesz na tą cześć narodowej tradycji?

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Tomello pisze:
Olinka ---> czymże Ci zaszkodziło myślistwo, a poprawniej łowiectwo, w Polsce, że tak napastliwie naskakujesz na tą cześć narodowej tradycji?

Maaaatko a gdziez ja napastuje kogokolwiek?
Ja???
Jakbym sie zawzieła i chciała udowadniac kto tu najwiecej kogo napastuje to uwierz nie byłabym to ja :):):)

I w takim razie do Ciebie równiez pytanie.
Gdzie i w jaki sposób napastuje mysliwstwo tudziez łowiectwo?????

Moja mała "pasja"

*

Tomello
Szeregowy

Mea culpa! Zbyt szybko połączyłem w całość zdania z posta wyżej.
Nie bez Twojej winy, bo polskich znaków oraz interpunkcji ni hu hu :)

Niniejszym odwołuję i stwierdzam, że nie napastujesz!

P.S. http://www.youtube.com/watch?v=z22abx9T6yk :)

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Tomello pisze:
Mea culpa! Zbyt szybko połączyłem w całość zdania z posta wyżej.
Nie bez Twojej winy, bo polskich znaków oraz interpunkcji ni hu hu :)

Niniejszym odwołuję i stwierdzam, że nie napastujesz!

P.S. http://www.youtube.com/watch?v=z22abx9T6yk :)

uff [ociera pot z czoła]

:)

interpunkcja, czasem wybaczcie przyznaje, ze mi sie nie chce :wall: mam za swoje :)

Moja mała "pasja"

*

Aver
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

dobre :)

Przy okazji dziury budzetowej, kryzysu i szukania pieniedzy w kieszeni obywateli w swietle tej wypowiedzi (najwyrazniej nieautoryzowanej i nagranej z ukrycia) nasuneły mi sie takie wniski.
Luzne oczywiscie :)
Dlaczego Prezydent ma tak wysokie uposazenie?
Facet ma dom, Pałac wrecz (czyli mieszkanie słuzbowe), samochody (wypasiona limuzyne), i samolocik czasem.
Ubrania ewentualnie moze sam sobie kupic, obiadek zonka moze sama ugotowac itd.
Ale tak naprawde Prezydent posiada srodki na tzw koszty reprezentacyjne wiec po kiego mu az tak wysoka pensja?

To tyczy sie tez tych biednych posłów krajowych.
No az zal serce sciska jaka biede oni klepia.
Wszystkie te diety, dodatki za udziały w komisjach, posiedzeniach, projektach... wiecie ile kasy zyskałby budzet?
Własciwie, nie stracił.

Dlaczego w Szwecji Premier do pracy jezdzi srodkami komunikacji miejskiej?
Posłowie równiez.
Dlaczego ich pensje to pensje na poziomie zarobków nauczycieli czyli lepiej opłacanych pracowników budzetówki?

Dodano: 12 paź 2010 10:40

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1347,title, ... prasa.html

Kolejny super krok jajogłowego Prezydenta.
Bronek nie umie zrozumiec, że tu na tym polu przegrał juz dawno bitwe.
Jezeli bedzie dalej tak robił przegra wojne.

Ludzie zbieraja sie i bede sie zbierac pod Pałacem Prezydenckim.
Nikt i nic tego juz nie zmieni.

Moja mała "pasja"

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Olinka pisze:
Nie wiesz nic.
Daruj sobie tego typu komentarze a jesli chcesz wiedziec cos wiecej na temat osoby, do której piszesz np na temat jej znajomosci mysliwstwa i praktyk to zapytaj grzecznie a nie obrazaj sprowadzjaac jej wypowiedz do głupot.

Za głupotę uznałem stereotyp jakim się posługujesz, tj. mniej więcej taki: "myśliwy to sadysta, który lubi zabijać zwierzęta, obdzierać je ze skóry i patroszyć", albo jak sama napisałaś "ma na koncie patroszenia i wieszanie". Typowy stereotyp jakim posługuje się 90% Polaków (i bardzo często powtarzanym jako rzekomy minus dla Komorowskiego), a nikt nie pamięta, że myśliwy to nie tylko hobby, co zawód. Podejrzewam, że gdyby nie oni, to te "biedne dzikie zwierzęta" mogłyby patroszyć ludzi, a szczególnie osoby mieszkający blisko lasów.

Aver pisze:
https://www.youtube.com/watch?v=D1ldKZI4Dbw&feature=player_embedded :crazy:

Nie dziwi mnie to ale za to ostatni SMS bardzo dobry: "Dzielenie Polaków na lepszych i gorszych należy KARAĆ jak rasizm!". Szkoda tylko, że u nas za rasizm rzadko kiedy się kara, a oszołomów nie brakuje.

Olinka pisze:
Dlaczego Prezydent ma tak wysokie uposazenie?
Facet ma dom, Pałac wrecz (czyli mieszkanie słuzbowe), samochody (wypasiona limuzyne), i samolocik czasem.
Ubrania ewentualnie moze sam sobie kupic, obiadek zonka moze sama ugotowac itd.
Ale tak naprawde Prezydent posiada srodki na tzw koszty reprezentacyjne wiec po kiego mu az tak wysoka pensja?

To tyczy sie tez tych biednych posłów krajowych.
No az zal serce sciska jaka biede oni klepia.

Jakby ci to powiedzieć - ponieważ jest prezydentem :P To najwyższy rangą człowiek w państwie, więc musi dobrze zarabiać. Ot, choćby ze względu na szacunek dla jego statusu, ale przede wszystkim, aby nie korciło go do brania pieniędzy na lewo. To samo tyczy się posłów czy prezesów prywatnych firm. Jeśli masz dobrą wypłatę to nie będziesz ryzykować, kiedy ktoś ci zaproponuje łapówkę. A, że z reguły robią mniej od tych, którzy naprawdę harują to już inna sprawa...

PS. Prezydent Polski zarabia śmiesznie mało w porównaniu do prezydentów większości krajów Europy zachodniej.

Olinka pisze:
Wszystkie te diety, dodatki za udziały w komisjach, posiedzeniach, projektach... wiecie ile kasy zyskałby budzet?
Własciwie, nie stracił.

Budżet więcej zyskałby, gdyby odebrano masę przywilejów jakie przysługują wojskowym (ich jest "trochę" więcej) i wycofano emerytury dla policjantów po zaledwie 15 latach pracy. Ale spróbuj powiedzieć im, że to zabierasz, a zaraz pojawi się Solidarność z petardami i oponami.

Olinka pisze:
Dlaczego w Szwecji Premier do pracy jezdzi srodkami komunikacji miejskiej?
Posłowie równiez.

W naszym kraju chyba jedyny przypadek to Tusk, który na początku swoich rządów korzystał z lotów rejsowych, choć miał samoloty rządowe pod nosem. Przykład dawał dobry, ale okazję dla terrorystów również. Ochrona rządu odradziła mu to.

Olinka pisze:

Jaką wojnę? Mam rozumieć, że tymi słowami opowiadasz się po jednej ze stron tej... "wojny"?

PS. Znicze po 10 kwietnia sprzątnęli harcerze. Zgadnij co z nimi zrobili.

*
Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Len pisze:
Olinka pisze:
Nie wiesz nic.

Za głupotę uznałem stereotyp jakim się posługujesz, tj. mniej więcej taki: "myśliwy to sadysta, który lubi zabijać zwierzęta, obdzierać je ze skóry i patroszyć", albo jak sama napisałaś "ma na koncie patroszenia i wieszanie". Typowy stereotyp jakim posługuje się 90% Polaków (i bardzo często powtarzanym jako rzekomy minus dla Komorowskiego), a nikt nie pamięta, że myśliwy to nie tylko hobby, co zawód. Podejrzewam, że gdyby nie oni, to te "biedne dzikie zwierzęta" mogłyby patroszyć ludzi, a szczególnie osoby mieszkający blisko lasów.

