Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
nemrod
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Grizzli pisze:
Najlepsze odzwierciedlenie "papierowego" RPG ma Świątynia pierwotnego zła

Slyszalem o niej. Niestety nie gralem. Generalnie niewiele gralem w takie typowe RPG rozgrywane w swiecie fantasy, lubie alternatywy :) .
Gra, ktora mnie zachwycila jest Knights Of The Old Republic. Ukonczylem czesc pierwsza po dobrej stronie mocy, a pare dni temu zakupilem sequel tej gry i szykuje sie na granie. Dla mnie gra najwyzszych lotow z niesamowita wrecz fabula. Zwroty akci lepsze niz w filmowym Star Wars. Polecam goraco zagrac w czesc pierwsza. Jak zagram w druga, to sie wypowiem.

*

Raven
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Panowie. niektorzy myla pojecia. RPG, czy jak ktos chce cRPG, to gra FABULARNA, a gra fabularna opiera sie nie na rozwoju postaci, walkach itp. gra fabularna przede wszystkim opiera sie na rozmowach, zagadkach, wyciaganiu wnioskow, podejmowaniu decyzji dotyczacych naszego bohatera. oczywiscie rozwoj postaci, walki itp. sa nieodlaczna czescia praktycznie kazdej z gier. dlatego np. Diablo w zyciu nie nazwe gra rpg. bo nia nie jest! podobnie NWN czy seria ES, choc calkiem mi sie podobala. natomiast prawdziwym rpgiem nazwalbym sage Baldur's Gate, Fallout, a wprost majstersztykiem jesli chodzi o gry rpg - Planescape Torment. dlatego prosze, nie nazywajcie wszystkiego co jest podobne do erpega, erpegiem...wiekszosc z wymienionych przez was gier, to, ze tak powiem "skladanki" zawierajace elementy rpga, h&s i wielu innych.
co do JA, to oczywiscie zawiera elementy rpg (ha, nawet wyrzutnie rakiet rpg :P ), ale jednak nie jest gra fabularna, co wcale nie umiejsza jej jakosci.
to by bylo na tyle. zapraszam do dalszej dyskusji

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

No wreszcie się dowiedziałem co to jest gra RPG :D

*
Raven
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

znaczy sie komputerowy RPG ;)

*

Lemur
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Krótko: fabularne gry RPG to po prostu gry wyobraźni:-). Liczy się klimat, humor, zaangażowanie w grę, narracja, wcielenie się w postać. Inne rzeczy jak dobra mechanika są potrzebne (żeby grało się wygodnie) ale są na drugim torze.

W Baldursa nie grałem, ale opinie są rzeczywiście zgodne że to jeden z najlepszych RPG wszechczasów. Z pozostałą częścią się zgodzę, jednak z wyjątkiem. Czemu według ciebie NWN nie jest w pełni RPG a Fallout jest?. Chodzi ci o liniowość NWN?. Bo nie kumam.Jeżeli chodzi o mechanikę to NWN jest RPG z prawdziwego zdarzenia, chociażby dlatego że wykorzystuej bardzo dobry system Advanced Dungeons&Dragons. Co do systemu narracji, samej opowieści to zgoda że przynajmniej 2 jest liniowa i prowadzi gracza za rączkę. Ale komputer nigdy nie zastąpi dobrych graczy i MG, podobnie jak film nigdy nie zastąpi książki.

Co do Fallouta, to jest jeden z moich ulubionych RPG. Ostatnio wyszedł średni,ale grywalny The Fall: Last days of Gaia, a w przygotowaniu jest polski Afterfall.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Ja również uwielbiam Fallouta (wszystkie części choć Tactics już eRPeGem nie jest). Czekam na F3 no i trochę na tego Afterfalla ;)

*
Raven
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

@Lemur
jak wspomniales, NWN jest zbyt linowa gra. RPG polega na tym, ze postac staje sie taka, a nie inna poprzez Twoje wybory. wybacz, ale w NWN (choc faktycznie zasady ad&d zostaly tam znakomicie zaimplementowane), chodzisz i rabiesz. masz questy, ktore wypelniasz po kolei. nie ma czegos takiego jak, np. w Baldurze. nie zrobisz questa, niesie on konsekwencje nie tylko wobec Ciebie, lecz również wobec całego otoczenia. moze to tak troche chaotycznie napisalem, ale NWN, mimo, ze jest dobra gra, dla mnie nigdy nie bedzie klasycznym erpegiem, a tylko te naprawde lubie i szanuje.

*

Lemur
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Ok, rozumiem i szanuję, tak myślałem że o to ci chodzi.W Baldursa nie grałem więc się nie wypowiadam na ten temat. Z tym że jeżeli pociągnięmy Twoją myśl dalej to żaden komputerowy RPG nie jest RPG z prawdziwego zdarzenia. Bo komputerowe erpegi (nawet te najlepsze) dają tylko parę kalek rzeczywistości i rozwiązań sytuacji które zostały przewidzianier przez porgramistów. Natomiast gry fabularne są ograniczone tylko do świata gry, mechaniki i wyobraźni MG i graczy.
No ale oczywiście zgodzę się że są lepsze erpegi i gorsze. Te które dobrze "symulują wyobraźnię i świat" i te które gorzej:-).

*

Raven
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

fakt. zadna gra nie bedzie takim "rasowym" erpegiem. ale niektorym malo do tego idealu brakuje ;)

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

W sumie nie wiedziałem gdzie to napisać ale znalazłem na google video a raczej youtube coś bardzo interesującego - jest to filmik powstały dla uhonorowania dziesięciolecia Fallouta 1:

https://www.youtube.com/watch?v=72UdROjFcqM

POLECAM obejrzeć... nie tylko dlatego że jest z gry ale oglądając to człowiek może wręcz poczuć przedsmak wizji świata po wojnie nuklearnej...

*
Lemur
Awatar użytkownika
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Piękna sprawa, ąż się łezka w oku kręci:-).
Mam nadzieję że Fallout 3 wyjdzie (na silniku Obliviona, albo jakimkolwiek) jeszcze za mojego życia.

Co do filmiku, zmieniłbym tylko częściowo podkład muzyczny, świetnie by tu pasował balladowy, ciężko bluesowy kawałek Corrosion Of Conformity:"Redemption City".

Zresztą Fallout to moim zdaniem świetny temat na pełnometrażowy, epicki film sci-fi (zresztą jak Jagged Alliance, tylko tu byłby film wojenno-sensacyjny):-).

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Co do pokdładu muzycznego - ja bym zmienił tylko ten przy napisie "THE END" bo nie pasuje do mrocznej reszty ;)

Jeżeli chodzi zaś o film to zobacz że filmów o żciu po wojnie atomowej już nieco było - głównie przygodowo-sensacyjne (oczywiście sci-fi) choć w prawie żadnym nie był tak mrocznego intra jak w Falloutach 1 i 2 ("Wojna... wojna niegdy się nie zmienia" a w tle muza że ciarki idą po plecach) ani naprawdę dobrze pokazanego jak wyglądałoby społeczeństwo - powrót do niewolnictwa, walki o wpływy itp.

Żeby nie robić oftopa napiszę o pewnym filmie w odpowiednim dziale ;)

*
vai1987
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Z CRPG najlepsze są wg mnie :
Fallout 1 i 2- genialny kilmat, genialny rozwój postaci, swietnie przedstawiony postnuklearny swiat
IceWind Dale - klimat powala, piękne krajobrazy.
Divine Divinity - bardzo ciekawa fabula, duuuuzy swiat.

Z RPG najlepsze są wg mnie :
Warhammer Fanaty Role Play ed 1
Neuroshima

*

mateusz89
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

powie krotko saga baldur's gate :)
wedlug mnie kultowa gra rpg z wciagajaca fabułą

*

XBARTEKX
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Powiem w 2 słowach GOTHIC ROX!!. Zagrajcie w to a sie zakoxacie :D.

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna