Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
gonzo_68
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Starszy kapral
Starszy kapral

Night Ops wnosi głównie zmiany techniczne, przede wszystkim poważne podniesienie stopnia trudności, nowe bronie i sprzęt. Na poziomie średnim kontratakuje nas prawie sama elita - 20 sztuk (plus ewentualnie paru zwykłych), zaczynają kilka dni od zdobycia Drassen i cisną potężnie, uderzenia mogą przychodzić co 24 godziny. 20 sztuk samoobrony zostaje takim atakiem rozbite w puch. Aktualna wersja Night Ops 1.0b Final Test jest trochę spokojniejsza od wcześniejszej, ale tylko trochę.
Obronę możemy wzmocnić przez patch, który pozwala wyszkolić 30 obrońców, a także jest opcja/patch, że szkolimy od razu regularnych, a następnie weteranów. 30 weteranów ma jakieś szanse w starciu z 20 gwardzistami królowej, ale to tylko szanse, a nie pewność. Oprócz miast i wyrzutni SAM, szkolimy też wojsko w umocnionych posterunkach - blockpost, zwykle są one na skrzyżowaniach dróg. Możemy nawet wyszkolić samoobronę w Omercie.
Przeciwnicy, samoobrona i cywile wskakują i zeskakują z dachów, skończyła się zabawa. Nie widzimy dookoła głowy, ale na 180%. Ktoś musi osłonić nam plecy. Doświadczony wojak może dostać przerwanie na sam odgłos hałasu, ale mniej zaawansowany zginie od noża w plecy. Zabójczość noży jest wyższa niż w podstawie i zbierają one krwawe żniwo.
Miłośnicy walki samym IMP-em mają spore szanse polec już w Omercie, otoczeni przez kilkunastu przeciwników, w tym paru elitarnych, którzy sprawnie wskakują z paru stron na dach z naszym zawodnikiem.
Przeciwnik posiada ruchome pojazdy opancerzone, hummery lub mini-czołgi, zależnie od opcji wybranej w instalacji.

Wroga zasadzka - zostajemy wrzuceni w środek sektora, bez możliwosci rozstawienia najemników.

Opcje wybrane przy instalacji dają nam spore możliwości ułatwienia lub utrudnienia gry.

Wiele sektorów zostało przerobionych, pojawiło się parę z JA2,5UB. Lotnisko w Drassen widziałem w dwóch wersjach, nie wiem czym to idzie.
Ludzie Kingpina szwendają się po całej San Monie, także koło sklepu Angela. Są też w Drassen, mogą być w Chitzenie (na ciut starszej wersji są na pewno). Spotkamy ich na farmach w północnej części kraju.

Jest sporo patchy, zebrano je w dwa pakiety, radzę instalować.

Możemy być cały czas zamaskowani, tak jak Shadow, a to dzięki tkaninom maskującym zakładanym na osłony.

Samoobronę szkolić mogą tylko ludzie ze zdolnością SZKOLENIE, a zdolności trochę się pozmieniały.

Leczyć mogą tylko ci, co mają minimum 80 punktów wiedzy medycznej.

Jeśli w opcjach przy instalacji zaznaczymy sobie epidemię, to szpital w Cambrii staje się ważniejszy niż kopalnia. Epidemię zwalczymy zdobywając laboratorium chemiczne w M14 i podziemia sektora P1: Niedostępny (teleportujemy się tam). W podziemiach żołnierze kogoś rozwalają, chyba twórcę wirusa. Generalnie odradzam zarazę początkującym w Night Ops, to wyścig ze śmiercią, co godzinę każdy najemnik traci 1 punkt zdrowia. Jest też patch późnej aktywacji zarazy, normalnie zaczyna się 11-tego dnia.

Nowi RPC;

1. Siergiej Gromow – 2 dni po zdobyciu Drassen przyśle nam e-mail, że słyszał od przyjaciół z AIM o naszych kłopotach i przyjedzie pomóc. Następnego dnia już jest, zwykle na lotnisku lub w barach, ale może łazić po całym sektorze (inni też, choćby Carmen). Siergiej czeka 3 dni na zwerbowanie, a później wyjeżdża zostawiając e-mail.
2. Manuel (ten z JA2,5UB). Mówi o nim Miguel jak przyjdziemy po Dimitria. Manuel dowodzi oddziałem powstańców walczących w D10: Równina. Czasem się zdarza, że znika i trzeba wyjść i wrócić do sektora. Jeśli w trakcie walki zakończymy szkolenie samoobrony (równa godzina), to powstańcy z Manuelem mogą zostać zamienieni w samoobronę i już Manuela nie spotkamy.
3. Eskimo kibluje w więzieniu w Almie, o nim też mówi Miguel. Jeśli go wydostaniemy, to Miguel i Carlos przyłączą się do nas. W więzieniu są rozpylacze „musztardy”. Trzeba się do nich przebić przy niezbyt dużych stratach wroga, bo jak straci sporo ludzi, to rozpyli gaz i może zabić Eskimo. Są dwie wersje mapy I13: Alma. W jednej wyłączniki są w południowo-wschodnim rogu budynku, a w drugiej w zachodnim.

Terroryści i zabójcy od Kingpina są anonimowi. Dopiero jak się odezwą, to pokaże się ich imię czy ksywa. Musimy zagadywać ludzi, aby trafić na terrorystę. Zabójcy się maskują, wyglądają jak samoobrona, aby podejść do nas bliżej. Jeden wyświetlił mi się początkowo jako Carmen, ale był w sektorach, gdzie Carmen nie chadza. Można ich odróżnić patrząc na mini-mapkę, tam są białymi, a nie zielonymi punktami. Do tego czasem łażą dość nerwowo.

Sam Carmen miewa sklerozę i co 24 godziny daje nam nową kasę za starą głowę terrorysty.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Night Ops w angielskiej wersji językowej!
Cytuj:
Kilka miesięcy temu jeden z użytkowników Bear's Pit Forum podjął się próby przetłumaczenia JA2: Shady Job na język angielski. Do tłumaczenia używano tłumaczy internetowych, więc (zgodnie z oczekiwaniami) nic z tego nie wyszło. W zeszłą sobotę nowo zarejestrowany użytkownik ww. forum również podjął się próby przetłumaczenia jednej z rosyjskojęzycznych modyfikacji. Z jedną zasadniczą różnicą. Tym razem jest to JA2: Night Ops! Osoba o nicku Off_Topic o swoich zamiarach poinformowała już w zeszłą sobotę. Wszakże, sporo mieliśmy takich, lecz od wczoraj tłumaczenie leży w internecie gotowe do pobrania!

Pytacie jak to możliwe? My również :) Oczywiście, nie wszystko zostało jeszcze przetłumaczone ale wiele wskazuje na to, że już niedługo. Na obecną chwilę paczka waży 270 KB. To bardzo mało biorąc pod uwagę to, ile zajmowały polskie tłumaczenia (nawet 10 MB), lecz one zawierały najróżniejsze patche. Zangielszczenie Night Ops zawiera jedynie przetłumaczone pliki EDT (to w nich znajdują się teksty gry). A oto lista rzeczy, które obejmuje tłumaczenie w pierwszej wersji: Najważniejsze bronie i przedmioty, e-maile, misje, nazwiska najemników, pliki, Raport Rozpoznania oraz A.I.M. i pozostałe strony.

Instalacja jest bardzo prosta. Najpierw musimy pobrać modyfikacje Night Ops i zainstalować ją na czyste JA2 (najlepiej w wersji JA2 Gold). Na końcu do głównego katalogu z zainstalwoanym JA2 wgrywamy zangielszczenie, które możecie pobrać tutaj. Zatem, jeśli nie mieliście w co grać to już macie. Jest to także duża szansa na złamanie stereotypu polaka czekającego na gotowe. Czy teraz, kiedy są możliwości, ktoś podejmie się tłumaczenia tej niezwykłej modyfikacji na język polski? Zobaczymy.

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Whoooow. No i znowu jest w co grać :D
Jeżeli mam być szczery: Night Ops to cholernie tajemnicza (dla mnie) modyfikacja. Czemu? Bo nigdy nie wiedziałem o co dokładnie w niej chodzi, a wszystko przez te ich rosyjskie znaczki ;) No a mod dobry z tego co wiem, o ile nie jeden z tych naj ;)

*
momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Len pisze:
Zatem, jeśli nie mieliście w co grać to już macie. Jest to także duża szansa na złamanie stereotypu polaka czekającego na gotowe. Czy teraz, kiedy są możliwości, ktoś podejmie się tłumaczenia tej niezwykłej modyfikacji na język polski? Zobaczymy.

Hmmm.
Mam taki szalony pomysł aby zrobić to razem, tzn. chętni forumowicze podzielili by się tekstami i każdy tłumaczyłby swoje. Może coś by wyszło z tego. Możnaby użyć tłumaczy(ale z rozumem) albo gotowych tekstów z polskiego JA2(przynajmniej dla biografii najemników itp.)
To tylko taka moja mała propozycja, w moda nie grałem, wcześniej nie tłumaczyłem nic z JA2, myślę że razem dało by radę to zrobic. By żyło się lepiej, wszystkim xD

I can feel it. My mind is going. There is no question about it.
I can feel it. I can feel it. I can feel it.
I'm a... fraid.

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Pomysł oczywiście dobry. Pytanie tylko czy są tu osoby znające język angielski i na tyle zdesperowane, żeby nie znudzić się po tygodniu? ;) Wbrew pozorom, przetłumaczenie NO nie jest trudne bo prawie wszystkie (o ile nie wszystkie, nie wiem czy i ile zmieniano w plikach EDT) pochodzą z JA2. Najgorsze jest tłumaczenie pliku ja2.exe. Nie udostępniono kodu źródłowego tej modyfikacji, więc trzeba będzie roić to ręcznie. A w pliku EXE znajdują się wszystkie komunikaty, informacje i pozostałe pojedyncze słowa, jakie znajdziemy w grze, wiec sporo tego.

*
Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Jest zangielszczona wersja Night Ops (na Bears Picie) - przynajmniej w części fabularnej bo to robaczki które ruskie zaszyli w exe-ka są nie do ruszenia. Czyli generalnie trzeba pamiętać gdzie co jest (i nie pomylić np oburęczności ze snajperstwem przy tworzeniu IMPa).

Chyba że ktoś ma jakieś dojścia do twórców NightOpsa i/lub kodu :-)

Poniżej link to translacji na angielski:
http://www.ja-galaxy-forum.com/board/ub ... Post208292

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Próbowałem w to dziś pograć, nawet nieźle szło, byłem zdziwiony tym że już w Omercie miałem 11 panów do towarzystwa, dorobiłem każdemu gustowną dziurkę w czaszce i poszedłem dalej, potem Rebelianci, Drassen, zdobycie kopalni, walka w środkowym sektorze miasta...
Niestety przemogło mnie to że wszystkie fonty były spaczone (bukwy bym jeszcze przebolał ale to była jakaś sieczka) no i nie działałą mi strona AIM (a ściągnąłem patch).
Ogólnie wrażenia dobre, żeby to tylko działało jak powinno...

*

spiryt
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Mam pytanie skąd wziąść plik instalacyjny ten co używał lukas bo ja zamiast Rosyjskiego mam jakieś krzaczki ni to Chiński ni Rosyjski może Hebrajski a no i mam pytanie na jakiej wersji lepiej zainstalować NO na Gold czy polskiej ?
Obrazek

Tak. Da się zauważyć, że ten świat od jakiegoś dłuższego czasu działa w systemie Pay-to-win.

*

inshy
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Masz rosyjską wersję Night Ops. Twój windows nie obsluguje cyrylicy. Możesz to naprawic, używając programu Aplocal (z Microsoftu). Albo mozesz poprosic mnie zebym wyslal ci polską wersje tego moda.
Zeby zainstalowac NO mozesz uzyc Ja2PL v1.05 albo Ja2 Gold EN.

Ostatnio zmieniony 22 lip 2009 10:46 przez inshy, łącznie zmieniany 1 raz

*
spiryt
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

No wiec zainstalowałem ten program ale tu się nic nie zgadza z tym scrennem co zamieścił Lecter

Tak. Da się zauważyć, że ten świat od jakiegoś dłuższego czasu działa w systemie Pay-to-win.

*

inshy
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Screen, ktуry pokazaі Lecter dotyczyl starej wersji Night Ops. Teraz mamy inne opcje.

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

A mógłbyś wrzucić tłumaczenie do nowych opcji? My niespecjalnie kumamy Rosyjski...

*

spiryt
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Spiryt, przepraszam Cię bardzo ale chyba się nie zrozumieliśmy, chodziło mi o to że prosiłem Inshy'ego o tłumaczenie nowych opcji gry (podczas instalacji) bo nie dość że nie znam Rosyjskiego to nie działa u mnie Cyrylica).
Tymczasem Ty linkujesz mi spolszczenie do Night Ops w wersji 1.0.

*

spiryt
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

To są spolszczone opcje tylko nic więcej dlatego to ma tylko 55 kb więc może najpierw sprawdź

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4  Następna