Stereotyp Ci nie pasuje... hmmmmA co w zwiazku z tym, że tak stereotypowo myslisz?
W dodatku z uprzedzeniami do człowieka.
Nigdzie nie napisałam, że "myśliwy to sadysta, który lubi zabijać zwierzęta, obdzierać je ze skóry i patroszyć".
Ba nigdzie nie napisałam, że tak mysle.
To jest Twoje myslenie.
A własciwie Twoje pobozne zyczenie bym tak napisała, poniewaz mówłbys sie do mnie doczepic i wytknac w swoim ulubionym stylu głupote.
Tylko czy moja?

Napisałam co nastepuje:
"Ja napisałabym raczej, że w takiej chwili nie róznilibysmy sie od Komorowskiego - Gajowego. On ma na koncie patroszenia i wieszanie."
Zarzuciłes mi głupote na podstawie tylko tego co myslisz, ze ja mysle... no sorry.
Wg Ciebie powinnam zapoznac sie z mysliwstwem itd.
Proponowałam to samo.

Mysliwy bardzo czesto polujac zabija a odstrzelone zwierze wstepnie oprawia na miejscu (patroszy to to samo słowo tylko moze brzmi gorzej).
Mysliwy wiesza równiez trofea, na kominku, scianie, drzwiach w klubie etc.
Robi sobie zdjecia z martwymi upolowanymi przez siebie zwierzakami i tez wiesza (zdjecia)
Do tego mamy róznych mysliwych, takich rzadowych tez, Vipowskich tez mamy.
Tu juz róznie bywa z etyka mysliwego jak i przepisami.

Nie napisałam niczego co byłoby głupotą.

Proponuje na przyszłosc zastanów sie 10 razy co własciwie i w jakim celu chcesz napisac.

Len pisze:
Jakby ci to powiedzieć - ponieważ jest prezydentem :P To najwyższy rangą człowiek w państwie, więc musi dobrze zarabiać. Ot, choćby ze względu na szacunek dla jego statusu, ale przede wszystkim, aby nie korciło go do brania pieniędzy na lewo. To samo tyczy się posłów czy prezesów prywatnych firm. Jeśli masz dobrą wypłatę to nie będziesz ryzykować, kiedy ktoś ci zaproponuje łapówkę. A, że z reguły robią mniej od tych, którzy naprawdę harują to już inna sprawa...
Jesli to ma byc główny Twój argument by Prezydent zarabiał taka kase to ja podziekuje. Szwecja najwyrazniej bładzi i tonie w złodziejstwie i korupcji.

Len pisze:
Budżet więcej zyskałby, gdyby odebrano masę przywilejów jakie przysługują wojskowym (ich jest "trochę" więcej) i wycofano emerytury dla policjantów po zaledwie 15 latach pracy. Ale spróbuj powiedzieć im, że to zabierasz, a zaraz pojawi się Solidarność z petardami i oponami.
Zweryfikowałabym w tym temacie jedynie specjalizacje w policji i wojsku czyli nie kazdy wojskowy i nie kazdy policjant miałby prawo do wczesniejszej emerytury (tej po 15 latach).
Jedynie słuzby, które naprawde wymagaja pracy w najciezszych warunkach (szeroko rozumianych)

Len pisze:
W naszym kraju chyba jedyny przypadek to Tusk, który na początku swoich rządów korzystał z lotów rejsowych, choć miał samoloty rządowe pod nosem. Przykład dawał dobry, ale okazję dla terrorystów również. Ochrona rządu odradziła mu to.
Jednak, samoloty rejsowe zdaja sie byc w lepszym stanie technicznym niz te rzadowe

Len pisze:
Olinka pisze:

Jaką wojnę? Mam rozumieć, że tymi słowami opowiadasz się po jednej ze stron tej "wojny"?

Wiedziałam, że jak napisze "wojne" to jedynym odzewem bedzie "wojna polsko--polska".
I kto tu mysli sereotypami? :okulary2:
Tymczasem mam na mysli wojne. walke polityczna.
Taka zwyczajna, która toczy sie w polityce od czasów jej powstania.
Mówi sie w takim powiedzeniu, ze ktos przegrał bitwe ale nie wojne.... i to niekoniecznie w kontekscie wojny jako takiej.

Moja mała "pasja"

*

GrU
Awatar użytkownika
Sierżant
Sierżant

@Len
statusu papieża nikt pieniędzmi nie mierzy
o łapówkach pisałem że w małym stopniu zależą od tego ile się zarabia
obywatele też zarabiają śmiesznie mało w porównaniu do zachodu

podnoszą podatki, obcieli ulgi za internet chcą zabrać rodzinne, Pawlak to jakiś debil uważając że umową o gaz jest super
(w skrócie, najwyższa cena w UE, nie możemy sprzedać nadwyżek, prawie zerowy opłaty pobierane przez nas za tranzyt cudzego gazu),
, opozycja zamiast coś robić pieprzy o Smoleńsku, biurokracja o ile się zwiększyła za rządów PO ?(i nawet nie ma logicznego tłumaczenia dlaczego), gdzie są winni afery hazardowej ?, ba jeden z podejrzanych jest marszałkiem. PO prowadzi anty-społeczną politykę, ale dzięki oglądnej tv, poczytnych gazetach + mały wybór czego innego. nadal wysokie poparcie i nikt nie krzyczy nikt na ulice nie wychodzi, mogę sobie dać rękę uciąć że taki styl rządzenia + nagonka z strony mediów jak za czasów PiS'u i PO na taczkach z Polski wyjeżdża, ale jest super, a jak wszystko pieprznie to nie będzie winnych

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

GrU pisze:
...podnoszą podatki, obcieli ulgi za internet chcą zabrać rodzinne, Pawlak to jakiś debil uważając że umową o gaz jest super
(w skrócie, najwyższa cena w UE, nie możemy sprzedać nadwyżek, prawie zerowy opłaty pobierane przez nas za tranzyt cudzego gazu),
, opozycja zamiast coś robić pieprzy o Smoleńsku, biurokracja o ile się zwiększyła za rządów PO ?(i nawet nie ma logicznego tłumaczenia dlaczego), gdzie są winni afery hazardowej ?, ba jeden z podejrzanych jest marszałkiem. PO prowadzi anty-społeczną politykę, ale dzięki oglądnej tv, poczytnych gazetach + mały wybór czego innego. nadal wysokie poparcie i nikt nie krzyczy nikt na ulice nie wychodzi, mogę sobie dać rękę uciąć że taki styl rządzenia + nagonka z strony mediów jak za czasów PiS'u i PO na taczkach z Polski wyjeżdża, ale jest super, a jak wszystko pieprznie to nie będzie winnych

W pigółce ujałes to co i mnie chodzi po głowie.
Co do popularnosci Komora i PO to najnowsze sondaze podaja dosc ciekawe dane.

http://wiadomosci.wp.pl/kat,122796,titl ... omosc.html

http://sondaz.wp.pl/kat,1342,wid,127325 ... omosc.html

http://sondaz.wp.pl/kat,60878,wid,12731 ... omosc.html

Czyzby plusy dla Lewicy?

Az chce sie zaspiewac...

"ale to juz było..."

Moja mała "pasja"

Ostatnio zmieniony 12 paź 2010 17:18 przez Olinka, łącznie zmieniany 2 razy

*

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów. Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102 ... 112  Następna