Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
djt
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

No cóż. Kupiłem w przedsprzedaży (20% upustu) i jestem bardzo mile zaskoczony. Scenariusz gry przypomina jako żywo jeden z modów do starego JA2 - Vengeance. Wiem, bo spolszczałem swego czasu niemiecką wersję z kolegą @gonzo68 :) Mamy wroga, niejakiego Majora, który porwał prezydenta Grand Chien. Mamy córkę, która go poszukuje i wynajmuje najemników do tego, w tle jakaś korporacja wydobywająca u miejscowych diamenty. Cóż może pójść nie tak? :)
Mechanika gry podoba mi się. Jest bardziej skomplikowana i dopiero wgryzam się w nią. Na normalnym poziomie trudności przeciwnicy potrafią zaskoczyć umiejętnością skrycia przed ostrzałem, celnością, ataku falą, a najemnicy są bardzo słabo wyposażeni i brakuje im amunicji.
Widać, że gra przeznaczona jest w szczególności dla fanów serii. Ja przynajmniej już pierwszego dnia nie mogłem się oderwać i "jeszcze tylko jedna tura" włączyła się na pełnej. Pozdrawiam i polecam.

Ostatnio zmieniony 16 lip 2023 00:46 przez djt, łącznie zmieniany 1 raz

*

Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Ja po pierwszych minutach stwierdzam, że czuć ten klimat z poprzednich części. Czekaliśmy ponad 20 lat na to aby znów móc powrócić do walk i śmiało można stwierdzić, że dzięki twórcom z Haemimont Games seria Jagged Alliance wróciła naprawdę z bardzo dalekiej podroży.

*

StoProGratis
Kapral
Kapral

Gra wciąga i to bardzo . Muzyka, żarty, klimat czuć tu rękę Twórcy serii JA. Kolejne serie po JA2 robiły to niueodlnie. Grafika jest świetna, mechanikę dopiero poznaję ale póki co mi się podoba. Mam jedynie wrażenie że twórcy robili grę oszczędnie by zobaczyć czy pomysł chwyci bo brakuje mi fizyki odrzutu po wybuchu granatu czy animacji przeładowywania broni. Mam nadzieję że gra sprzedaje się dobrze i twórcy skupią się mocno na dodaniu brakującej zawartości w patchach.

*

Lis
Starszy kapral
Starszy kapral

No szlak by trafił. Ja wczoraj nie miałem możliwości żeby włączyć. Odpalam dzisiaj i ...

Zerknijcie na dodany plik, może ktoś z Was jest w stanie mi pomóc :/

Załączniki:
Zrzut ekranu 2023-07-15 144751.png
Zrzut ekranu 2023-07-15 144751.png [ 92.05 KiB | Przeglądany 64502 razy ]
*

Wigen
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Odinstaluj grę, wyłącz antywirusa i spróbuj ponownie.

*

Lis
Starszy kapral
Starszy kapral

Poza Windows Defenderem nie używam antywirusów. Myślałem,że sterowniki do grafiki, ale też nie. Powalczę dalej. Jeśli ktoś jeszcze ma pomysł jakiś to dawajcie śmiało.

*

Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Brak uprawnień? Może aktualizacja musi być uruchomiona jako administrator? Nie wiem, czy to normalne, nie siedzę na Windowsie.

*
Szaruga
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Pierwsze wrażenia...

Plusy:
+++ Zachowanie prawie wszystkich zalet oryginalnej 2 części
+ nowoczesna grafika
+ Obracana kamera (chociaż w tych czasach to już powinien być standard)
+ Nowy system perków
+ Nowoczesny i prawie idealny interfejs
+ Wsparcie rozdzielczości 2048x1536 (której proporcje są lepsze do gier taktycznych i strategicznych)
+ Wsparcie dla modów
+ Polski język

Minusy:
- Brak Buzz! Bez niej to... no jak tak można? ;)
- Tylko 6 portretów dla IMP-a
- IMP nie ma specjalnej "błękitnej" zdolności (a mają ją nawet najsłabsi z AIM)
- Wspólne inventory na amunicje (zbyt duże uproszczenie jak dla mnie)

Ale ogólnie oczywiście na duży plus.
Dla kogoś kto przez ostatnie lata grał w rozbudowane mody do JA 2 - najnowsza 3 część może sprawiać wrażenie za bardzo uproszczonej, ale gdyby ją porównać do surowej "dwójki" z 1999 roku, to jest ok.
Teraz trzeba czekać na rozbudowane i dobre mody do "trójki" i powinno być super.

*

Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Błękitnej? OCB?

Dla mnie porażką jest brak Stogie'go. I z recenzji widzę, że to jest rzeczywiście JA2++, a ja wolałbym coś a la JA2,5UB, czyli bez ekonomii i z łatwiejszym trafianiem, żeby nie było, że z pistoletu z bliska ciężko trafić – a takie mam wrażenie po pierwszych obejrzanych filmikach. Dajcie znać, jeśli się mylę.

*
Szaruga
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Jaahquubel pisze:
Błękitnej? OCB?..................................

Każdy najemnik z AIM, ma jakiś TALENT (błękitna ikona), jest to dość mocna albo bardzo mocna "umiejka". A stworzony IMP nie ma takiej i jest ułomny wobec innych.

Tak, to Zdecydowanie bardziej JA 2+ niż JA2,5UB. A walka jest dość trudna nawet na łatwym poziomie trudności, np już w drugim sektorze jest snajper i nie jest tak łatwo go zlikwidować.
Oczywiście dla graczy PRO to pestka, ale ogólnie gry na poziomie EASY - są raczej łatwiejsze.
Co do celności, to za mało jeszcze grałem żeby coś więcej napisać.

*

marcinl0
Plutonowy
Plutonowy

Do poprawy lista JA CENTER:

w niektórych momentach słaba optymalizacja, czasami potrafi zlagować, szczególnie przy zoomach,
szata graficzna jest standardowa, nie budzi ona raczej zachwytu oka,
brak szansy na trafienie w oficjalnej wersji, chociażby jako wybór,
brak wszystkich najemników,
twarze niektórych naszych bohaterów dość mocno odstają od oryginału,
postacie mają zawsze jeden ubiór, nie widać na nich zmian, gdy miksujemy im garderobę,
najemnicy idą zawsze po wytyczonej ścieżce, nawet jeśli znajduje się na niej widoczna mina,
Shadow nie ma na sobie takiego mocnego i charakterystycznego kamuflażu jak w JA2,
brak skilla kamuflaż oraz zestawów do kamuflażu,
niedziałający poprawnie tryb skradania, wrogowie i tak Cię zobaczą,
mało intuicyjny interfejs,
brak możliwości zmiany kąta kamery podczas zoomowania,
brak możliwości przejścia w dowolnym momencie w tryb turowy, gdy wróg jest w sektorze,
nie zaimplementowano podczas walk, możliwości obrócenia najemnika stojącego w miejscu,
wybuch granatu nie powoduje powalenia przeciwników, dostają oni obrażenia stojąc w miejscu,
gra nie ma prostej mechaniki, jest trochę skomplikowana ponieważ system zależności jest duży i trzeba się tego nauczyć i poświęcić na to dobrych kilka godzin,
małe mapy,
brak minimapy.

- i można jeszcze dodać brak niezbędnej pauzy taktycznej
- brak sklepu internetowego Bobby's Ray - potrzebnego szczególnie przy niedostatkach amunicji

I jeszcze sugestia: czy byłoby możliwe wysłanie skompletowanej listy braków JA3 "do poprawy" bezpośrednio do Twórców - celem wydania pilnego patcha

Dodam: wielokrotnie pisałem na ogólny kontakt: https://www.thqnordic.com/company/contact
- bez żadnej reakcji / odpowiedzi.

*

such
Szeregowy

marcinl0 pisze:
Dodam: wielokrotnie pisałem na ogólny kontakt: https://www.thqnordic.com/company/contact
- bez żadnej reakcji / odpowiedzi.

Sugestia: użyjcie oficjalnego Discord lub oficjalnego forum.

Discord - link u dołu https://jaggedalliance3.thqnordic.com/

Forum: https://community.jaggedalliance.com/

Losowy gryzipiórek z THQ Nordic pewnie ledwo kojarzy, że oni jakieś gry robią, czy coś.

marcinl0 pisze:
w niektórych momentach słaba optymalizacja, czasami potrafi zlagować, szczególnie przy zoomach,

Wg. mnie gra jest nieźle zoptymalizowana, ale opcje są lekko nieintuicyjne, np. skalowanie rozdzielczości na poziomie 77% jest opisane jako "Ultra Quality", czyli zgaduję, że jeszcze nie wchodzi wtedy do akcji FSR, DLSS i cała reszta. Z tego, co wyczytałem jeszcze odbicia bardzo mocno wpływają na performance. Preset Steam Deck ustawia je na medium, a większość opcji zostawia jednak na high.

Dorzuciłbym dziwaczny problem gdzie w trybie widoku pionowo z góry gra uparcie centruje kamerę na wejściu do sektora po potwierdzeniu każdej akcji przed rozpoczęciem walki. Steam Deck/pad, myszki nie testowałem. Niebywale denerwujące.

*

marcinl0
Plutonowy
Plutonowy

Cierpliwie czekaliśmy prawie trzydzieści lat od genialnego JA2 (nie licząc tragicznie słabych prób kontynuacji, tylko w BIA miałem ochotę pograć) aby dostać NAPRAWDĘ godnego następcę zachowującego niepowtarzalny klimat ponadczasowej oryginalnej serii JA (JA JA2 JA2.5) i w ogóle wszystko co dobre w serii JA - skoro w tytule jest wprost JA3 - jednak to zobowiązuje...

*

Szaruga
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

marcinl0 pisze:
Do poprawy ..................................

Tak jak napisał "such" - można na discordzie napisać.

Pograłem dziś w nocy dłużej i potwierdzam większość błędów/wad DO POPRAWY które opisałeś.
Uważam że większości z nich nie poprawią, np:
marcinl0 pisze:
nie zaimplementowano podczas walk, możliwości obrócenia najemnika stojącego w miejscu

Wydaje mi się że w tej grze nie ma nawet mechaniki obracania się takiego jak w poprzedniej części i tego już nie naprawią.

marcinl0 pisze:
postacie mają zawsze jeden ubiór, nie widać na nich zmian, gdy miksujemy im garderobę

To też wymaga sporo pracy i na 99% tego już nie poprawią.

marcinl0 pisze:
małe mapy

Nie naprawią tego na 99,999999999999999%

marcinl0 pisze:
brak minimapy

Tego raczej też nie poprawią.

Według mnie, może poprawią kilka drobniejszych spraw i w jakimś dodatku pojawią się niektórzy z brakujących najemników i to wszystko.
A co do portretów, to akurat nowe portrety mi się podobają

*

marcinl0
Plutonowy
Plutonowy

Wymieniłeś pojedyncze elementy najtrudniejsze do poprawy i rzeczywiście przy nich może być dłuższy "zastój" - ale ważne że plus minus ponad 90 procent pozostałej wymienionej większości nadaje się do w miarę łatwej poprawy - tylko trzeba chcieć dopracować JA3 - liczymy na zaangażowanie Twórców - tym bardziej że też są fanami JA.

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna