Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Katiy
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Żeby nie zakładać nowego tematu jeszcze się o coś tutaj spytam. Mam problem z zajęciem sektora w Dressen. Tego po prawej który jest bardzo mały ale dużo tam ludzi. Którą stroną bym nie weszła to zawsze albo trace ludzi, albo są ranni.
Co radzicie? Macie jakąś taktyke na ten sektor? Od której strony wejść?

PS: Żeby Ojciec Walker wysłał jedzenie do Omerty trzeba zająć całe Dressen? Bo coś nie chce ze mną gadać. Może to wina tego, że nie ma ze mną Iry?

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Nie ma bata, to może być dłuższa dyskusja, off-topów nie lubimy (:
Moją radą jest wejść tam po cichu, w nocy, z wytłumioną bronią i zrobić porządek z wrogami pojedynczo i po kolei.
To dobra taktyka w przypadku przewagi liczebnej.
Czasem nawet posiadając dobre karabiny należy wybrać ciche podejście.

W Wildfire Johnnie Walker pomaga nam chyba dopiero po odbiciu całego Drassen.

*

deidrannarulez
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Niedawno skasował mi się pewien post z odpowiedzią dla Katiy, który teraz już odtworzyłem i umieściłem parę postów niżej.

Ostatnio zmieniony 18 sie 2009 14:37 przez deidrannarulez, łącznie zmieniany 1 raz

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Ale o co chodzi? W tym temacie były tylko 2 posty.
Następnym razem jak Ci coś takiego wyskoczy to wybierz w przeglądarce opcję 'cofnij', cofniesz się do chwili przed próbą opublikowania posta i będziesz mógł sobie skopiować całą jego treść.

*

Katiy
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

TYlko, że w mojej drużynie tylko IMP ma broń z tłumikiem i do tego Beretta'e 92F.
No cóż spróbuję, ale ten teren jest tak mały, że po jednym strzale zlatują sie wszyscy i wątpie czy tłumik to zmieni.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Nie masz ani jednego pistoletu maszynowego? Do nich też pasują tłumiki. Zamów coś od Bobby'ego Ray'a albo wyślij kogoś do San Mony po pistolet maszynowy.
Jeżeli strzelasz z dość daleka to wrogowie nie zlatują się jakoś strasznie szybko. Niestety ten sektor jest dość rozbudowany i ciężko o skuteczną metodę na bezbolesne wybicie wroga.
Możesz ew. spróbować obsadzić najbliższe wyjścia z głównego budynku, jak kto wyjdzie to czapa.
Możesz skorzystać z tego że Wildfire przeciwnicy nie wchodzą i nie schodzą z dachów (np. strzelając z dachu lub wycofując się na dach).
W takich sytuacjach mocno sugeruję rozważyć walkę w nocy, przeciwnik traci wtedy przewagę wynikającą z posiadania broni długiej i ciężej mu nas namierzyć.

*

Katiy
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Ok, dzięki. Maszynowy mam tylko ruger mini, ale skończyła mi się amunicja.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Ale pm to broń maszynowa na amunicję pistoletową (np. MP5 czy Thompson M1A).

*

deidrannarulez
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Do Katiy:
Kolejnym z dobrych sposobów na zdobywanie sektorów jest wejście na dach. Im mniej najemników, tym lepiej bo łatwiej ich tam zmieścić. Jak się położysz na środku dachu, to jesteś nie do ruszenia. I teraz pojawia się problem z turą przeciwnika: jak próbujesz wstać to nie możesz nic zrobić bo od razu ze wszystkich stron strzelają do ciebie, ale jest sposób na wywołanie tury gracza: trzeba trochę pooszukiwać, że chce się rzucić granatem albo odwrócić najemnika(klawisz L + LPM), wtedy najemnik wstaje, i tak tym granatem nie rzuci bo zobaczy przeciwnika, ale tura właściwie zawsze będzie twoja. A więc wchodzisz do sektora, atakujesz paroma strzałami, wskakujesz na dach, kładziesz się na środku i czekasz. Nikt ci tam nic nie zrobi, bo przeciwnik nie ma mozliwości rzucania pomiędzy poziomami: także nie dostaniesz granatem, z granatnika ani LAWu też nie. Najlepiej w nocy i jednym najemnikiem w ten sposób zaatakować, nie przesadzam bo ja też gram na ekspercie i ta sztuczka działa znakomicie. Daj znać jak coś pójdzie do przodu.

Jest jeszcze kwestia kładzenia się blisko brzegu dachu: jeżeli od końca dachu masz ze 3, może 4 kratki(jak to się nazywało? Tile?), to kiedy wróg jest dostatecznie daleko od budynku to kąt patrzenia pozwala mu cię zobaczyć. Dlatego opłaca się prowadzić takie akcje w nocy, bo jeżeli nawet wróg jest dosyć daleko od budynku to i tak cię nie zobaczy bo jest po prostu ciemno. Nawet jak ma noktowizor to wystarczy położyć się głębiej w dach. Wiem, że tam dachy są wystarczająco szerokie. Zawsze można zbliżyć się drugiego krańcu dachu, przecież nie wszyscy wrogowie w sektorze mają noktowizory. Czasami trzeba po prostu unikać spotkań z niektórymi wrogami. Grafika jest na tyle rozbudowana, że można łatwo rozpoznać kto jest kto, np. że ten przypakowany blondyn w szarej kamizelce ma LAWa albo jest snajperem. Właściwie takie informacje wykorzystuje się podzczas całej gry i nie odnoszą się tylko do walki w tym sektorze.

Ostatnio zmieniony 18 sie 2009 14:54 przez deidrannarulez, łącznie zmieniany 2 razy

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Coś mi sie wydaje, że w Wildfire jednak to uwzględniono i gdy nasi próbują rzucić kamieniem / granatem, to przeciwnik dostaje przerwanie (lub zaczyna się jego tura, gdy rzucamy w trybie real-time). Wchodzenie na dachy i walenie z nich jak do kaczek to trik w wypadku oficjalnych części - w JA2 1.13 coś takiego nie pomoże, bo wrogowie zaczną tłumem walić na dach :)
Poza tym, ja tam jeżeli już trzymam jakiegoś strzelca / strzelców na dachu, staram się zapewnić im również jakąś osłonę z dołu - ściany budynków to bardzo dobra osłona.

*
deidrannarulez
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Nawet jeżeli zaczną walić tłumem na dach to tą sztuczkę można z powodzeniem wykorzystać na większych dachach w całej grze, poodwracać najemników we wszystkich możliwych kierunkachi wtedy przy wskakiwaniu przeciwnika na dach musi być tura gracza.

Ściana to dobra osłona, jak prowadzisz ogień na duże odległości. Jeżeli jest duża liczba wrogów to tak jak z tym dachem zaczną walić na chama tak, że nie starczy ci punktów na wystrzelanie ich wszystkich, zawsze któryś zostanie i wpakuje w twój oddzial cały magazynek.

Jest taka rzecz, która jest możliwa u wroga a u najemników nie, a mianowicie zmienianie celu podczas ognia ciągłego. Wróg strzela 5-strzałową serią, w jedego pakuje 3 kule, a w drugiego 2 w dodatku ze zmianą części ciała, w którą celuje. Dlaczego my tak nie możemy?

Kolejna odpowiedż dla Katiy: tak, musi być z tobą Ira, żeby ojciec Walker załatwił jedzenie do omerty.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

deidrannarulez pisze:
Nawet jeżeli zaczną walić tłumem na dach to tą sztuczkę można z powodzeniem wykorzystać na większych dachach w całej grze, poodwracać najemników we wszystkich możliwych kierunkachi wtedy przy wskakiwaniu przeciwnika na dach musi być tura gracza.

No dobra, ale w wypadku JA2 1.13 przeciwników może być DUŻO, wtedy nie wyrobisz z zestrzeliwaniem tych wchodzących na dach, nawet gdy będziesz posiadał naprawdę szybkostrzelną broń i kompletny zespół (no chyba że ponad 6 najemników, wtedy powinno starczyć się na obronę).

deidrannarulez pisze:
Jest taka rzecz, która jest możliwa u wroga a u najemników nie, a mianowicie zmienianie celu podczas ognia ciągłego. Wróg strzela 5-strzałową serią, w jedego pakuje 3 kule, a w drugiego 2 w dodatku ze zmianą części ciała, w którą celuje. Dlaczego my tak nie możemy?

Jak to nie? O ile mnie pamięć nie myli, możemy walić serią w wybrane przez nas punkty gdy wybierzemy tryb serii i przeciągniemy muszką. Jedyny problem to fakt, że nie da się tego zrobić bez wystrzelenia pocisków również pomiędzy 2 przeciwnikami, czyli kilka z nich się zmarnuje.

*
Katiy
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Tamten sektor już udało mi się zająć bez najmniejszego draśnięcia. Połowe wrogów wybiłam przez okno na górze, kilku zza budynku IMPem, a reszte ubił Steroid który zakradł się od tyłu, wyciął sobie droge nożycami do drutu i było po nich ;].

Dzięki za pomoc. Teraz zajmuje sektor z kopalnią. Mam IMPa na dachu, leży na samym środku, ale i tak nie moge nic zrobić bo wokoło jest 4 wrogów i jak się wychyle dostaje z shotguna (chyba, przynajmniej tak to wygląda).
Tak więc IMP sobie leży, a ja w tym czasie zakradam się resztą najemników z drugiej strony.

*

deidrannarulez
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

lukasamd pisze:
Jak to nie? O ile mnie pamięć nie myli, możemy walić serią w wybrane przez nas punkty gdy wybierzemy tryb serii i przeciągniemy muszką. Jedyny problem to fakt, że nie da się tego zrobić bez wystrzelenia pocisków również pomiędzy 2 przeciwnikami, czyli kilka z nich się zmarnuje.

Jeżeli tak to muszę to sprawdzić. No ale przeciwnik potrafi w jednej chwili się odwrócić i bez zmarnowania pocisku wystrzelić resztę w drugiego najemnika. To chyba opłaca się używając broni z 5 lub więcej strzałami w serii, bo skoro parę się zmarnuje to wychodzi niewiele trafień.

*

Ming
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Cytuj:
To chyba opłaca się używając broni z 5 lub więcej strzałami w serii, bo skoro parę się zmarnuje to wychodzi niewiele trafień.

Hej. Czegoś tu nie rozumiem. Jeżeli parę pocisków się zmarnuje to dlaczego opłaca się brać broń z 5 lub więcej strzałami w serii :?: Ja wolę z serii na większe odległosci nie strzelać bo to strata punktów akcji, czasu, amunicji i nerwów. Wolę strzelić raz a porządnie a nie oddać kilka strzałów i ranić kilku przeciwników. A najlepszą serię ma FN2000 :)

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2  Następna