Chris pisze:
Z resztą wszyscy wiedzą, że w twoich żyłach płynie czysty, niczym nie skażony, płynny HTML
Rzecz w tym, że przy użyciu samego HTMLa nie da się wykonać praktycznie żadnego z przedstawionych z Ciebie założeń ![:] :]](https://forum.jagged-alliance.pl/forum/images/smilies/icon_smile5.gif)
Zacznę od tego, że strona to nie program, spełnia inne zadania, działa zupełnie inaczej. Moim zdaniem taki pasek boczny na forach jest do zupełnie czegoś innego, a więc do prezentacji danych statycznych lub nieco dynamicznych, które jednak nie dotyczą użytkownika.
Chris pisze:
1. Na samym dole mogła by być informacja ile aktualnie jest użytkowników zalogowanych oraz ilu nowych przybyło, a po najechaniu na tę informację (bez kliknięcia) pojawiało by się avatary osób, które są
zalogowane oraz nowych użytkowników,
Takie informacje są zawarte na dole strony głównej, zaś w tematach jest informacja kto je przegląda. Pokazywanie w temacie informacji w ogóle o aktywnych userach online to rzecz zbędna, poza tym aktywnych możemy Wam oznaczyć poprzez odpowiedni dopisek obok profilu przy poscie (wiem, niezbyt to zrozumiałe).
Chris pisze:
4. Powinien też zawierać informacje, które będą widoczne tylko dla tego jednego konkretnego zalogowanego użytkownika. Na przykład link do jego panelu najemnika, skrzynka odbiorcza, jego statystyki, ile postów, pomógł, który dzień w serwisie (w sensie ile dni jest już z nami od dnia rejestracji). Również informację czy ktoś odpowiedział w jego temacie lub w temacie gdzie się wypowiadał,
No właśnie tego wolałbym w ogóle uniknąć, bo takie dane mają swoje miejsce w topie - tam są linki do skrzynki, profilu oraz powiadomienia o prywatnych wiadomościach. Dorzucić do góry dodatkowe info takie jak licznik pomógł nie byłoby problemem, choć obecnie nie widzę na to lokalizacji. Info o wypowiedziach natomiast w ogóle niemożliwe do zrealizowania - od tego jest subskrypcja tematów / działów (czyli ich obserwowanie). Gdyby widniały takie dane, ja miałbym chyba ładowane przez kilka dni, bo wypowiadałem się w większości tematów na forum. Nie tylko ja zresztą, sporo jest tu takich osób 
Chris pisze:
5. Pasek boczny powinien mieć wdrożoną funkcję automatycznego odświeżania, aby cały czas informacja przez niego przekazywana była aktualna.
Możliwe do wdrożenia, acz w związku z moimi powyższymi argumentami chyba niepotrzebne, bo po co odświeżać treści statyczne?
Myślę, że nie zostałem do końca zrozumiany, bo zupełnie nie o taki interaktywny pasek mi chodzi.
Przykład? Nie chciałem linkować nigdzie, no ale jednak to zrobię:
http://forum.mybboard.pl/
Jak widać, jest to element raczej prosty, dzięki któremu jednak niektóre podstawowe operacje, oraz możliwość zorientowania się na forum stają się znacznie prostsze.