Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna
Autor Wiadomość
dziadek
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Cześć.
Chcę sobie pograć w jaggeda. Znam tę grę bardzo dobrze, kiedyś grałem w mod 1.13 ale był dla mnie zbyt przekombinowany (nie tylko w grze, także w aktualizowaniu pierdylionów rzeczy) i teraz ponownie przejrzałem listę dostępnych modów i mam trzy możliwości:

1) New Classic JA2 - na początku bardzo mi się spodobał ten mod. Miał dokładnie to czego chciałem, jednak gdy przejrzałem wątek na forum przestraszyłem się ilości błędów. Wiem, że dużo zostało poprawionych ale cóż - złe wrażenie pozostało. Ponadto, ostatnia poprawka wciąż nie naprawia niewyświetlania komunikatów tego co słyszą najemnicy.

2) Night Ops - ten modzik jest elegancki, spodobało mi się wiele zawartych w nim rozwiązań

3) JA2'005 - też fajna modyfikacja nie zmieniająca wiele - jak New Classic.

4) Gra w oryginalne Wildfire z modyfikacją 800x600. Wiem, że Starcriss zrobił łatkę dzięki której można mody dla ja2 instalować na wildfire. Jak myślicie będzie to działać?

To tyle. Chciałbym napisać jeszcze na jakich elementach gameplay'u mi najbardziej zależy, może dzięki temu lepiej mi doradzicie:

- Zwiększone obrażenia broni (szczególnie białej czyli noże, maczety. Tak by trafienie w głowę, lub rzut zabijał przeciwnika Oczywiście nie zawsze ale wiecie o co chodzi)

- Rzecz za którą znienawidziłem 1.13 - leże sobie w nocy w trawie, mam na sobie kamuflaż i czaje się na wrogów. A kolesie widzą mnie z odległości 4-6 kratek. Paranoja. Dodam, że testowałem to na zwykłych regularnych ludkach bez noktowizorów i tym podobnych bajerów. Próbowałem nawet coś majstrować w pliku ini ale nic nie pomogło. W oryginalnym jaggedzie, z kamuflażem w nocy, leżąc można było podejść praktycznie pod samego przeciwnika.

- mile widziane takie bajery jak np. w night ops: rzucanie granatów z kucnięcia, turlanie się itd :)

DZIĘKI!

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

dziadek pisze:
jednak gdy przejrzałem wątek na forum przestraszyłem się ilości błędów. Wiem, że dużo zostało poprawionych

Ponad 95% błędów zostało naprawionych. 4% błędów to są błędy samej gry Jagged Alliance 2, a nie modyfikacji. Natomiast pozostały 1% to błędy, których nie naprawie ponieważ nie mam dostępu do kodu źródłowego.

Od wersji 1.34 możesz grać płynnie i swobodnie i gra nie będzie Ci się wywalała lub zawieszała, a jeżeli nawet to zrobi to będzie to wina samej gry Jagged Alliance 2.

dziadek pisze:
Ponadto, ostatnia poprawka wciąż nie naprawia niewyświetlania komunikatów tego co słyszą najemnicy.

Pierwsze słyszę o takim błędzie. Mógłbyś napisać w jakiej sytuacji lub gdzie zauważyłeś taki problem.

dziadek pisze:
2) Night Ops - ten modzik jest elegancki, spodobało mi się wiele zawartych w nim rozwiązań

Ten mod to jest alternatywa dla 1.13. Nie jest on tak przekombinowany jak 1.13 ale i tak zawiera w sobie dużo zmian i dodatków jak epidemie i różne takie. Ogólnie wart polecenia. Ale też jest bardzo trudny.

dziadek pisze:
3) JA2'005 - też fajna modyfikacja nie zmieniająca wiele - jak New Classic.

To jest fajna modyfikacja, ale tak naprawdę zmienia tylko rozdzielczości gry i wygląd broni i dodaje kilka usprawnień. Tą modyfikacje polecam później

dziadek pisze:
4) Gra w oryginalne Wildfire z modyfikacją 800x600. Wiem, że Starcriss zrobił łatkę dzięki której można mody dla ja2 instalować na wildfire. Jak myślicie będzie to działać?

Nie zagrasz sobie w Wildfire w rozdzielczości 800x600. W oryginalne Wildfire możesz sobie zagrać tylko w rozdzielczości 1024x768. Moja nakładka służy do odpalania modów na Wildfire, a nie oryginalnego Wildfire w 800x600. Jedyną możliwością zagrania sobie w Wildfire w 800x600 to zagranie w moda Wildfire 1.13 AIMNAS v20 (jest na drugim miejscu w dziale Download). Tylko, że to jest najnowsza wersja 1.13.

Grając, w którykolwiek poniższy mod na pewno nie zawiedziesz się.

Vietnam SOG '69
Shady Job
New Classic
Night Ops

Poniżej jest lista wszystkich modyfikacji. Sprawdź może akurat jakaś inna Cię zainteresuje

Lista modyfikacji

*

dziadek
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Dzięki Starchriss za rzetelną odpowiedź.

Co do błędu, który wytknąłem to nieważne już. Mam oprócz tego jeszcze kilka pytań.

1) dlaczego night ops jest taki trudny? czytałem opis zmian w tym modzie i jest kilka utrudnień (jak np. epidemia) ale są one opcjonalne.

2) Czy w modzie JA2'005 jest zawężone pole widzenia najemników? Próbowałem znaleźć informacje na ten temat ale nigdzie nic nie ma.

3) Ostatnie pytanie odnośnie twojego moda. Kilka osób skarżyło się, że nawet najprostsze ludki są wyposażone w mega wypasioną broń. Czy to prawda?

Edit: Aha i nie rozumiem dlaczego zwiększyłeś niektórym cywilom statystyki do maksimum... Dla mnie to nierealistyczne. Poza tym mod super :)

Ostatnio zmieniony 27 lip 2011 13:29 przez dziadek, łącznie zmieniany 2 razy

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

dziadek pisze:
Co do błędu, który wytknąłem to nieważne już.

Może dla Ciebie nieważne ale dla mnie jak najbardziej tak. Jeśli ten błąd istnieje to proszę o trochę więcej informacji bo chciałbym go naprawić.

dziadek pisze:
1) dlaczego night ops jest taki trudny? czytałem opis zmian w tym modzie i jest kilka utrudnień (jak np. epidemia) ale są one opcjonalne.

Tak to prawda. Jak sobie dasz wszystkie opcje na full to mod może być za trudny. Musisz wybrać to co Tobie będzie odpowiadać.

dziadek pisze:
2) Czy w modzie JA2'005 jest zawężone pole widzenia najemników? Próbowałem znaleźć informacje na ten temat ale nigdzie nic nie ma.

Nie wiem ale strzelam, że nie ma bo to mod, który nie wprowadza wiele zmian. Będziesz musiał sam się przekonać poprzez zainstalowanie go i przetestowanie jak widzą postacie w grze.

dziadek pisze:
3) Ostatnie pytanie odnośnie twojego moda. Kilka osób skarżyło się, że nawet najprostsze ludki są wyposażone w mega wypasioną broń. Czy to prawda?

Nie najprostrze ludki tylko te z najwyższej półki czyli Deidranna, Elliot, Warden, Generał i inni podobni. Również wrogowie w Medunie, w Tixie, w Orcie są uzbrojeni w najlepszą broń. Jest tak dlatego ponieważ jest opcja FULL ITEM DROP i już nieco powyżej 50/60 % przejścia gry ma się wszystkie bronie i przedmioty. Dlatego musiałem ręcznie dać konkretnym wrogom konkretną broń aby nie było za łatwo.

dziadek pisze:
Edit: Aha i nie rozumiem dlaczego zwiększyłeś niektórym cywilom statystyki do maksimum...

Wykonałem tak aby nie było zbyt łatwo i nie było tak samo. Chodziło mi o moda, który pomimo, że jest klasycznym Jagged Alliance 2 żeby zmieniał jak najwięcej. Tak jest np. z Hicksami i ich armią czy Kingpinem i jego armią. Nie mając dostępu do kodu źródłowego tylko tak mogłem w niektórych sprawach odmienić całe Arulco.

dziadek pisze:
Dla mnie to nierealistyczne.

Akurat to jest fundamentalna cecha Jagged Alliance 2 i nie chciałem tego absolutnie zmieniać (jak sama nazwa wskazuje New Classic). Ja tak samo zamiast iść w realność poszedłem tak jak zwykły Jagged Alliance 2 w rozrywkę.

Nikt już nie robi modyfikacji pod zwykłe Jagged Alliance 2. Wszyscy wykonują mody pod 1.13. Ja postanowiłem, że będę się starał wykonać modyfikacje oparte o klasyczne JA2 aby grupa osób nie lubiąca 1.13 mogła też znaleźć coś dla siebie.

Ostatnio zmieniony 27 lip 2011 13:53 przez Starchris, łącznie zmieniany 1 raz

*

dziadek
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Jeszcze raz dzięki za odpowiedź. Nie mam już więcej pytań. A rzekomy błąd o który pytasz, wyczytałem w temacie na forum poświęconemu twojemu modowi. Nie pamiętam już gdzie dokładnie to było. Cóż, ja nie grałem jeszcze w to, więc skoro mówisz, że nie ma nic takiego to pewnie nie ma. Zainstaluje i jak pogram to dam Ci znać czy wszystko jest ok :)

Bardzo się ciesze, że są jeszcze osoby takie jak ty, które wolą oldschoolowego starego jaggeda niż przebajerowanego 1.13

*

Gryf
Starszy kapral
Starszy kapral

Witam.
W zadnego z tych co wymieniles nie gralem, ale bardzo fajnie mi sie gralo dawno temu w pierwszy mod ktory zainstalowalem, czyli Deidranna Lives.
Przede wszystkim dzieje sie w Arulco ale odbudowanym, wiec bardziej niz JA2,5 UB wyglada na kontynuacje. Czesc sektorow po odbudowaniu wyglada zupelnie inaczej (np. lotnisko w Drassen).. ladne nowe budnyki a nie ruiny. Dodatkowo dostepne jest uzbrojenie z JA2,5. Daje drugie zycie oryginalnemu JA2 bardziej moim zdaniem niz jakikolwiek inny mod. Bardzo milo wspominam gre DL ale zdecydowanie nie polecam instalacji na niego 1.13 (nie pamietam ktora wersje wgralem ale sie przyjela). Przede wszystkim dlatego, ze w DL w kazdym sektorze z kopalnia jest budka straznicza z przyciskiem ktory wywala wiekszosc budynkow w kosmos, wiec przede wszystkim musisz ja zdobyc i bronic a jak ci wejdzie 100 w 1.13 do Drassen to nie masz szans sie obronic.
Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony 27 lip 2011 23:23 przez Gryf, łącznie zmieniany 2 razy

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Tak, Deidranna Lives to taki nieco u nas niedoceniany mod - grałem, również bardzo mnie wciągnął i bardzo się spodobał. Poza tym to chyba jedyny mod, w którym kilka razy mamy satysfakcję z zabicia Deidranny :)
Aha, nie został wspomniany również Urban Chaos. Co prawda mod-kolos, no ale to prawdziwa wyższa półka.

*
Gryf
Starszy kapral
Starszy kapral

Ciesze sie ze ktos jeszcze go docenia :) Bardzo milo go wspominam, to byl taki powiew swiezosci po ruinach w JA2, dodatkowe bronie, troche lub bardziej zmienione sektory, wiec mozna bylo pokombinowac. Sczerze polecam dla tych co przede wszystkim cenia sobie oryginalnego JA2 :)
Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony 27 lip 2011 23:40 przez Gryf, łącznie zmieniany 1 raz

*

dziadek
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Z uwagi na mały odzew (właściwie brak) chciałbym zadać pytanie jeszcze raz tu:

Właśnie skończyłem Classic ja2 autorstwa Starcrissa, bardzo fajny mod. Ale teraz chciałbym pograć sobie w 1.13 z mapami z Wildfire. Poszperałem i wyczytałem, że mam dwie możliwości:

1) Wildfire 1.13 AIMNAS v20
Chciałem spytać czy wersja moda 1.13 zawarta w tej hybrydzie to ta najnowsza wersja? (4452 + patch 4552). I tak ogólnie czy wszystko działa, nie ma poważnych bugów itd.

2) Instalacja łatki Starcrissa (pozwalającej instalować mody przeznaczone dla Ja2 na Ja2 Wildfire) na Ja2 Wildfire, a potem instalacja na to czystego 1.13. Sam sprawdzał i podobno to działa.

Więc co lepsze?

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

dziadek pisze:
Chciałem spytać czy wersja moda 1.13 zawarta w tej hybrydzie to ta najnowsza wersja? (4452 + patch 4552).

