Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2
Autor Wiadomość
willi344
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Drobna aktualizacja co do wykrywacza.
Sprawdziłem, mój IMP z 99 mechaniki i 87 zręczności ale bez elektroniki wciąż nie był wstanie połączyć dwóch ostatnich elementów wykrywacza. Trevor robi to bez problemu więc zakładam, że umiejętność elektronik i 99 mechaniki jest wymagane.

W końcu mogłem się pobawić dłużej wykrywaczem a oto jego przybliżone właściwości:

Wykrywacz rentgenowski ma zasięg ok 40 segmentów od najemnika, który go użyje.
Cele pozostają widoczne na mini mapie przez ok 00:10.03 (według stopera) i nie są widoczne na podglądzie sektora.
W pełni naładowane baterie wystarczają na 10 użyć. Dokładne zużycie baterii (pierwsza liczba to numer użycia wykrywacza; druga to stan baterii po użyciu wykrywacza; trzecia to zużycie baterii na konkretne użycie wykrywacza; użycia są oddzielone kropką): 1, 92%, 8%. 2, 81%, 11%. 3, 70%, 11%. 4, 62%, 8%. 5, 52%, 10%. 6, 41%, 11%. 7, 29%, 12%. 8, 18%, 11%. 9, 10%, 8%. 10, 0%, 10%.

*

Starchris
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Po wielu grach i próbach, wydaje nam się, że raczej ten system nie został zmieniony w Wildfire i jest tam taki sam jak kod jak w JA2.

Najpierw gra sprawdza przedmiot i jego ewentualne dodatkowe wymagania.

Kod:
AttachmentInfoStruct AttachmentInfo[] =
{

{ XRAY_BULB,               IC_NONE,              ATTACHING_SPECIAL_ELECTRONIC_ITEM_CHECK,    -15 },
   { COPPER_WIRE,            IC_NONE,              ATTACHING_SPECIAL_ELECTRONIC_ITEM_CHECK,   +20 },

};

Tutaj lampa rentgenowska (ma od razu -15 do szansy na powodzenie) i miedziany przewód (on ma akurat +20 do szansy) ma kod "SPECIAL_ELECTRONIC_ITEM_CHECK" i gra od razu sprawdza te dodatkowe wymaganie przed połączeniem.

Kod:
case ATTACHING_SPECIAL_ELECTRONIC_ITEM_CHECK:
         iSkill = EffectiveMechanical( pSoldier );
         if (iSkill == 0)
         {
            break;
         }
         // adjust skill based on wisdom (knowledge)
         iSkill = iSkill * (EffectiveWisdom( pSoldier ) + 100) / 200;
         // and dexterity (clumsy?)
         iSkill = iSkill * (EffectiveDexterity( pSoldier ) + 100) / 200;
         // factor in experience
         iSkill = iSkill + EffectiveExpLevel( pSoldier ) * 3;
         if (bReason == ATTACHING_SPECIAL_ELECTRONIC_ITEM_CHECK && !(HAS_SKILL_TRAIT( pSoldier, ELECTRONICS)) )
         {
            // if we are unfamiliar with electronics...
            iSkill /= 2;
         }
         break;
      default:
         iSkill = 0;
         break;

Jak się okazuje, żeby wykonać połączenie przedmiotów obarczonych kodem "SPECIAL_ELECTRONIC_ITEM_CHECK", gra sprawdza:

mechanikę
inteligencję
zręczność
doświadczenie

Dodatkowo jeśli ktoś nie ma umiejętności elektroniki, to szansa na powodzenie jest od razu dzielona przez dwa.

Teraz dwa gotowe ostatnie przedmioty do połączenia w detektor X-Ray mają dodatkowy kod "ELECTRONIC_MERGE"

Kod:
{FLASH_DEVICE,      DISPLAY_UNIT,               XRAY_DEVICE,                  ELECTRONIC_MERGE},
{DISPLAY_UNIT,      FLASH_DEVICE,               XRAY_DEVICE,                  ELECTRONIC_MERGE},

Teraz gra szuka tego kodu ELECTRONIC_MERGE, który również odwołuje się do kodu "SPECIAL_ELECTRONIC_ITEM_CHECK", ale tutaj gra od razu zmniejsza szansę na powodzenie o -30.

Kod:
case ELECTRONIC_MERGE:
            if ( pSoldier )
            {
               iCheckResult = SkillCheck( pSoldier, ATTACHING_SPECIAL_ELECTRONIC_ITEM_CHECK, -30 );
               if ( iCheckResult < 0 )
               {
                  DamageObj( pTargetObj, (INT8) -iCheckResult );
                  DamageObj( pAttachment, (INT8) -iCheckResult );
                  DoMercBattleSound( pSoldier, BATTLE_SOUND_CURSE1 );
                  return( FALSE );
               }
               // grant experience!
            }
            // fall through

Generalnie musiałbyś dać najemnikowi po 100 punktów dla mechaniki, zręczności oraz inteligencji, a doświadczenie na 10 i wtedy sprawdzić, czy bez umiejętności elektroniki jest w stanie złożyć detektor X-Ray.

*

willi344
Awatar użytkownika
Kapral
Kapral

Jak wbije te umiejętności u IMPa to sprawdzę, czyli nie prędko ;)

Pochwalę się przy okazji, że mam dwa wykrywacze. Miałem mega szczęście bo dosłownie w ciągu ok 4 dni w grze Franz w Balime miał dwa razy jednocześnie FumblePack i Wyświetlacz z LameBoya a resztę przedmiotów miałem już wcześniej w sporych ilościach.

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   Poprzednia   1, 2