Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Jaahquubel
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

W x-komie jest JA3 w wersji na płycie DVD za 179,99 zł (podaję przykładowo).
Jak wygląda w dzisiejszych czasach używanie wersji na płycie? Gdybym nagle, w przyszłości, kupił taką wersję, to musiałbym mieć ciągle płytę w napędzie, żeby gra działała?
Można to jakoś powiązać z kontem na Steamie?

Nigdy nie byłem znawcą, ale jeśli chodzi o współczesne granie, to już w ogóle totalny ze mnie lajkonik.

Była też do kupienia w sieci limitowana wersja w walizce za ok. 600 zł, ale nie o to pytam.

*
Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Każde wydanie pudełkowe jest inne, jeśli chodzi o późniejszą formę grania. Musiałbyś bezpośrednio zadzwonić do XComu i zapytać się ich jaka to jest wersja.

Najczęściej występujące to chyba te dwa poniższe:

1. Całość gry instalujesz z płyty z pudełka, wprowadzasz klucz i grasz, ale musisz mieć płytę w napędzie.

2. W pudełku masz tylko podany link do ściągnięcia gry oraz klucz aktywacyjny. Ściągasz i tu grasz bez płyty. Z reguły jest jakaś płyta w środku, ale z jakąś dodatkową zawartością, ale nie z samą grą.

JA3 zajmuje około 20 GB, więc pewnie musiały by tam być ze cztery płyty DVD. Nawet jeśli tu będzie ta pierwsza wersja, to najprościej będzie i tak z klonować lub z emulować całą zawartość takimi programami jak np. Daemon tools i już płyt nie będziesz nigdy potrzebował.

Każda platforma growa w swoim sklepie ma zakładkę, w której wprowadzasz kod produktu, bo czasami np. na Allegro sam tylko kod kupujesz. Zawsze możesz spróbować wprowadzić kod z pudełka i sprawdzić, czy się powiąże.

*

StoProGratis
Kapral
Kapral

Komuś się udało dorwać limitowaną edycję taktyczną?

Ja wczoraj zamówiłem pudełko ale widziałem jak znikają ze sklepów i teraz jestem ciekaw czy Media Markt mi wyślę.

Kupiłem też na steam. Mam jedynie pytanie do tych efektowych zbliżeń kamery przy headshotsach. U mnie tego nie ma. Ktoś wie która opcja za to odpowiada i czy była do włączenia tylko przy starcie gry?

*

djt
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

StoProGratis pisze:
Mam jedynie pytanie do tych efektowych zbliżeń kamery przy headshotsach.

U mnie włącza się gdy mam ponad 90% prawdopodobieństwo trafienia, wróg jest bardzo blisko, a czasem gdy mam żółtą linię (strzał celny). Ale dopiero rozgryzam mechanikę, więc... :)

*

such
Szeregowy

Cześć wszystkim.

Jaahquubel pisze:
W x-komie jest JA3 w wersji na płycie DVD za 179,99 zł (podaję przykładowo).
Jak wygląda w dzisiejszych czasach używanie wersji na płycie? Gdybym nagle, w przyszłości, kupił taką wersję, to musiałbym mieć ciągle płytę w napędzie, żeby gra działała?
Można to jakoś powiązać z kontem na Steamie?

Nigdy nie byłem znawcą, ale jeśli chodzi o współczesne granie, to już w ogóle totalny ze mnie lajkonik.

Była też do kupienia w sieci limitowana wersja w walizce za ok. 600 zł, ale nie o to pytam.

Standardowa edycja to numerowany digibook (limit 2500), w środku płyta "z grą" i soundtrack na CD plus mini artbook pomiędzy. Niby nic, ale jak na dzisiejsze standardy fajnie to wydane, komuś zależało.

Do meritum: płyty nie wkładałem do napędu, bo też gram w JA3 na Steam Decku, więc nie wiem co dokładnie się na niej znajduje, ale na chłopski rozum najprawdopodobniej jest to po prostu ważący dosłowne kilka MB instalator Steam - rzecz w każdym razie skrajnie bezużyteczna, bo gra ma 16gb i jest z musu przypisywana do konta Steam, i.e. żeby pograć w wersję pudełkową - czy chcesz, czy nie - musisz aktywować ją na Steam. Na pudle znajduje się zresztą stosowne info - internet wymagany do tzw. aktywacji. Klucz do Steam znajdziesz w pudełku, pod płytą z grą. Ja po prostu aktywowałem ten klucz przez klienta Steam i płytę zignorowałem. Mniejsze gry mogłyby pewnie nawet instalować się z płyty zamiast ściągać z serwerów Steam po aktywacji, ale tutaj pojemność nośnika po prostu na to nie pozwoli.

Swoją drogą nie jestem pewien, czy prawdziwe niezależne wersje pudełkowe jeszcze istnieją, bo wszystko co pudełkowe na PC chyba teraz się na Steam aktywuje, a nawet najmniejsze gry "warte" wydania pudełkowego są kosmicznie gigantyczne jak na pojemność DVD.

tl;dr: aktywowałem kod z pudełka na Steam i gram bez problemu na sprzęcie, który płyty nie przyjmie bez podłączenia zewnętrznego napędu ;)

*

Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Super, dzięki!

Gra jest też na GOG-u – tej wersji chyba nie trzeba przypisywać do Steama. ;)

*
such
Szeregowy

Jaahquubel pisze:
Super, dzięki!

Gra jest też na GOG-u – tej wersji chyba nie trzeba przypisywać do Steama. ;)

No, ta wersja jest przypisana do GOG. Lubię ich instalatory, ale przyszłość GOG wydaje mi się dość niepewna. Gdyby nie fakt, że używają go jako platformy dla swoich gier przypuszczam, że zostałoby toto już rozmontowane jako porażka. Ostatnio chyba jest lepiej niż było w 2020-21, ale... kupiłem tam trochę gier i z tyłu głowy trzymam od początku pandemii myśl, że trzeba się przygotować na jakiś lokalny backup przynajmniej tych tytułów, których poza GOG nie dostanę.

https://www.theverge.com/2021/11/29/228 ... nings-2021
https://www.gog.com/news/gog_year_in_review
https://www.gog.com/forum/general/cd_pr ... chair_ceos

Oczywisty plus opcji GOG jest taki, że wypalisz sobie instalkę na 4 DVD bez kombinacji jeśli masz taką fantazję :)

*

StoProGratis
Kapral
Kapral

Na szczęście przyszła moja wersja pudełkowa. W dniu premiery zamawiałem i schodziły bardzo szybko.

Obrazek

*

Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

I co tam jest w środku?

*
StoProGratis
Kapral
Kapral

Jaahquubel pisze:
I co tam jest w środku?

Jeszcze nie otwierałem. Przyszła mi dopiero po weekendzie i w piątek kupiłem na Steam żeby już grać:P

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie