Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna
Autor Wiadomość
SHAGGED
Post : 03 maja 2020 12:49
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy
  • Posty: 28
  • Dołączył: 19.04.2020


Witam,
mam jakiś problem z grą, zawiesza się.

Gram na wersji JA2 1.13(7609) Wildfire PL.

Po Omercie wybrałem się do San Mony zarobić trochę "zielonych". questy robiłem w kolejności:
- najpierw pogadałem w kim mogłem w sektorach C5, C6 i otwierałem wszystko c mogłem wytrychem albo łomem :)
- uwolnienie siostry Angela,
- przekazałem akt własności gościowi od tatoo i tych orłów itp :)
- później poszedłem do trzeciego sektora z walkami na ringu... i się zaczęło.

Do walk posłałem Thora, najlepszy z ekipy jest w tym. Pierwsza walka, luzik, wygrana- kasa wypłacona,
druga walka wygrana - kasa wypłacona i...
trzecia walka (z tym skaczącym bambusem również udało się wygrać, po iluś tam loadach :))... ale kasy brak, gościu w ogóle nie kończy walki, nie ogłasza werdyktu, niezależnie czy rywal leży na nokaucie czy dobity i death...

o co chodzi, mieliście coś takiego?

W ogóle czasami jest nawet tak, że po drugiej walce jak Thor wyjdzie z lewej strony ringu i Darren Van Hanssen do niego podbiega, to również nie daje kasy, jest komunikat o tym, że mamy zwycięzce, ale nie daje mi kasy...

O co chodzi? Teoretycznie mógłbym po prostu nie brać 3-ej walki, ale trochę szkoda nie zarobić 5tyś (próbowałem też w trzeciej walce różne inne sumy dawać, np 1tys, 3tyś, 4,5tyś, ale za każdym razem to samo).

No i wtedy również nie dostanę questa od King Pina z kielichem, teoretycznie mogę go po prostu okraść. Tylko czy później nie będzie innych problemów z tym, że trzeciej walki nie było?


Próbowałem też olać trzecią walkę, wyjść na chwilę do innego sektora i ponownie wrócić do baru... ale wtedy Bily czy jak mu tam z ochrony stał już przed barem i nie chciał nikogo wpuścić...


Macie jakieś pomysłem rady?


*
 
Starchris
Post : 03 maja 2020 14:36
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Podpułkownik
Podpułkownik
  • Posty: 1930
  • Dołączył: 25.06.2010


W klasycznym JA2 też ten błąd występował. Ja zawsze robiłem tak, że każdego przeciwnika nokautowałem w prawym dolnym narożniku ringu, żeby nasz najemnik zszedł z ringu tuż przy Van Hanssen. Nic innego nie jestem w stanie poradzić.

_________________
Obrazek
Poradniki Modera


*
 
SHAGGED
Post : 03 maja 2020 19:58
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy
  • Posty: 28
  • Dołączył: 19.04.2020


Niestety nie pomaga taki sposób. Nawet odpaliłem save'a przed wejściem do Sam Mony, pomyślałem, że może jakiś błąd się pojawił z wejściem do miasta. Aczkolwiek wchodziłem z tego samego sektora, od wschodniej strony więc nie wiem czy to robi jakąś różnice.

Udało się w końcu każdego, tak jak piszesz, znokautować na dole ringu, w zasadzie prawy narożnik patrząc na ekran... i nic, to samo. Jak nie dobije murzyna i biorę "koniec tury" to pojawia się zegarek na ekranie i gra się wiesza.

Jak dobije do końca, to Thor wali tekstem, że ten padł trupem... i tyle, zero reakcji Kingpina i tego co prowadzi bar.
Nie ma już tur, tylko czas rzeczywisty.
Jak próbuję wejść w "Ekran mapy" to na ekranie pojawia się tekst "przerwać walkę tak/nie".

Jak próbuję zagadać do Hanssa to tekst, że jego zawodnicy muszą potrenować i brak walk, Kingpin wali tekst, że musimy innym razem pogadać...i tyle.

Więc chyba oleje tą ostatnią walkę. Pytanie czy później gra się nie zawiesi na jakimś etapie? Zamiast quest'u z kielichem mogę po prostu od razu okraść go z kasy w kopalni i będzie mnie ścigał.

Czy mając "wojnę" z Kingpinem mogę handlować z Tonym czy nie ma szans i najpierw muszę zlikwidować cały środowisko Kingpina?
Kiedy w ogóle można zacząć handel z Tonym?

Przy okazji tych walk jeszcze jeden bug się pojawił...
Jeśli nie dobije się pierwszego rywala, tylko sam nokaut, przy następnym również nokaut, to testowo trzecią walkę olałem i zrobiłem sobie drzemkę (wystarczy godzinka) .. następnie ponownie zagaduje do Hanssa o walkę....i
walki zaczynamy od początku, czyi ponownie możemy postawić 5tyś na walkę, wyskakuje pierwszy rywal i zaczynamy zabawę od początku :).

Tym sposobem możemy nabić dużo więcej kasy niż tylko max 15tys bez błędu gry..
Idąc dalej możemy olać kopalnię i quest Kingpina i doić go z kasy nie robiąc sobie wroga :).

Chociaż dużo bardziej wolałbym wypełnić te questy, w końcu o to chodzi w takich gierkach.


Czy Kingpin ma pojawić się przed pierwszą walką zawołany przez ochroniarza baru czy teoretycznie po wygraniu tej trzeciej walki? U mnie pojawia się przed pierwszą walką. Na forum były tekst sugerujące, że jak wygrasz trzecią walkę z rzędu, to wtedy gostek leci po Kingpina i wtedy dostajesz quest.


Ostatnio zmieniony 03 maja 2020 20:10 przez SHAGGED, łącznie zmieniany 1 raz

*
 
Starchris
Post : 03 maja 2020 20:07
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Podpułkownik
Podpułkownik
  • Posty: 1930
  • Dołączył: 25.06.2010


Ewentualnie możesz w katalogu "Data-Wildfire6.06 / Maps" skasować plik D5 oraz D5-B1. Wtedy po wejściu do sektora będziesz miał ten sektor z klasycznego JA2, a nie Wildfire. Tylko to musisz zrobić przed pierwszym w ogóle wejściem w grze do tego sektora. Być może sama nowa mapa jest problemem, a na starej wszystko może zadziała.

SHAGGED pisze:
Czy mając "wojnę" z Kingpinem mogę handlować z Tonym czy nie ma szans i najpierw muszę zlikwidować cały środowisko Kingpina?

To są inne grupy cywilów, nie reagują na siebie pomimo ataku na jedną z grup.

_________________
Obrazek
Poradniki Modera


*
 
SHAGGED
Post : 03 maja 2020 20:14
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy
  • Posty: 28
  • Dołączył: 19.04.2020


Starchris pisze:
Ewentualnie możesz w katalogu "Data-Wildfire6.06 / Maps" skasować plik D5 oraz D5-B1. Wtedy po wejściu do sektora będziesz miał ten sektor z klasycznego JA2, a nie Wildfire. Tylko to musisz zrobić przed pierwszym w ogóle wejściem w grze do tego sektora. Być może sama nowa mapa jest problemem, a na starej wszystko może zadziała.
Wystarczy Save przed wejściem do tego sektora z Barem czy przed wejściem w ogóle do San Mony?

SHAGGED pisze:
To są inne grupy cywilów, nie reagują na siebie pomimo ataku na jedną z grup.
Że inne grupy to czytałem, bardziej miałem na myśli czy Tony nie rzuci tekstu w stylu, teraz nie pohandlujemy, najpierw uporaj się z Kingpinem itp..


*
 
Starchris
Post : 03 maja 2020 20:27
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Podpułkownik
Podpułkownik
  • Posty: 1930
  • Dołączył: 25.06.2010


SHAGGED pisze:
Wystarczy Save przed wejściem do tego sektora z Barem

Tak. Sprawdź najpierw czy w ogóle mapa się zmieni na klasyczną z JA2.

_________________
Obrazek
Poradniki Modera


*
 
SHAGGED
Post : 03 maja 2020 20:41
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy
  • Posty: 28
  • Dołączył: 19.04.2020


Starchris pisze:
SHAGGED pisze:
Wystarczy Save przed wejściem do tego sektora z Barem

Tak. Sprawdź najpierw czy w ogóle mapa się zmieni na klasyczną z JA2.
Sprawdzone, mapa z klasycznego JA2 odpala. Faktycznie dopiero teraz widać jak duża jest różnica w mapie "miasta" :).

Natomiast ochraniarz baru nie chce wpuścić do środka ani w ciągu dnia ani wieczorem czyli >18. Mówi tylko, że "idę na spacer" a później, że jak chce coś wiedzieć, to żeby pogadać z Hanssenem... ale jego brak w sektorze. Jest też ochroniarz Kingpina, ale wiadomo, że mówi tylko, żeby spadać.


*
 
Starchris
Post : 04 maja 2020 00:10
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Podpułkownik
Podpułkownik
  • Posty: 1930
  • Dołączył: 25.06.2010


Z katalogu Data usuń plik 087, to jest plik misji z Darrenem. Po jego usunięciu gra będzie ciągła oryginał z JA2. Też musisz to zrobić przed pierwszym wejściem do sektora.

Możesz też na przetestować te walki na ringu na kodach. Naciśnij CTRL+GABBI i każdą walkę skończ w jednej lub dwóch turach, cały czas dokładając sobie punkty akcji ALT+D

_________________
Obrazek
Poradniki Modera


*
 
SHAGGED
Post : 04 maja 2020 10:21
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy
  • Posty: 28
  • Dołączył: 19.04.2020


Z katalogu Data/NpcData "zwykłego" (są pliki 087.edt, 087.npc), czy "Data-Wildfire6.06/Data" (plik 087.npc) i który dokładnie plik 087? (niestety nie jestem ogarnięty z komputerowych opcji, więc jak z ułomnym trzeba mówić :( ).

I skasować plik grając na nowej czy starej wersji mapy tego sektora?

Czy po skasowaniu pli/ku, jak nie będzie questa od Darrena to...
Nie będzie walk > nie będzie kasy z tych walk > nie będzie questa od Kingpina bo nie zainteresuje się gostkiem, który rozwala mu ekipę MMA :) ?


Na starej mapie jak obszedłem to nie znalazłem kasety porno > nie pozbędę się tej laski ze sklepu> nie będę mógł handlować z Tony'm...


*
 
Starchris
Post : 04 maja 2020 19:44
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Podpułkownik
Podpułkownik
  • Posty: 1930
  • Dołączył: 25.06.2010


SHAGGED pisze:
Z katalogu Data/NpcData "zwykłego" (są pliki 087.edt, 087.npc), czy "Data-Wildfire6.06/Data" (plik 087.npc) i który dokładnie plik 087?

Tak, dokładnie te wszystkie. Zapomniałem podać dokładnej ścieżki.

SHAGGED pisze:
I skasować plik grając na nowej czy starej wersji mapy tego sektora?

Możesz spróbować i tak i tak.

SHAGGED pisze:
Czy po skasowaniu pli/ku, jak nie będzie questa od Darrena to...
Nie będzie walk > nie będzie kasy z tych walk > nie będzie questa od Kingpina bo nie zainteresuje się gostkiem, który rozwala mu ekipę MMA :) ?

Wszystko będzie normalnie, ponieważ te pliki to zmodyfikowane pliki, jak ich nie ma to gra ciągnie info z oryginalnych tych plików, które znajdują się chyba w DATA / NPCData.slf

SHAGGED pisze:
Na starej mapie jak obszedłem to nie znalazłem kasety porno > nie pozbędę się tej laski ze sklepu> nie będę mógł handlować z Tony'm...

Likwidacja jej, daje taki sam efekt.

_________________
Obrazek
Poradniki Modera


*
 
SHAGGED
Post : 04 maja 2020 21:41
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy
  • Posty: 28
  • Dołączył: 19.04.2020


Starchris pisze:
Tak, dokładnie te wszystkie. Zapomniałem podać dokładnej ścieżki.
Skasowałem te wszystkie 3pliki... i niestety bez większego efektu. Tzn jedyna różnica jest taka, że teksty Darrena nie są tłumaczone na PL jako wersja kinowa, teksty są po ENG.
Natomiast co do akcji działania to nie ma zmian :(.
Jak murzyn będzie tylko obity, to przy opcji "koniec tury" gra się wiesza, tzn włącza się zegarek i tyle... czekałem kilka minut żeby może co by się ruszyło.
Jak ubiję Murzyna to Thor wali tekst, że ubity, z trybu turowego włącza się czas rzeczywisty i tyle, zero reakcji pozostałych postaci. Jak chce wejść w "ekran mapy" to zapytanie czy przerwać walkę tak/nie.

Starchris pisze:
SHAGGED pisze:
I skasować plik grając na nowej czy starej wersji mapy tego sektora?
Możesz spróbować i tak i tak.
Próbowałem obydwie mapy ze skasowanymi plikami.
Na "starej mapie" ochroniarz baru bloku drzwi i nie chce wpuścić do środka.

Starchris pisze:
Wszystko będzie normalnie, ponieważ te pliki to zmodyfikowane pliki, jak ich nie ma to gra ciągnie info z oryginalnych tych plików, które znajdują się chyba w DATA / NPCData.slf
Jakieś jeszcze pomysły?
Obawiam się, że ten bug jest nie przejścia... albo musiałbym całkiem od początku zaczynać grę :((((((((((((

Starchris pisze:
Likwidacja jej, daje taki sam efekt.
Tzn spróbować wyprowadzić ją ze sklepu opcją, zamiany miejsc poprzez "X" czy po prostu nożyk ciach?


*
 
Starchris
Post : 04 maja 2020 22:34
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Podpułkownik
Podpułkownik
  • Posty: 1930
  • Dołączył: 25.06.2010



_________________
Obrazek
Poradniki Modera


*
 
SHAGGED
Post : 04 maja 2020 22:45
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy
  • Posty: 28
  • Dołączył: 19.04.2020


Starchris pisze:
Zainstaluj osobno wersję ENG i tam sprawdź https://jagged-alliance.pl/plik568/.
Czyli od początku całą grę robić w wersji ENG?
Na czystą wersję JA2 nałożyć tą angielską wersję?


*
 
Starchris
Post : 04 maja 2020 23:58
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Podpułkownik
Podpułkownik
  • Posty: 1930
  • Dołączył: 25.06.2010


SHAGGED pisze:
Na czystą wersję JA2 nałożyć tą angielską wersję?

Ten sposób. Odpal save'a i przetestuj.

_________________
Obrazek
Poradniki Modera


*
 
SHAGGED
Post : 05 maja 2020 11:18
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy
  • Posty: 28
  • Dołączył: 19.04.2020


Starchris pisze:
SHAGGED pisze:
Na czystą wersję JA2 nałożyć tą angielską wersję?

Ten sposób. Odpal save'a i przetestuj.
Tak zrobione i niestety dokładnie takie same efekty przy nokaucie i przy dobiciu do końca.
Najpierw odpaliłem nową grę, zrobiłem "save" aby stworzyły się odpowiednie katalogi.. następnie przekopiowałem save'a z wersji PL w którym nie byłem jeszcze w sektorze z barem, tak aby po raz pierwszy tam wejść.

Chyba, że chodzi o to, że te 3 walki trzeba rozegrać bez robienia save'ów??

Jeśli nie, to chyba pozostaje zagać od samego początku??

Czy jest różnica w jaki sposób rozpakuje ten dodatek? Czy muszę go rozpakować bezpośrednio od razu w katalogu głównym czy mogę np w innym katalogu rozpakować a później ctr+c / ctr+x do katalogu, w którym jest gra?

Teoretycznie nie powinno być różnicy, ale kto tam wie z tymi "kompami" ?


*
 
Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2  Następna