Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2
Autor Wiadomość
micand1989
Post : 28 gru 2011 15:04
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Major
Major
  • Posty: 1578
  • Dołączył: 30.12.2010
  • Skąd: Łagiewniki Nowe


Załącznik:
colt45.gif
colt45.gif [ 1.34 KiB | Przeglądany 799 razy ]

grafika pobrana z poradnika JA2
Grafika może i być modelem 1911, ale opis był od Colt-a .45.

Do tematu:
Starchris pisze:
Najważniejsze zmiany
7. Bronie i przedmioty z wszystkich części JA2. Zostały one wykonane według wzoru z poniższych tabel (oczywiście z nastawieniem na rozrywkę, a nie na realizm):

Ma się rozumieć że tylko te które są w tabelach?

_________________
Obrazek
Obrazek


*
 
Starchris
Post : 28 gru 2011 16:14
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Podpułkownik
Podpułkownik
  • Posty: 1899
  • Dołączył: 25.06.2010


micand1989 pisze:
Do tematu:
Starchris pisze:
Najważniejsze zmiany
7. Bronie i przedmioty z wszystkich części JA2. Zostały one wykonane według wzoru z poniższych tabel (oczywiście z nastawieniem na rozrywkę, a nie na realizm):

Ma się rozumieć że tylko te które są w tabelach?


Tak tylko te. Po za tym pozostało tylko 15 wolnych miejsc na inne bronie.

_________________
Obrazek
Poradniki Modera


*
 
Stridingshadow
Post : 29 gru 2011 13:54
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik
  • Posty: 2260
  • Dołączył: 07.03.2009
  • Skąd: Bejrut


micand1989 pisze:
Grafika może i być modelem 1911, ale opis był od Colt-a .45.

Na grafice jest Colt Commander/M15, czyli krótsza odmiana M1911A1.
Broń nazwana w JA2 "Colt .45" jest szybkostrzelnym pistoletem na amunicję .45 ACP, zasilaną z siedmionabojowych magazynków pudełkowych.
Na pewno nie chodzi zatem o REWOLWER SAA .45/Peacemaker (czyli broń potocznie zwaną 'Colt .45') a o jakiś samopowtarzalny pistolet.
Wnioskując po obrazku, amunicji i pojemności magazynka nasuwa się na myśl M1911A1, pistolet pierwotnie produkowany przez Colt'a.

Edit// -chciałem coś dodać.

Starchris, mam taką drobniutką sugestię odnośnie broni.
Otóż wiele grafik broni w JA2 było robionych ręcznie przez Joey'a Whelana, i są delikatnie mówiąc 'niedokładne'.
Fajnie by było, gdybyś zastąpił je odpowiednimi grafikami z np. 1.13.

_________________
Obrazek


*
 
Starchris
Post : 29 gru 2011 15:39
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Podpułkownik
Podpułkownik
  • Posty: 1899
  • Dołączył: 25.06.2010


Stridingshadow pisze:
Otóż wiele grafik broni w JA2 było robionych ręcznie przez Joey'a Whelana, i są delikatnie mówiąc 'niedokładne'.
Fajnie by było, gdybyś zastąpił je odpowiednimi grafikami z np. 1.13.

Tak czy siak będą z 1.13 bo innej możliwości w przypadku tej modyfikacji nie ma (dotyczy to również amunicji, osłon, materiałów wybuchowych, odgłosów broni i innych podobnych rzeczy). Zgodnie z licencją nie można używać oryginalnych plików w tym i również zawartych w nich obrazków do tworzenia modyfikacji. Jest wiele modyfikacji, które używają oryginalnych plików np. oryginalnych obrazków broni ale nie są to wszystkie obrazki tylko kilka razem z amunicją. To jeszcze przejdzie ale modyfikacja, która by zawierała wszystkie oryginalne obrazki broni, amunicji, po części też osłon i materiałów wybuchowych (łącznie z wszystkimi ich odgłosami) z wszystkich części JA2 już zdecydowanie nie przejdzie. Już nawet nie chodzi o to, że było by to nielegalne tylko o to, że po prostu było by to nie fair w stosunku do właściciela praw autorskich, który do dzisiaj pobiera opłatę za korzystanie z tych plików w postaci kupna gry.

Najwięcej oryginalnych plików z gry posiada modyfikacja 1.13 (ponad 200 MB) i Widlfire 1.13 AIMNAS (też ponad 200 MB plus mapy z Wildfire i wszystkie oryginalne Tilesety czyli calutka oryginalna grafika map) ale one jakoś przeszły.

Najbardziej mnie śmieszy postrzeganie legalności na Bear's Pit Forum. Tam zauważyłem taką zasadę, że jak modyfikacja ma wszystkie swoje pliki w katalogu "Data", to jest nielegalna ale gdy tylko zmieni się główny katalog modyfikacji na np. Data-1.13, Data-Demise of Man czy inne podobne to już jest jak najbardziej legalna. Moją nakładkę na Wildfire, która służy konkretnemu celowi i jest naprawdę popularna, uznali nielegalną choć zawiera tylko niecałe 40 MB oryginalnych plików z gry w stosunku do ponad 200 MB jakie można znaleźć w 1.13. Jestem przekonany, że gdybym główny katalog zmienił na np. Data-Wildfire Mods, to uznali by ją za jak najbardziej legalną.

_________________
Obrazek
Poradniki Modera


*
 
Perry
Post : 30 gru 2011 13:12
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Chorąży
Chorąży
  • Posty: 571
  • Dołączył: 09.09.2008
  • Skąd: Old York


Tak czy tak, ja czekam na 1.14, gdyż wydaje mi się, że będzie o wiele bliższe moim oczekiwaniom niż New Classic...

_________________
Obrazek
"Na jednego zwycięzcę przypada jeden przegrany"


*
 
micand1989
Post : 30 gru 2011 17:03
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Major
Major
  • Posty: 1578
  • Dołączył: 30.12.2010
  • Skąd: Łagiewniki Nowe


Perry pisze:
Tak czy tak, ja czekam na 1.14, gdyż wydaje mi się, że będzie o wiele bliższe moim oczekiwaniom niż New Classic...

Ja też czekam, ale...

...mogło by być więcej sprzętu (oczywiście mam na myśli moje ulubione snajperki i nie tylko).

Jakby co, to ja oferuje pomoc przy dodawaniu nowego sprzętu ;)

_________________
Obrazek
Obrazek


*
 
Starchris
Post : 30 gru 2011 22:30
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Podpułkownik
Podpułkownik
  • Posty: 1899
  • Dołączył: 25.06.2010


micand1989 pisze:
...mogło by być więcej sprzętu (oczywiście mam na myśli moje ulubione snajperki i nie tylko).

Tak naprawdę, to wolnych miejsc na inne bronie jest nieco ponad 400 (czterysta), tylko ja nie miałem zamiaru wdrażać nic poza broniami z wszystkich części JA2, dlatego zostawiłem sobie tak około 15 do 20 wolnych miejsc, w które można w ciągu kilkunastu minut wdrożyć różne inne bronie. Jeśli bym chciał wdrożyć więcej broni to jest to możliwe ale musiałbym sporo rzeczy poprzestawiać co zajęłoby pewnie z kilka ładnych dni i bardzo dużo drobiazgowych rzeczy.


micand1989 pisze:
Jakby co, to ja oferuje pomoc przy dodawaniu nowego sprzętu

W każdym bądź razie nie widzę żadnego problemu z wdrażaniem broni na życzenie użytkowników. Jeśli ktoś będzie chciał mieć jakieś swoje ulubione bronie, a których nie będzie w domyślnych broniach, to wystarczy powiedzieć, a podeślę dodatkowy plik exe z tymi ulubionymi broniami (wszystkie statystyki również według życzenia). Co do pliku exe, który będzie w oryginalnych plikach modyfikacji, to on zawsze będzie zawierał domyślny zestaw broni.

_________________
Obrazek
Poradniki Modera


*
 
micand1989
Post : 31 gru 2011 11:11
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Major
Major
  • Posty: 1578
  • Dołączył: 30.12.2010
  • Skąd: Łagiewniki Nowe


Starchris pisze:
Tak naprawdę, to wolnych miejsc na inne bronie jest nieco ponad 400 (czterysta), tylko ja nie miałem zamiaru wdrażać nic poza broniami z wszystkich części JA2, dlatego zostawiłem sobie tak około 15 do 20 wolnych miejsc, w które można w ciągu kilkunastu minut wdrożyć różne inne bronie. Jeśli bym chciał wdrożyć więcej broni to jest to możliwe ale musiałbym sporo rzeczy poprzestawiać co zajęłoby pewnie z kilka ładnych dni i bardzo dużo drobiazgowych rzeczy.

W każdym bądź razie nie widzę żadnego problemu z wdrażaniem broni na życzenie użytkowników. Jeśli ktoś będzie chciał mieć jakieś swoje ulubione bronie, a których nie będzie w domyślnych broniach, to wystarczy powiedzieć, a podeślę dodatkowy plik exe z tymi ulubionymi broniami (wszystkie statystyki również według życzenia). Co do pliku exe, który będzie w oryginalnych plikach modyfikacji, to on zawsze będzie zawierał domyślny zestaw broni.

Taki "czysty" plik exe to fajna sprawa. Daje on możliwości kolejnych modyfikacji.

Jednakże 1.14 według mnie za mocno przypomina New Classic 1.42. Bardzo dużo podobieństw (a tak dokładnie to zerżnięcie ich z New Classic) i dołożenie technicznych dodatków (rozdzielczości, inwentarz, NAS, Poziom Insane, szkolenie samoobrony)

Podobieństwa:
skonfrontowane punkty są zebrane z postów przedstawiających MODy w odpowiednich tematach
Lp. z NC 1.42 i obok Lp. z 1.14
1 - 13
2 - 7
3,4 - 25
6 - 15
7,8,9 - 26,27,28
19 - 24
+ interface ten sam
+ All items drop (ale to już wszędzie jest i mi nie przeszkadza)

_________________
Obrazek
Obrazek


*
 
Perry
Post : 31 gru 2011 18:59
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Chorąży
Chorąży
  • Posty: 571
  • Dołączył: 09.09.2008
  • Skąd: Old York


Starchris pisze:
Tak naprawdę, to wolnych miejsc na inne bronie jest nieco ponad 400 (czterysta), tylko ja nie miałem zamiaru wdrażać nic poza broniami z wszystkich części JA2, dlatego zostawiłem sobie tak około 15 do 20 wolnych miejsc, w które można w ciągu kilkunastu minut wdrożyć różne inne bronie. Jeśli bym chciał wdrożyć więcej broni to jest to możliwe ale musiałbym sporo rzeczy poprzestawiać co zajęłoby pewnie z kilka ładnych dni i bardzo dużo drobiazgowych rzeczy.


Moim zdaniem nie ma co przesadzać z nadmiarem broni, bo wtedy na samym początku gry musiałaby występować broń, która normalnie pojawia się na końcu zwykłego JA2. A to z kolei wykluczałoby używanie broni krótkiej lub pistoletów maszynowych...
W 1.13 broni jest pod dostatek, co znacznie ułatwia rozgrywkę.. I poziom trudności podczas zdobywania kolejnych miast zaciera się w obliczu bogatego arsenału.. Dlatego też, umiarkowana ilość broni palnej (zwłaszcza kiedy PA i obrażenia są już podrasowane przez modera), byłaby tak akurat..
Ale tak jak pisałem wcześniej w innym temacie, każdy lubi co innego.. ;)

_________________
Obrazek
"Na jednego zwycięzcę przypada jeden przegrany"


*
 
Starchris
Post : 19 cze 2013 19:08
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Podpułkownik
Podpułkownik
  • Posty: 1899
  • Dołączył: 25.06.2010


Powoli wracam do ukończenia tego moda. Zostało mi praktycznie tylko poprawić właściwe wyświetlanie się rozdzielczości oraz naprawić system nowych dodatków do broni. Nie pytajcie mnie kiedy to wyjdzie, bo nie mam zielonego pojęcia ile mi to zajmie. Na pewno postaram się wypuścić wersje beta w niedługim czasie, ale na finalną stabilną będzie trzeba jeszcze trochę poczekać.

_________________
Obrazek
Poradniki Modera


*
 
Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2


cron