Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna
Autor Wiadomość
deidrannarulez
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Tak się zastanawiałem jak można by poprawić JA i wymysliłem(jestwem z tego dumny :P ):

-opcja w inwentarzu "szukaj": wpisujesz np. łom i na kolorowo zaznaczają sie sektory gdzie jest chociaż jeden łom.
To by znacznie ułatwiało grę.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Ja dodałbym opcję full item drop, wtedy gra miałaby sens :P
Pamiętam jakim potwornym masochizmem było grać w JA2, dopóki nie zdobyło się 3 miast nie można było kupić żadnej sensownej broni ani dostać do niej sensownej ilości amunicji.
Grając w Wildfire też wkurzało mnie że co 3 wróg w ogóle coś upuszczał przy czym często był to niezbyt cenny sprzęt.
Wkurza mnie jak robię podchody pod elitarnego żołnierza (który ewidentnie ma karabin bo dobrze strzela na dystans na jakim na nawet nie mam go w zasięgu pm'u), zabijam go (tracąc przy tym 20-30pkt zdrowia) a po nim zostaje np. tylko manierka.
Myślę sobie "A co zrobiłeś szmaciarzu z karabinem?!".

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Zawsze możesz im ukraść, skoro już się tak podkradasz :P
Full item drop ma też wady - po walce w sektorze z dużą ilością przeciwników odechciewa sie przeglądać 10-15 stron inwentarza. Może wam to nie przeszkadza, ale mi tak. Przydałaby się opcja do naprawdę szybkiego usuwania niepotrzebnych przedmiotów.

@deidrannarulez:
Z tą szukajką to też dobra myśl, wtedy nawet śmietnik po full item drop chyba by mi nie przeszkadzał.

Ja bym z chęcią zobaczył pojazdy mogące jeździć po sektorze - walka z czołgami byłaby sensowna, a nie że walimy do nich przy pomocy moździerzy z bezpiecznego dystansu. Gdyby mogły poruszać się, nawet dosyć powoli, stanowiłyby znacznie większe niebezpieczeństwo.

*
Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Ja wczoraj pomyślałem o jeżdżącym po sektorze tramwaju.

A co do ekwipunku, to przydałoby się coś takiego, zeby móc rozdzielać przedmioty wszystkim najemnikom na raz, a nie klikać od jednego do drugiego. A może to już jest w Wildfire :?:

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

lukasamd pisze:
Full item drop ma też wady - po walce w sektorze z dużą ilością przeciwników odechciewa sie przeglądać 10-15 stron inwentarza. Może wam to nie przeszkadza, ale mi tak. Przydałaby się opcja do naprawdę szybkiego usuwania niepotrzebnych przedmiotów.

No i w 2 1.13, gdzie jest full item drop występują opcje kolektywnego zarządzania sprzętem.
Skrót na rozładowanie broni i akcesoriów.
Skrót na uporządkowanie amunicji w skrzynkach
Skrót na pomieszanie wszystkiego i uporządkowanie przedmiotów.
Raptem z 15 stron robią się 4.

lukasamd pisze:
Ja bym z chęcią zobaczył pojazdy mogące jeździć po sektorze - walka z czołgami byłaby sensowna, a nie że walimy do nich przy pomocy moździerzy z bezpiecznego dystansu. Gdyby mogły poruszać się, nawet dosyć powoli, stanowiłyby znacznie większe niebezpieczeństwo.

Zachodziłoby wtedy ryzyko że umiejętność Gus'a (broń ciężka-ekspert) by się do czegoś jednak przydała, tak normalnie to on przecież nie podejdzie pod czołg, ale gdyby czołg grzecznie podjechał (:

Jaahquubel pisze:
A co do ekwipunku, to przydałoby się coś takiego, zeby móc rozdzielać przedmioty wszystkim najemnikom na raz, a nie klikać od jednego do drugiego.

Nie nie jestem pewien czy mówimy o tym samym ale inwentarz sektora istniał już w JA2 gdzie można było przekazywać sprzęt (na ekranie strategicznym) między najemnikami, bądź między najemnikami a sektorem.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Wyobraź sobie Urban Chaos i pociągi które jeżdżą - ustawiasz ludzi jak jedzie / rusza, gdy przejedzie otwierasz w kierunku przeciwnika huraganowy ogień :D
A z tym ekwipunkiem mógłbyś rozwinąć? Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi (no chyba że o to, że klikasz na broń, dajesz do ekwipunku jednego, potem tak samo z drugim, trzecim itp. - to fakt, denerwujące).

*
Jaahquubel
Awatar użytkownika
Kapitan
Kapitan

Stridingshadow pisze:
Nie nie jestem pewien czy mówimy o tym samym ale inwentarz sektora istniał już w JA2 gdzie można było przekazywać sprzęt (na ekranie strategicznym) między najemnikami, bądź między najemnikami a sektorem.

No wiesz... Aż tak mało w JA nie grałem, żeby nie wiedzieć.
Chodziło mi o to, żeby widzieć ekwipunek wszystkich wojów na raz, żeby móc spokojnie przeciągać sobie skąd i dokąd się chce, bez klikania strzałką.

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

No offense, nie wiedziałem o co Ci chodzi. Ja w JA2 nie miałem problemu bo naciskałem klawisz strzałki w bok a nie klikałem strzałkę na ekranie.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Jaahquubel pisze:
Chodziło mi o to, żeby widzieć ekwipunek wszystkich wojów na raz, żeby móc spokojnie przeciągać sobie skąd i dokąd się chce, bez klikania strzałką.

Coś takiego by się przydało... należałoby wykorzystać większą rodzielczość i np. 50% (od góry do środka) to kolejni najemnicy, zaś druga połowa to inwentarz sektora. Wszystko by się spokojnie zmieściło i pozwoliłoby na bardzo szybkie zarządzanie sprzętem całego oddziału.

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Ja bym trochę pozmieniał dla dobra realizmu (:
Zwiększyłbym obrażenia zadawane przez trafienia w nogi (tam jest sporo mięśni i dużych naczyń, jak najbardziej można się szybko wykrwawić po dość niefortunnym postrzale w udo).
Wywaliłbym większość pancernych portek i dodałbym kary za używanie pozostałych, np EOD (przede wszystkim coś takiego jak pancerne portki to wymysł, występują tylko w wersji pancerza dla saperów czyli EOD, zostawiłbym tylko ochraniacze kolan, ochraniacze łydek i różne spodnie).
Zwiększyłbym degrade rate dla większośći pancerzy ale także zapewnianą przez nie ochronę oraz uniemożliwiłbym naprawę pancerza (ktoś mi powie jak można załatać dziury w kamizelce z kewlaru?).
Zmniejszyłbym wymagania w kwestii konserwacji broni, dodałbym zestawy do czyszczenia broni.
Zlikwidowałbym automatyczne wykrywanie min, automatycznie wykrywać można byłoby tylko widocznie pułapki, najemnik musiałby ręcznie zbadać dany kwadrat (tile) żeby sprawdzić czy w 8 okolicznych 'kwadratach' są ukryte miny (przypadkiem można wykryć jedynie miny zakopane w piasku).
Wymusiłbym zbrojenie samoobrony (bo skąd oni niby biorą tę broń?), teraz wyszkolenie samoobrony wymagałoby dostarczenia uzbrojenia dla oddziału, oczywiście wszystko z full item drop'em.
Dodałbym możliwość szkolenia samoobrony w najważniejszych węzłach komunikacyjnych (bo czemu nie?).
Dodałbym możliwość szybkiego zabijania nieświadomego przeciwnika w walce wręcz (o ile atak nożem na szyje nieświadomego przeciwnika ma bardzo wysoką szansę powodzenia i zadania maksymalnych obrażeń o tyle atak bez broni jest zwykłym uderzeniem).
Dodałbym możliwość użycia broni do walki wręcz (tryb strzału alternatywnego).
W związku z powyższym dodałbym więcej rodzajów bagnetów (:

*

Len
Awatar użytkownika
Generał broni
Generał broni

lukasamd pisze:

Tak było w modyfikacji Vietnam SOG '69. Czasem więcej czasu spędzałem na robieniu porządków niż na samej walce :]

*
lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Stridingshadow pisze:
Zwiększyłbym obrażenia zadawane przez trafienia w nogi (tam jest sporo mięśni i dużych naczyń, jak najbardziej można się szybko wykrwawić po dość niefortunnym postrzale w udo).

Dobry pomysł. IMO przydałaby się również utrata przytomności w niektórych wypadkach (co nie oznacza wcale poważnych ran) - np. uderzenie w hełm odłamkiem czy draśnięcie w głowę: wcale nie trzeba umrzeć, a przytomność traci się często w takich wypadkach. Wkurza natomiast to, że obecnie przytomność tracą gdy mają mniej niż 15 pkt życia i w żadnej sytuacji więcej.

W ogóle to przydałoby się coś takiego jak odłamki! Np. dajemy pod ścianę HMX i oddalamy się o 5-6 kwadracików. W efekcie podczas wybuchu nasi ludzie, oraz przeciwnik będący za ścianą są zasypywani jej kawałkami (teraz to nie jest brane pod uwagę)

Cytuj:
Wywaliłbym większość pancernych portek i dodałbym kary za używanie pozostałych, np EOD (przede wszystkim coś takiego jak pancerne portki to wymysł, występują tylko w wersji pancerza dla saperów czyli EOD, zostawiłbym tylko ochraniacze kolan, ochraniacze łydek i różne spodnie).
Zwiększyłbym degrade rate dla większośći pancerzy ale także zapewnianą przez nie ochronę oraz uniemożliwiłbym naprawę pancerza (ktoś mi powie jak można załatać dziury w kamizelce z kewlaru?).
Zmniejszyłbym wymagania w kwestii konserwacji broni, dodałbym zestawy do czyszczenia broni.

Ochrona nóg to mi rybka, i tak nie używam, zbędny balast.
Uniemożliwienie naprawiania pancerzy dobry pomysł, ale w modach występują np. zwykłe mundury polowe, czapki itp. Je raczej można naprawić ;)
Czyszczenie broni również byłoby dobrym elementem - od razu przesiadłbym się na serię AK, w innym wypadku chyba dostałbym świra :D

Cytuj:
Wymusiłbym zbrojenie samoobrony (bo skąd oni niby biorą tę broń?), teraz wyszkolenie samoobrony wymagałoby dostarczenia uzbrojenia dla oddziału, oczywiście wszystko z full item drop'em.

Nie wiem czy to dobry pomysł: zobacz ile czasu zeszłoby na zbieranie sprzętu i znoszenie do miasta (a przecież musimy w tym czasie również atakować). Musiałoby to być rozwiązane w jakiś odmienny sposób - np. pokonujemy grupę 20 wrogów w lesie obok Drassen i zlecamy dostarczenie sprzętu samoobronie - mieszkańcy lub sama samoobronna wykonuje to z określonym czasem na sektor (oczywiście uwarunkowanym od rodzaju terenu, zupełnie jak w wypadku pieszych podróży naszych podkomendnych). W przeciwnym wypadku można by się na tym zajechać :)

Cytuj:
Dodałbym możliwość szkolenia samoobrony w najważniejszych węzłach komunikacyjnych (bo czemu nie?).

W sumie mobilna samoobrona robi za coś takiego, choć najczęściej dostaje od przeciwnika "po dupie".

Cytuj:
Dodałbym możliwość szybkiego zabijania nieświadomego przeciwnika w walce wręcz (o ile atak nożem na szyje nieświadomego przeciwnika ma bardzo wysoką szansę powodzenia i zadania maksymalnych obrażeń o tyle atak bez broni jest zwykłym uderzeniem).
Dodałbym możliwość użycia broni do walki wręcz (tryb strzału alternatywnego).
W związku z powyższym dodałbym więcej rodzajów bagnetów (:

Broń biała powinna być skuteczniejsza. Poza tym powinno być więcej możliwości jej wykorzystania - obecnie w 1 turę mamy jakieś 33% szans: albo po podbiegnięciu do wroga nasze uderzenie będzie celne i on zginie, albo nie zginie i odpłaci nam w jego turze, ale spudłujemy no i dostaniemy serię z automatu.

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

lukasamd pisze:
Nie wiem czy to dobry pomysł: zobacz ile czasu zeszłoby na zbieranie sprzętu i znoszenie do miasta (a przecież musimy w tym czasie również atakować). Musiałoby to być rozwiązane w jakiś odmienny sposób - np. pokonujemy grupę 20 wrogów w lesie obok Drassen i zlecamy dostarczenie sprzętu samoobronie - mieszkańcy lub sama samoobronna wykonuje to z określonym czasem na sektor (oczywiście uwarunkowanym od rodzaju terenu, zupełnie jak w wypadku pieszych podróży naszych podkomendnych). W przeciwnym wypadku można by się na tym zajechać :)

Jeżeli jest skrót na sprzedawanie sprzętu to może być skrót na "rekwirowanie broni na rzecz samoobrony" :P
Po prostu pozbywasz się broni a ona trafia do Sargasowego magazynu broni :P
Przydział: Szkolenie->Samoobrona [Okienko]:<Twoje zasoby wystarczają na wyposażenie 7 Elit, 15 Zawodowych Żołnierzy i 35 Zielonych, Szkolenie oddziału samoobrony będzie kosztowało 750$ i 10 sztuk broni dla Zielonych. Zatwierdzasz wydatek?>.
Coś w ten deseń
Rozumiem że w JA2 dostawaliśmy tylko część broni po zabitych wrogach (jakieś 5% do tego najgorszy możliwy złom) reszta może szła dla milicji?
Tego nigdy się nie dowiemy :P
Jednak wypadałoby IMHO dodać taki wątek, dla większej spójności.
Oczywiście i bez niego da radę.

lukasamd pisze:
Broń biała powinna być skuteczniejsza. Poza tym powinno być więcej możliwości jej wykorzystania - obecnie w 1 turę mamy jakieś 33% szans: albo po podbiegnięciu do wroga nasze uderzenie będzie celne i on zginie, albo nie zginie i odpłaci nam w jego turze, ale spudłujemy no i dostaniemy serię z automatu.

W 2 1.13 i DBB Cosplay broń biała jest bardzo skuteczna.
Co innego że w walce wręcz ciężej jest trafić przeciwnika bo może się bronić.
IMHO specjaliści od walki wręcz (nie noży) powinni móc zabić przeciwnika znienacka jednym atakiem, takie łamanie karku (może być zwykła animacja).

Właśnie przyszło mi do głowy: powinna być możliwość realnego korzystania z latarek podwieszanych do broni.
Latarka zwiększałaby widoczność na pewnym zasięgu (efekt identyczny do światła) ale zdradzałaby naszą obecność.
Przeciwnik patrzący się bezpośrednio w źródło światła miałby mocno zmniejszony zasięg wzroku (oślepienie latarką).
Jestem świadom że chłopaki cały czas pracują nad możliwością zaimplementowania realistycznych latarek do gry.
Rozwiązanie jak w RR (latarka strzelała światłem jak broń palna i wymagała baterii) nie jest do końca satysfakcjonujące, latarka nie świeci sama tylko na zawołanie (trzeba jej używać 'ręcznie' a baterie bardzo szybko się zużywają.

*

deidrannarulez
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

A gdyby tak móc szkolić więcej niż 24 samoobrony w jednym sektorze? Zresztą i tak są bardzo słabi, nie mozna szkolić weteranów(przynajniej na ekspercie). Mogłoby być więcej poziomów wyszkolenia samoobrony a najwyższy byłby przynajmniej tak dobry jak jednostka elitarna wroga. A dlaczego żeby móc wyszkolić poziom lepszych trzeba zapełnic całe miasto niższym poziomem? Ja bym sobie zrobił 2 sektory regularnych żołnierzy i to mi by wystarczyło, tak muszę się bawić w zapełnianie całej Cambrii(6 sektorów to jednak duzo).

- specjalne umiejętności samoobrony: np. przydział, szkolenie, samoobrona:

snajperzy (5)
ekspert od broni ciężkiej(3)
od broni automatycznej(30)
od mat. wybuch (2)
i ci z km-ami(8)

Wtedy w sektorze byłoby 48 samoobrony i możnaby popatrzeć co kto robi dokładnie.
Niepotrzebnie w sektorze pojawiają się kwadraciki(najemnicy i przeciwnicy lub samoobrona), jak jest dużo ludzi to nic nie widać.

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Więcej niż 24 to możesz sobie chociażby w JA2 1.13 zrobić, choć niestety nie ma możliwości aby od razu szkolić na lepsze poziomy.
Brakuje również wydawania rozkazów samoobronie na mapie taktycznej - np. my atakujemy Grumm, a w tym czasie oddział powiedzmy 30 "samoobronniaków" idzie na uniwersytet i szpital w Cambrii :D Z drugiej strony, czy to się nie robi grą strategiczną o znacznie większym zasięgu?

*
Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2  Następna