Jagged Alliance Center - Forum

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Katiy
Cytowanie selektywne Odpowiedz z cytatem
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

Chce zrobić dobrego IMPa i mam kilka pytań:
Oto statystyki aktualnego IMPa:
ZDR 75 ZWN 70 ZRC 80 SIŁ 60 UM.DOW 80 INTEL 75 UM. STRZ. 90 MECH 0 MAT. Wyb. 0 MED 40
Skradanie, Nocne Operacje

1) IMP ma być snajperem, jaki będzie najlepszy: skradanie + nocne operacje, skradanie expert czy nocne operacje expert?
2) Ma tylko siedzieć na dachu i strzelać, ewentualnie werbować samoobrone, może być Mechanika i Materiały wybuchowe na 0, czy jednak lepiej dać to 20-30?
3) Siła ma jakiś wpływ na strzelanie? Mogę dać mniej?
4) Czytałam na jednym forum, że jak dwie postacie mają identyczne statystyki, ale inne portrety to wychodzą inne postacie. (tam był karateka i siłacz czy jakoś tak) Wie ktoś jaki portret co daje?

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Dałbym max. możliwego na zdrowie, zwinność i inteligencję, zręczność nie jest aż tak potrzebna.
Materiały wybuchowe warto dać na te 35 - zawsze jakaś szansa że nie wejdzie na całkowicie widoczną minę ;)
Medycyna starczy 35 + 1-2 zestawy pierwszej pomocy.

A umiejętności... IMO broń automatyczna (ekspert) lub broń automatyczna + skradanie. Operacje nocne jeżeli wojujesz w nocy, a tego nie napisałeś (poza tym snajper w nocy... jakoś tego nie widzę).

PS: O wpływie portretu na postać nie słyszałem :)

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Portrety wpływają tylko na kolor skóry.
Zgadzam się z Lukasem, Zdrowie, Inteligencja na maksa.
Um. strzeleckie 85 (starczą na początek a przy wysokiej inteligencji szybko wzrosną)
Z parametrów fizycznych najwyższa zwinność (raz że odpowiada za punkty akcji, dwa że najciężej wyrobić)
Na drugim planie siła i zręczność (da się wyrobić przez walkę wręcz).
Gdzieś czytałem że zręczność ma jakiś wpływ na skuteczność bojową rannego najemnika (ale głowy nie dam).
Um. dowodzenia na minimum bo po 2 miastach będą sporo wyższe a pod koniec gry będą ok 90-100.
Med na minimum (wystarczy żeby się opatrzyć).
Mat. Wybuchowe na minimum (łatwo się podszkolić w tej dziedzinie, dzięki czemu możemy sobie nieco podnieść doświadczenie i inteligencje, ponadto I.M.P.a można wyszkolić nawet na 99pkt. umiejętności w mat. wybuchowych czego nie można powiedzieć o płatnych najemnikach którzy robią się wtedy o wiele drożsi).

*

Katiy
Starszy szeregowy
Starszy szeregowy

http://jaggedalliance.pl/forum/topics10 ... -vt325.htm
Tutaj jest o tej twarzy możecie przeczytać.
I mam jeszcze jedno pytanie. Kiedyś był tutaj taki temat o kolejności zdobywania miast, ale nie mogę go teraz znaleźć.
Mógłby mi ktoś podać taką kolejność by szło od najłatwiejszego do najtrudniejszego?

*

DeanThomas
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Moje staty I.M.P. na początku:
ZDR 90
ZWN 75
ZRC 75
SIŁ 75
INT 90
STR 90
DOW 35
MAT 20
MEC 20
MED 20
DOŚ 1

Na końcu:
ZDR 90
ZWN 98-100
ZRC 90-95
SIŁ 100-101 :diabelek:
INT 90
STR 90
DOW 90-92
MAT 100
MEC 40
MED 40
DOŚ 10
Skradanie się ekspert
Z takimi umiejętnościami IMP jest dobry w każdej dzidzinie i dzięki wysokiej inteligencji potrafi swoje staty wyciągnąć prawie na maksa

Co do kolejności miast(od najsłabszego do najmocniejszego):
La Chitzena
El Drassen
La Cambria
El Grumm
La Alma
El Balime
La Meduna
El Estoni(niech mi ktoś powie że zdobył to miasto)

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Katiy pisze:
Tutaj jest o tej twarzy możecie przeczytać.
I mam jeszcze jedno pytanie. Kiedyś był tutaj taki temat o kolejności zdobywania miast, ale nie mogę go teraz znaleźć.
Mógłby mi ktoś podać taką kolejność by szło od najłatwiejszego do najtrudniejszego?

Zaręczam Ci że twarz nie ma nic do rzeczy.
Inną rzeczą jest to że podczas tworzenia IMPa sposób doboru umiejętności specjalnych cechuje pewna losowość.
Jeżeli kilka razy pod rządy wykonasz profil zaznaczając dokładnie te same opcje, te same twarze i głosy oraz dobierając sobie identyczne współczynniki to może się okazać że za każdym razem otrzymasz trochę inny zestaw um. specjalnych.
Tak już jest, przynajmniej w JA2.
Jeżeli chodzi o specjalizacje to ważne są:
-Odpowiedzi w profilu psychologicznym
-Płeć (kobiety nie mogą się specjalizować w sztukach walki, w JA2 nie było takiej opcji w teście która na to zezwalała, w późniejszych grach i modach nie da się wybrać tej opcji u kobiet, prawdopodobnie jest tak ponieważ twórcy gry nie wyrobili się z zestawem animacji do sztuk walki dla postaci żeńskich).
-Cechy postaci (np. osoba która nie potrafi w ogóle radzić sobie z narzędziami nie będzie miała umiejętności 'elektronika', podobnie osoba która nie potrafi w ogóle strzelać nie może być specjalistą od broni automatycznej czy snajperstwa).

Ostatecznie umiejętności specjalne mogą mieć wpływ na WYGLĄD postaci.
Mianowicie: jeżeli postać jest specjalistą od sztuk walki to będzie miała smukłą budowę ciała bez względu na wartość parametru jakim jest siła (normalnie przy sile powyżej 75 postać ma budowę atletyczną i strzela z biodra a przy sile bodajże powyżej 90 ma budowę koksa i strzela z karabinu jedną ręką) zapewne dlatego że nie ma zestawu animacji do sztuk walki dla postaci o budowie atletycznej.

Jednak obraz postaci wpływa jedynie na kolor jej skóry.

*

deidrannarulez
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Ale jak najemnik strzela z karabinu jedną ręką to gorzej celuje. Szczególnie snajperką, nie trafi tak jak mógłby trafić trzymając oburącz. To chyba kolejne niedopatrzenie w grze(jeżeli mam rację z tym celowaniem). Muszę zmieniać pozycję najemnikowi jak chcę nim strzelić(w JA strzela się jedną ręką tylko stojąc).

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

deidrannarulez pisze:
Ale jak najemnik strzela z karabinu jedną ręką to gorzej celuje. Szczególnie snajperką, nie trafi tak jak mógłby trafić trzymając oburącz. To chyba kolejne niedopatrzenie w grze(jeżeli mam rację z tym celowaniem). Muszę zmieniać pozycję najemnikowi jak chcę nim strzelić(w JA strzela się jedną ręką tylko stojąc).

Wybacz ale nie zauważyłem takiej zależności.
Np. Steroid i Grizzly strzelają jedną ręką i obaj strzelają dobrze.
Często kiedy tworzę swoją postać to ona strzela z biodra i też jej dobrze idzie.
Jednak masz rację, koncepcja jest durna, to fajnie wygląda jak taki koks jak Steroid czy Grizzly strzelana 10m z AK, ale jak strzela na 200m z SWD to już nie wygląda to fajnie tylko kretyńsko. Inna sprawa że raczej nie stoi się walcząc na takie dystanse.
Co innego że na stojąco jest niższa szansa trafienia niż w pozycji klęczącej czy leżącej.
Na stojąco powinno się walczyć na bardzo małe dystanse (podwładny porusza się szybciej i łatwiej unika ataków w walce wręcz).

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

No pakerzy na klęczkach też wcale nie strzelają dobrze ze snajperek - jedna ręka jako podpórka, drugą trzyma cały karabin... coś nie chce mi się wierzyć, że to może być skuteczne prowadzenie ognia. IMO w JA2 1.13 mogliby to w końcu uwzględnić - np. jeżeli broń ma zasięg 40+ albo gdy dystans do wroga to 30+ oczek, to niezależnie od płci i budowy ciała stara się strzelać jak najcelniej (i przyjmuje do tego odpowiednią postawę).

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Ty Lukas teraz jak Moteel wtedy o tych sztukach walki.
Ludzie, do tego nie ma animacji!
Tak Was to razi?
Wiecie że ja dopiero po ponad roku grania w JA2 zauważyłem że koksy nie mierzą nigdy z ramienia?
To tylko grafa, ja w tej grze nie patrzę na grafę bo nie ma na co :P

*

lukasamd
Pułkownik
Pułkownik

Wiem że nie ma! Ale co to za problem, aby w JA2 1.13 były? Przecież to nie jest oryginalny produkt, a amatorska, ciągle ulepszana modyfkacja / baza pod inne modyfikacje ;)

*
Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Pamiętasz jak wyglądały amatorskie "animacje" (cudzysłów jest bardzo zamierzony)? Np. w RR?
Coś Ci mówi taki temat na naszym forum jak "Brzydka postać"?
Lepiej żeby było jak jest :P
Założenie jest takie że silniejsi żołnierze noszą km'y z których prują z biodra (bez oparcia ciężko inaczej) a ci najsilniejsi mają taki przykurcz mięśni grzbietu (za dużo koksu) że nie mogą obiema rękami złapać za bron i muszą trzymać ją w jednym ręku :P

*

deidrannarulez
Awatar użytkownika
Starszy kapral
Starszy kapral

Ja w ogóle nie zwracam uwagi na takie rzeczy jak gram na serio, dopiero ja się bawię(jak to kiedyś lukas napisał "moździerzem w swoich") to chciałbym obejrzeć jakieś efektowne animacje albo popatrzeć, co dokładnie robią, np. gdyby każdy miał jakiś swój styl poruszania się. Ale to nie było pierwotnym zamierzeniem w tej grze, może i dobrze, bo gra byłaby za bardzo "kolorowa" i sam cel walki spadłby niżej niż podziwianie grafiki.

*

Ming
Awatar użytkownika
Plutonowy
Plutonowy

Cytuj:
El Estoni(niech mi ktoś powie że zdobył to miasto)

Dzisiaj zdobyłem to miasto :) Pierwszy raz widziałem tam cały sektor przeciwników i pierwszy raz się tam strzelałem, chociaż byłem tam wiele razy.

*

Stridingshadow
Awatar użytkownika
Pułkownik
Pułkownik

Nie grałem w czystego Wildfire'a, jaki jest problem z Estoni?

*

Nowy temat Odpowiedz w temacie Przejdź na stronę   1, 2  Następna