Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 308 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 21  Następna
Autor Wiadomość
Popers
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Ręczna to jest zajebisty sport. Gała dla mnie na #1, ale szczypior też potęga.

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Kiedys namietnie chodziłam na mecze piłki ręcznej ;)
A fakt jest taki, ze to bardzo urazowa gra :)

Moja mała "pasja"

*

Zhenia
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Jak ogólnie cały sport. Kiedyś się mówiło, że sport to zdrowie, ale teraz żyję w przekonaniu że sport to kalectwo. Mój ojciec który grał w ekstraklasie rosyjskiej jest cały połamany i praktycznie nie rusza się z łóżka (fakt, miał dość długą karierę), a ja po zerwaniu więzadeł w kolanie i męczarniami ze znalezieniem szpitala który łaskawie mi zrobi zabieg mogę tylko doradzić innym - uczcie się na cudzych błędach. Nie uprawiajcie wyczynowo sportu!

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Zhenia pisze:
Nie uprawiajcie wyczynowo sportu!

Nic dodać, nic ująć.
W sporcie wyczynowym liczą się tylko osiągi, zdrowie jest na ostatnim planie.
Lekarze medycyny sportu to też nieźli zawodnicy, np. zamiast wysłać kogoś na zwolnienie po kontuzji, walą mu blokadę splotu, żeby mógł dalej startować (i bardziej się okaleczać :P).
Nawet znajomi startujący np. w maratonie warszawskim walą tekstami "rozwaliłem sobie kolana, będą mnie boleć przez następny tydzień, ale było warto".

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Stridingshadow pisze:
Nawet znajomi startujący np. w maratonie warszawskim walą tekstami "rozwaliłem sobie kolana, będą mnie boleć przez następny tydzień, ale było warto".

No tak, być może skutki będą odczuwali przez resztę życia, bądź dopiero na starość, ale było warto :]

*
Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Len pisze:
Stridingshadow pisze:

No tak, być może skutki będą odczuwali przez resztę życia, bądź dopiero na starość, ale było warto :]
Na pewno bedą je odczuwac do konca zycia.
takie rzeczy zwłaszcza w st.kolanowych nie przechodza a juz na pewno nei same.

Uprawiałam z koniecznosci spotry rózne.
Niektóre wyczynowo i nie polecam.

Moja mała "pasja"

*

nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Len pisze:

Oj juz nie wybiegajmy tak daleko w przeszłość. Ja sam chetnie przebiegłbym maraton pewnego dnia, po uprzednim kilkutygodniowym treningu.

Olinka pisze:

Eee tam. Ja przez rok w pracy za granica eksploatowalem kolana niemilosiernie (jezdzilem rikszą, czasami trzebabylo pchac 400 kilo). W tym rzecz że nie zastanawiasz się czy coś Cię będzie boleć za 30 lat, choć słyszysz to od ludzi staszych, rodziców itp. Młodość rządzi się swoimi prawami.

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

nemrod pisze:
Len pisze:

Oj juz nie wybiegajmy tak daleko w przeszłość. Ja sam chetnie przebiegłbym maraton pewnego dnia, po uprzednim kilkutygodniowym treningu.

Olinka pisze:

Eee tam. Ja przez rok w pracy za granica eksploatowalem kolana niemilosiernie (jezdzilem rikszą, czasami trzebabylo pchac 400 kilo). W tym rzecz że nie zastanawiasz się czy coś Cię będzie boleć za 30 lat, choć słyszysz to od ludzi staszych, rodziców itp. Młodość rządzi się swoimi prawami.

Młodosc moze i rządzi sie swoimi prawami ale one sa raczej zazwyczaj na bakier z tymi realnymi co obowiazuja na swiecie ;) i w zyciu :)

Współczuje pracy (tej o której wspomniałes)

Moja mała "pasja"

*

nemrod
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Olinka pisze:
Młodosc moze i rządzi sie swoimi prawami ale one sa raczej zazwyczaj na bakier z tymi realnymi co obowiazuja na swiecie ;) i w zyciu :)

Ja wychodzę z założenia, że nie da rady rozstrzygnąć kto ma rację. Młody czy stary. Pojęcie rozsądku jest imo rozmyte i jak ktoś zdecyduje się na krok który jemu sprawi radość, a powszechnie jest uważany za błedny, to niekoniecznie mu zaszkodzi.

