Dnia 14.04.07 na stronie serwisu IXBT pojawił się pierwszy opis wrażeń z gry w wersji 0.90.001.
Altavista to zbawienie i boleść, jak wiadomo ten translator koszmarnie kaleczy wszelkie teksty. Dlatego nie sporządziłem dokładnego tłumaczenia. No ale coś niecoś udało mi się wyłuskać.
Jak wiadomo gra będzie miksem elementów taktyczno- militarnych, oraz ekonomiczno-dyplomatycznych. Z opisu wyraźnie wynika że gra nie będzie jednowymiarowa i na daną sytuację będzie miało wpływ wiele czynników. Na pewno pojawią się wcześniej wspominane "bronie stacjonarne", a także zasieki, druty kolczaste i betonowe zapory. Dziennikarz wspomniał o mechanice, a jest ona właściwie żywcem przeniesiona z Jagged Alliance 2 bez większych zmian (także podczas walki - wszystko czynności zabierają AP). Zachowania wrogów są bardzo podobne do tych z JA:Wildfire.
Genaralnie na zewnętrznych podobieństwach do serii JA się nie kończy, widać że gra bierze z serii to co najlepsze. Oby tak było rzeczywiście.
Dobrze by było przetłumaczyć fragment w którym dziennikarz opisuje samą walkę, ta część wydaje mi się trochę ...niejasna i dlatego nie zamieściłem na ten temat informacji "na czuja" ( altavista!
). Dlatego jeżeli ktoś z was zdecyduje się na tłumaczenie z prawdziwego zdarzenia to tym lepiej:-).P.S. Na stronkę i tak warto zajrzeć ze względu na niepublikowane screeny (faktycznie, mechanika, parametry postaci, rozłożenie punktów są niemal identyczne jak te w JA. Przynajmniej zewnętrznie...).