Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Olinka
Post : 21 wrz 2010 23:48
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik
  • Posty: 958
  • Dołączył: 26.08.2008
  • Skąd: A.I.M


1.Gra Deadky Games w wersji ściągnietej z Jac wywala sie nieodmiennie po drugiej misji w Tutorialu - pojwaia sie Micky i zaczyna gadke.
Czy Wam sie tez wywalało?
Czy jest to kwestia z dzwiekiem - ustawiłam zgodnie z instrukcja i testy były ok.
W zwiazku z tym uzywam swojej plytki.

2.Fajnie byłoby miec te gre tez po polsku.

_________________
Pozdrawiam, Olinka

Moja mała "pasja"


*
 
Starchris
Post : 22 wrz 2010 19:30
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Podpułkownik
Podpułkownik
  • Posty: 1899
  • Dołączył: 25.06.2010


Właśnie, jeśli chodzi o Jagged Alliance Deadly Games, to jest ona na licencji bezpłatnej, więc czemu nie ma w dziale download pełnej wersji płytowej tej gry (chyba, że jest, a ja tego nie zauważyłem, albo w inny sposób to zostało zorganizowane, a ja też tego nie zauważyłem). Przy dzisiejszych programach nie trzeba płyty aby uruchomić program.

_________________
Obrazek
Poradniki Modera


Ostatnio zmieniony 22 wrz 2010 20:03 przez Starchris, łącznie zmieniany 1 raz

*
 
Olinka
Post : 22 wrz 2010 19:35
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik
  • Posty: 958
  • Dołączył: 26.08.2008
  • Skąd: A.I.M


Szukałam dzisiaj patcha bo niestety jest konieczny no i....

potrzebuje pomocy

znalazłam patch dg1.13 ale nie bardzo chyba potrafie go zainstalowac co juz samo w sobie jest dziwne, bo zasadniczo nie miewam z takimi rzeczami problemu

patch mam stad
http://dlh.net/cgi-bin/dlp.cgi?lang=eng ... zip&ref=ps


bede wdzieczna za łopatologiczne wytłumaczenie mi o co chodzi z nim



Starchris pisze:
Właśnie, jeśli chodzi o Jagged Alliance Deadly Games, to jest ona na licencji bezpłatnej, więc czemu niema w dziale download pełnej wersji płytowej tej gry (chyba, że jest, a ja tego nie zauważyłem, albo w inny sposób to zostało zorganizowane, a ja też tego nie zauważyłem). Przy dzisiejszych programach nie trzeba płyty aby uruchomić program.
popieram, nie musiałoby mi tak cdromem rzucac

_________________
Pozdrawiam, Olinka

Moja mała "pasja"


Ostatnio zmieniony 22 wrz 2010 19:37 przez Olinka, łącznie zmieniany 2 razy

*
 
Starchris
Post : 22 wrz 2010 23:51
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Podpułkownik
Podpułkownik
  • Posty: 1899
  • Dołączył: 25.06.2010


Aby zainstalować tego patcha wykonaj poniższe instrukcje. Gdyby jednak coś było nie jasnego to pisz śmiało.


Po ściągnięciu tego patcha wypakuj go. Po wypakowaniu pojawią się dwa pliki:


Pierwszy Plik: DG113.exe
Drugi Plik: Install.bat


Moim zdaniem obydwa pliki dają to samo. Z tym, że pierwszy wypakowuje pliki bez podziału na foldery, a drugi właśnie wypakowuje pliki z podziałem na foldery. Dlatego zajmiemy się tym drugim czyli "Install.bat". Przyjmiemy, że nasze dwa pliki znajdują się w katalogu „JADG” na dysku „G”. Czyli interesujący nas plik "Install.bat" jest w następującej lokalizacji: „G:\JADG\install.bat”.

Teraz otwórz program Dosbox. Ja używałem wersji 0.74. Jak by co to poniżej masz link do tej wersji programu.
http://downloads.sourceforge.net/project/dosbox/dosbox/0.74/DOSBox0.74-win32-installer.exe?r=&ts=1284987117&use_mirror=sunet


W programie Dosbox wpisz następujące komendy.


Mount G G:\JADG naciskamy enter

G: naciskamy enter

Install.bat naciskamy enter


Teraz powinno otworzyć się okno, które w naszej sytuacji powinno wyglądać jak to na zdjęciu poniżej.
Załącznik:
Instrukcja.jpg
Instrukcja.jpg [ 104.56 KiB | Przeglądany 2148 razy ]




Wpisujesz w tym oknie poniższą komendę:


Install G Patch naciskamy enter


Powinno rozpocząć się wypakowywanie. Jak się skończy powinno pisać „Enjoy!” a ponim „Done!”.

Po tej operacji w naszym katalogu „G:\JADG” powinien się znaleźć folder o nazwie „PATCH”. W środku tego folderu jest gotowy patch 1.13 w postaci plików i folderów. Wszystkie te pliki i foldery, które teraz znajdują się w katalogu „G:\JADG\PATCH” skopiuj i wklej do głównego katalogu w twojej grze. To tyle. Od tego momentu twoja gra powinna mieć wersję: Jagged Alliance Deadly Games 1.13.




Wspominałaś Olinka o okropnym kręceniu się płytki w napędzie podczas grania. Jest na to kilka sposobów. Na uwagę zasługują przede wszystkim dwa najprostrze. Pierwsza metoda polega na tym, że główne pliki muzyczne oraz kwestie mówione postaci gra będzie ciągła z dysku twardego ale do całej reszty będzie potrzebna płyta CD. Natomiast druga metoda polega na całkowitym wykasowaniu niezbędności płyty CD dla gry. Wszystkie opisane poniżej metody służą również jako sposoby na uruchamianie samej gry Jagged Alliance oraz dodatku Deadly Games.


Pierwsza metoda

Na twojej płycie CD z grą znajdują się konkretne foldery. My potrzebujemy tylko kilka z nich. Dokładnie chodzi o pięć poniższych folderów.


1. AIM
2. DAY
3. GUS
4. MIC (nie MISC tylko MIC)
5. PST


Teraz skopiuj wszystkie te foldery i wklej je do głównego katalogu z twoją grą. O tego momentu najważniejsze pliki muzyczne i głosowe gra będzie ciągnąć z dysku twardego. Ale tak jak wcześniej wspomniałem do całej reszty płyta CD będzie niezbędna i bez niej gra się nie uruchomi.


Druga metoda

Do wykonania tej metody niezbędne będą dwie partycje na dysku. Oczywiście funkcję drugiej partycji może pełnić inne urządzenie takiej jak na przykład pendrive, telefon komórkowy, odtwarzacz MP4 i inne, byle tylko było około 60 MB wolnego miejsca na dysku tego urządzenia. Przyjmijmy, że nasze partycje na dysku twardym mają przypisane litery „C” oraz „D”.

Najpierw kopiujemy wszystkie pliki z płyty CD do folderu na dysku twardym. Przyjmijmy, że skopiowaliśmy zawartość płyty CD do następującego katalogu „C:\JADG”. Teraz uruchmiamy program Dosbox i wpisujemy w nim poniższe komendy.


Mount C C:\JADG naciskamy enter

C: naciskamy enter

Install.exe naciskamy enter


Teraz rozpocznie się instalacja. W trakcie instalacji, instalator gry zaproponuje nam lokalizację, w której mamy zainstalować grę. Nie zmieniamy tej lokalizacji tylko od razu naciskamy enter. Zaproponowana przez grę ścieżka instalacji w naszej sytuacji powinna być następująca „C:\Deadly”.



Na samym końcu instalacji otworzy się poniższe okno.
Załącznik:
Setsound.jpg
Setsound.jpg [ 105.09 KiB | Przeglądany 2088 razy ]



Są to ustawienia przede wszystkim głosu i muzyki. Jest to bardzo ważne aby je teraz ustawić, gdyż w przeciwnym wypadku na samym końcu naszej drogi pojawią się małe problemy.

Na początek otwieramy opcję: "Select Card For Digital Sound", a w nim wybieramy opcję "Sound Blaster"
Załącznik:
Sound3.jpg
Sound3.jpg [ 120.76 KiB | Przeglądany 2088 razy ]



W następnym oknie dotyczącym autodetekcji naszego dźwięku naciskamy na opcję "Yes"
Załącznik:
Sound4.jpg
Sound4.jpg [ 117.25 KiB | Przeglądany 2088 razy ]



Powyższe czynności powtarzamy również dla opcji: "Select Card For Music"


Jest jeszcze jedna opcja, która decyduje o tym czy chcemy czy nie chcemy kwestie mówione najemników w postaci pisanych tekstów w grze. Jest to opcja: "Turn Subtitle Text On/Off".
Załącznik:
Subtitles1.jpg
Subtitles1.jpg [ 104.22 KiB | Przeglądany 2088 razy ]



Teraz sprawdźmy czy nasze ustawienia dały efekt poprzez przetestowanie ich naciskając na: "Test Settings", a potem wybierając odpowiedni test.
Załącznik:
Testting.jpg
Testting.jpg [ 108.03 KiB | Przeglądany 2088 razy ]



I najważniejsze, zapisujemy nasze zmiany poprzez naciśnięcie opcji: "Save Settings".
Załącznik:
Saving settings1.jpg
Saving settings1.jpg [ 109.39 KiB | Przeglądany 2088 razy ]



Teraz wychodzimy z instalacji poprzez naciśnięcie opcji "Exit to Dos", a następnie zamykamy program Dosbox i przechodzimy do wykonywania kolejnych kroków.


Po pomyślnej instalacji, w naszym katalogu „C:\JADG” powinien się znaleźć dodatkowy folder o nazwie „DEADLY”. Kopiujemy ten folder i wklejamy go do naszego drugiego dysku „D”. Czyli nasz folder „DEADLY” znajduje się teraz w następującej lokalizacji „D:\DEADLY”.

Teraz otwieramy program Dosbox i wpisujemy w nim następujące komendy.


Mount C C:\JADG –t cdrom naciskamy enter

Mount D D:\Deadly naciskamy enter

D: naciskamy enter

DG.exe naciskamy enter


W tym momencie bez żadnych problemów powinna się uruchomić gra Jagged Alliance Deadly Games bez rządania płyty CD.





Jeśli chodzi o podstawową wersję Jagged Alliance, która w pełnej wersji płytowej znajduje się w dziale download, to procedury opisane powyżej dla wersji Jagged Alliance Deadly Games są takie same również dla podstawowej wersji Jagged Alliance.

Z tym, że dla podstawowej wersji Jagged Alliance, która jest w dziale download w pełnej wersji płytowej w postaci obrazu ISO jest jeszcze inny bardziej prostrzy sposób na wykonanie opisanej wyżej metody drugiej, ponieważ wystarczy nam jedna partycja.

Najpierw należy wypakować obraz ISO. Najlepiej i najłatwiej za pomocą programu WINRAR. Wypakowane pliki najlepiej przenieść do folderu o krótkiej nazwie, na przykład „JA” i przenieść ten folder na sam początek dysku, aby lokalizacja tego folderu była następująca „G:\JA”.

Teraz uruchamiamy program dosbox (ja używałem wersji 0.74) i wpisujemy poniższe sformułowania. Przyjmiemy, że nasze wypakowane pliki z obrazu ISO są na dysku „G” w folderze „JA”, czyli ścieżka dostępu do nich jest następująca „G:\JA”.


Mount G G:\JA naciskamy enter

G: naciskamy enter

Install.exe naciskamy enter


Teraz rozpocznie się instalacja. Podczas instalacji nie zmieniamy tylko jednej rzeczy, a mianowicie folderu domyślnego do instalacji, który nam zaproponuje gra. W naszym przypadku ta propozycja powinna mieć następującą ścieżkę „G:\Jagged” Po pomyślnej instalacji zamykamy program dosbox i otwieramy go jeszcze raz i wpisujemy w nim następujące sformułowania.


Mount G G:\JA naciskamy enter

G: naciskamy enter

cd Jagged naciskamy enter

JA.exe naciskamy enter


Powinna się uruchomić gra, która teraz będzie uważać, że płyta CD to folder „JA” na dysku „G”



Jeżeli chcesz Olinka, to możesz wdrożyć te procedury w Twój poradnik. Na pewno w przyszłości się komuś przydadzą.

_________________
Obrazek
Poradniki Modera


Ostatnio zmieniony 23 wrz 2010 17:47 przez Starchris, łącznie zmieniany 35 razy

*
 
Olinka
Post : 22 wrz 2010 23:52
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik
  • Posty: 958
  • Dołączył: 26.08.2008
  • Skąd: A.I.M


Starchris bardzo dziekuje.
Dzisiaj juz tego nie zrobie ale jutro postram sie :)

Dziekuje za te instrukcje to dobry pomysł by je zachowac w poradniku :)

_________________
Pozdrawiam, Olinka

Moja mała "pasja"


*
 
Starchris
Post : 23 wrz 2010 11:06
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Podpułkownik
Podpułkownik
  • Posty: 1899
  • Dołączył: 25.06.2010


POST NIEAKTUALNY

Wrzuciłem do internetu swój oryginał Deadly Games na CD (całkowicie pełna wersja). Jeżeli ktoś chce, to ma okazje sobie go teraz ściągnąć. Gra jest w postaci gotowego obrazu ISO i zawiera w sobie nawet zdjęcia oryginalnych okładek (zdjęcia na samym dole). Poniżej jest link. Gra jest na licencji bezpłatnej, więc nie widzę braku legalności tego kroku (więc chyba można nawet dodać do działu download).


Część pierwsza:




Część druga:


Załączniki:
Przód okładki.jpg
Przód okładki.jpg [ 144.21 KiB | Przeglądany 2141 razy ]
Środek okładki.jpg
Środek okładki.jpg [ 118.03 KiB | Przeglądany 2141 razy ]
Tył okładki.jpg
Tył okładki.jpg [ 242.53 KiB | Przeglądany 2141 razy ]

_________________
Obrazek
Poradniki Modera


Ostatnio zmieniony 23 wrz 2010 11:07 przez Starchris, łącznie zmieniany 1 raz
*
 
Olinka
Post : 23 wrz 2010 12:40
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik
  • Posty: 958
  • Dołączył: 26.08.2008
  • Skąd: A.I.M


Starchris
Tu mam zgrzyt

Do wykonania tej metody niezbędne będą dwie partycje na dysku. Oczywiście funkcję drugiej partycji może pełnić inne urządzenie takiej jak na przykład pendrive, telefon komórkowy, odtwarzacz MP4 i inne, byle tylko było około 60 MB wolnego miejsca na dysku tego urządzenia. Przyjmijmy, że nasze partycje na dysku twardym mają przypisane litery „C” oraz „D”.

Najpierw kopiujemy wszystkie pliki z płyty CD do folderu na dysku twardym. Przyjmijmy, że skopiowaliśmy zawartość płyty CD do następującego katalogu „C:\JADG”. Teraz uruchmiamy program Dosbox i wpisujemy w nim poniższe komendy.


Mount c c:\ naciskamy enter

Install.exe naciskamy enter

Raz, nie zaleca mi montowania C ale robi to, ok, dwa, że brakuje jeszcze komend

czy chodzi o to by dostac sie do katalogu z gra (skopiowane pliki z gry) i uruchomic instalator?
Tak?

Dostaje sie do instalacji, tzn rozpoczynam ja ale on chce cd-romu

gre mam skopiowana z cd do katalogu na C:\DGCD


montuje C, dostaje sie na C, kaze mu przeszkac C, znajduje katalog DGCD, robie Install.exe, zaczyna sie instalacja i kicha
pojawia sie czerwone okienko, że mam urochomic z cd-romu

_________________
Pozdrawiam, Olinka

Moja mała "pasja"


Ostatnio zmieniony 23 wrz 2010 12:53 przez Olinka, łącznie zmieniany 4 razy

*
 
Starchris
Post : 23 wrz 2010 13:10
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Podpułkownik
Podpułkownik
  • Posty: 1899
  • Dołączył: 25.06.2010


Olinka pisze:
Raz, nie zaleca mi montowania C ale robi to, ok, dwa, że brakuje jeszcze komend

Masz rację, opuściłem tam jedną komendę. Powinno wyglądać to tak:


Mount C C:\JADG naciskamy enter

C: naciskamy enter

Install.exe naciskamy enter


Olinka pisze:
czy chodzi o to by dostac sie do katalogu z gra (skopiowane pliki z gry) i uruchomic instalator? Tak?

Tak dokładnie o to chodzi.


Olinka pisze:
Raz, nie zaleca mi montowania C

Napisz mi jak możesz, tę informację.


Olinka pisze:
Dostaje sie do instalacji, tzn rozpoczynam ja ale on chce cd-romu

gre mam skopiowana z cd do katalogu na C:\DGCD

montuje C, dostaje sie na C, kaze mu przeszkac C, znajduje katalog DGCD, robie Install.exe, zaczyna sie instalacja i kicha
pojawia sie czerwone okienko, że mam urochomic z cd-romu

Zaraz to sprawdzę. Jak możesz to sprawdź tę procedurę (druga metoda) na wersji deadly games, którą dałem do ściągnięcia kilka postów wyżej.


Dodano: 23 wrz 2010 14:10

Olinka pisze:
pojawia sie czerwone okienko, że mam urochomic z cd-romu

Jak możesz to wklej mi to czerwone okienko do postu.

_________________
Obrazek
Poradniki Modera


Ostatnio zmieniony 23 wrz 2010 13:10 przez Starchris, łącznie zmieniany 1 raz

*
 
Olinka
Post : 23 wrz 2010 13:14
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik
  • Posty: 958
  • Dołączył: 26.08.2008
  • Skąd: A.I.M


mountking c;\ is NOT recomendet please mount a (sub)directory next time.


po czym pojwia sie informacja


Drive C is mounted as local directory C:\





starałam sie wypakowac Twoja wersje DG ale w trakcie pojawia mi sie komunikat
Obrazek

komunikat z dosboxa - instalacja dg
Obrazek


Dodano: 23 wrz 2010 14:14

moze pomocna bedzie informacja, że C mam na NTFS, D tez, Na Fat32 mam dysk G

_________________
Pozdrawiam, Olinka

Moja mała "pasja"


Ostatnio zmieniony 23 wrz 2010 13:13 przez Olinka, łącznie zmieniany 1 raz

*
 
Starchris
Post : 23 wrz 2010 13:24
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Podpułkownik
Podpułkownik
  • Posty: 1899
  • Dołączył: 25.06.2010


Olinka pisze:
mountking c;\ is NOT recomendet please mount a (sub)directory next time.

po czym pojwia sie informacja

Drive C is mounted as local directory C:\


Czy aby napewno napisałaś:

Mount C C:\DGCD trzeba to napisać od razu, nie robimy tego na części.

Po takiej komendzie powinien wyskoczyć komunikat

Drive C is mounted as local directory C:\DGCD\


Dodano: 23 wrz 2010 14:24

Olinka pisze:
starałam sie wypakowac Twoja wersje DG ale w trakcie pojawia mi sie komunikat


Zaraz to sprawdzę. Być może przy wysyłaniu na internet pliki się mogły pochrzanić. Spróbuj tym programem rozpakować te pliki. Link poniżej.

http://heanet.dl.sourceforge.net/sourceforge/sevenzip/7z465.exe

_________________
Obrazek
Poradniki Modera


Ostatnio zmieniony 23 wrz 2010 13:27 przez Starchris, łącznie zmieniany 5 razy

*
 
Olinka
Post : 23 wrz 2010 13:25
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik
  • Posty: 958
  • Dołączył: 26.08.2008
  • Skąd: A.I.M


wyskoczył i co dalej?

_________________
Pozdrawiam, Olinka

Moja mała "pasja"


*
 
Starchris
Post : 23 wrz 2010 13:28
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Podpułkownik
Podpułkownik
  • Posty: 1899
  • Dołączył: 25.06.2010


teraz wpisz

C: naciskamy enter

Install.exe naciskamy enter

Powinna rozpocząć się instalacja. Daj znać czy to czerwone okienko też wyskoczyło.

_________________
Obrazek
Poradniki Modera


*
 
Olinka
Post : 23 wrz 2010 13:39
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik
  • Posty: 958
  • Dołączył: 26.08.2008
  • Skąd: A.I.M


Starchris pisze:
teraz wpisz

C: naciskamy enter

Install.exe naciskamy enter

Powinna rozpocząć się instalacja. Daj znać czy to czerwone okienko też wyskoczyło.

Ok idzie instalacja, czyli problem był w tym, ze nie napisąłam pełnej komendy ze wskazaniem katalogu od razu

Dalej próbuje zainstalowac to cudo :)

dzieki StarCris :)


Dodano: 23 wrz 2010 14:39

ok teraz mam problem tu:

Po pomyślnej instalacji, w naszym katalogu „C:\JADG” powinien się znaleźć dodatkowy folder o nazwie „DEADLY”. Kopiujemy ten folder i wklejamy go do naszego drugiego dysku „D”. Czyli nasz folder „DEADLY” znajduje się teraz w następującej lokalizacji „D:\DEADLY”.

Teraz otwieramy program Dosbox i wpisujemy w nim następujące komendy.


Mount C C:\JADG –t cdrom naciskamy enter

Mount D D:\Deadly naciskamy enter

D: naciskamy enter

DG.exe naciskamy enter




Gre mam na C w katalogu DGCD, przeniosłam katolg Deadly na D
wpisuje komendy wg klucza podanego wyzej i ni chu chu co robie zle?

Obrazek

_________________
Pozdrawiam, Olinka

Moja mała "pasja"


Ostatnio zmieniony 23 wrz 2010 13:40 przez Olinka, łącznie zmieniany 1 raz

*
 
Starchris
Post : 23 wrz 2010 13:48
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Podpułkownik
Podpułkownik
  • Posty: 1899
  • Dołączył: 25.06.2010


Rzeczywiście wszystko tam na maksa pomieszałaś. :)

Pierwszą komendę wpisz w całości taką:

Mount C C:\DGCD -t cdrom naciskamy enter


Powinien wyskoczyć komunikat:

MSCDEX: Mounted subdirectory: limited support
Drive C is mounted as CDRom C:\DGCD\

_________________
Obrazek
Poradniki Modera


Ostatnio zmieniony 23 wrz 2010 13:51 przez Starchris, łącznie zmieniany 1 raz

*
 
Olinka
Post : 23 wrz 2010 13:58
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik
  • Posty: 958
  • Dołączył: 26.08.2008
  • Skąd: A.I.M


wyskoczył

poszłam dalej wg instrukcji, doszłam do DG.exe

mam czekac szuka cdromu :-D


zlituj sie napisz mi prosze ciag tych komend :)


juz prawie, prawie ;)

_________________
Pozdrawiam, Olinka

Moja mała "pasja"


Ostatnio zmieniony 23 wrz 2010 13:59 przez Olinka, łącznie zmieniany 1 raz

*
 
Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2  Następna