Jagged Alliance Center - Forum

Dzisiaj jest 19 sty 2018 19:22


Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Tomplus
Post : 04 lip 2008 17:07
Offline
Szeregowy
  • Posty: 4
  • Na JAC od: 04.07.2008
  • Skąd: Będzin


Witam,
Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu problemu gry Multiplayer.
Mam wersje 1.13 z najnowszej SVN oraz JA2_113_Update_2147_EN (Multi)

Co ja robię?
a)
1. Edytuje plik ja_mp.ini
2. Ustawiam swoje IP czyli 192.168.1.1 (partnera 192.168.1.2)
3. nazwę Tomplus
więćej nie grzebię
b) pierwsza próba
1. Włączam grę ja_multiplayer.exe
2. Tworzę rozgrywkę MP
3. Widzę że nie włączył mi się laptop więc:
4. Naciskam 1,2,3 (ok) dzięki temu włącza mi się laptop
5. najmuje 1 najemnika i zapisuje grę
6. wyłączam grę
7. przesyłam save'a
8. wlaczam grę
9. czekam na klienta ... i się nie doczekam
10. widzę że serwer połączył się nie z 192.168.1.1 a z 127.0.0.1
Dlaczego ?

c)j.w.
tylko nie przesyłam pliku


ALT+M (Mines)
ALT+E
dlaczego nie działają?
jeżeli działają, to w jakim miejscu ?
jeżeli nie działają, to jakie są ich odpowiedniki aby działały ?

Proszę o pomoc, pewnie nie tylko Mnie się przyda.


*
  WWW
lukasamd
Post : 04 lip 2008 19:29
Offline
Pułkownik
Pułkownik
  • Posty: 5294
  • Na JAC od: 31.05.2006


A czy on ma odpowiednio ustawiony plik konfiguracyjny?

_________________
Blog Łukasz Tkacz


*
  WWW
Tomplus
Post : 04 lip 2008 20:48
Offline
Szeregowy
  • Posty: 4
  • Na JAC od: 04.07.2008
  • Skąd: Będzin


.ini multiplayera (i gry) jest kopią odemnie, a jedyne co zostało zmienione to numer IP, ale i tak jest to nie potrzebne skoro to IP servera się wpisuje a nie clienta.

Gdy na drugim komputerze zakładamy server, też jest to samo czyli łączy się nie z 192... tylko 127. czyli IP domyślnym, sprzecznym z tym co jest wpisane w plik konfiguracyjny.


*
  WWW
sweetrommie
Post : 05 lip 2008 11:44
Offline
Awatar użytkownika
Szeregowy
  • Posty: 6
  • Na JAC od: 01.07.2008


mi się udało
uruchomiłem gre z ja2.exe (i widze wersje v1.13.2222)
klikam multiplayer u serwera i wciskam 1, serwer łaczy się z 127.0.0.1 (czyli do siebie !!!)
u klienta wklikuje sie do multiplayer i wciskam 2 laczy sie z 192.168.2.5 (ustaw swoj adres)
na serwerze wciskam 3 i obaj gracze kupuja po najemniku
obaj gracze wciskaja 3 i gra sie zaczyna

o 127.0.0.1 sie nie marw bo to taki specjalny adres ktory kaze laczyc sie ze soba

mysle ze problem w kolejnosci instalacji update'ow

ja zrobilem tak: plytki z orginalna polska wersja polozylem na polce dla ozdoby.
Zainstalowalem angielska (gold) i do niej dociagnolem patch v1.12 (ofiaclny).
Sciagnalem z svn jak kazali w jacenter i nadpisalem tym wersje 1.12.

w katalogu mam dwa execi:
ja2.exe (najnowsza versja 2222, z tego odpalam)
ja2_2124.exe (chyba backup dla poprzedniej stabilnej?)

chyba niektore kroki mozna pominac (polska wersja zamiast angielskiej) ale brat probowal i na polskiej wieszalo

a oto co zmienilem w Ja2_mp.ini
u serwera
Kod:
;serwer tego nie czyta i laczy przez loopback
SERVER_IP = "192.168.2.5"

; Leave this default value. Be sure that this port is forwarded on your router if you are the server.
SERVER_PORT = 60005

TEAM = 2
; Pick a team number, if its the same as another clients, you will be allied while Teams are allowed by server.

; This can be upto 30 characters. Make sure to keep the "quotation" marks around it!
;bardzo wazne
CLIENT_NAME = "Lukas Santino"

; The starting sector edge of your team.
; 0 = north, 1 = south, 2 = east, 3 = west
SECTOR_EDGE = 2


u klienta
Kod:
SERVER_IP = "192.168.2.5"

; Leave this default value. Be sure that this port is forwarded on your router if you are the server.
SERVER_PORT = 60005

TEAM = 1
; Pick a team number, if its the same as another clients, you will be allied while Teams are allowed by server.

; This can be upto 30 characters. Make sure to keep the "quotation" marks around it!
CLIENT_NAME = "Jack Richard"

; The starting sector edge of your team.
; 0 = north, 1 = south, 2 = east, 3 = west
SECTOR_EDGE = 0


Warto zwrocic uwage na imiona graczy :)


*
 
Tomplus
Post : 05 lip 2008 14:29
Offline
Szeregowy
  • Posty: 4
  • Na JAC od: 04.07.2008
  • Skąd: Będzin


Dzięki !!!

Problem tkwił w tym że łącząc się jako serwer klikając 1, potem klikałem 2 i następnie 3.
To samo na drugim kompie.
Nie widziałem że 2 jest zarezerwowana tylko dla klienta.

Jedyny problem to: SECTOR_EDGE
który był taki sam u obu graczy CLIENT_NAME, ale to raczej nie robi różnicy, bo nazwa to tylko jest.


Jednak problemy są, ale chyba to juz nie w tym dziale:
- jest jakiś w dziwnym rodzaju disconnect.
Po kliknięciu 3 dwóch graczy, przenosi mnie do terenu Omerty, spoko...
Potem pokazuje się ekran taktyczny, ale nie można nic zaznaczyć na ekranie, poprostu nic, u obydwóch klientów.


Pytanie: Jak zrobić aby zagrać na innej niż w A9-Omerta mapie ?


*
  WWW
sweetrommie
Post : 06 lip 2008 23:03
Offline
Awatar użytkownika
Szeregowy
  • Posty: 6
  • Na JAC od: 01.07.2008


nazwa jest najwazniejsza bo Lakas Satniano to główny badboy z pierwszej czesci a my pracujemy dla Jacka Richarda

mape zmieniamy przestawiajac pole wyladowania najemnikow z helikoptera
trzeba wybrac z widokow mapy (miasta, najemnicy samoobrona, kopalnie, -->przestrzen_powietrzna<--, przedmioty), ale przestawiamy zanim klienci sie podlacza

co do zaznaczania to rozumiem ze miales jakichs najemnikow?
w mojej probie udalo mi sie jednego zabic i gracz przeszedl do "spectatorow"


*
 
Tomplus
Post : 07 lip 2008 20:26
Offline
Szeregowy
  • Posty: 4
  • Na JAC od: 04.07.2008
  • Skąd: Będzin


Nie wiem czy nazwa akurat którą podałeś ma jakieś znaczenie, ale ja wolę nazwać swojego klienta, imieniem ulubionego najmenika czyli Tomplus :)

Własnie dziwne, nie sprawdzałem żeby wybrać punkt lądowania w czasie innym niż po wybraniu najemników. Po wybraniu nie było możliwości podniesienia tarczy.

Zaznaczenie:
Tak, tak, kupiłem czasem 1 czasem 2 czy 3, tak jak rywal i jakoś dziwnie się blokowało i nie dało się nadać w trybie taktykcznych najemników na mapę.

Jest jesszcze jedno dziwne, gdy włączam opcję
ENEMY_ENABLED=true
to wiesza się gra partnerowi czyli druzynie przeciwnej.
Zabijam jednego i zonk... dostaje wiadomość że drugiej drużyny już nie ma bo był disconnect.


*
  WWW
hutnik
Post : 23 wrz 2010 23:13
Offline
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy
  • Posty: 25
  • Na JAC od: 29.09.2008


Mam pare pytan odnosnie JA2 na multi.

Chcialbym zagrac z kolega po kabelku w JA2. Obojetne mi jest, czy bedzie to wersja "normalna" czy v1.13 (glownym kryterium bylaby dla mnie w tym przypadku stabilnosc, bezawaryjnosc i prostota w obsludze tego moda na multi)

1. Co zainstalowac i w jakiej kolejnosci (moge zainstalowac JA2 PL z CD ACTION lub JA2GOLD po angielsku)
2. Czy moge sie spodziewac jakichs problemow w polaczeniu kompa z systemem XP a kompa z systemem windows 7.
3. Jak wyglada w ogole gra na multi, razem biegamy po mapie w jednej druzynie, czy sa dwie, generalnie nie mam zielonego pojecia jak ma to wygladac.

Wszelka pomoc i wskazowki bardzo mile widziane. Przepraszam jesli powtarzam pytania ktore juz byly zadane X razy, jesli tak to prosze o skierowanie do dzialow gdzie ta tematyka zostala wyjasniona.

Z gory dziekuje za pomoc.

EDIT:
1. Zainstalowalem JA2 GOLD
2. Zainstalowalem "JA2 1.13 3356 exe SVN@1227 Full"
3. Zainstalowalem "JA2 1.13 3356 exe SVN@1227 Upgrade"

Niestety nie moge sprawdzic jeszcze polaczenia z kolega. Wydaje sie, ze multiplayer dziala. Zapomnialem zainstalowac patcha 1.12 do JA2 GOLD przed wgraniem 1.13. Nie wiem czy to wazne, jesli tak zrobie instalke od nowa.

Nastepne pytanie - jaki poziom trudnosci i opcje wybrac. Interesuje mnie gra w miare trudna, ale nie chce 3 godziny jednej mapy robic bo w takim tempie i przy ilosci wolnego czasu jaki mam nie przejde gry przez nastepne 2 lata. Wiec posilki raczej napewno odpadaja (przeczytalem, ze mozna je wylaczyc tak: "Jeżeli wyłączysz 'enable enemy reinforcements' (czyli ustawisz na FALSE) to nie będzie już akcji z natychmiastowymi posiłkami wroga podczas walki." oraz "TRIGGER_MASSIVE_ENEMY_COUNTERATTACK_AT_DRASSEN .Powoduje to wielkie posiłki dla Drassen jak to mówi królowa w filmiku. Trzeba przed rozpoczęciem gry zmienić to ustawienie na false w INI Editor.")


Ostatnio zmieniony 24 wrz 2010 13:19 przez hutnik, łącznie zmieniany 1 raz

*
 
hutnik
Post : 25 wrz 2010 13:58
Offline
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy
  • Posty: 25
  • Na JAC od: 29.09.2008


Wzialem poziom trudnosci "Experienced", asortyment u Bobiego "Great", wylaczylem posilki i masowy atak na Drassen.

I popelnilem blad, bo okazuje sie, ze u Bobka mialem od razu do kupienia uzywane G3A3, G41, Steyr-a czyli jedne z najlepszych broni w grze (duzy zasieg, moc i szybkosc). Zdaje sie, ze kazdy poziom powyzej "Normal" jest juz za latwy....

Niestety ciagle mam blad w grafice. Mniej wiecej na srodku ekrany mam pasek idacy na cala dlugosc ktory mi lekko "rozmazuje" grafike. Z poczatku myslalem, ze to moze monitor, karta graficzna albo zmeczone oczy, ale zobaczylem, ze na czystym JA2 GOLD nic takiego nie ma, grafika zaczyna sie rozmazywac dopiero po zainstalowaniu v.1.13.


*
 
hutnik
Post : 26 wrz 2010 14:01
Offline
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy
  • Posty: 25
  • Na JAC od: 29.09.2008


Nikt nie odpisuje ale co tam, moze to co tutaj napisze komus pomoze ")

Problem z grafika zalatwiony, wystarczylo zmienic rozdzielczoc z 800x600 na 640x480


*
 
hutnik
Post : 16 paź 2010 12:40
Offline
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy
  • Posty: 25
  • Na JAC od: 29.09.2008


POMOCY!

Polaczylem sie z kolega kabelkiem i sa problemy.

1. Na poczatku najemnicy chodzili tylem, ale ALT rozwiazal sprawe.

2. BRAK maili, brak mozliwosci stworzenia wlasnego IMP-a

3. Po przejsciu razem pierwszej mapy (Omerty) jak wracam na mape do laptopa to nic sie nie dzieje. Znowu nie ma najemnikow ani nic. Czyli nie da sie przechodzic sektora po sektorza, odbijac miasta, zarzadzac kasa czyli ogolnie przechodzic razem gre w trybie cooperative? Bo tak mi to wyglada. A jesli tak to kicha niesamowita :(

Prosze o pomoc!


*
 
wierzba
Post : 28 cze 2012 12:42
Offline
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy
  • Posty: 170
  • Na JAC od: 06.02.2010
  • Skąd: Legnica


Czy ten multiplayer w ogóle działa? Nie udało mi się go jeszcze poprawnie uruchomić

_________________
Wierzba-"Life is a waterfall"


*
 
Drineri
Post : 25 gru 2012 11:36
Offline
Szeregowy
  • Posty: 1
  • Na JAC od: 25.12.2012


Witam , mam pytanko czy jest możliwość na najnowszej łatce zagrać kampanie w co-op , jeśli tak to jak to uruchomić , z góry dziękuję za odpowiedź.


*
 
Starchris
Post : 25 gru 2012 17:42
Offline
Awatar użytkownika
Podpułkownik
Podpułkownik
  • Posty: 1874
  • Na JAC od: 25.06.2010



_________________
Obrazek
Poradniki Modera


*
 
Bloomy
Post : 28 gru 2012 13:22
Offline
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy
  • Posty: 14
  • Na JAC od: 05.09.2012


Gram razem z kumplem w multiplayera, a gdy chcemy pograć w coopa to gra się sypie i wywala hosta do pulpitu. Wiecie co może być przyczyną? W TDM'ie tak nie ma.


*
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2  Następna

Przejdź do:  

Dzisiaj jest 19 sty 2018 19:22


Podobne tematy
 Tematy   Autor   Odpowiedzi   Odsłony   Ostatni post 
Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Załączniki Jagged Alliance 2 - Multiplayer

[ Przejdź na stronęPrzejdź na stronę: 1 ... 7, 8, 9 ]

Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. JA 2 Forumowy multiplayer

[ Przejdź na stronęPrzejdź na stronę: 1, 2 ]

Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Kushin Serwer - Multiplayer

[ Przejdź na stronęPrzejdź na stronę: 1, 2 ]

Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Komendy multiplayer

Wyświetl najnowszy post

Na tym forum nie ma nowych nieprzeczytanych postów. Zmiana celownika w Multiplayer

Wyświetl najnowszy post

 


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników
cron