Nawet nieco nowsza, AIMNAS jest obecnie oparty o v1.13 w rewizji 4561.

dziadek pisze:
2) Instalacja łatki Starcrissa (pozwalającej instalować mody przeznaczone dla Ja2 na Ja2 Wildfire) na Ja2 Wildfire, a potem instalacja na to czystego 1.13. Sam sprawdzał i podobno to działa.

Skoro mówi że działa, to tak jest... skąd się bierze ten brak wiary w słowa moderów... :okulary2:

dziadek pisze:
Więc co lepsze?

Jeżeli grałeś już w v1.13 to użyj AIMNASa. Zresztą ja tu różnicy nie widzę, jeżeli nie posiadasz JA2 to i tak i tak będziesz musiał użyć nakładki.

*
p5zx
Kapral
Kapral

Witam

1.Dziś planują zacząć rozgrywkę ale nie do końca jestem pewien którego moda wybrać czy też może grac na 1.13 z ostatnim downloadem z SVN czy też zainstalować ostatnią paczkę https://jagged-alliance.pl/plik474/ ??

2.Jaka będzie różnica pomiędzy ostatnią wersją 1.13 a modem Wildfire 1.13 AIMNAS v20 - i czy polecacie to rozwiązanie ? Jeżeli nie to jaki mod pod 1.13 Polecacie ?

Pozdrawaim

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

p5zx pisze:
1.Dziś planują zacząć rozgrywkę ale nie do końca jestem pewien którego moda wybrać czy też może grac na 1.13 z ostatnim downloadem z SVN czy też zainstalować ostatnią paczkę https://jagged-alliance.pl/plik474/ ??

Najlepiej użyć wersji stabilnej, jest najmniej problemowa.

p5zx pisze:
2.Jaka będzie różnica pomiędzy ostatnią wersją 1.13 a modem Wildfire 1.13 AIMNAS v20 - i czy polecacie to rozwiązanie ? Jeżeli nie to jaki mod pod 1.13 Polecacie ?

Jeżeli jeszcze nigdy nie grałeś w v1.13, to najpierw warto zapoznać się z nim grając w zwykłe JA2 lub AIMNAS (bo jest podobny do zwykłego JA2).
Bardzo dobrym modem jest Urban Chaos, w połączeniu z 1.13 oferuje naprawdę świetną grę.
No i Shady Job z niedawno wypuszczonym spolszczeniem ;)

*
p5zx
Kapral
Kapral

Shady Job ze spolszczeniem strasznie mnie rozczarowało (Za łatwo,brak milicji) ale i tak już skończyłem i teraz zagrałbym w coś bardziej rozbudowanego.
1. Czy wersja.1.13 z ostatnią paczka z działu download jest bardziej rozbudowane niż AIMNAS ??

2.Proszę mnie poprawić jeśli się mylę czy to ma wyglądać tak przy instalacji AIMNAS

(1 Instaluje JA2
2. 1.13 - Release 2085 - Kod Źródłowy
3. 1.13 - Release 2085 - Wersja angielska
4. i teraz mam problem najpierw trzeba wgrać 1.13 - Release 4452 - Wersja polska czy też Wildfire 1.13 AIMNAS v20 ??? Jężeli pierwsze mam instalować 4452 to kiedy mam zainstalować 1.13 - Patch 4552 - Wersja polska (HOTFIX) (ten mały plik 5,29MB)

Mam nadzieję że jakoś to sensownie przedstawiłem i czekam na odpowiedz.

Pozdrawiam

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

p5zx pisze:
1. Czy wersja.1.13 z ostatnią paczka z działu download jest bardziej rozbudowane niż AIMNAS ??

Nie, AIMNAS to dodatkowy mod, a więc będzie bardziej rozbudowany.

p5zx pisze:
2.Proszę mnie poprawić jeśli się mylę czy to ma wyglądać tak przy instalacji AIMNAS

Zupełnie niepotrzebnie kombinujesz. Wystarczy tak:
- JA2
- na to kopiujesz pliki z AIMNAS

i koniec ;)

*
p5zx
Kapral
Kapral

Dziś w nocy zainstalowałem na najnowsze 1.13 i działało niby poprawnie ale przeinstalowałem tak jak napisałeś bo może potem by były jakieś problemy.

Mam tylko problem z wyświetlaniem ilości naboi w magazynku tylko u Raven pokazuje ze ma 10 a u reszty są ?? tak samo przy lornetce mam ?? orientuje się ktoś jak to naprawić ?

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2  Następna