Cytuj:

Ja tą pracę lubiłem. Można poznać ciekawe miejsca i ludzi. Było tam nawet parę szczupłych dziewczyn a jakoś dawały radę nawet z 3 grubasami na rowerze.

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

nemrod pisze:
Olinka pisze:

Ja wychodzę z założenia, że nie da rady rozstrzygnąć kto ma rację. Młody czy stary. Pojęcie rozsądku jest imo rozmyte i jak ktoś zdecyduje się na krok który jemu sprawi radość, a powszechnie jest uważany za błedny, to niekoniecznie mu zaszkodzi.

Cytuj:

Ja tą pracę lubiłem. Można poznać ciekawe miejsca i ludzi. Było tam nawet parę szczupłych dziewczyn a jakoś dawały radę nawet z 3 grubasami na rowerze.

Nie mówie o ogólnych teoretycznych sytuacjach tylk o otej konkretnej z kolanami :0
Tu raczej nie ma innych mozliwosci :):):)

Moja mała "pasja"

*

Beowulf
Starszy kapral
Starszy kapral

Olinka pisze:
Nie mówie o ogólnych teoretycznych sytuacjach tylk o otej konkretnej z kolanami :0

Tutaj muszę się zgodzić w 100%. Sam mam już z tym pewne problemy wynikające ze zbagatelizowania drobnej kontuzji, a i większość znajomych z "branży" używa rożnych stabilizatorów, czy innych produktów pomagających odciążyć stawy. A wśród starszych osób z większym stażem nierzadko zdarza się spotkać różne platynowe implanty czy protezy stawu kolanowego.

Zdrowie ma się tylko jedno i należy o tym pamiętać już za młodu, ale uświadomić sobie dopiero późną starością

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

nemrod pisze:

Kolana kolanom nierówne.
Mam 8mm różnicy w długości obu nóg, normalnie koryguję to korkiem, i mogę łazić ile chcę, z dowolnym obciążeniem.
Kiedy zacząłem bawić się w bieganie, to po tygodniu biegania (co prawda po chodniku, co nie było najlepszym pomysłem), starłem sobie lewe kolano, do stanu nieużywalności.
Po paru tygodniach było już ok.
Po prostu bieg to nie to samo co chód, i tych 8mm nie dało się podczas biegu wyrównać korkiem.
Gdyby nie ta różnica w długości nóg, to miałbym podobne sensacje po jakimś pół roku biegania, ale w obu kolanach.

Są jednak osoby nieposiadające żadnych takich wad, i biegają regularnie, i regularnie cierpią na kolana.
Ale wciskają sobie, że fajnie się biega, chociaż potem boli.

Chrząstka stawowa regeneruje się bardzo powoli, a z wiekiem coraz gorzej.
Jeżeli ktoś w wieku 20 lat regularnie biega i regularnie ma sensacje z kolanami, to w wieku lat 60 nie będzie mógł chodzić (nawet jeżeli i paru lat nie będzie biegał).
Ale co kto lubi.

Mój kumpel w liceum postawił sobie za punkt honoru walenie z piąchy w każdą napotkaną ścianę.
Ciężko nie przyznać racji, że to szczytny cel, jednak wszystko ma swoją cenę.
Kiedy po miesiącu gromienia ścian kumplowi wyskoczyła torbiel galaretowana nad nadgarstkiem, on zmądrzał, poszedł z tym do lekarza, i przestał uczyć ściany szacunku :P
Inni ludzie są na medycynie, i liczą, że ich kolana będą z wiekiem coraz lepsze.
I trenują ten swój układ sercowo naczyniowy, żeby żyć 100 lat, z czego 40 jako kaleki :wall:

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Zdecydowanie wole pływanie :)

Biegu uprawiałam bo akurat musiałam :)
A były to własnie biegi długodystansowe :)

Kolana załatwiła mi koszykówka tak dla odmiany.

Moja mała "pasja"

*

Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

"Kolega kolegi" założył się z innym kolegą który z nich przejedzie rowerem więcej kilometrów na rowerze. Koło września jakoś dostał od lekarza bana na rower do końca roku, "a potem zobaczymy".

*
Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Jaahquubel pisze:
"Kolega kolegi" założył się z innym kolegą który z nich przejedzie rowerem więcej kilometrów na rowerze. Koło września jakoś dostał od lekarza bana na rower do końca roku, "a potem zobaczymy".

Dobrze, że nie zakładali sie jak ci Szkoci co sie zakładali, który dłuzej pod wodą wytrzyma :diabel2:

Moja mała "pasja"

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 21  Następna