Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
Rhey
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Jak wszyscy wiemy w Wildfire pełno tego cholerstwa dokoła baz wojskowych. Czy jest jakiś prosty i tani sposób na pozbycie się ich?

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Jeżeli chodzi np. o bazy SAM to możesz próbować niszczyć zapory przeciwczołgowe ponieważ teren często wygląda tak:

xxxxxxxxxxxOOxxxxxxxxxxxOOxxxxxxxxxxxOOxxxxxxxxxxxOOxxxxxxxxxxx

x - kwadracik zaminowany
O - zapora przeciwczołgowa

u mnie działało to np. w SAMie obok Drassen

*
Loucipher
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Najprostszy i najbardziej niezawodny - rozminować (najlepiej postacią z 90+ umiejętności WYB).
Co ciekawe, można je wtedy postawić ponownie, tylko dalej od bazy (np tam, gdzie pojawiają się wrogie elity). A potem siąść w bazie w kucki i stawiać 10$ na to, ilu wrogów przejdzie żywych przez pole minowe :)

"Fight for freedom, kill for cash, play for fun."

*

Rhey
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Loucipher pisze:
Najprostszy i najbardziej niezawodny - rozminować (najlepiej postacią z 90+ umiejętności WYB).

Aj no jasne. Przecież to oczywiste a ja nawet przez chwile o tym nie pomyślałem. I tylko mi się Trevor marnował.

*

Loucipher
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Nie ma to jak starannie dozowany sarkazm :diabel2:

A poważnie - nie słyszałem o tym, aby np. można było łatwo i bezboleśnie np. zdetonować całe pole minowe naraz. Pozostaje tylko żmudne wydłubywanie ich z ziemi jedna po drugiej. To tak w temacie odpowiedzi na Twoje pytanie.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Nawet z Trevorem bawienie się w sapera w Wildfire musi być wspomagane przez metodę Quick Save&Load ;) Przynajmniej mi się nigdy nie udało większej ilości min bez ran rozbroić (nawet z wybuchowe = 100pkt).

*
MjrAQ123
Kapral
Kapral

Ech miny dobry sposób na mat wybuch dla całego odziału:p ale dużo tam tak tego że można się załamać. Ma zawsze miałem odział saperów dzięki minom. Ja również nie widziałęm sposobu na łatwe ominięcie.

*

Loucipher
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

MjrAQ123 pisze:
Ech miny dobry sposób na mat wybuch dla całego odziału:p

Dlatego nigdy nie opłaca się dawać w Wildfire na starcie ponad 20 punktów w umiejętność WYB ;) Miny są do znalezienia już na starcie w Omercie :)
MjrAQ123 pisze:
ale dużo tam tak tego że można się załamać.

Zalezy gdzie - przy bazach SAM na pewno, ale w innych miejscach nie tak znów dużo. Ja się ostatnio nieźle zdziwiłem, jak w sektorze na południe od Drassen las był zaminowany... :zdziw: :galy: :)
MjrAQ123 pisze:
Ja również nie widziałęm sposobu na łatwe ominięcie.

Bo go nie ma. Trza je znaleźć i wydłubać. I basta.
lukasamd pisze:
Nawet z Trevorem bawienie się w sapera w Wildfire musi być wspomagane przez metodę Quick Save&Load ;)

Przetestowałem... i okazuje się, że nie. W razie porażki mina nie detonuje - najemnik po prostu jej nie rozbroi. Dlatego trenowanie WYB na minach jest bezpieczne - po prostu próbujemy do skutku. Jeśli najemnik ma za mało WYB, aby rozbroić minę, to zamelduje o tym - ja np. robiłem tak Dimitrim ("Not easy. I cannot do.") czy Irą ("I'm useless. Maybe someone else can help."). Wtedy podchodzi "lepszy" najemnik, wyciąga minę, wręcza, szkolony wsadza w ziemię... i tak do chwili, gdy sam będzie w stanie ją wygrzebać. Potem już ćwiczy sam. W dwie godziny czasu rzeczywistego (wiem, wymaga cierpliwości) wyszkoliłem tak Irę, Dimitra, IMPa i Thora do ponad 90 WYB.
Natomiast niebezpieczne jest zarówno zakładanie, jak i rozbrajanie materiałów wybuchowych (TNT, HMX, C1, C4) z zapalnikami - postać przy próbie rozbrojenia melduje o pułapce. Porażka przy zakładaniu (każdy materiał) lub rozbrajaniu (tylko materiał z zapalnikiem czasowym) = eksplozja (zniszczenie ładunku i obrażenia niefortunnego sapera).
Uwaga: obrażenia są tym większe, im mniej kompetentny jest najemnik (jeśli pech zdarzy się Trevorowi lub innej postaci z WYB 90+, to obrażenia z reguły kończą sie na kilku-kilkunastu punktach. Dimitri (WYB 8) przy pierwszej nieudanej próbie założenia TNT z zapalnikiem czasowym wyleciał aż pod bramę św. Piotra :) ).
"Nic mi nie będzie. Każdy saper myli się tylko..."
BUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUMMMMMMMMM!!!
"Raz." :devil:

*

XBARTEKX
Awatar użytkownika
Starszy chorąży
Starszy chorąży

Loucipher pisze:
MjrAQ123 napisał/a:
Ech miny dobry sposób na mat wybuch dla całego odziału:p

Dlatego nigdy nie opłaca się dawać w Wildfire na starcie ponad 20 punktów w umiejętność WYB ;) Miny są do znalezienia już na starcie w Omercie :)
MjrAQ123 napisał/a:
ale dużo tam tak tego że można się załamać.

Zalezy gdzie - przy bazach SAM na pewno, ale w innych miejscach nie tak znów dużo. Ja się ostatnio nieźle zdziwiłem, jak w sektorze na południe od Drassen las był zaminowany... :zdziw: :galy: :)
MjrAQ123 napisał/a:
Ja również nie widziałęm sposobu na łatwe ominięcie.

Bo go nie ma. Trza je znaleźć i wydłubać. I basta.
lukasamd napisał/a:
Nawet z Trevorem bawienie się w sapera w Wildfire musi być wspomagane przez metodę Quick Save&Load ;)

Przetestowałem... i okazuje się, że nie. W razie porażki mina nie detonuje - najemnik po prostu jej nie rozbroi. Dlatego trenowanie WYB na minach jest bezpieczne - po prostu próbujemy do skutku. Jeśli najemnik ma za mało WYB, aby rozbroić minę, to zamelduje o tym - ja np. robiłem tak Dimitrim ("Not easy. I cannot do.") czy Irą ("I'm useless. Maybe someone else can help."). Wtedy podchodzi "lepszy" najemnik, wyciąga minę, wręcza, szkolony wsadza w ziemię... i tak do chwili, gdy sam będzie w stanie ją wygrzebać. Potem już ćwiczy sam. W dwie godziny czasu rzeczywistego (wiem, wymaga cierpliwości) wyszkoliłem tak Irę, Dimitra, IMPa i Thora do ponad 90 WYB.
Natomiast niebezpieczne jest zarówno zakładanie, jak i rozbrajanie materiałów wybuchowych (TNT, HMX, C1, C4) z zapalnikami - postać przy próbie rozbrojenia melduje o pułapce. Porażka przy zakładaniu (każdy materiał) lub rozbrajaniu (tylko materiał z zapalnikiem czasowym) = eksplozja (zniszczenie ładunku i obrażenia niefortunnego sapera).
Uwaga: obrażenia są tym większe, im mniej kompetentny jest najemnik (jeśli pech zdarzy się Trevorowi lub innej postaci z WYB 90+, to obrażenia z reguły kończą sie na kilku-kilkunastu punktach. Dimitri (WYB 8) przy pierwszej nieudanej próbie założenia TNT z zapalnikiem czasowym wyleciał aż pod bramę św. Piotra :) ).
"Nic mi nie będzie. Każdy saper myli się tylko..."
BUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUMMMMMMMMM!!!
"Raz." :devil:

Ja mniej więcej jak trenuje mercenariesów moich to gdzieś od iluś do 50-55 każe im z miną od 56-70 z C4 od 71 do 85 TNT a później do 100 hmxem :].

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Loucipher pisze:
Przetestowałem... i okazuje się, że nie. W razie porażki mina nie detonuje - najemnik po prostu jej nie rozbroi. Dlatego trenowanie WYB na minach jest bezpieczne - po prostu próbujemy do skutku.

Tu się zgodzić nie mogę - podczas rozbrajania większej ilości min w SAMie pod Cambrią musiałem kilka razy wczytywać grę bo z Trevora mało co zostawało że nie wspomnę kiedy IMP próbował ;)

*
Loucipher
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Hmmm... po dokładniejszym testowaniu wykminiłem, że jednak jest różnica.
Miny, które podłożył własny zespół, rozbraja się zawsze "bezpiecznie" - bez ryzyka urwania rączek.
Miny podłożone przez przeciwnika to inna sprawa. Zdarza im się wybuchnąć, przy czym rezultaty eksplożji potrafią być równie katastrofalne jak przy eksplozji TNT.

*

momo78
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Loucipher pisze:
Hmmm... po dokładniejszym testowaniu wykminiłem, że jednak jest różnica.
Miny, które podłożył własny zespół, rozbraja się zawsze "bezpiecznie" - bez ryzyka urwania rączek.
Miny podłożone przez przeciwnika to inna sprawa. Zdarza im się wybuchnąć, przy czym rezultaty eksplożji potrafią być równie katastrofalne jak przy eksplozji TNT.

Taaak chyba najgorsza śmierć dla sapera- zginąć od własnej miny :kosci:

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie