Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
inshy
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

gonzo_68
успокой народ :) как только ты доделаешь последний файл, сразу же сделаем официальный польский инсталлер для Night Ops. В нём будут все последние патчи.
Edit\-Stridingshadow: Gentlemen, this is a Polish language forum, if you see fit to communicate in other languages please mind using the English zone or communicate via the private message system.

*
gonzo_68
Starszy kapral
Starszy kapral

Inshy prosił, abym uspokoił naród :) .
Jest tak.
Przetłumaczyłem dla Inshy'ego opisy sprzętu ze sklepu Bobby'ego Ray'a - plik BRAYDESC - zrobione w 9 dni. Podeślę to do sprawdzenia. Stridingshadow - masz czas?
Obecnie tłumaczę nieco większy plik Itemdesc - opisy sprzętów w ekwipunku. Planuję skończyć za 2 tygodnie, o ile nie zderzę się z czymś twardym.
Jak będzie gotowe, to Inshy zrobi swoje.
Stridingshadow - patch po rosyjsku, angielsku i reszta - poszły.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Dzięki za fajle (:
Nie musicie się przede mną tłumaczyć z każdego słowa.
Inną sprawą jest że na tym forum jest jakiś regulamin, który podobnie jak samo forum ma służyć także Wam.
Nie chciałbym przecież nikomu wkleić warn'a (bo to niemiłe), dlatego bardzo Was proszę o trzymanie się Netykiety.
Gdybyśmy jako admini nie reagowali na łamanie regulaminu to zrobiłby się straszny nieporządek.

Właśnie przetestowałem patch 600x800 ru :D
Jest świetny.
Poza tym że część nazw przedmiotów jest idiotyczna (np. AKS-74U to teraz M14 a UMP to Thompson M1A1), tekstury są nie do końca zgrane (np. menu startowe jest przesunięte) to jednak pismo jest normalne (Cyrylica) a nie Elfickie.
Ja się pytam: dlaczego polonizacja nie działa?

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Ostatnio otrzymaliśmy od gonza_68 bardzo ciekawe materiały, opisujące zmiany jakie wprowadzono w Night Opsie.
Całość jest już dostępna jako artykuł na stronie:

https://jagged-alliance.pl/artykul364/ni ... pis-zmian/

@gonzo_68:
Dzięki za wkład i inicjatywę, naprawdę kupa dobrej roboty :)

*
Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

lukasamd pisze:
Dzięki za wkład i inicjatywę, naprawdę kupa dobrej roboty :)

Gooonzooo, a on nazwał twój artykuł KUPĄ!

A tak swoją drogą, to miała być recenzja ale za to wyszedł bardzo szczegółowy opis zmian :) Przydatne

*
Zhenia
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Kosztowny ekwipunek to nie cena ekwipunku podczas rekrutacji, tylko odejmowanie punktów akcji za korzystanie z plecaka podczas walki, np. zmiana broni, wyjęcie granatu itp.
Zasadzki można łatwo ominąć (oprócz jednej - nie w mieście), wchodząc do jednego miejskiego sektora bezpośrednio z innego (gdy podchodzimy do krawędzi sektora i klikamy "przejść do innego" wybranym najemnikiem lub całym oddziałem) - wtedy nie lądujemy na środku mapy w oświetlonym miejscu, tylko na skraju sektora. Być może przez to zasadzki nie zadziałały.

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

gonzo wielkie dzieki

przeczytałam, brzmi to wszystko bardzo, bardzo zachecajaco

Moja mała "pasja"

*

Killer Kira
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Czytałam, czytałam... Night Ops wskakuje na moją listę do zaliczenia. W dodatku na wysoką pozycję. Tak ciekawie się zapowiada... mrrr

*

gonzo_68
Starszy kapral
Starszy kapral

Moja "beletrystyka" w temacie Night Ops, to taka hybryda, recenzjo-poradnik. Za dużo na recenzję, o wiele za mało na solidny poradnik.
Trochę rzeczy pominąłem specjalnie, aby skrócić - bo miała być recenzja. Inne pominąłem z rozpędu, choćby "worek" na kije golfowe. W rosyjskiej starszej wersji mogłem tam coś zapakować. W wersji PL ni hu hu.
Parę spraw zostaje pod znakiem zapytania.
Odezwał się Żenia (Zhenia), to dobrze. Przecież Night Ops to bardzo dobry tytuł z jego podwórka. Wyjaśnił sprawę "kosztownego ekwipunku", sama nazwa to jedna z niedoskonałości tłumaczenia - nobody's perfect. Wyszła sprawa zasadzek. Nie omijałem ich przez podchodzenie do krawędzi sektora i rozkaz przejścia dalej. Chodziłem z poziomu mapy strategicznej. To może być błąd wersji PL, albo jakieś komplikacje u mnie. Na starszych wersjach NO (około roku 2005), to nieźle się namocowałem z zasadzkami. Wjazd do miasta z zasadzką - najlepiej mieć dwa samochody, one osłonią nam nieźle półsferę (180 stopni) od ognia broni małokalibrowej (bo gra-komputer ustawia je prawie przyklejone do siebie) - dopóki ich nie rozwalą. No tak, nie pisałem chyba w tej "recenzji", że samochody można załadować potrzebnymi nam towarami, tak jak pakuje się sprzęt dla najemników z poziomu mapy strategicznej. Część MOD-ów tak ma.
Są też tematy, o które ktoś zapyta, chcąc wiedzieć więcej - desanty czy coś innego.
Odpowiem na takie czy inne pytania, jeśli będę znał odpowiedź.
Nie kroję tematu na kawałki, aby nabić posty (bo mam to w ...). Początkowym założeniem była recenzja, ale ponieważ niewiele osób znało wcześniej NO (bo niewielu młodych Polaków zna obecnie język rosyjski), to zaczęło się od recenzji, a wyszło więcej. Krótsza forma pewnie zostanie przeczytana przez większą ilość osób, a później się zobaczy.

Ostatnio zmieniony 18 sty 2011 01:28 przez gonzo_68, łącznie zmieniany 1 raz

*

ArtiR2
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Killer Kira pisze:
Czytałam, czytałam... Night Ops wskakuje na moją listę do zaliczenia. W dodatku na wysoką pozycję. Tak ciekawie się zapowiada... mrrr

Moim zdaniem Night Ops jest zdecydowanie lepszy od 1.13( Nie jest tak przeładowany). Bardzo mi sie podobają te losowe sektory ( tzn. wchodzimy do sektora swoim oddziałem , a tam trwa walka armii z samoobroną-partyzantką). One nadają klimatu wojny domowej. Raz z tą samoobroną zdobyłem blokadę drogową. Mi też niestety nie działają zasadzki w polskiej wersji :( .

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

ArtiR2 pisze:
Bardzo mi sie podobają te losowe sektory ( tzn. wchodzimy do sektora swoim oddziałem , a tam trwa walka armii z samoobroną-partyzantką). One nadają klimatu wojny domowej.

To chyba i ja chyba będę musiał wypróbować. Za takie walki ogromne plusy zebrały u mnie:
  • Legion 1 - najbardziej sektor ze zniszczoną wioską, gdzie dochodzi do sporej bitwy
  • Back 2 Business - normalne działania wojenne w mieście zniszczonym ostrzałem artyleryjskim... po prostu bajka
  • Vietnam SOG '69 - kilka bitew, obrona bazy przed atakiem Vietcongu... bajka^2

Pomimo że w każdej z tych gier dłuuuugo czekało się na zakończenie tury samoobrony i wrogów (niestety nie dało się ich ruchów przyśpieszyć) to i tak takie batalie tworzyły niesamowity klimacik. Znacznie bardziej pasuje mi coś takiego od cichego eliminowania wrogów, jak walczyć w grze, to z rozmachem ;)

*
gonzo_68
Starszy kapral
Starszy kapral

Akurat Night Ops ma średnią ilość takich starć, przypominam sobie 5 (ale pewnie coś zapomniałem).
D10: Równina, gdzie oddział Manuela walczy o coś, co wygląda jak placówka straży granicznej z JA2,5 UB, ale w wersji letniej, bez śniegu. W jednej wersji atakują, mając przewagę, a w drugiej bronią się w placówce przed silniejszym wrogiem. Gra nam losuje, która to będzie wersja.
B12: Pola uprawne (tuż przed Drassen) - partyzanci w stodole, a wróg dookoła.
Dwie bitwy zamiennie, albo/albo:
Omerta - lądujemy w środku zadymy.
Jeśli w Omercie nie było pomocników, to będą w C9: Blokada drogowa. Pomogą nam zdobyć tę placówkę.
Szpital w Cambrii - możemy tam mieć w budynku czterech pomocników.

Do grona MOD-ów bogatych w takie klimaty zalicza się Vengeance. Godne polecenia, choćby duża bitwa na drodze (bodajże F3), maszerujący oddział wroga z czołgami zaatakowany z boków przez partyzantów, a do tego duże stado dzikich kotów. Co prawda MOD jest po niemiecku, ale jest niewielki plik, który sporą część tekstu zmienia na angielski. No i istnieje duży poradnik po polsku, obrazki postaci i tłumaczenia ich wypowiedzi na polski, opisane questy, werbunek RPC itd.
Made by djt & gonzo_68.
Może go djt powiesi gdzieś w Sieci, albo ja to zrobię.
No ale to już o innej modyfikacji, pora kończyć.

Ostatnio zmieniony 06 lut 2011 12:12 przez gonzo_68, łącznie zmieniany 1 raz

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

*
cichociemny1
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Witam!

Mam problem, z tą wersją NIGHT OPSA, o której mowa post wyżej. Otóż jak instaluję tą grę w języku polskim, to potem gra jest w języku rosyjskim. Próbowałem różnych opcji, ale nic nie udało mi się wskórać, dlatego proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

Edit: Problem rozwiązany. Zainstalowałem starszą wersję i wszystko działa.

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4