Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna
Autor Wiadomość
Jazz
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Starszy sierżant
Starszy sierżant

lukasamd pisze:
No ale problem w tym, że jak nie zamienią to może się sprzedać kiepsko... sprzedaż dla samych fanów nie wystarczy - spójrz na Hired Guns, czy ono w ogóle się opłacało? Śmiem wątpić. Wiadomo, że nie miało "mocy tytułu", no ale po tylu latach ta moc też nieco osłabła i nie będzie tak różowo raczej. To nie tyle remake, co walka o przyszłość całej serii.

Wydaje mi się że aktywna pauza nic nie zmieni. No chyba że zrobią z tego grę typu FPP, to na pewno się sprzeda .

Stridingshadow pisze:
No offense, ale skoro to remake, to po co w ogóle cokolwiek zmieniają?
Niech zrobią 'dodruk' płyt z JA2, o nie, to chyba zmieniłoby pierwotny nakład...

Ale oni robią remake .

Cytuje wikipedie

"Remake gry to ponowne wydanie istniejącej gry wideo[6]. Zazwyczaj remake zachowuje tytuł, gameplay i fabułę pierwotnej gry, a poprawie ulegają elementy techniczne takie jak grafika, dźwięk i interfejs użytkownika."

I ja tak właśnie widzę remake. Czyli powinni zachować system turowy.

*

M'cin
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Ciągle pojawia się argument "bo się nie sprzeda", który, jak dla mnie, jest najgłupszym z możliwych. Doda tez by się nie sprzedała bez cycków ;) A tak poważnie - chyba chodzi o to, żeby pisać, jaką grę by się chciało zobaczyć, w co byśmy najchętniej zagrali, a nie, co się sprzeda. Pewnie więcej by zarobili sprzedając kebab z psa i szczura, ale to nie zmienia faktu, że tego nie zdejmę z półki w Empiku. No chyba że lubisz czuć się częścią zbiorowości i kupisz "bo milion innych graczy to kupi". A tak poza tym - niezależnie od systemu "zwykli gracze" nie odwrócą nawet ócz od szczelałek i slaszerów ;)

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Jazz pisze:
Ale oni robią remake .

Cytuje wikipedie

"Remake gry to ponowne wydanie istniejącej gry wideo[6]. Zazwyczaj remake zachowuje tytuł, gameplay i fabułę pierwotnej gry, a poprawie ulegają elementy techniczne takie jak grafika, dźwięk i interfejs użytkownika."

Nie doczytałeś definicji. Tam jest bardzo ważne słowo "ZAZWYCZAJ", które oznacza, że nie zawsze tak jest jak w definicji. I tak jest w tym wypadku, twórcy celują trochę wyżej niż zwykły definicyjny remake.

A może oni specjalnie wprowadzają aktywną pauzę w Jagged Alliance 2 Reloaded aby sprawdzić czy jest sens go wprowadzać w JA3.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Starchris pisze:
Najprawdopodobniej Jazz jest osobą dla której nowa szata graficzna w zupełności wystarczy do remake'u JA2.

Termin 'nowa szata graficzna' jest terminem szerokim.
Można np. zrobić full 3D z możliwością niszczenia budynków i terenu (czyli jeszcze więcej niż w S2 i S3).
Można też zostawić 2D i dodać tilesety i animacje nowej rozdzielczości.
Wreszcie można zrobić nową szatę tej samej jakości, ale w całości od nowa.
Możliwości jest wiele, wiele więcej.

Oczywiście nie piszę tego, żeby kogokolwiek obrażać.
Mam na myśli, że remake to coś więcej niż reedycja.
Z biegiem czasu mamy do czynienia z postępem w wielu dziedzinach.
Część nowych zdobyczy techniki przechodzi do standardów, a część nie ma nawet swoich 5 minut.

Nikt nie kwestionuje pozycji grafiki 3D, ma większe możliwości, i jest na dobrą sprawę mniej pracochłonna.
Z kolei aktywna pauza też ma pewną wyrobioną pozycję w grach taktycznych, fabularnych i innych, którą zdobyła kosztem systemu turowego.
Można to aprobować albo nie, ale nie zmieni to faktu, że aktywna pauza ma się lepiej niż system turowy.

Gra składa się z wielu detali, z których każdy mógł zostać unowocześniony przez te wszystkie lata, i co do każdego ktoś może mieć jakieś wątpliwości.
Dlatego też trzeba zdać sobie sprawę z tego, że nie jest się pępkiem świata, a grupa fanów JA nie jest obecnie na tyle liczna by dyktować komukolwiek warunki.

Gdybym był fanem antyków i oldschool'u to powiedzmy kupiłbym sobie coś w AIA, ale to nie znaczy że mam krzyczeć, żeby Blaser przestał produkować te przebrzydłe supernowoczesne karabiny.

Jazz pisze:
Cytuje wikipedie

System walki to też element techniczny, i element interfejsu.
Wszak nikt nie zakłada, że rebelianci i rojaliści tłuką się na kolejki (chyba że spotkają się w San Monie, to wtedy na kolejki Tequili).

*

Jazz
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Starchris pisze:
Nie doczytałeś definicji. Tam jest bardzo ważne słowo "ZAZWYCZAJ", które oznacza, że nie zawsze tak jest jak w definicji. I tak jest w tym wypadku, twórcy celują trochę wyżej niż zwykły definicyjny remake.

Doczytałem. Zmiana grafiki,dźwięk usprawnienia techniczne systemu turowego i inne - tak, aktywna pauza - nie. Tak to widzę. Dobrze mieć odświeżoną wersje JA2 w taki sposób :) A trója to już inna bajka :)

Starchris pisze:
A może oni specjalnie wprowadzają aktywną pauzę w Jagged Alliance 2 Reloaded aby sprawdzić czy jest sens go wprowadzać w JA3.

Też tak myślę. Tylko jak się nie sprzeda JA2R, to czy doczekamy się JA3 ?

*

Olinka
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik

Starchris pisze:
Najprawdopodobniej Jazz jest osobą dla której nowa szata graficzna w zupełności wystarczy do remake'u JA2. Dla mnie i pewnie dla wielu innych osób to o wiele za mało aby w 2011 roku nazwać JA2 Reloaded remake'iem klasycznego JA2 tylko dlatego, że ma nową szatę graficzną.

Dla mnie by w zupełnosci wystarczyło :) :) :)

No i oczywiscie nowa fabuła :)

Moja mała "pasja"

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Jazz pisze:
Doczytałem. Zmiana grafiki,dźwięk usprawnienia techniczne systemu turowego i inne - tak, aktywna pauza - nie. Tak to widzę. Dobrze mieć odświeżoną wersje JA2 w taki sposób A trója to już inna bajka

No to w takim razie 1.13 można z pełną odpowiedzialnością nazwać remake'iem.

Jazz pisze:
Też tak myślę. Tylko jak się nie sprzeda JA2R, to czy doczekamy się JA3 ?

Bardzo możliwe, że twórcy zdecydowali się na aktywną pauzę ponieważ uznali, że z aktywną pauzą i tak się więcej sprzeda egzemplarzy aniżeli z systemem turowym.

*

Jazz
Starszy sierżant
Starszy sierżant

Starchris pisze:
No to w takim razie 1.13 można z pełną odpowiedzialnością nazwać remake'iem.

Tak, jest to amatorski remake. Takich remaków innych gier w sieci jest b.dużo (DM,WC. itp)

Starchris pisze:
Bardzo możliwe, że twórcy zdecydowali się na aktywną pauzę ponieważ uznali, że z aktywną pauzą i tak się więcej sprzeda egzemplarzy aniżeli z systemem turowym.

Albo sprawdzają czy graczom przypadnie do gustu aktywna pauza ;) JA2R to poligon doświadczalny przed JA3

Ostatnio zmieniony 21 lis 2010 22:10 przez Jazz, łącznie zmieniany 1 raz

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Jazz pisze:
Albo sprawdzają czy graczom przypadnie do gustu aktywna pauza JA2R to poligon doświadczalny przed JA3

Tu się zgodzę, ponieważ nowi właściciele serii JA2 zdecydowanie stawiają na JA3 (można powiedzieć, że JA3 to w dużym stopniu jest ich być albo nie być na rynku - zresztą na samą licencję wydali kilkadziesiąt tysięcy dolarów). Aby z jak największym prawdopodobieństwem JA3 okazał się sukcesem to trzeba gdzieś wszystkie nowości techniczne przetestować, a jak wiadomo gracze to najlepsi testerzy, którzy wyłapią każdy błąd i niedopracowania. Więc pewnie wrzucą to wszystko w Reloaded i będą czekać na komentarze i oceny. Tylko teraz jeśli to była by prawda to JA3 będzie musiała się okazać czymś naprawdę fajnym i zaskakującym.

*

M'cin
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

A JAO pewnie będzie turowe i będą tylko chwytać komentarze ;)

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Jazz pisze:
Fani kupią JA2:Reloaded, a gracze JA3 .

W tym problem. Przykładowo, żeby w samej Polsce opłaciło się wydanie tej gry, to trzeba by sprzedać co najmniej kilka tysięcy sztuk. To bardzo dużo, wbrew pozorom. 7.62 sprzedało się zapewne w granicach 1000 sztuk.

Ja zawsze mówię, że jeśli mają robić kopię gry sprzed 11 lat to niech dadzą sobie spokój. Dla własnego dobra.

Jazz pisze:
Ale oni robią remake .

Cytuje wikipedie

Zwróć uwagę, kiedy oni tak mówili - ledwie miesiąca/dwa lub trzy po rozpoczęciu prac. W bitComposer Games wciąż trwają negocjacje.

M'cin pisze:
Ciągle pojawia się argument "bo się nie sprzeda", który, jak dla mnie, jest najgłupszym z możliwych. Doda tez by się nie sprzedała bez cycków ;) A tak poważnie - chyba chodzi o to, żeby pisać, jaką grę by się chciało zobaczyć, w co byśmy najchętniej zagrali, a nie, co się sprzeda. Pewnie więcej by zarobili sprzedając kebab z psa i szczura, ale to nie zmienia faktu, że tego nie zdejmę z półki w Empiku. No chyba że lubisz czuć się częścią zbiorowości i kupisz "bo milion innych graczy to kupi".

Bo "jak się nie sprzeda", to "się nie zrobi kolejna kontynuacja". Wtedy serię szlag trafi z JACenter włącznie. A fani i tak kupią.

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Jazz pisze:
Albo sprawdzają czy graczom przypadnie do gustu aktywna pauza ;) JA2R to poligon doświadczalny przed JA3

Niestety to jest cena za te wiele straconych lat. Gdyby seria była kontynuowana gdy była popularna (ujmijmy inaczej: w szczycie popularności), to obecnie mogłoby to wyglądać zupełnie inaczej. Niestety czas ten stracono. W sumie Wildfire sporo uratowało, bo gdyby nie ta gra umieszczana w wielu czasopismach, to by było naprawdę źle.

Len pisze:
Bo "jak się nie sprzeda", to "się nie zrobi kolejna kontynuacja". Wtedy serię szlag trafi z JACenter włącznie. A fani i tak kupią.

No nie przesadzajmy, HG jakiś kosmicznych lotów nie było, a jakoś ciągle żyjemy i chociaż mody są.
Oczywiście mody na wieczność nie wystarczą, baa, już teraz nie jest zbyt ciekawie, zaś każde nowe informacje o JA:O oraz JA2:R przyciągają wiele nowych i starych graczy.

*
M'cin
Awatar użytkownika
Starszy chorąży sztabowy
Starszy chorąży sztabowy

Len pisze:
Jazz pisze:
Fani kupią JA2:Reloaded, a gracze JA3 .

Powtórzę któryś raz - co mi po sprzedających się kontynuacjach serii, która mnie przestała interesować, bo jej aktualna forma mi nie odpowiada. A po to jets temat, cała dyskusja, żeby chyba napisać, co "odpowiada". Jak pisał JAZZ - mogą zrobić z tego klona MW, będą profity, miliony graczy z kciukiem od góry. Tylko czy o to chodzi?

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

M'cin pisze:
Powtórzę któryś raz - co mi po sprzedających się kontynuacjach serii, która mnie przestała interesować, bo jej aktualna forma mi nie odpowiada. A po to jets temat, cała dyskusja, żeby chyba napisać, co "odpowiada". Jak pisał JAZZ - mogą zrobić z tego klona MW, będą profity, miliony graczy z kciukiem od góry. Tylko czy o to chodzi?

Tobie? Absolutnie nic. Za to będzie "ci" jeśli te egzemplarze się nie sprzedadzą.

Ty patrzysz na to wyłącznie ze swojego punktu widzenia, chcesz dostać grę jaką sobie wymarzyłeś i koniec kropka. Ja patrzę na to z perspektywy sytuacji w branży oraz przyszłości, tj. JA4 a nawet JA5, które nigdy nie powstaną jeśli twórcy JA3 będą ślepo gapili się w przeszłość.

A tymczasem Sir-Tech nigdy nie był firmą konserwatywną i zawsze szli do przodu. W 99r. nie robili gry dla grupki graczy, wtedy po prostu ten gatunek był popularny i uderzyli w to miejsce rynku, które pozwoli im zarobić na kolejne gry. Gdyby wtedy popularniejszy był system aktywnej pauzy to zrobiliby aktywną pauzę. Jest wiele dowodów na to, że Sir-Tech nie był firmą konserwatywną. Przede wszystkim - w 2000 roku robili JA3 w pełnym 3D, mimo iż były to czasy wielkiego sprzeciwu graczy przeciwko przenoszeniu gier z rzutem izometrycznym do świata trójwymiaru (starsi gracze zapewne pamiętają te boje i narzekania). Mimo to, Kanadyjczycy chcieli iść z duchem czasu. Jest jeszcze druga rzecz, której większość mogła nie zauważyć, bo po prostu nie grała w pierwszą odsłonę serii - gameplay jak i system walki uległ zmianom w JA2 względem JA1. I tych zmian nie wprowadzili jacyś Niemcy, tylko sami twórcy serii. A wiecie dlaczego większość z Was nie grała w JA1 dłużej niż kilka minut? Bo na dzisiejsze czasy jest praktycznie niegrywalna, niewygodna i nieintuicyjna, tylko starsi gracze mają jeszcze cierpliwość to włączać.

Wniosek: Panowie z Sir-Tech ZAWSZE szli z duchem czasu (jeśli ktoś nie wierzy to polecam prześledzić historię ich projektów)
Pytanie: Dlaczego panowie z bitComposer Games mieliby trzymać się szlaków utartych 11 lat temu? Bo "ja" tak chcę? To za mało.

*
Kushin
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Len pisze:
M'cin pisze:
Pytanie: Dlaczego panowie z bitComposer Games mieliby trzymać się szlaków utartych 11 lat temu? Bo "ja" tak chcę? To za mało.

No tak, mogli byśmy się tutaj sprzeczać jaką chcieli byśmy dostać grę, ale jest nas chyba za mało by tutaj mówić bitComposer jak ma być a tym bardziej by kupić te kilka tysięcy sztuk. Ale w sumie przy dobrej promocji ludzie, którzy nie znają jeszcze systemu turowego sprzed 11 lat, mogli by kupić nie tylko z ciekawości ale i z miłego dla oczu designu. Ja osobiście bym kupił dwie, jedną do gry i drugą na zapas w razie różnych przypadków, ale też nie wiem jak będzie z kasą. Zobaczymy jeszcze jak to będzie, nie możemy oczekiwać za dużo, bitComposer nie chce nas pominąć ale też nie możemy garstką narzucać im powrotu do starego trybu, wiedzą jakie mogą być tego konsekwencje.

Ostatnio zmieniony 23 lis 2010 13:02 przez Kushin, łącznie zmieniany 2 razy

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna