Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Nemeczek
Post : 02 lut 2009 17:14
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy
  • Posty: 17
  • Dołączył: 04.06.2007


ech mnie martwi np. to że nie wiadomo do czego "służą" dani NPC, dalej miasta są za łatwe do podbicia ale za to kontrataki na nie są za mocne. I jak tego Mike z rekrutować to ja nie wiem.


*
 
Jerzu
Post : 09 sie 2009 12:05
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Szeregowy
  • Posty: 7
  • Dołączył: 03.09.2006


Uznałem że w końcu wypada zapoznać się z Renegade Republic.
Po rekrutacji najemników i zejściu z helikoptera rozpoczęła się walka, szło nieźle. Steyr AUG Lynxa kosił łby, ale nie potrafiłem zrozumieć czemu Ice do swojego Colta Commando czy czegoś tam ma w ekwipunku magazynki .45... Pierwszy przeciwnik leży, drugi też, przymierzam się w głowę trzeciego, strzelam... Trafiam! Bam! Zabity i równocześnie jakiś runtime error.
TO samo powtarza się kilka razy.
Próbuję użyć innego pliku exe, ok, udaje mi się pokonać wrogów. Rekrutuję Irinę. Rozmawiam ze sklepikarką która dwa razy idzie na zaplecze i dwa razy otwiera tą samą szafkę. Idę do jakiegoś NPC przed czymś w rodzaju aresztu/komisariatu, który stwierdza "I can arrange a lot of things for you". Znika gdzies w budynku, otwiera jedną szafkę, w któej jest klucz, ale nie da się go wziąć gdyż naraz wszyscy zaczynają strzelać. Quick load.
Daję sklepikarce dokumenty, prowadzi mnie do bazy. Rozmawiam z komendantem z fatalnym głosem (nawiasem mówiąc wszystkie głosy do tej pory są fatalne. Albo za ciche, albo jakieś mamroczące, albo wypowiedziane wręcz zahaczającym o parodię tonem), każe mi iść do zbrojowni do Maxa.
Spotykam Maxa. Po dłuższej rozmowie daje mi tłumik, karabin maszynowy i pozwala wziąć SKS-a ze stołu. Biorę SKS, a Max staje się moim wrogiem. Quick load. Albo nie. Koniec gry.

Za dużo błędów, odechciewa się grać. Może potem jest lepiej, ale przy takim zachowaniu NPC daleko nie zajdę. Zmarnowany pomysł.

_________________
Obrazek


*
 
Stridingshadow
Post : 09 sie 2009 12:14
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik
  • Posty: 2260
  • Dołączył: 07.03.2009
  • Skąd: Bejrut


Broń Ice'a to nie Colt Commando tylko Colt SMG, pistolet maszynowy oparty o ergonomię M-16 ale konstrukcyjnie inny (działa na zasadzie odrzutu zamka swobodnego), dostępne są głównie wersje na amunicję 9*19Luger i .45ACP.
Głosy są kiepskie bo to amatorski mod, jest za darmo, taki jego urok.
Gra ma kilka niedociągnięć ale grać się da.

_________________
Obrazek


*
 
Jerzu
Post : 09 sie 2009 12:46
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Szeregowy
  • Posty: 7
  • Dołączył: 03.09.2006


Ok, więc Colt SMG, ale wciąż nie działa na.45 tylko na magazynki 9mm.
WIem że mod jest amatorski, ale to nie usprawiedliwia głosów. Można było chociaż ustawić je do jednej głośności. Czy to tak dużo roboty?

_________________
Obrazek


*
 
spiryt
Post : 09 sie 2009 14:04
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży
  • Posty: 443
  • Dołączył: 27.03.2008



_________________
"Szczęście okazało się dziwką, a ja klientem bez portfela"
Max Payne

Tak. Da się zauważyć, że ten świat od jakiegoś dłuższego czasu działa w systemie Pay-to-win.


*
 
Stridingshadow
Post : 09 sie 2009 17:30
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik
  • Posty: 2260
  • Dołączył: 07.03.2009
  • Skąd: Bejrut


Dzięki Spiryt, zatem sprostowanie:
W 2 1.13 (to jest baza pod RR) Ice ma Colt SMG kal. 9mm para.
W RR zmienili mu tylko broń ale nie magazynki.
Uważam że głosy mogłyby być lepsze ALE wiele mod'ów (nie koniecznie do serii JA) wogóle nie ma dubbing'u, więc czego się czepiacie?
Nowe głosy w JA 2 Wildfire nie były wiele lepsze od tych z RR.

_________________
Obrazek


*
 
djt
Post : 07 gru 2009 21:59
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral
  • Posty: 128
  • Dołączył: 14.03.2007
  • Skąd: Północna DOKP :)


Skończyłem Renegade.

Mod mi sie podobał, ale niedoróbek było sporo. Najbardziej przykra jaka mi się trafiła to skopany helikopter; od pewnego momentu po wcisnięciu w ikonkę która wyświetla pozycję śmigłowca i zasięg rakiet SAM wyrzucało do wina. Oczywiście drałować wojaki musieli na piechotę, co mocno przedłużyło i skomplikowało rozgrywkę, szczególnie przed atakiem na stolicę.
Nie dowiedziałem się o co chodzi z postacią Hitmana (47), jeden z kapitanów kontenerowców konsekwentnie odmawiał przyjęcia z uporem odnalezionej skrzynki w legowisku kotów, jest też złoty skarb do odnalezienia - wskazówki daje spotykany w więzieniu, juz w późniejszej fazie gry Ornald (prawowity dziedzic państwa). Mnie się nie udało.
Ostatnie sektory infantylnie łatwe w zdobywaniu (szczególnie Demoville...). Dwa zakończenia - po zabiciu Oligarchy w schronie P3 albo strzelamy w łeb Konsulowi i popieramy Ornalda, albo strzelamy w łeb Ornaldowi i popieramy złego Konsula :). Tak czy inaczej rozpierducha z ochroniarzami (jest ich trochę) - ale obojętnie kogo ustrzelimy, w ostatnim sektorze musimy i tak zastrzelić tego którego oszczędziliśmy :), dopiero zastrzelenie Generała kończy grę.

Opanowanie SAMu w stolicy całkowicie rozwala na łopatki wrogie AI na planszy strategicznej, ataki zmieniają się w zwyczajną rzeźnię oczekująch bezwiednie żołnierzątek :)

Moja ocena w skali od 0 do 10 to raczej 7.

PS. W modzie zdecydowanie za mało czołgów, w porównaniu do zwykłego JA2, choć zdarzały się niespodzianki w postaci "wędrujących" po planszy strategicznej tych maszyn.

Pozdrowienia

_________________
http://www.michalkiewicz.pl


*
 
Len
Post : 07 gru 2009 23:09
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni
  • Posty: 4003
  • Dołączył: 02.06.2006


Oh, to chyba jesteś pierwszy z Polski. A na pewno jednym z niewielu, nie pamiętam czy Lukas przeszedł grę. Ale większość zniechęciła się widząc napis "beta".

_________________
Iron Squad | FonoGAME | Gry.Gery.pl | Jagged Alliance Center


*
  WWW
Svean
Post : 08 gru 2009 11:53
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Młodszy chorąży
Młodszy chorąży
  • Posty: 389
  • Dołączył: 13.03.2009


To nie napis "beta" zniechęca tylko wywałki do windows, ew. skopanie na poziomie gry, które okazuje się dość istotne po kilku dobrych godzinach gry. A jak się ma mało czasu na granie to szkoda czasu żeby wracać.

Ja bym powiedział że RR powinno mieć dopisek "alpha" a nie "beta", zwłaszcza że i alphy widziałem bardziej dopracowane. Ale fakt że jest to BARDZO rozbudowany mod i nawet jeśli sie go nie skończyło to zapewnił dłuższe chwile rozrywki (całkiem miłej). Szkoda że zabrakło czasu na dopieszczanie...

_________________
Obrazek


*
 
Len
Post : 08 gru 2009 13:19
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni
  • Posty: 4003
  • Dołączył: 02.06.2006


Svean pisze:
To nie napis "beta" zniechęca tylko wywałki do windows, ew. skopanie na poziomie gry, które okazuje się dość istotne po kilku dobrych godzinach gry. A jak się ma mało czasu na granie to szkoda czasu żeby wracać.

Śmiem się nie zgodzić - większość nawet nie spróbowała. Ale w przypadku bety, takie jajca są raczej normalne więc trudno im się dziwić.

A na dopieszczanie to bardziej zabrakło chęci niż czasu. Rozmawiałem ze Scorpionem na ten temat, zawsze narzekał na 1.13 (na którym oparto RR). I mówił to, co i ja zawsze powtarzam - z tej modyfikacji taka baza pod inne, jak z L. Kaczyńskiego prezydent Polaków.

_________________
Iron Squad | FonoGAME | Gry.Gery.pl | Jagged Alliance Center


*
  WWW
lukasamd
Post : 08 gru 2009 17:34
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik
  • Posty: 5313
  • Dołączył: 31.05.2006


Len pisze:
Oh, to chyba jesteś pierwszy z Polski. A na pewno jednym z niewielu, nie pamiętam czy Lukas przeszedł grę. Ale większość zniechęciła się widząc napis "beta".


Pierwszy nie jest, przecież recenzję napisałem dopiero po przejściu całej gry :P Motywu z dwoma zakończeniami nie opisywałem, bo po co miałbym komuś psuć zabawę? Szkoda tylko, że "nieliniowość" ogranicza się do wyboru na samym końcu, a nie np. w trakcie gry.

Również nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że powinno być to oznaczone jako alpha a nie beta - u mnie pod względem stabilności i kompletności nie było tragicznie (wyrzuty do windy się zdarzały, to fakt, ale nie tak znowu często), nie mogę narzekać na nic, oprócz pierwszej wersji spolszczenia :D

To co mi przeszkadzało najbardziej to chaos - rozmawiamy z kimś, gada od rzeczy, później spotykamy inną osobę i po powrocie do tej pierwszej dopiero dowiadujemy się czegoś konkretnego... Aby grać w Renegade Republic i poznać wszystkie szczegóły i wszystkie postacie musielibyśmy chyba mieć instrukcję od Scorpiona co i w jakiej kolejności odwiedzać. Nie żartuję, tak to niestety w tej modyfikacji wygląda :/

Chaos chaosem, nie zawsze jest to jednak wada - w Legion 2 również zrzuca się nas do nieznanego kraju z misją odnalezienia jednej zaledwie osoby, na dodatek nikt nie chce nam (za darmo) pomóc... No ale to dwie różne sprawy, dwie zupełnie inne fabuły, w których polska modyfikacja bije Regenade Republic na głowę, ponieważ sytuacja została dobrana do warunków. RR jest stopnie skomplikowania (czytaj: bardzo) podobny do Urban Chaos. Grając w "starego króla" nie czułem się jednak zagubiony i miałem jasno określone cele.


*
  WWW
Len
Post : 09 gru 2009 16:59
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni
  • Posty: 4003
  • Dołączył: 02.06.2006


lukasamd pisze:
Aby grać w Renegade Republic i poznać wszystkie szczegóły i wszystkie postacie musielibyśmy chyba mieć instrukcję od Scorpiona co i w jakiej kolejności odwiedzać.

To zupełnie jakbym słyszał opis rosyjskiej gry (z drugą połową 7.62 na czele).

_________________
Iron Squad | FonoGAME | Gry.Gery.pl | Jagged Alliance Center


*
  WWW
lukasamd
Post : 09 gru 2009 19:34
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik
  • Posty: 5313
  • Dołączył: 31.05.2006


Niestety taka prawda... wiem, że sporo w RR nie widziałem, ale do moda tego nie chcę wracać. No bo po co? Żeby znowu się gubić wszędzie gdzie się da i wręcz idealnie przeszukiwać wszelkie zakamarki republiki? Niezbyt ładna perspektywa...
Sytuację poprawiłoby poprowadzenie gracza choćby nieco na początku, aby mógł rozeznać się w sytuacji i zrozumieć cel swojej wizyty w państwie (wbrew pozorom, emaile dostępne na początku gry + raport nie wystarczają).


*
  WWW
Olinka
Post : 09 gru 2009 20:41
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Podporucznik
Podporucznik
  • Posty: 958
  • Dołączył: 26.08.2008
  • Skąd: A.I.M


Len pisze:
Oh, to chyba jesteś pierwszy z Polski. A na pewno jednym z niewielu, nie pamiętam czy Lukas przeszedł grę. Ale większość zniechęciła się widząc napis "beta".

przepraszam ja skonczyłam RR
nie chwaliłam sie bo nie wiedziałam, że powinnam ;)

przeszłam RR zaraz po UCh

Len pisze:
Svean pisze:
To nie napis "beta" zniechęca tylko wywałki do windows, ew. skopanie na poziomie gry, które okazuje się dość istotne po kilku dobrych godzinach gry. A jak się ma mało czasu na granie to szkoda czasu żeby wracać.

Śmiem się nie zgodzić - większość nawet nie spróbowała. Ale w przypadku bety, takie jajca są raczej normalne więc trudno im się dziwić.

A na dopieszczanie to bardziej zabrakło chęci niż czasu. Rozmawiałem ze Scorpionem na ten temat, zawsze narzekał na 1.13 (na którym oparto RR). I mówił to, co i ja zawsze powtarzam - z tej modyfikacji taka baza pod inne, jak z L. Kaczyńskiego prezydent Polaków.

Nie wywalało mi sie nic, owszem musiałam jedynie najemników kontraktowac za nim sie upomnieli bo inaczej nie mogłam zapisywac gry. A raczej wywalała mi sie po odsejwowaniu.

_________________
Pozdrawiam, Olinka

Moja mała "pasja"


*
 
Len
Post : 10 gru 2009 11:49
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni
  • Posty: 4003
  • Dołączył: 02.06.2006


Olinka pisze:
przepraszam ja skonczyłam RR

No to mamy już 3 osoby :D Zawsze to coś, choć to liczba śmieszna biorąc pod uwagę przedpremierową podnietę modyfikacją. Odnoszę wrażenie, że autor po prostu chciał zbyt wiele nowości wprowadzić. I choć nie jest to rosyjska gra, a szwajcarska, to jednak w pojedynkę ciężko stworzyć coś dobrego. Ja w RR grałem, kiedy jeszcze nie była nikomu dostępna. Scorpion przesłał mi betę do polonizacji, przeszedłem ok. 40% gry, lecz w między czasie przesłał mi nowszą wersję. Ja starą usunąłem i zainstalowałem nową, aż tu się okazało że moje zapisy gry nie są z nią kompatybilne. A że i ja i Scorpion usunęliśmy wcześniejszą wersję, musiałem sobie dać spokój. Ale teraz nie wrócę ani do grania w RR, ani do jej polonizacji. Nie wiem jak Wy, ale w moich jaggedowych planach jest zagranie najpierw w JA1, a potem w Shady Job :D

_________________
Iron Squad | FonoGAME | Gry.Gery.pl | Jagged Alliance Center


*
  WWW
Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2, 3, 4, 5  Następna