Cześć wszystkim.
Jaahquubel pisze:
W x-komie jest JA3 w wersji na płycie DVD za 179,99 zł (podaję przykładowo).
Jak wygląda w dzisiejszych czasach używanie wersji na płycie? Gdybym nagle, w przyszłości, kupił taką wersję, to musiałbym mieć ciągle płytę w napędzie, żeby gra działała?
Można to jakoś powiązać z kontem na Steamie?
Nigdy nie byłem znawcą, ale jeśli chodzi o współczesne granie, to już w ogóle totalny ze mnie lajkonik.
Była też do kupienia w sieci limitowana wersja w walizce za ok. 600 zł, ale nie o to pytam.
Standardowa edycja to numerowany digibook (limit 2500), w środku płyta "z grą" i soundtrack na CD plus mini artbook pomiędzy. Niby nic, ale jak na dzisiejsze standardy fajnie to wydane, komuś zależało.
Do meritum: płyty nie wkładałem do napędu, bo też gram w JA3 na Steam Decku, więc nie wiem co dokładnie się na niej znajduje, ale na chłopski rozum najprawdopodobniej jest to po prostu ważący dosłowne kilka MB instalator Steam - rzecz w każdym razie skrajnie bezużyteczna, bo gra ma 16gb i jest z musu przypisywana do konta Steam, i.e. żeby pograć w wersję pudełkową - czy chcesz, czy nie - musisz aktywować ją na Steam. Na pudle znajduje się zresztą stosowne info - internet wymagany do tzw. aktywacji. Klucz do Steam znajdziesz w pudełku, pod płytą z grą. Ja po prostu aktywowałem ten klucz przez klienta Steam i płytę zignorowałem. Mniejsze gry mogłyby pewnie nawet instalować się z płyty zamiast ściągać z serwerów Steam po aktywacji, ale tutaj pojemność nośnika po prostu na to nie pozwoli.
Swoją drogą nie jestem pewien, czy prawdziwe niezależne wersje pudełkowe jeszcze istnieją, bo wszystko co pudełkowe na PC chyba teraz się na Steam aktywuje, a nawet najmniejsze gry "warte" wydania pudełkowego są kosmicznie gigantyczne jak na pojemność DVD.
tl;dr: aktywowałem kod z pudełka na Steam i gram bez problemu na sprzęcie, który płyty nie przyjmie bez podłączenia zewnętrznego napędu