Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna
Autor Wiadomość
dr.raven
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Szeregowy

jestem nowy na forum wiec na poczatku witam wszystkich ;)

mam 3 pytanka, a mianowicie:
1. jak utrzymac wysoka lojalnosc w Drassen? zajalem cale 4 sektory miasta i w czesci z kopalnia mam samoobrone i kolejna zaczalem szkolic w nastepnym sektorze. mialem lojalnosc juz 36% a teraz spadla na 32% przez co dochod mi sie nieco obnizyl. jak ja polepszacie? w JA 2 bardzo szybko mi sie tu zwiekszala, nie wiem co w Wildfire na to poradzic...? pokonalem 2 oddzialy dookola miasta, to podobno zwieksza lojalnosc a u mnie nic...

doradzcie jeszcze czy teraz wyruszac na San Mone czy Chitizene, i czy wystarczy mi samoobrona w drassen czy zostawic tu jakis najemnikow.

2. mam 6 najemnikow (ira, dimitri, imp, reaper, shadow i steroid), czy oplaca sie najmowac MERC'ow? i jak sie ma z oplata za nich? tez place np za tydzien z gory czy jak ich oplacac?

3. w kopalni w drassen pod ziemia jest pelno brylek srebra i gdzies czytalem ze mozna to sprzedac. ale wlasnie.. komu i gdzie?

z gory dzieki, pozdrawiam ;)

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

AD1. Porozmawiaj z ojcem Walkerem i załatw dostawy dla Omerty. Warto również "rozmawiać" z cywilami, aby powiedzieli ci o Doren i rozwiązać problem z nią związany: albo pogadać z nią kimś, kto przekona ją do zamknięcia fabryki, albo po prostu zastrzelić.
Skoro lojalność Ci spadła, to znaczy, że minęło już nieco czasu - staraj się jak najszybciej szkolić samoobronę, a raz na 2-3 dni robić wypad i załatwić chociażby niewielki oddział królowej w pobliżu miasta. Przejęcie pobliskiej wyrzutni rakiet również powinno pozytywnie wpłynąć na mieszkańców.

Jak już będziesz miał w pełni opanowane Drassen z wyszkoloną samoobroną, najlepiej będzie iść na Chitzene przez San Mone. W tym drugim mieście nie będziesz walczył, ponieważ nie stacjonują tam typowe wojska (jest to miasto dla rezerwistów / żołnierzy na przepustkach). Możesz zawalczyć z Kingpinem, choć nie będzie to proste. Warto jednak, bowiem można w tym mieście zdobyć około 80.000$ + bardzo dobry sprzęt (o ile zabijesz Kingpina).

AD2. Nie opłaca się najmować MERC, chyba że jesteś doświadczonym graczem i zrobisz z nich prawdziwych żołnierzy. Ja tam za nimi nie przepadam, choć każdy ma wolny wybór oczywiście ;) Z drugiej strony, ciężko będzie Ci na obecnym etapie opłacić Reaper'a i Shadow'a (są świetni, ale równie świetnie się cenią) - Steroid jest tanim najemnikiem i bardzo dobrym zresztą. Po zdobyciu Chitzeny możesz wrócić do Omerty i do oddziału przyłączą się Carlos i Miguel, za darmo oczywiście.

AD3. Bryłki te kupi od Ciebie prawie każdy sprzedawca. Możesz ich znaleźć w barach w miastach. Ponadto o ile dobrze pamiętam, możesz je od razu zamienić na pieniądze: zrób tak, jakbyś przekładał gotówkę (przedmiot) na konto.

*
dr.raven
Szeregowy

juz wykonalem quest z dostawa jedzienia do omerty, a takze wypedzilem Doren. mam 4 dzien dopiero. ruszylem w strone san mony i po odkryciu paru sektorow (nie doszedlem jeszcze do miasta) i pokonaniu oddzialu Dedriany zwiekszyla sie nieco lojalnosc. mam 2tygodniowe doswiadczenie z JA dopiero, takw iec sie ucze poki co ;)

dziekuje za informacje

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Nie ma za co ;)
W razie jakichkolwiek problemów, wal śmiało ;)

*
dr.raven
Szeregowy

a jaki macie sposob na likwidacje terrorystow ;) ? bo przy probie zaatakowania np w san monie Annie ona dostaja jako pierwsza ture i zabija mi od razu najemnika..

edit. udalo mi sie ja zabic ale mam bug w postaci ze gdy wchdoze na mape to wszystkie przyciski mam przyciemnione i nic nie moge zrobic i musze wczytywac sejw... czy mial ktos taki bug ?

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

dr.raven pisze:
a jaki macie sposob na likwidacje terrorystow ;) ? bo przy probie zaatakowania np w san monie Annie ona dostaja jako pierwsza ture i zabija mi od razu najemnika..

Na przyszłość: pierwsza tura terrorystów wynika z ich wysokiego parametru "Doświadczenie", każda postać z wysokim doświadczeniem ma duże prawdopodobieństwo przerwać turę walki postaci z niskim doświadczeniem.
Podobny problem występuje przy próbie zabicia Carmen'a, Miguel'a, Generała czy Conrad'a.
Masz kilka rozwiązań do wyboru:
-Rozwiązanie młotkowe: atakujesz kimś kto ma wyższe doświadczenie niż dany terrorysta.
-Rozwiązanie skrytobójcze: w v 1.13 pole widzenia postaci jest zawężone, szansa na uniknięcie ataku zza pleców jest niska, podobnie jak szansa przerwania tury przeciwnikowi atakującemu zza pleców.
-Rozwiązanie dystansowe: Jeżeli zaatakujesz terrorystę z dużej odległości, np. karabinem snajperskim, to nie zdąży Ci przerwać (będziesz poza jego zasięgiem widzenia, a nawet jeśli Ci przerwie to raczej Cię nie trafi.

dr.raven pisze:
edit. udalo mi sie ja zabic ale mam bug w postaci ze gdy wchdoze na mape to wszystkie przyciski mam przyciemnione i nic nie moge zrobic i musze wczytywac sejw... czy mial ktos taki bug ?

To się czasem zdarza, w każdej wersji gry, Po ponownym uruchomieniu gry jest ok.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Stridingshadow zapomniał o jeszcze jednym rozwiązaniu - strzelaniu serią.
- ustawiasz najemnika w jednej linii z postacią do zlikwidowania, ale w pewnej odległości od niej. Najlepiej w pozycji przykucniętej.
- przełączasz broń w tryb strzelania serią
- strzelasz celując nie na postać do zlikwidowania ale za nią - w efekcie to ona "przez przypadek" zbierze wszystko co poleci

O ile będziesz miał choć nieco dobrą broń, nie powinno być problemów i terrorysta / inny npc po prostu zginie. Zdarza się jednak, że po oberwaniu taką serią gra przejdzie w stan turowy, ale wtedy przeciwnik jest już poważnie ranny i nie powinien zadać ci żadnych znacznych obrażeń z powodu braku wystarczającej ilości punktów akcji.

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

lukasamd pisze:
Zdarza się jednak, że po oberwaniu taką serią gra przejdzie w stan turowy, ale wtedy przeciwnik jest już poważnie ranny i nie powinien zadać ci żadnych znacznych obrażeń z powodu braku wystarczającej ilości punktów akcji.

Co do tego nie byłbym taki optymistyczny. Dopiero w najnowszej najnowszej odsłonie v1.13 wystąpiło realistyczne przygniatanie ogniem.
Dzięki temu zjawisku można sypnąć w stronę przeciwnika w Dragon Skin'ie długą serię, trafić go zaledwie kilkoma pociskami nie zadając przy tym większych obrażeń, jednak strata PA (spowodowana trafieniami w pancerz i ostrzałem) będzie na tyle duża że wykluczy go z walki na kilka tur (nawet jeśli przeciwnik nie opadnie z sił.
Jednak w niezmodyfikowanym JA2 i Wildfire ciężko obezwładnić kogoś w pancerzu serią, nie zabijając go przy tym.
Miałem tak jeden jedyny raz, kiedy Nails ubrany w kamizelkę Spectra-18 z płytami ceramicznymi (tak Nails'a da się ubrać w inny pancerz, trzeba tylko wiedzieć jak) oberwał w plecy serią z FN-Minimi załadowanego amunicją HP.

*

dr.raven
Szeregowy

Stridingshadow pisze:
To się czasem zdarza, w każdej wersji gry, Po ponownym uruchomieniu gry jest ok.

no ale nic mi nie da uruchomienie ponownie bo wtedy nie dzialaja zadne przyciski i np nie zrobie sejwa ani nic tylko moge wylaczyc gre, a jak wlacze to moge zaladowac sejw sprzed zabicia terrora

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Podeślij save jako załącznik, zobaczę co jest nie tak.

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

dr.raven pisze:
a jak wlacze to moge zaladowac sejw sprzed zabicia terrora

Świetnie zatem, włącz grę od nowa, załaduj save sprzed zabicia terrorysty i zabij go ponownie.

*

dr.raven
Szeregowy

ok sprawdze to nastepnym razem.

w sektorze A2 powinno byc malzenstwo Kulba ktore mam odprowadzic do Drassen. gdzie oni dokladnie sa w tym sektorze bo nie moge ich znalesc.

aha pokazala mi sie cut scenka u Dedriany ze uciekl jakis doktorek. o co z nim biega ;) ?

btw. dlaczego ten Yanni na ruinach nie mowi mi nic o kielichu? (nie bylem u kingpina jeszcze)

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Rodzinka Johnego i Mary Kulba powinna być gdzieś tam, gdzie jest Yanni.
Jeżeli nic nie mówi o kielichu, może nie ma do Ciebie jeszcze zaufania? Zajmij całe miasto, spróbuj rozmawiać w sposób bezpośredni / przyjazny.

A scenka z doktorem to informacja o tym, że z ośrodka badawczego Orta uciekł naukowiec o pseudonimie MadLab.
Możesz go spotkać losowo w sektorach E4, H7, H16 lub I11 w ukrytej części stodoły (obok powinien być domek, a w nim przełącznik otwierający tajne drzwi w stodole.

Naukowiec ten zbudował robota. Jeżeli dostarczysz mu kamerę video (do nabycia w Balime) oraz jakąś broń, zamontuje je do robota i będziesz mógł dołączyć go do oddziału jak najemnika.

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Oczywiście robot o którym mowa, dostępny jest tylko w trybie sci-fi.
Jeżeli zaś chodzi o rozmowę z Yanni i innymi osobami, to znaczenie mogą mieć lojalność, inteligencja postaci i jej zdolności przywódcze.

*

Ming
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Cytuj:
Oczywiście robot o którym mowa, dostępny jest tylko w trybie sci-fi.

Aktualnie gram nie w trybie sci-fi i robot jest, gotowy i chętny :)

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2  Następna