Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Svean
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Jak pewnie większość grających zauważyła większość skrzynek rozrzuconych po miastach ma zawartość losową, ale są tez takie nielosowe często zawierające ciekawe itemki i często też łatwe do pominięcia.

Tak jest np w przypadku kubła na śmieci (nie kontenera) w Artigo zawierającego pierwszy celownik optyczny, budynku ze skrzynkami w Campencino (m.in zawierających AKMN) itp. Kumpel podpowiedział mi że mogę sprawdzić pliki INI w katalogu ShopINI dla poszczególnych miast to może znajdę jeszcze cos ciekawego ;)

No i znalazłem ;) Problem w tym że nie wszystko co jest plikach INI potrafię znaleźć na mapie...

Jednym z najbardziej ciekawych itemków jest unikatowa snajperka w Olvedze (OLVIDADCAR1.INI) która powinna znajdować się jakimś samochodzie - problem w tym, że żaden samochód nie oferuje przeszukania :P (ale trumny zawierają sporo dóbr ;))

Poza tym w Santa Marii nie mogę znaleźć samochodu z plecakiem i osprzętem (Beretka jest w policyjnym), a w Artigo samochodu z amunicją Ex-Star...

Ktoś znalazł może tą snajperkę?

*

Shogun
Starszy kapral
Starszy kapral

W Tajnej bazie wojskowej - w skrzyniach w pobliżu gościa z imieniem jest kilka sztuk AKS-74U, kilka sztuk AKM i kilka jakiejś wersji karabinu AEK.
W Haciendzie Barona - obok lądowiska helikoptera jest jakaś wersja Thomsona i pistoletu Mauser.
W Santa Marii - w skrzynkach w pobliżu lewego dolnego rogu jakaś strzelba i celownik.
W tym mieście na środku strefy - w magazynie wojskowym niedaleko posterunku jest jakiś karabin Mosin, dobry na początek gry.
W tym w lewym górnym rogu strefy - jest kilka mundurów policyjnych w skrzyniach pod drzewem w pobliżu środka dolnej krawędzi mapy.
W tym w lewym dolnym rogu - obok posterunku policji w samochodzie jest jakaś strzelba a w budynku obok AKM i Scorpion.
W tajnej bazie - Ghille suit i wyciszony karabin snajperski, wystarczy na overkill na tym etapie gry. I ciekawy rewolwer po wykonaniu mini questu w tej lokacji.
W tajnym magazynie - Groza plus zestaw do jej przerabiania, jakiś LKM i jakiś wyciszony karabin snajperski oraz trochę dość rzadkich ciuchów.
W Ciuad del Oro - kolejna strzelba obok baru i kilka mundurów milicji indian w domku z szefem indian.
W więzieniu - najlepszy hełm i pancerz w grze (warzy tyle co kowadło) oraz Abakan.
W bazie rebeliantów jest dużo skrzyń z apteczkami, trochę trudne do zauważenia z uwagi że przykrywają je często jakieś krzaki, można je za sporo posprzedawać.
W mieście prazy dolnej krawędzi mapy, tym z Rico - gdzieś pośród szafek w bazie wojskowej jest jakiś dobry karabinek.

Tyle pamiętam z ciekawszych miejsc.

*

Mack the Knife
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Shogun pisze:
W tajnej bazie - Ghille suit i wyciszony karabin snajperski, wystarczy na overkill na tym etapie gry. I ciekawy rewolwer po wykonaniu mini questu w tej lokacji.

Co to za baza? Trzeba wykonać jakiś quest żeby tam dotrzeć?
Shogun pisze:
W mieście prazy dolnej krawędzi mapy, tym z Rico - gdzieś pośród szafek w bazie wojskowej jest jakiś dobry karabinek.

ten karabinek to FN FAL w krótkiej, orisowanej wersji i z 30 nabojowym magazynkiem.

*
Shogun
Starszy kapral
Starszy kapral

Jest mniej więcej na północny zachód od haciendy barona, by ją odkryć wystarczy się do niej zbliżyć.

*

Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Mack the Knife pisze:

Chyba chodzi o bazę która potem ma być gracza (i konkretnie to SR-25 z tłumikiem). Żeby się tam dostać trzeba zrobić CGL na... niewiem ile ;) Ale jak Cyrrus Loyd (ten niby MI-6) z nami zagada i zechce odebrać stamtąd papiery - to to jest właściwe zadanie.

Pozostałe rzeczy to wiem (w Santa Marii jest Benelli M4 z Aimpointem), mogę dodać że w Puerto Viejo (miasto startowe) w samochodzie policyjnym jest Remington Express (w sam raz na ambush), a w Olvedze jest SKS w kibelku ukryty.

Co do pozostałych itemków - niezależenie od CGL - Tajna Baza (AEK, AK-74, AK74U + amunicja) jest na północny zachód od hacjendy i plantacji druglorda, a w koszu (kontenerze na śmieci) znajdziesz tam mapę do Secret Warehouse gdzie jest Pecheng (chyba najlepszy LKM w grze ;)) i unikatowa SV98 jako snajperka z tłumikiem + mnóstwo innego sprzętu (Groza + granatnik RG6, kamizelka Bastion, płyty tytanowe itd.). Trochę exploit to jest ;)

Niemniej nadal nie wiem czy i w jakim samochodzie szukać unikatowego Moisina snajperskiego w Olvedze :P

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

Mack the Knife pisze:

Obrazek

Można tam znaleźć całkiem ciekawą broń:

Obrazek

A poniżej są bronie, które można znaleźć w Mysterious Warehouse (Tajnym Magazynie):

Obrazek

*
Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Do powyższych dochodzi Groza Kit pozwalający na przeróbki grozy do wersji CQC, granatnikowej (na obrazku) lub wyciszonej. Dowolną ilość razy ;)

Niemniej pomimo że wiem gdzie to wszystko leży w obecnej grze omijam szerokim łukiem Secret Base i Mysterious Warehouse... na niskich CGL-ach ta broń daje zbyt dużego kopa - komu bedzie sie chciało wysilać na myślenie taktyczne jak przeciw thompsonom czy nawet obrzynom z Mosina może położyć zmasowany (i celny) ogień z Pechenega a niedobitki wybić snajperką :P

A co do Gyrojeta - to dla mnie ot taki trochę żart twórców - odpowiednik karabinu rakietowego, jak dla mnie jedyny jego plus to spora cena u handlarza ;)
Niemniej odnoszę wrażenie że bronie rosyjskie są w tej grze nieco zbyt dobre :P Ja wiem że AKM czy AK-74 wpadnie w błoto i dalej strzela, do tego jest taniutki (co powoduje że w "niewykwalifikowanych" armiach są niezastąpione) ale ich celność w grze jest nieco przeskalowana...

Poza tym RKM-y z kolei są nieco zbyt mało celne - Pecheneg jest jednym z niewielu które mają celność lepszą niż AR-y :P

*

Mack the Knife
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Svean pisze:
Niemniej odnoszę wrażenie że bronie rosyjskie są w tej grze nieco zbyt dobre :P Ja wiem że AKM czy AK-74 wpadnie w błoto i dalej strzela, do tego jest taniutki (co powoduje że w "niewykwalifikowanych" armiach są niezastąpione) ale ich celność w grze jest nieco przeskalowana...

Svean, prawdę mówiąc karabinki ak i ak74 wcale nie są takie złe. Jeżeli coś ma być ich minusem, to raczej słaba możliwość instalowania gadżetów i niedokładny celownik. Prosta szczerbinka kałacha utrudnia dokładne celowanie ale za to umożliwia łatwiejsze przenoszenie ognia, bo celownik niczego nie zasłania. Jeżeli coś ma być minusem to stosunkowo duża masa zespołu ruchomego i długa droga którą on pokonuje przez co odrzut jest wyraźniejszy niż przy innych konstrukcjach.

Gyrojet, Thompsony, Mausery C96 (szczególnie te z długą lufą i kolbą) - ok, fajnie to wygląda, urozmaica akcje itd. ale ja jak je widzę, to cały czas myślę, że zamiast nich można by uzupełnić arenał o całą gamę nowoczesnej, a brakującej w grze broni (jak choćby HK416, MP7, więcej celowników kolimatorowych i optycznych, amunicja 6,8 SPC i Lapua Magnum, trochę broni myśliwskiej)

*
Svean
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży

Wcale nie mówię ze kałasze są złe - tyle że wiele z broni zachodniej bije je na głowę pod względem skupienia w celu (co nie umniejsza wartości bojowej AK gdzie postawiono na niezawodność i nie wybrano np projektów Korobova :P), natomiast krzywe celności w grze (diagram standard) są wyjątkowo hojne dla broni rosyjskiej (w tym także np SVD której nawet nie powinno sie porównywać do PSG-1 bo nie jest DMR-em, a w grze niewiele odbiega od PSG-1 bijąc na głowę wiele innych konstrukcji).

Ale w sumie Rosjanie też chcą być dumni ze swej broni (bo mają z czego) ;)

A co do Mauserów itp - to ma dodawać klimatu grze gdzie jest sporo przestarzałego sprzętu po kolejnych wojnach... a nowy sprzęt to można w modach pododawać (nawet jeśli nie zostanie wiele klimatu z podstawki 7.62 to mody wcale jego przecież nie muszą się trzymać).

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Mack the Knife pisze:
ten karabinek to FN FAL w krótkiej, orisowanej wersji i z 30 nabojowym magazynkiem.

A konkretnie to DS Arms FAL OSW.

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie